OpenAI думає про створення власного чипа для ШІ

Компанія OpenAI відома своїми програмними рішеннями на базі штучного інтелекту, а її ChatGPT продовжує завойовувати світ. Тепер з'явилася інформація, що у компанії будують плани щодо випуску спеціалізованих чипів для ШІ. OpenAI зіткнулася з нестачею обчислювальних рішень для реалізації своїх завдань. Під час обговорення цієї проблеми всередині компанії висувалися різні варіанти, серед яких тісніша співпраця з Nvidia та реалізація власного проєкту з випуску чипів.

Генеральний директор Сем Альтман зробив питання закупівлі графічних процесорів Nvidia одним із пріоритетних. З 2020 року OpenAI розробляє та навчає свій генеративний штучний інтелект на величезному суперкомп'ютері, побудованому Microsoft, який використовує 10000 графічних процесорів Nvidia. Обслуговування такого обчислювального центру коштує дорого. За оцінками аналітиків, кожен запит коштує приблизно 4 центи. Якщо кількість запитів сягне хоча б десятої частки від рівня запитів Google, то компанії OpenAI доведеться щороку витрачати 48 мільярдів на підтримку працездатності обчислювальної інфраструктури та по 16 мільярдів на рік для закупівлі нових процесорів.

За таких витрат розробка власного спеціалізованого чипа може бути гарною альтернативою. Втім, поки не ясно, чи дійсно OpenAI рухатиметься в цьому напрямку. Але це цілком реально, оскільки Amazon, Google та Meta вже розробляють власні чипи для ШІ. За чутками навіть компанія Microsoft, яка є одним із головних спонсорів OpenAI, працює над таким чипом. Щоб увійти до когорти цих компаній, OpenAI потрібно пройти великий шлях. Прискорити процес розробки допомогло б придбання якоїсь спеціалізованої компанії з напівпровідникової індустрії або тісна співпраця з кимось із провідних гравців у цій сфері. Тому не можна виключати, що в майбутньому ми побачимо несподівані придбання та комерційні угоди.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

ASRock представила білу відеокарту Radeon RX 6600

Компанія ASRock представила нову відеокарту у білому дизайні. Раніше компанія вже вивела на ринок кілька топових моделей у такому кольорі, включаючи AMD Radeon RX 7900 XTX Taichi White. Тепер своя біла відеокарта є й у бюджетному сегменті завдяки виходу ASRock Radeon RX 6600 Challenger White.

Новинка повторює Radeon RX 6600 8GB Challenger D, але замість чорних кольорів використовує білий кожух, білий бекплейт та білі вентилятори. Обидві моделі мають ідентичні частотні характеристики. Графічний чип Navi 23 із 1792 потоковими процесорами працює при Boost Clock 2491 МГц та Game Clock 2044 МГц. У Radeon RX 6600 Challenger White вісім гігабайтів пам'яті GDDR6 14 Гбіт/с.

Система охолодження займає два слоти. Використовуються дві теплові трубки та велика мідна основа з нікельованим покриттям. Додаткове живлення підключається через стандартний 8-контактний роз'єм. З інших особливостей відеокарти можна відзначити маленьку PCB, яка набагато коротша за кулер.

Це перша біла відеокарта цього виробника в лінійці Radeon RX 6000. При цьому Radeon RX 6600 були анонсовані ще два роки тому. І поява нової моделі говорить про наявність стабільного попиту в даному ціновому сегменті.

Джерело:
ASRock

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Intel працює над процесорами Arrow Lake Refresh для платформи LGA1851

Не встигла Intel вивести на ринок процесори Raptor Lake Refresh, як у Мережі з'явилася перша інформація про «рефреш» наступного покоління настільних чипів. Йдеться про сімейство Arrow Lake для майбутньої платформи LGA1851. Воно дебютує наприкінці наступного року, а у другій половині 2025-го Intel виведе на ринок оновлену лінійку процесорів Arrow Lake Refresh.

Intel Core

З релізом CPU Arrow Lake корпорація Intel перейде на багаточипове компонування в настільному сегменті. Для випуску нових процесорів планується використовувати технології Intel 20A та TSMC N3B, а максимальна кількість ядер залишиться на рівні актуальних чипів: 8 високопродуктивних + 16 енергоефективних (не рахуючи двох LP E-ядер у складі кристала SoC). Виконані вони будуть на базі архітектур Lion Cove та Skymont відповідно.

Intel Arrow Lake Refresh

Стверджується, що в процесорах Arrow Lake Refresh чипмейкер планує збільшити кількість ядер, щоправда, лише енергоефективних. Воно зросте з 16 до 32 штук, тобто оновлене сімейство очолять 40-ядерні/48-потокові «камінці». Це вже не вперше, коли неофіційні джерела приписують таку конфігурацію майбутнім CPU Arrow Lake (Refresh). Однак сама Intel, на жаль, не поспішає розкривати свої плани.

Intel Arrow Lake Refresh

Джерела:
VideoCardz
Moore's Law is Dead

Обговорити в форумі (коментарів: 51)

Silent Hill Ascension стартує 31 жовтня

Розробники Silent Hill: Ascension опублікували нове відео, де назвали дату виходу гри. Втім, тепер остаточно зрозуміло, що це не гра, а стрімінгове шоу із комп'ютерною графікою. І про це прямо сказано у новому відео.

Silent Hill: Ascension — це нелінійна історія, де учасники колективно голосуватимуть за рішення персонажів. Ми спостерігатимемо за подіями та впливатимемо на них за допомогою глобального голосування. Оскільки розвиток історії залежить від глядачів, розробники самі не знають, як розвиватиметься сюжет.

Приєднатися до шоу можна через сайт Ascension.com на PC та через відповідні програми на пристроях iOS та Android. Silent Hill: Ascension розпочнеться 31 жовтня. Щодня о 9-й вечора за Східним часом (США) демонструватимуться нові епізоди. Історія розгортатиметься протягом шести місяців.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Samsung анонсувала однокристальну систему Exynos 2400 із графікою AMD RDNA 3-го покоління

Цієї весни стало відомо про продовження угоди між Samsung та AMD щодо ліцензування графічних напрацювань «червоних». Попри скромні результати цієї співпраці у формі SoC Exynos 2200, південнокорейський гігант вирішив продовжити використовувати архітектуру RDNA у своїх продуктах. Одним із них стане однокристальна система Exynos 2400 із вбудованою графікою Xclipse 940 на базі архітектури RDNA 3-го покоління.

Samsung

Детальні специфікації SoC Exynos 2400 корейці, на жаль, поки що не розкривають. У ході анонсу представники Samsung заявили про 70% збільшення до продуктивності процесорної частини, а також про в 14,7 раза кращу швидкодію в завданнях штучного інтелекту щодо однокристальної системи Exynos 2200.

Якщо звернутися до неофіційних джерел, то від них надходила інформація про наявність у SoC Exynos 2400 десятка ARM-ядер та використання 4-нм техпроцесу LPP+. Графічний блок Xclipse 940 за своїми можливостями не поступається іншим GPU RDNA 3, зокрема зможе забезпечити прискорення трасування променів. Реліз пристроїв на базі Exynos 2400 відбудеться наступного року.

Джерело:
Samsung

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Продано 25 мільйонів копій Cyberpunk 2077 та 3 мільйони Phantom Liberty

Компанія CD Projekt RED поділилася успіхами гри Cyberpunk 2077. На 3 жовтня гра розійшлася тиражем у 25 мільйонів копій, а доповнення Phantom Liberty, що нещодавно вийшло, вже продано в кількості трьох мільйонів копій. Вихід великого оновлення 2.0 для основної гри та реліз Phantom Liberty повернули інтерес до проєкту з боку широкої аудиторії. І Cyberpunk 2077 зараз входить до десятки найпопулярніших ігор Steam.

Також озвучено витрати на розробку доповнення. Над Cyberpunk 2077: Phantom Liberty працювали 360 співробітників усередині CD Projekt RED та багато інших фахівців за межами компанії. Розробка доповнення коштувала 275 мільйонів злотих (63 мільйони доларів), додатково 95 мільйонів злотих (21,8 мільйона доларів) було витрачено на глобальну маркетингову кампанію. За три мільйони проданих копій з ціною 29,99 долара компанія вже отримала дохід до 90 мільйонів.

З трьох мільйонів Phantom Liberty 35,9% було продано в Північній Америці, 35,1% у Європі, 23,1% в Азії, 2,8% в Австралії, 2,7% у Південній Америці та 0,4% в Африці. Основна частка продажів припала на користувачів PC — це 68%, ще 20% купили гру для PlayStation 5 і лише 13% для Xbox Series S|X.

CD Projekt RED досягла ще однієї значущої цифри. Сумарні продажі всіх ігор у рамках серій The Witcher та Cyberpunk 2077 перевищили 100 мільйонів копій.

Було оголошено про співробітництво з Anonymous Content для розробки проєкту з живими акторами у світі Cyberpunk 2077. Anonymous Content — це великий концерн в індустрії розваг, за участю якого були створені фільми «Легенда Г'ю Гласса», «У центрі уваги», телесеріал «Справжній детектив», «Містер Робот» та багато інших відомих кінофільмів та серіалів. Тобто йде підготовка до екранізації Cyberpunk 2077. Але проєкт на ранній стадії, і для нього поки що лише шукають сценаристів.

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

Анонсована гра Commandos: Origins

Kalypso Media анонсувала нову гру в рамках колись відомої серії Commandos. Кілька років тому видавець перевипустив ремастовані старі ігри кінця 90-х та початку нульових. Тепер вийде повноцінна нова гра, яка є передісторією та розповість про становлення елітного бойового загону.

Гра присвячена Другій світовій війні. Це суміш тактики та стратегії зі стелсом. У Commandos: Origins загін зелених беретів здійснюватиме диверсії в німецькому тилу та на різноманітних локаціях — крижані пустки Арктики, спекотні пустелі Африки, західне узбережжя Європи. І все це тепер виконано у повноцінному 3D із сучасною графікою.

Нову гру створює Claymore Game Studios. Реліз має відбутися найближчим часом, хоча точну дату не озвучено. У гри вже є сторінка в Steam.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)