Intel розповіла про головні особливості мобільних процесорів Meteor Lake

У рамках конференції Intel Innovation 2023 відбувся формальний анонс сімейства процесорів Meteor Lake для ноутбуків. Сьогодні чипмейкер розповів про головні особливості нових CPU, а також оголосив дату виходу — 14 грудня цього року. Ближче до релізу стануть відомі специфікації окремих моделей. До речі, вийдуть вони під брендом Core Ultra.

Meteor Lake

Головною особливістю процесорів Intel Meteor Lake є багаточипове компонування. В них компанія об'єднала окремі кристали (або «плитки») з x86-ядрами, графічним блоком, модулями SoC та I/O. Такий підхід дозволив краще оптимізувати мікросхеми під конкретні завдання, тим самим суттєво покращивши загальну енергоефективність CPU. Сама Intel називає Meteor Lake своїми найенергоефективнішими процесорами за всю історію.

Meteor Lake

Meteor Lake

У нових процесорах Intel продовжила використовувати архітектуру з різнорідними х86-ядрами. На кристалі Compute Tile об'єднано шість «великих» ядер з архітектурою Redwood Cove та вісім «малих» ядер Crestmont. Ця мікросхема випускається за технологією Intel 4 із застосуванням EUV-літографії.

Meteor Lake

Meteor Lake

Для підвищення енергоефективності ще два ядра Crestmont розміщені у кристалі SoC. Вони розраховані на невибагливі завдання та дозволяють обійтися без використання більш продуктивних ядер у складі Compute Tile. У мікросхемі SoC розміщено блок NPU (Neural Processing Unit), що відповідає за прискорення операцій штучного інтелекту, а також модулі Xe Media Engine та Xe Display Engine, що, знову ж таки, зроблено для підвищення енергоефективності. Виробництво кристала SoC здійснюється на потужностях TSMC за 6-нм технологією.

Meteor Lake

Meteor Lake

Мікросхема Graphics Tile теж виготовляється тайванцями, але вже по «тоншому» 5-нм техпроцесу. За характеристиками вона нагадує графічний процесор Intel ACM-G11, який використовується у відеокарті Arc A380. Вбудована графіка Meteor Lake базується на архітектурі Xe-LPG та представлена вісьмома Xe-ядрами (1024 шейдерними процесорами), включаючи вісім Ray Tracing Units для прискорення трасування променів.

Meteor Lake

З інших особливостей процесорів Intel Meteor Lake можна виділити підтримку високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 5.0, портів HDMI 2.1, DisplayPort 2.1, USB4 та Thunderbolt 4. Більше інформації про нові «камінці» стане відомо протягом найближчих місяців.

Meteor Lake

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Microsoft готує «рефреш» ігрових консолей Xbox Series X/S

У рамках судового протистояння Microsoft з Федеральною торговою комісією США було оприлюднено документи, що розповідають про плани компанії на ринку ігрових консолей. Наприклад, на другу половину 2024 року софтверний гігант запланував «рефреш» приставок Xbox Series X/S.

Xbox

Xbox Series X Refresh отримає циліндричний корпус та позбавлений приводу Blu-ray. Однокристальна система консолі буде переведена на 6-нм техпроцес, що знизить енергоспоживання консолі. Серед інших нововведень зазначено подвоєння місткості вбудованого SSD (з 1 до 2 Тбайт), а також поява бездротового модуля Bluetooth 5.2 й Wi-Fi 6E. У продаж Xbox Series X Refresh має надійти у жовтні наступного року за тією самою ціною, що й актуальний варіант (від $499).

Xbox

Аналогічні покращення енергоефективності та бездротових інтерфейсів чекають й на Xbox Series S. Оновлена версія збереже дизайн корпусу та отримає терабайтний SSD, але при цьому буде доступна за старою ціною (від $299). Вихід Xbox Series S Refresh заплановано на серпень 2024 року.

Xbox

Крім того, Microsoft вже розпочав роботу над ігровою консоллю наступного покоління. Компанія ще не визначилася з її «залізом» та розглядає кілька варіантів, у тому числі перехід на архітектуру ARM64. Графічну підсистему у будь-якому випадку планується розробляти спільно з AMD або ліцензувати її напрацювання. Також буде впроваджено функції на базі штучного інтелекту. Наступне покоління Xbox дебютує орієнтовно у 2028 році.

XboxXbox

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Bethesda може працювати над новим DOOM, ремастерами Oblivion та Fallout 3

Останнім часом багато витоків щодо планів Microsoft. Тепер у Мережі сплив документ із планами Bethesda, які належить редмондській корпорації.

На доступному скриншоті представлено графік виходу ігор на п'ять років. Однак за всіма ознаками цей графік явно застарів, адже Redfall та Starfield заявлені тут на 2021 рік, а ігри вийшли лише цього року. Ймовірно, всі релізи за графіком зрушилися мінімум на два роки. Виходячи з цього можна припустити, що наступного року ми побачимо гру Indiana Jones.

Також Bethesda працює над DOOM Year Zero, Oblivion Remaster, Fallout 3 Remaster та The Elder Scrools VI. І ближче всіх до релізу оновлена версія The Elder Scrolls IV: Oblivion. Є три невідомі ігри — проєкт під кодовою назвою Hibiki, проєкт Kestrel та проєкт Platinum. Також компанія планувала працювати над грою по чужій IP. У писку є продовження Ghostwire Tokyo, але воно здається сумнівним після слабких продажів першої частини.

The Elder Scrools VI у представленому графіку намічено на 2024 рік, але зараз інформовані джерела говорять, що на гру не варто чекати раніше 2026 року. Тож до представленого плану потрібно відноситися з великим скепсисом. Але більшість із зазначених у ньому ігор ми ймовірно все ж таки побачимо у найближчі роки.

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Intel виготовлятиме майбутні процесори на скляній підкладці

Компанія Intel представила нову технологію виробництва підкладок для своїх чипів. Це скляні підкладки, які представники компанії називають проривом в індустрії. У порівнянні з сучасними органічними підкладками новий матеріал має кращу термічну та механічну стабільність, він більш стійкий до деформацій. Завдяки властивостям матеріалу можна збільшити щільність електричних з'єднань.

За оцінкою Intel, щільність з'єднань на новій підкладці можна збільшити в 10 разів. Це дозволить інтегрувати більше чиплетів на одну підкладку, що спростить створення великих та складних SoC у межах невеликої площі. Насамперед це актуально для складних обчислювальних чипів під штучний інтелект та центри обробки даних. Але поступово усі виробники перейдуть на нову технологію.

Конкретних планів щодо впровадження нового типу підкладок у своїх процесорах компанія поки що не озвучила. Але в Intel очікують, що скляні підкладки стануть новим стандартом виробництва чипів вже в другій половині десятиліття.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 64)

AMD випустить нові процесори Ryzen Threadripper Pro до кінця осені

Вихід нового покоління процесорів Ryzen Threadripper Pro не за горами. У рамках підготовки до цієї події компанія AMD вже розкрила своїм партнерам деякі подробиці щодо майбутніх CPU. Зокрема, чипмейкер підтвердив плани випустити їх до кінця цієї осені.

Ryzen Threadripper ProRyzen Threadripper Pro

Флагманом нового покоління AMD Ryzen Threadripper Pro стане 96-ядерна модель, ймовірно, Ryzen Threadripper Pro 7995WX. Згідно з власними тестами чипмейкера, у рендерингу цей процесор майже вдвічі швидше за 56-ядерний/112-потоковий Intel Xeon w9-3495X. Воно й не дивно, враховуючи перевагу «червоних» за кількістю ядер.

Разом із новими Ryzen Threadripper Pro вийде і нова платформа. Відомо, що відповідні материнські плати будуть оснащені роз'ємами під оперативну пам'ять DDR5 та слотами розширення PCI Express 5.0.

Джерело:
Underfox

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Опубліковано системні вимоги Witchfire

Розробники зі студії The Astronauts поділилися системними вимогами гри Witchfire. Це шутер від першої особи у стилі темного фентезі з елементами roguelike. Ми граємо за грізного інквізитора, озброєного особливими заклинаннями та зброєю, створеними найкращими магами Ватикану. Нам належить знайти відьму Чорного моря і знищити її примарну армію.

Відомо, що гра використовує рушій Unreal Engine 4 та підтримує DirectX 12. При цьому опубліковані системні вимоги досить скромні. Навіть у рекомендованих вказана відеокарта GeForce GTX 1060, але це актуально для режиму Full HD. Для вищої роздільної здатності знадобляться потужніші відеокарти.

Мінімальна конфігурація:

  • OC: 64-bit Windows 7 або новіше;
  • Процесор: Intel Core i5-6600K;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1050 Ti.

Рекомендована конфігурація:

  • OC: 64-bit Windows 10 або новіше;
  • Процесор: Intel Core i5-8400;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1060 6GB.

Witchfire стартує 20 вересня в сервісі Epic Games Store.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)