AMD Radeon RX 7900M — топовий відеоадаптер RDNA 3-го покоління для ноутбуків

Разом із процесорами Ryzen Threadripper 7000 компанія AMD представила свій найпродуктивніший відеоадаптер для ноутбуків — Radeon RX 7900M. Він базується на урізаній версії графічного процесора Navi 31 та дебютує у складі ноутбука Alienware m18. Відзначимо, що це перший мобільний GPU з чиплетним компонуванням.

AMD Radeon RX 7900M

Відеоадаптер AMD Radeon RX 7900M отримав 72 блоки Compute Units (або 4608 потокових процесорів), 64 мегабайти Infinity Cahce та 256-розрядну шину пам'яті, через яку GPU взаємодіє з 16-гігабайтним буфером GDDR6. Графічний процесор функціонує на частоті 1825/2090 МГц (Game/Boost Clock), пропускна здатність пам'яті 576 Гбайт/с. Паспортний рівень Total Graphics Power дорівнює 180 Вт.

AMD Radeon RX 7900M

Найближчим суперником Radeon RX 7900M з боку «зелених» виступає GeForce RTX 4080 Laptop. У власних тестах AMD новинка в середньому виявилася на 7% швидше за аналог Nvidia. Докладніша інформація про продуктивність мобільного флагмана AMD Radeon стане доступною найближчим часом, коли будуть опубліковані перші огляди. До речі, ноутбук Alienware m18 із цим відеоадаптером буде коштувати від 2800 доларів.

AMD Radeon RX 7900M

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

AMD Ryzen Threadripper: тепер і з мікроархітектурою Zen 4

Сьогодні компанія AMD офіційно презентувала нове покоління процесорів Ryzen Threadripper. Як і очікувалося, «червоні» підготували дві окремі лінійки: Ryzen Threadripper 7000 та Ryzen Threadripper PRO 7000. В обох випадках є підтримка оверклокінгу, використовується мікроархітектура Zen 4 та сокет sTR5, а головні відмінності криються у кількості ядер, каналів DDR5 та ліній PCI Express.

Ryzen Threadripper

У серію Ryzen Threadripper 7000 увійшли процесори з кількістю ядер від 24 до 64 штук, 4-канальним контролером DDR5-5200 та 48 лініями PCI Express 5.0. Тим часом чипи Ryzen Threadripper PRO 7000 отримали від 12 до 96 ядер Zen 4, працюють з пам'яттю DDR5-5200 у 8-канальному режимі та можуть похвалитися 128 лініями PCI-E 5.0. Паспортний рівень TDP у всіх новинок складає 350 Вт.

Ryzen ThreadripperRyzen Threadripper

Разом із новими процесорами були представлені набори системної логіки AMD WRX90 та TRX50. Вони послужать основою материнських плат для сегментів PRO та HEDT відповідно. Цікавою особливістю плат TRX50 є підтримка як звичайних, так і PRO-версій Ryzen Threadripper 7000. Про одну з таких материнських плат ми вже розповідали.

Ryzen Threadripper

До продажу перші процесори Ryzen Threadripper нового покоління надійдуть 21 листопада. Що стосується рекомендованої ціни, то AMD розкрила її поки що лише для трьох моделей: Ryzen Threadripper 7980X ($4,999), Ryzen Threadripper 7970X ($2,499) та Ryzen Threadripper 7960X ($1,499).

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Ігровий ноутбук Lenovo Legion 9i з рідинним охолодженням доступний в Україні за 200 тисяч гривень

Компанія Lenovo оголосила про старт продажів потужного ноутбука Legion 9i в Україні. Це високопродуктивний 16-дюймовий лептоп із системою рідинного охолодження.

Корпус виконаний із пресованого карбонового волокна. Цей матеріал міцніший за алюміній і легший за нього. Кришка кожного ноутбука має унікальний візерунок на поверхні. Деякі елементи виготовлені з переробленого магнію. Доповнює стильний зовнішній вигляд RGB-підсвічування.

Ноутбук оснащений тонкою новаторською СРО. Система охолодження Legion Coldfront розроблена спільно з Cooler Master та здатна відвести 230 Вт тепла. При досягненні температури пристрою 84 градуси активується помпа і починає прокачувати рідину, додатково охолоджуючи пам'ять графічного процесора. Тобто це гібридна система з великими тепловими трубками, по одній з яких примусово циркулює рідина для посиленого теплообміну. При цьому ноутбук має невелику вагу 2,56 кг.

Ноутбук використовує потужний процесор Intel Core 13-го покоління та графіку GeForce RTX 40-ї серії. У топовій конфігурації це Core i9-13980HX та GeForce RTX 4090 16GB. Спеціальний ШІ-чип Lenovo LA-2 регулює потужність процесора та відеокарти для досягнення оптимальної продуктивності. При навантаженні з активною помпою потужність відеокарти збільшується на 10 Вт. У ноутбука 6333 випускних отвори, що забезпечує хороший продув та охолодження.

Lenovo Legion 9i оснащений екраном Mini-LED Lenovo PureSight з роздільною здатністю 3,2K (3200x2000 пікселів) та співвідношенням сторін 16:10. Екран підтримує Nvidia G-Sync, частоту 165 Гц та яскравість 1200 ніт. Екран має надтонкі бічні рамки.

Встановлено швидкий SSD-накопичувач NVMe PCIe 4.0 об'ємом до 2 ТБ. Є вбудована вебкамера FullHD. Ноутбук має порти Thunderbolt 4.0, USB 3.2 Gen Type-C, USB 3.2 Gen 1 Type-A, HDMI 2.1, є картридер. Мережеві можливості представлені Ethernet та Wi-Fi 7. Якісний звук забезпечує вбудована аудіосистема Nahimic від SteelSeries. Акумулятор 99,99 Вт∙год. Пристрій можна швидко зарядити від блоку живлення 330 Вт або від Type-C 140 Вт.

Lenovo Legion 9i доступний в Україні за ціною від 199 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Gigabyte представила материнську плату TRX50 Aero D для нових Ryzen Threadripper

Цього вечора має відбутися анонс процесорів Ryzen Threadripper 7000-ї серії. Разом із ними будуть представлені відповідні материнські плати на чипсеті AMD TRX50. Одну з таких новинок передчасно розсекретила компанія Gigabyte.

Gigabyte TRX50 Aero D

Системна плата Gigabyte TRX50 Aero D готова прийняти на борт процесори як Ryzen Threadripper 7000, так і Ryzen Threadripper PRO 7000. Вона виконана у форматі E-ATX, оснащена (16+8+4)-фазною системою живлення, чотирма роз'ємами під модулі R-DIMM DDR5, двома слотами розширення PCI Express 5.0 x16, одним PCI-E 4.0 x16 та чотирма роз'ємами M.2 для твердотілих накопичувачів. Також є 10-гігабітний Ethernet, бездротовий модуль Wi-Fi 7 та порти USB4. Більш детальна інформація доступна на сайті виробника.

Gigabyte TRX50 Aero D

Рекомендована ціна плати Gigabyte TRX50 Aero D буде оголошена найближчим часом.

Gigabyte TRX50 Aero D

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Remedy нагадала про події першої частини у новому трейлері Alan Wake 2

Незабаром виходить горор Alan Wake 2 від Remedy Entertainment. З моменту релізу першої частини на консолях минуло 13 років та майже 11 років пройшло з релізу гри на PC. Очевидно, що нове покоління гравців може бути не знайоме з цією атмосферною історією про письменника, який став жертвою своїх кошмарів.

Спеціально для них компанія Remedy випустила невеликий відеоролик, у якому коротко викладають події Alan Wake та запрошують дізнатися про продовження історії в Alan Wake 2.

Нова гра виходить 27 жовтня. На PC це буде ексклюзив магазину Epic Games Store. В Alan Wake 2 буде підтримка трасування променів та технології DLSS 3.5 з реконструкцією променів.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

ASUS ExpertWiFi — що таке Wi-Fi роутер для бізнесу та чим він відрізняється від звичайного маршрутизатора для дому

На правах реклами

В наші дні знайти локацію без доступу до інтернету практично неможливо. Тому питання організації та підтримки роботи мережі одне з ключових для будь-якого бізнесу, незалежно від профілю чи масштабів. І, безперечно, запити у бізнес-клієнтів відрізняються від потреб більшості звичайних користувачів. Тому на допомогу приходять спеціалізовані рішення — бездротові бізнес-маршрутизатори ASUS ExpertWiFi.

ASUS ExpertWiFi

З урахуванням різноманітних сценаріїв використання бізнес-маршрутизаторів, про які ми детальніше поговоримо пізніше, ASUS передбачила у них цілу низку спеціалізованих функцій і можливостей.

  • Гнучкі можливості розширення мережі — підтримка підключення до 12 вузлів. Можливість створення великої розгалуженої мережі підключених девайсів підходить навіть для багатоповерхових будівель із великими площами. Крім того, можна створити декілька мереж для окремих задач — для внутрішнього користування працівниками, для роботи POS-терміналів, для підключення гостьових пристроїв тощо.
  • Можливість створення гостьового порталу — гостьовий портал можна налаштовувати та адаптувати відповідно до вимог бізнесу — для автентифікації користувачів, рекламування або інформування клієнтів тощо.

  • Максимальна безпека підключення — ASUS приділяє дуже багато уваги питанню кібербезпеки, тому маршрутизатори для бізнесу мають цілу низку рішень — система інформаційного захисту AiProtection з антивірусною базою TrendMicro, що постійно оновлюється, безпечне VPN-підключення та сучасні протоколи шифрування й захисту даних тощо.
  • Можливість створення додаткового інтернет-з’єднання — опція підключення додаткового підключення до мережі інтернет за допомогою Dual WAN у режимі розподілення навантаження або резервного каналу.

  • Створення та керування віртуальною локальною мережею (VLAN). VLAN забезпечує простий, швидкий і гнучкий спосіб сегментації мережі, підвищує швидкість і безпечність передачі даних між об’єднаними у віртуальну мережу комп’ютерами, а також суттєво спрощує адміністрування усіх робочих станцій в офісі.
  • Зручне керування через додаток ASUS ExpertWiFi — особливо актуальне для власників малого бізнесу, які не мають великого штату найманих працівників і самостійно вирішують безліч операційних задач, включаючи налаштування та підтримку функціонування мережі.
  • Пресети сценаріїв використання — для максимально спрощеного налаштування мережі, користувачеві надається можливість обрати готовий набір налаштувань, адаптований під вимоги різних бізнесів.

Якщо говорити про приклади використання бізнес маршрутизаторів ASUS ExpertWiFi, то можна виділити одразу декілька сценаріїв їхнього застосування відповідно до потреб, які вони задовольняють.

  • Невеликі кав’ярні — просте, зручне адміністрування дозволяє легко створити захищену мережу з підтримкою багатьох підключень одночасно. Компактний і потужний роутер ASUS ExpertWiFi EBR63 може вирішити одразу всі ці завдання, гарантуючи власникам бізнесу просте налаштування мережі, надійну та безпечну роботу мережі, підтримку резервної мережі (Dual WAN) та багато інших переваг.
  • Просторі ресторани та магазини роздрібної торгівлі — важливою особливістю тут виступає можливість покривати потужним сигналом великі площі та давати можливість одночасного підключення великої кількості клієнтів, крім того, у пригоді стає опція налаштування гостьового порталу для автентифікації клієнтів при підключенні.
  • Готелі та хостели — серед ключових задач перед мережею в цьому випадку стоїть централізованість мережі, її безпечність, можливість підключення великої кількості клієнтів, а також зручним доповненням стає можливість налаштування гостьової сторінки для автентифікації та інформування клієнтів.

  • Дитячі садки та школи, спортзали — наявність багатьох приміщень і перешкод для сигналу вимагає гнучкої системи підключених вузлів і легкої системи налаштування та керування мережею. Відмінним вибором у такому випадку може стати mesh-система ASUS ExpertWiFi EBM68, яка забезпечить велику площу стабільним покриттям бездротової мережі стандарту Wi-Fi 6 зі швидкістю до 7800 Мбіт/с.
  • Лікарні та великі адміністративні установи — у першу чергу такий сценарій передбачає максимальний рівень захищеності мережі та даних від потенційних кібератак, але не менш важливими є також забезпечення надійного з’єднання, що реалізується завдяки опції резервування каналу з використанням Dual WAN.

Як ми бачимо, придбання спеціалізованого бізнес-роутера ASUS дозволяє ефективно закривати специфічні потреби бізнес-клієнтів різного профілю максимально просто та зручно.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Чутки: Nvidia готує кілька нових відеокарт GeForce RTX 40-ї серії

Від неофіційних джерел продовжують надходити повідомлення про наміри Nvidia розширити модельний ряд відеокарт GeForce RTX 40-ї серії. Стверджується, що в найближчому майбутньому «зелений» чипмейкер випустить кілька нових 3D-прискорювачів, включаючи Super-версії та простіший варіант GeForce RTX 4070.

GeForce RTX

Про характеристики новинок на цей час відомо небагато. Модель GeForce RTX 4070 Super має отримати графічний процесор Nvidia AD103, завдяки чому шина пам'яті зросте до 256 розрядів, а об'єм відеобуфера GDDR6X складе 16 Гбайт проти 12 Гбайт у звичайних GeForce RTX 4070 (Ti).

Водночас новий варіант GeForce RTX 4070 повинен успадкувати конфігурацію GPU від вже випущеної моделі, але при цьому буде оснащуватися менш швидкісною пам'яттю GDDR6. «Зеленим» також приписують роботу над більш продуктивною версією GeForce RTX 4080. На жаль, сама Nvidia цю інформацію ніяк не коментує.

GeForce RTX

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Seagate представила 24-терабайтні жорсткі диски Exos X24

Seagate Technology поповнила асортимент жорстких дисків 24-терабайтною моделлю Exos X24. Вона розрахована на використання в центрах обробки даних, використовує технологію запису CMR (Conventional Magnetic Recording) та десять магнітних пластин. Для окремих замовників із «хмарної» сфери вендор також підготував модифікацію Exos X24 із черепичним записом SMR, який дозволив збільшити обсяг до 28 Тбайт.

Exos X24

Для Seagate Exos X24 характерне заповнення внутрішнього простору гелієм, швидкість обертання шпинделя 7200 об/хв, 512-мегабайтний буфер DRAM та швидкості до 285 Мбайт/с. Пристрої виконані у звичному 3,5-дюймовому форматі та пропонуються у версіях з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с або SAS 12 Гбіт/с. Жорсткі диски супроводжуються п'ятирічною гарантією виробника.

На цю мить Seagate відвантажує HDD Exos X24 головним клієнтам та розраховує почати масові поставки у грудні.

Джерело:
Seagate

Обговорити в форумі (коментарів: 11)