EK пропонує водоблок для PlayStation 5 за ціною консолі

В асортименті словенської компанії EK з'явився новий водоблок — EK-QuantumX CoolingStation Monoblock for PS5. Він розрахований на ентузіастів рідинного охолодження та, як підказує назва, призначений для використання з ігровою консоллю PlayStation 5. Вендор вже приймає замовлення на незвичайну новинку та готується розпочати її постачання наприкінці наступного місяця.

EK-QuantumX

В EK-QuantumX CoolingStation Monoblock for PS5 використано контактну пластину з нікельованої міді, кришку з прозорого акрилу, а також декоративні елементи з нержавіючої сталі та алюмінію. Сам водоблок встановлюється на «лицьову» сторону плати PlayStation 5, де знаходиться однокристальна система. Для охолодження компонентів на тильній стороні, зокрема мікросхем GDDR6, використовується бекплейт, виконаний з нікельованої міді.

EK-QuantumX

За живлення PlayStation 5 відповідає встановлена на водоблоці дочірня плата, до якої необхідно буде під'єднати два 8-контактні кабелі PCI-E Power. З інших особливостей новинки можна виділити наявність RGB-підсвічування, а також монтажні отвори стандарту ATX, що дозволяє встановити PS5 у звичайний комп'ютерний корпус. Для інтеграції в контур СРО будуть знадобляться фітинги типорозміру G1/4.

EK-QuantumX

Рекомендована ціна EK-QuantumX CoolingStation Monoblock for PS5 становить €450 (з урахуванням податків). За стільки ж в Європі можна придбати PlayStation 5 Digital Edition. Звертаємо увагу, що тим, хто бажає оснастити приставку рідинним охолодженням, також знадобиться сам контур СРО, корпус та блок живлення. Докладніша інформація про новинку та список сумісних ревізій PS5 доступні на офіційному сайті EK.

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Intel розсилає зразки процесорів Core 14-го покоління для підготовки оглядів

У рамках підготовки до релізу чипів Core 14-го покоління (Raptor Lake-S Refresh) корпорація Intel почала розсилати прес-семпли нових процесорів. Це означає, що у «залізних» видань та блогерів буде понад два тижні на підготовку оглядів. Вони будуть опубліковані одночасно зі стартом продажів нових процесорів.

Raptor Lake-S Refresh

Intel розпочне з випуску оверклокерких моделей K-серії. Першими до продажу надійдуть моделі Core i5-14600K, Core i7-14700K та Core i9-14900K, а також їх версії з деактивованим графічним ядром (суфікс «F»). CPU Raptor Lake-S Refresh можна буде використовувати разом із платами LGA1700 на чипсетах Intel 600-/700-ї серії після оновлення прошивки UEFI. Втім, це не завадить вендорам випустити нові плати.

Перераховані вище процесори Core 14-го покоління стануть доступні для покупки 17 жовтня. З попередніми характеристиками всіх чипів Intel Raptor Lake-S Refresh можна ознайомитись у таблиці.

Raptor Lake-S Refresh

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Французькі антимонопольники влаштували обшуки в офісах Nvidia

Звинувачення з боку антимонопольних органів важко назвати чимось незвичайним для великих компаній. У минулому з ними неодноразово стикалися багато гігантів IT-галузі, наприклад, лише минулого тижня Intel отримала від Єврокомісії штраф на суму €376,4 млн за недобросовісну конкуренцію з AMD двадцять років тому. Є всі ознаки того, що увагу антимонопольників тепер привернула корпорація Nvidia.

Nvidia

Від закордонних видань надійшла інформація, що французьке антимонопольне відомство влаштувало обшуки в офісах «зелених». В офіційному прес-релізі відомство не стало згадувати конкретну фірму, обмежившись заявами про «компанію, яку підозрюють у застосуванні антиконкурентної практики в секторі відеокарт». Однак закордонні колеги впевнені, що йдеться саме про Nvidia.

Офіційних звинувачень з боку французької влади Nvidia ще не отримувала, тому говорити про зловживання «зеленими» своїм становищем на ринку поки що зарано. Проте не можна не відзначити, що сьогодні компанія є беззаперечним лідером у сфері прискорювачів штучного інтелекту, тому підвищена увага антимонопольних органів не є сюрпризом. До речі, квартальний виторг Nvidia за останні пів року зріс більш ніж удвічі.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Розкрито головні особливості мікроархітектур AMD Zen 5 та Zen 6

У вільному доступі опинилася пара конфіденційних слайдів AMD, на яких розкриваються особливості майбутніх процесорних архітектур. Їх опублікував YouTube-канал Moore's Law is Dead. Документи стосуються мікроархітектур Zen 5 та Zen 6, чий дебют запланований на 2024 та 2025 роки відповідно.

AMD Zen

Для випуску процесорів AMD Zen 5 будуть використовуватися 3- та 4-нм технології. Компанія розраховує, що нова архітектура принесе 10-15% приріст IPC (числа виконуваних за такт інструкцій) щодо Zen 4. Готується варіант ядер з низьким енергоспоживанням, а також 16-ядерний блок CCX. Тут, ймовірно, йдеться про архітектуру Zen 5c. Нагадуємо, що в актуальних процесорів EPYC Bergamo та Siena (Zen 4c) на одному чиплеті об'єднані два 8-ядерні блоки CCX.

AMD ZenAMD Zen

Для Zen 6 заплановано перехід на 2- та 3-нм технології виробництва. Ця архітектура має забезпечити 10% приріст IPC щодо Zen 5 та серед іншого принесе інструкції FP16 для прискорення алгоритмів машинного навчання. Максимальна кількість ядер в одному блоці CCX зросте до 32 шт. Знову ж таки, тут напевно йдеться про архітектуру Zen 6c, що розробляється з прицілом на серверні чипи. Завдяки 32-ядерним CCX компанія AMD зможе суттєво наростити кількість ядер у CPU EPYC та більш ефективно конкурувати з Intel, яка вже анонсувала 288-ядерні Xeon.

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Технологія AMD FSR 3 вже доступна у грі Forspoken

Після тривалого очікування технологія FidelityFX Super Resolution 3 з генерацією кадрів стала доступною в реальних застосунках. Сьогодні для гри Forspoken вийшло оновлення, яке додало в гру AMD FSR 3. Це покращений метод масштабування FSR з Motion Fluid Frames (аналог генерації кадрів у DLSS 3).

За описом до патчу технологія сумісна з усіма актуальними відеокартами, починаючи з AMD Radeon RX 5000, Nvidia RTX 20 та Intel Arc A7. На старіших архітектурах працюватиме масштабування без генерації кадрів. Forspoken стала першою грою з новою технологією. Також незабаром має вийти відповідне оновлення для гри Immortals of Aveum.

Оновлення додає у Forspoken налаштування генерації кадру. З'явився новий нативний режим AA. Виправлено невеликі помилки. Новий патч для Forspoken вже доступний у Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 87)

Чутки: графічний процесор Nvidia GB202 отримає на третину більше CUDA-ядер щодо AD102

У Мережі з'являються нові подробиці про графічні процесори Nvidia Blackwell. Цього разу випливла інформація про GPU GB202 — основу флагманських відеокарт GeForce RTX наступного покоління. До продажу ці 3D-прискорювачі надійдуть у 2025 році.

Nvidia

Графічному процесору Nvidia GB202 приписується конфігурація з 12 модулів GPC. Кожен із них містить по вісім текстурно-процесорних кластерів TPC, що поєднують по два мультипроцесорні блоки SM. Всього GB202 отримає 192 блоки SM, що відповідає 24 576 ядрам CUDA. Це на третину більше, ніж в актуального AD102 на архітектурі Ada Lovelace.

Щоправда, далеко не факт, що умовна GeForce RTX 5090 використовуватиме повноцінну конфігурацію GPU. Наприклад, у GeForce RTX 4090 з 18 432 CUDA-ядер, фізично присутніх у графічному процесорі AD102, активно 16 384 штуки.

Ще однією важливою особливістю GB202 стане 512-розрядний інтерфейс пам'яті. За умови переходу на мікросхеми GDDR7, серійне виробництво яких має стартувати ближче до 2025 року, це забезпечить відчутний приріст пропускної здатності. Наприклад, при використанні мікросхем зі швидкістю 32 Гбіт/с вона становитиме близько 2 Тбайт/с.

GB202

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Ремейк Star Wars: Knights of the Old Republic могли скасувати

Два роки тому компанія Sony анонсувала ремейк легендарної рольової гри Star Wars: Knights of the Old Republic 2003 року. Це один із найвідоміших проєктів студії BioWare та одна з найвдаліших ігор за франшизою Star Wars. Нова версія гри мала створюватися Aspyr, але крім короткого постановочого ролика під час анонсу нам нічого не показали. Тепер компанія Sony раптово почала видаляти всі згадки про анонс у соцмережах, і навіть приховала перший короткий ролик.

Те, що відбувається, натякає на якісь зміни, пов'язані з проєктом. Можливо, розробку довелося скасувати. І це узгоджується з чутками, які раніше гуляли мережею. Минулого року агентство Bloomberg писало, що розробники витратили кошти на створення демонстраційної версії, яка була забракована керівництвом. Після чого було звільнено керівників проєкту. Варто зазначити, що Aspyr Media належить холдингу Embracer Group, який на тлі фінансових невдач розпочав масову оптимізацію, закриття студій та скасування проєктів. Під цю хвилю оптимізації нещодавно потрапила студія Volition, відома за серіями Red Faction та Saints Row. Творців рімейку Knights of the Old Republic могла спіткати та сама доля.

Є ймовірність, що йдеться не про повне скасування, а про перезавантаження та розробку рімейку з нуля. За чутками грою вже займається інша студія.

Джерело:
Kotaku

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

В Epic Games Store дарують Soulstice та Model Builder

В онлайновому магазині Epic Games Store запустили нову роздачу. На цей раз можна безплатно отримати дві гри. Це динамічний екшен Soulstice у стилістиці темного фентезі. Грати належить за двох воїнів-сестер, які борються з темними сутностями та великими монстрами. Це яскравий видовищний слешер із гарними відгуками.

Друга безплатна гра — це медитативна Model Builder, яка є симулятором моделіста. Гра для тих, хто хоче відпочити та зібрати віртуальну модель машини або робота.

Ігри можна додати на свій обліковий запис Epic Games до 5 жовтня.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)