Старі материнські плати AMD AM4 досі регулярно отримують оновлення UEFI

Весною 2017-го відбувся реліз перших процесорів AMD Ryzen та дебют платформи AM4 на масовому ринку. В OEM-сегменті вона була доступна з другої половини 2016 разом з гібридними чипами Bristol Ridge. Попри, здавалося б, поважний вік за мірками комп'ютерного «заліза», компанія AMD та її партнери не поспішають закидати платформу AM4. Закордонні колеги звернули увагу, що навіть для материнських плат з наборами логіки AMD 300-ї серії, як і раніше, регулярно виходять оновлення прошивки UEFI зі свіжими версіями AGESA та покращеннями безпеки.

AMD AM4

Власники плат AMD X370/B350/A320, які придбали їх понад шість років тому, можуть без проблем оновитися до процесорів Zen 3 з технологією 3D V-Cache, суттєво покращивши продуктивність ПК. Зокрема, 6-ядерна модель Ryzen 5 5600X3D була випущена лише кілька місяців тому, щоправда, офіційно є ексклюзивом американського рітейлера MicroCenter.

AM4

Тим часом платформа Intel LGA1151v2, яка теж дебютувала у 2017 році, не отримувала жодних оновлень з 2021 року. Виробники материнських плат більше не працюють над оновленнями прошивок, включаючи виправлення безпеки, а сама Intel з того часу перейшла на LGA1200 та потім на LGA1700. Наступного року CPU Core «перекочують» на сокет LGA1851.

До речі, раніше AMD пообіцяла, що платформа AM5 буде такою ж довгоживучою, як і AM4.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 94)

Gitstar JH920 — нова китайська відеокарта з підтримкою AMD FSR

Китайський виробник графічних чипів Gitstar представив відеокарту JH920. Стверджується, що ця модель потужніша за Nvidia GeForce GTX 1050, а серед переваг новинки є підтримка технології масштабування AMD FSR.

Відеокарта оснащена 4 гігабайтами пам'яті GDDR6 за розрядності шини 64 біт. Конфігурація виконавчих блоків у графічного процесора невідома, зазначена лише робоча частота 1,2 ГГц. Пікова продуктивність FP32 сягає 1,2 Тфлопс. Потужність відеокарти на скромному рівні 30 Вт. В наявності чотири порти HDMI 2.0. Заявлено підтримку API OpenGL 4.0, Vulkan 1.1, OpenGL ES 3.2 та OpenCL 3.0, але немає згадки про DirectX. Також є вбудований декодер HEVC (H.265) і H.264 з можливістю відтворення до чотирьох потоків 4K 60fps.

Підтримка AMD FidelityFX Super Resolution дозволить додатково збільшити продуктивність цього графічного процесора. Також розробник говорить про сумісність JH920 із Photoshop та іншими професійними програмами для створення контенту.

Сам пристрій виконаний у форматі Mini-ITX. Кулер займає два слоти, це стандартний бюджетний алюмінієвий радіатор та великий вентилятор. Навіть зовні JH920 нагадує багато старих моделей серії GeForce GTX 1050.

Це не перша відеокарта від китайських виробників. Найвідоміші з них — це Moore Threads MTT S80 та MTT S70, які мають вражаючі технічні характеристики, але погану програмну сумісність із програмами та іграми. А їхня реальна продуктивність сильно відрізняється від очікуваної. Тому цікаво в майбутньому подивитись реальні тести Gitstar JH920.

Джерело:
Wccftech.com

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

ASUS пропонує карту розширення Hyper M.2 x16 Gen5 для чотирьох SSD із PCI-E 5.0

ASUSTeK Computer підготувала до випуску карту розширення Hyper M.2 x16 Gen5, призначену для твердотілих накопичувачів. Вона дозволяє створити RAID-масив із чотирьох NVMe-накопичувачів формату M.2 з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. У разі RAID 0 максимальні швидкості читання/запису в теорії можуть сягати 64 Гбайт/с, щоправда, для цього знадобляться більш продуктивні SSD щодо тих, які наразі доступні у магазинах.

Hyper M.2 x16 Gen5

Карта розширення ASUS Hyper M.2 x16 Gen5 підтримує NVMe-накопичувачі типорозміру від 2242 до 22110. На торці у неї розпаяний 6-контактний роз'єм додаткового живлення, що дозволяє використовувати SSD з енергоспоживанням до 14 Вт. Активне охолодження забезпечує невеликий вентилятор, який можна вимкнути за допомогою перемикача на задній панелі. У системному блоці новинка займе один слот розширення.

Hyper M.2 x16 Gen5

Що стосується сумісності Hyper M.2 x16 Gen5, то на сайті ASUS доступний докладний матеріал з описом можливостей окремих материнських плат. Оптимальним рішенням можна назвати HEDT-платформу Intel LGA4677/W790 та чипи Xeon W-2400/3400, які пропонують до 64/112 ліній PCI-E 5.0. Однак ніщо не заважає використовувати новинку з масовими платформами AM5 та LGA1700.

Hyper M.2 x16 Gen5

У закордонних магазинах карту розширення ASUS Hyper M.2 x16 Gen5 можна буде придбати за ціною від 79 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Nvidia скасувала AI Summit з міркувань безпеки

Наприкінці вересня Nvidia анонсувала конференцію AI Summit, присвячену останнім досягненням у галузі штучного інтелекту. Вона мала пройти в Тель-Авіві з 15 по 16 жовтня та серед іншого включала виступ голови Nvidia Дженсена Хуанга. Однак на тлі останніх подій в Ізраїлі «зелені» вирішили скасувати цей захід.

AI Summit

«Ми сподіваємось, що це повідомлення застало вас у безпеці та здоров’ї. З жалем повідомляємо, що через поточну ситуацію в Ізраїлі ми вирішили скасувати AI Summit, який був запланований на 15 і 16 жовтня. Ми співчуваємо всім, кого торкнулася ця ситуація. Безпека та благополуччя наших учасників є нашим пріоритетом, і ми вважаємо, що це найкращий спосіб забезпечити безпеку кожного», — йдеться у заяві Nvidia.

Очікувалося, що дводенний саміт збере понад 2500 розробників та дослідників зі сфери штучного інтелекту. Теми заходу охоплювали широкий спектр застосунків ШІ, включаючи генеративний ШІ, охорону здоров'я, великі мовні моделі, кібербезпеку, робототехніку, Omniverse, автономні транспортні засоби та багато іншого.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)