Intel Core i9-14900KF допоміг оновити світовий рекорд частоти процесора

Шведський майстер оверклокінгу Йон «elmor» Сандстрем (Jon Sandström) вкотре відзначився світовим рекордом у дисципліні CPU Frequency. Минулого року команда під його керівництвом першою у світі «розкочегарила» процесор Intel Core i9-13900K до частоти 9008,82 МГц. Цього разу в ролі піддослідного кролика виступив Core i9-14900KF, якому влаштували екстремальну бенч-сесію з рідким гелієм.

elmor

Під час експериментів у Core i9-14900KF залишалися активними вісім «великих» ядер, при цьому технологія Hyper-Threading була деактивована. Температура процесора опускалася майже до -250°C, а максимальна частота, яку побачив elmor, склала вражаючі 9,1 ГГц. Валідація CPU-Z зафіксувала 9043,92 МГц, але й такий показник є абсолютним рекордом частоти процесора. Основою бенч-стенду виступила материнська плата ASUS ROG Maximus Z790 Apex Encore.

Обговорити в форумі (коментарів: 49)

Технологія RTX Video Super Resolution тепер доступна на GeForce RTX 20-ї серії

Сьогодні Nvidia виклала у відкритий доступ пакет Game Ready драйверів GeForce 545.84 WHQL. Він забезпечує підтримку ігор Naraka: Bladepoint та Warhammer: Vermintide 2, де реалізовано фірмову технологію DLSS 3, а також приніс кілька інших важливих нововведень. Зокрема, додано прискорення TensorRT для ШІ-моделі Stable Diffusion, яке вдвічі покращило продуктивність.

Nvidia

У драйвері GeForce 545.84 WHQL технологія Nvidia RTX Video Super Resolution була оновлена до версії 1.5. Вона, нагадаємо, покликана підвищити якість та чіткість відео за допомогою штучного інтелекту. У версії 1.5 «зелені» не тільки покращили роботу ШІ-алгоритмів, але й додали підтримку відеоадаптерів GeForce RTX 2000. Раніше ця технологія була доступна тільки на GeForce RTX 30-/40-ї серії.

RTX Video Super Resolution

Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience.

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

AMD представила відеокарти Radeon RX 6750 GRE

Модельний ряд відеокарт AMD RDNA 2-го покоління поповнився Radeon RX 6750 GRE у версіях з 10- та 12-гігабайтним буфером GDDR6. Обидва варіанти позиціюються як рішення для 1440p-геймінгу й стануть доступними для покупки вже завтра за рекомендованою ціною від 269 та 289 доларів відповідно.

Radeon RX 6750 GRE

Якщо поглянути на характеристики новинок, то не можна не відзначити мінімальні відмінності від Radeon RX 6700 (XT). Фактично йдеться про банальний ребрендінг, якого AMD ніколи не цуралася в минулому. Наразі за допомогою Radeon RX 6750 GRE чипмейкер закрив нішу між Radeon RX 7600 та Radeon RX 7700 XT, втім, не можна виключати, що в майбутньому їх замінять карти з більш сучасною архітектурою RDNA 3.

Radeon RX 6750 GRERadeon RX 6750 GRE

Відеокарти AMD Radeon RX 6750 GRE розраховані насамперед на китайський ринок. Очікується, що за межами Піднебесної вони будуть доступні переважно у складі готових комп'ютерів від партнерів AMD, як це було з Radeon RX 7900 GRE.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

На підході процесори Intel Xeon E-2400 для робочих станцій

Найближчим часом корпорація Intel виведе на ринок лінійку процесорів Xeon E-2400 для робочих станцій початкового рівня. Вони належать до сімейства Raptor Lake та мають конструктивне виконання LGA1700. Додамо, що попередня лінійка Xeon E-2300 (Rocket Lake) вийшла ще у 2021 році та підтримується платами LGA1200 з логікою Intel C250.

Intel Xeon E-2400

Цікавою особливістю процесорів Intel Xeon E-2400 стане наявність виключно «великих» ядер. Залежно від моделі кількість ядер/потоків становитиме від 4/8 до 8/16. Детальні специфікації новинок будуть оголошені в ході офіційного анонсу, проте вже зараз можна впевнено говорити про підтримку оперативної пам'яті DDR5 та високошвидкісного інтерфейсу PCI Express 5.0.

Intel Xeon E-2400

Враховуючи, що Intel вже опублікувала деякі характеристики CPU Xeon E-2400 на своєму сайті, презентація нових процесорів не забариться.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Продано мільйон копій Lies of P

Розробники екшену Lies of P поділилися успіхами проєкту. Цей хардкорний послідовник Dark Souls та Bloodborne вже розійшовся тиражем у мільйон копій. Для цього йому знадобилося близько місяця з моменту релізу 18 вересня. Гра отримала хороші відгуки від преси та геймерів. Також Lies of P порадувала гарною оптимізацією, на відміну від інших останніх ігор на рушії Unreal Engine.

Це хороші продажі для гри по новому всесвіту. Також це очевидний успіх для південнокорейської компанії NEOWIZ, яка раніше займалася невеликими інді-проєктами.

Цікаво відзначити, що днями вийшов ще один проєкт у схожій стилістиці — Lords of the Fallen. Але цю гру прийняли прохолодніше і вона отримала багато нарікань, особливо щодо поганої оптимізації.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Процесори Intel Raptor Lake Refresh стануть останніми з маркуванням «Core i»

Сьогодні стартує продаж настільних процесорів Intel Core 14-го покоління, відомих під кодовим ім'ям Raptor Lake Refresh. Ця лінійка стане останньою з маркуванням виду «Core i». У майбутньому як мобільні, так і десктопні процесори Intel будуть використовувати бренди Core та Core Ultra. Цю інформацію чипмейкер підтвердив офіційно.

Core

Ми вже знали, що у мобільному сегменті Intel скоро перейде на маркування Core/Core Ultra. Це станеться з релізом сімейства процесорів Meteor Lake, який заплановано на цей грудень. У разі настільних чипів Intel має перейти на нову схему маркування наступного року. Орієнтовно у другій половині 2024-го на ринок надійде масова платформа LGA1851 та сімейство чипів Arrow Lake-S.

Core

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Intel та Submer розробили охолодження для серверних процесорів потужністю 1000 Вт

Потужність сучасних процесорів постійно зростає, досягаючи рекордних значень TDP, особливо у сегменті високопродуктивних серверних CPU. Компанії Intel та Submer оголосили про створення потужного кулера для рідинних систем із зануренням, який здатний охолоджувати майбутні процесори потужністю понад 1000 Вт.

Іспанська компанія Submer займається обладнанням та спеціалізованими системами охолодження для ЦОД по всьому світу. Зокрема, розробляє занурювальні системи, які передбачають повне або часткове занурення електронних компонентів в діелектричну рідину, що охолоджує їх. І компанія активно співпрацює з Intel у цій сфері. В результаті такого співробітництва з'явився новий охолоджувальний блок Forced Convection Heat Sink (FCHS). Це потужний радіатор з примусовою конвекцією для занурювальних систем. Він забезпечує високу ефективність відведення тепла навіть у пасивному режимі, а за рахунок примусової конвекції за допомогою гребних гвинтів, що прокачують рідину, здатний відвести рекордну кількість тепла.

Такий охолоджувальний блок вже випробуваний з серверним процесором потужністю понад 800 Вт. А сама конструкція має потенціал для охолодження процесорів потужністю у 1000 Вт і більше. Готові рішення із застосуванням нового охолоджувального блоку покажуть у рамках конференції OCP Global Summit, яка проходитиме з 17 по 19 жовтня.

Розробники називають це рішення простим і економічним. Блок FCHS підходить для модернізації чинних однофазних занурювальних систем. Він простий у виробництві, а окремі компоненти можна навіть виготовляти за допомогою 3D-друку. Таке охолодження може стати проривом, який у майбутньому зробить занурювальні системи охолодження головним рішенням для потужних обчислювальних систем.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Цього кварталу твердотілі накопичувачі подорожчають на 8-13%.

Аналітична компанія TrendForce поділилася новою інформацією про ситуацію на ринку флеш-пам'яті NAND. За підсумками цього кварталу, як прогнозують експерти, середня контрактна ціна мікросхем зросте на 8-13%, що призведе до подорожчання всіх видів твердотілих накопичувачів. Нагадаємо, що пам'ять NAND дешевшала багато кварталів поспіль, наприклад, у липні-вересні ціни впали на 5-10%.

SSD

Очікується, що за підсумками четвертого кварталу споживчі твердотілі накопичувачі подорожчають на 8-13%. У випадку SSD корпоративного рівня зростання цін складе 5-10%, а накопичувачі eMMC та UFS стануть дорожчими на 10-15%. Якщо говорити про прогнози на наступний рік, то експерти наголошують на складностях з підтриманням подальшого зростання цін. Без сталого попиту ця тенденція може сповільнитися навіть попри скорочення обсягів виробництва флеш-пам'яті. До речі, Samsung вже урізала випуск мікросхем NAND на 50%.

SSD

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Marvel's Spider Man 2 отримує високі оцінки від критиків

Наближається дата виходу нової ексклюзивної гри для Sony PlayStation 5. Напередодні релізу Marvel's Spider Man 2 з'явилися огляди від ігрових видань, і всі вони надзвичайно позитивні. Наразі на Metacritic у гри рейтинг 91 бал на основі 117 позитивних рецензій.

Всі критики сходяться на тому, що розробники зробили нову гру серії ще більш захоплюючою, різноманітною та красивою. У Marvel's Spider Man 2 напружений сюжет. Бойова система стала цікавішою завдяки новим можливостям та наявності відразу двох персонажів. Також у грі будуть стелс-місії за Мері Джейн. Добре опрацьовано побічні завдання.

Технічне виконання гри похвалили спеціалісти з Digital Foundry. У Marvel's Spider Man 2 покращена деталізація міста, вища щільність міського потоку, більше мешканців на вулиці. Поліпшено віддзеркалення з трасуванням, вони стали більш точними. Підвищено деталізацію персонажів. У грі доступний якісний та продуктивний режими, і в обох є трасування променів. У якісному режимі гра працює з динамічною роздільною здатністю від 1440p до 4K при стабільних 30 к/c на екранах 60 Гц та при 40 к/с при виведенні картинки в режимі 120 Гц. У продуктивному режимі гра працює в динамічній роздільній здатності від 1080p до 1440p при стабільних 60 к/с.

Схоже, Insomniac Games підготувала гравцям кращий екшен 2023 року. Вихід Marvel's Spider Man 2 відбудеться 20 жовтня.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)