Intel Core i9-14900KF — лідер за однопотоковою продуктивністю у тесті PassMark

Найближчим часом корпорація Intel випустить процесори Core 14-го покоління (Raptor Lake-S Refresh) для настільних комп'ютерів. Новинки все частіше з'являються в онлайн-базах тестових пакетів. Наприклад, модель Core i9-14900KF днями відзначилася на сайті PassMark та відразу ж зайняла перший рядок рейтингу однопотокової продуктивності.

Intel Core

Нагадаємо, процесор Intel Core i9-14900K(F) успадкував конфігурацію від вже знайомого Core i9-13900K(F), тобто оперує 24 ядрами/32 потоками. Головна відмінність новинки у більших тактових частотах, зокрема максимальний показник Turbo Boost становить 6,0 ГГц. Саме це допомогло Core i9-14900KF вибитися у лідери однопотокового рейтингу PassMark.

Intel Core

З іншого боку, багатопотокова продуктивність Intel Core i9-14900KF мало відрізняється від старших чипів Core 13-го покоління. На додаток у відповідному рейтингу лідирують топові процесори AMD Ryzen для платформи AM5. Офіційний реліз CPU Core 14-го покоління, за доступною інформацією, запланований на середину наступного місяця.

Intel Core

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Доступна нова нейромережа DALL-E 3 для створення зображень

Компанія OpenAI запустила нову версію штучного інтелекту DALL-E, який використовується для створення зображень за текстовим описом. Нейромережа DALL-E 3 розуміє більше нюансів та деталей, що дозволяє краще і точніше втілити в життя ваші ідеї.

Важливим нововведенням стане інтеграція DALL-E 3 у чат-бот ChatGPT. Користувач може звернутися до ChatGPT із загальним описом, і він створить більш точні підказки та детальні інструкції для генератора зображень. DALL-E 3 зараз перебуває на стадії попередньої версії, генератор буде доступний клієнтам ChatGPT Plus та Enterprise у жовтні через API.

Права на створені у DALL-3 зображення належать користувачеві. Заявлено певні обмеження. Сервіс може відхиляти запити, де фігурують імена громадських діячів, шкідливі упередження та інші гострі теми. Це зроблено для зменшення ризиків експлуатації нейромережі для дезінформації та пропаганди.

Також DALL-3 відхилятиме запити, що вимагають зображення у стилі живого художника.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Серверний процесор Intel Xeon Platinum 8580 (Emerald Rapids) отримав 60 ядер та 300 Мбайт L3-кешу

У грудні корпорація Intel випустить не лише мобільні процесори Core Ultra (Meteor Lake), але й серверні чипи Xeon Scalable 5-го покоління. Вони відомі під кодовим ім'ям Emerald Rapids та підтримуватимуться платформою Eagle Stream/LGA4677. Зразки цих процесорів вже активно тестуються чипмейкером та його партнерами, завдяки чому у вільному доступі опинилися специфікації однієї з новинок.

Emerald Rapids

На скріншотах нижче наведено характеристики інженерної версії процесора Intel Xeon Platinum 8580. Це 60-ядерний/120-потоковий «камінець», оснащений сумарно 120 МБ кеш-пам'яті другого рівня (по 2 МБ на ядро) та 300 мегабайтами L3-кешу. За цим параметром він поступається старшим AMD EPYC Genoa, не кажучи про сімейство Genoa-X, але водночас у 2,6 раза обходить актуальні CPU Sapphire Rapids.

Emerald Rapids

Що стосується бенчмарків, то в тестуванні взяв участь інженерний (ES2) варіант Xeon Platinum 8580, який поступається за продуктивністю кваліфікаційній або фінальній версії. Тому оцінити швидкодію нового покоління CPU Xeon Scalable зараз не вдасться. Офіційний реліз чипів Intel Emerald Rapids заплановано на 14 грудня.

Emerald Rapids

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Valve оприлюднила розклад фестивалів та розпродажів Steam на перші місяці 2024-го

До кінця 2023-го залишається ще кілька місяців, проте компанія Valve вважає, що настав час розповісти про фестивалі та розпродажі Steam, заплановані на перший квартал наступного року. Варто додати, що у користувачів сервісу цього року буде ще чимало можливостей придбати ігри зі знижками, включаючи масштабні осінні та зимові розпродажі. Їх розклад Valve опублікувала у лютому.

Steam

Розклад на весь наступний рік Valve, мабуть, оприлюднить до кінця зими. Ну а протягом перших трьох місяців 2024-го у Steam відбудуться наступні заходи:

  • Фестиваль капіталізму та економіки: 8–15 січня;
  • Фестиваль «Пірати проти ніндзя»: 22–29 січня;
  • Фестиваль новинок Steam: 5–12 лютого;
  • Фестиваль Remote Play Together: 12–19 лютого;
  • Фестиваль «Динозаври проти роботів»: 26 лютого – 4 березня;
  • Весняний розпродаж: 14–21 березня (великий сезонний розпродаж);
  • Фестиваль складання колод: 25 березня – 1 квітня.
Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Microsoft представила ноутбук Surface Laptop Studio 2 з чипами Core 13-го покоління та графікою GeForce RTX

Лінійка комп'ютерів Microsoft Surface поповнилася новими пристроями. Софтверний гігант анонсував появу у продажу ноутбука-трансформера Surface Laptop Studio 2, а також лептопа Surface Laptop Go 3 та планшета Surface Go 4. В основі всіх трьох новинок лежать процесори Intel.

Microsoft Surface

Відмінною рисою Microsoft Surface Laptop Studio 2 є 14,4-дюймовий сенсорний дисплей зі спеціальним шарнірним механізмом, який дозволяє висунути екран вперед або перетворити пристрій в планшет. Використовується матриця з роздільною здатністю 2400x1600 пікселів (співвідношення сторін 3:2), частотою оновлення 120 Гц, яскравістю 650 кд/м² та захисним покриттям Corning Gorilla Glass 5.

Microsoft Surface

У ролі серця Surface Laptop Studio 2 виступає процесор Intel Core i7-13700H або Core i7-13800H, а за обробку графіки відповідає відеоадаптер GeForce RTX 4050 Laptop або RTX 4060 Laptop. Обсяг оперативної пам'яті LPDDR5X досягає 64 Гбайт, сховище представлено NVMe-накопичувачем PCI-E 4.0 місткістю до 2 Тбайт. Заявлено час автономної роботи до 18 годин. Рекомендована ціна Surface Laptop Studio 2 починається з $2000.

Оновлений Surface Laptop Go оснащується 12,4-дюймовим сенсорним екраном з роздільною здатністю 1536x1024 пікселів, процесором Intel Core i5-1235U, 8 або 16 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5 та твердотілим накопичувачем місткістю до 512 Гбайт. Акумулятор забезпечує до 15 годин автономної роботи. У заокеанському роздробі Surface Laptop Go 3 можна буде придбати за ціною від $800.

Планшет Surface Go 4 офіційно адресований бізнес-користувачам. Пристрій поєднує 10,5-дюймовий дисплей з роздільною здатністю 1920×1080 пікселів, процесор Intel N200, 8 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5 та твердотіле сховище на 64, 128 або 256 Гбайт. Microsoft оцінила базову конфігурацію Surface Go 4 у 579 доларів.

Microsoft Surface

Джерело:
Microsoft

Обговорити в форумі (коментарів: 10)