ASUS випустила GeForce RTX 4060 Ti з роз'ємом M.2 для твердотілого накопичувача

Відеокарта ASUS GeForce RTX 4060 Ti, обладнана роз'ємом для твердотілого накопичувача, набула статусу серійного продукту. Про цю незвичайну новинку ми розповідали ще кілька місяців тому, а днями вона прописалася у фінському онлайн-магазині. Інакше кажучи, офіційний старт продажів відеокарти вже не за горами.

GeForce RTX 4060 Ti

Нагадуємо, що графічні процесори Nvidia AD106/AD107 у складі відеокарт GeForce RTX 4060 (Ti) використовують вісім ліній інтерфейсу PCI Express 4.0. Тобто при встановленні в повноцінний слот PCI-E x16 половина залишається незадіяною. Задум ASUS полягає в тому, щоб використати зайві лінії для підключення NVMe-накопичувача M.2. Це не лише звільняє слот на материнській платі для ще одного SSD, але й забезпечує встановленому на відеокарту накопичувачу додаткове охолодження.

GeForce RTX 4060 Ti

В іншому перед нами цілком звичайна 8-гігабайтна відеокарта GeForce RTX 4060 Ti у виконанні ASUS Dual та системою охолодження з двома вентиляторами. Частотні характеристики GPU та пам'яті не повідомляються, але, найімовірніше, вони будуть успадковані від версії без роз'єму під SSD. Для встановлення твердотілого накопичувача в бекплейті відеокарти передбачено отвір, прикритий декоративною пластиковою пластиною.

GeForce RTX 4060 Ti
(+)

Щодо ціни, то у Фінляндії відеокарта ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti з роз'ємом для SSD доступна за €559. Це на €90 більше, ніж просять за звичайну GeForce RTX 4060 Ti у тому ж магазині та всього на €10 менше за ціну 16-гігабайтного варіанту.

GeForce RTX 4060 Ti

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 89)

Вийшли перші тести продуктивності Alan Wake 2

Відбувся реліз довгоочікуваного горору Alan Wake 2 від Remedy Entertainment. Гра одержує високі оцінки від критиків. Перед релізом багатьох гравців налякали найвищі системні вимоги. Але тепер з'явилися перші відгуки та повноцінні тести продуктивності. Зокрема, з'явився великий огляд на TechPowerUp із тестуванням понад 30 відеокарт.

При високих налаштуваннях без трасування променів гра працює непогано на сучасних відеокартах. У Full HD без масштабування близько 60 кадрів на секунду забезпечують GeForce RTX 2080 Ti та GeForce RTX 4060 Ti.

Цікаво, що попри чутки, Alan Wake 2 запускається на старих відеокарт без підтримки Mesh Shaders. Але їхня продуктивність вкрай низька — Radeon RX 5700 XT і GeForce GTX 1660 Ti видають менше ніж 30 к/с.

У повноцінному 4K без DLSS та променів флагман GeForce RTX 4090 забезпечує понад 70 кадрів на секунду, а GeForce RTX 4080 близько 56 к/с. І це не найгірший результат. В останніх іграх на базі Unreal Engine 5 бувають нижчі показники в 4K без масштабування.

З увімкненим трасуванням відеокарти справляються гірше. У повноцінному Full HD з трасуванням променів 60 к/с забезпечують GeForce RTX 3080, GeForce RTX 3090 та Radeon RTX 7900 XTX. Флагман GeForce RTX 4090 у такому режимі видає 109 к/с.

Якщо увімкнути більш просунуте трасування шляху, то результат GeForce RTX 4090 падає до 86 к/с, а GeForce RTX 3090 видає лише 48 fps.

Про 4K без DLSS можна забути. GeForce RTX 4090 в 4K з простим трасуванням забезпечує менше ніж 40 к/с, а з трасуванням шляху близько 30 к/с. Але з якісним режимом масштабування DLSS флагман здатний видавати 60 кадрів на секунду і більше. У режимі DLSS Performance продуктивність GeForce RTX 4090 у 4K можна довести до 100 к/с, з додатковою генерацією кадрів до 144 fps.

Гра вимагає понад 7 гігабайтів відеопам'яті при низькій якості графіки, близько 10 гігабайтів при максимальній графіці без трасування та 12 гігабайтів з увімкненим трасуванням. У 4K з високою якістю трасування завантаження відеопам'яті наближається до позначки у 18 гігабайтів.

На каналі Hardware Unboxed протестували старі відеокарти GeForce RTX 2060 Super і Radeon RTX 5700 XT у різних режимах Alan Wake 2. З «пенсіонера» Nvidia можна вичавити близько 50 к/с в 1080p при низькій графіці з DLSS Quality, а ось представник AMD навіть з FSR Quality видає 40 fps.

Обговорити в форумі (коментарів: 143)

MSI підготувала плату B760M Project Zero з роз'ємами на звороті

Micro-Star International розширює лінійку материнських плат Project Zero, «фішкою» яких є роз'єми на звороті. У серпні дебютувала модель B650M Project Zero з підтримкою чипів AMD AM5, а тепер з'явилося аналогічне microATX-рішення для процесорів Intel LGA1700 — B760M Project Zero.

MSI

Системна плата MSI B760M Project Zero отримала (12+1+1)-фазну систему живлення процесорного гнізда, чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5, слоти розширення PCI Express 5.0x16, PCI-E 4.0x16@x4 та PCI-E 3.0x1. Для накопичувачів передбачено два роз'єми M.2 та чотири порти SATA 6 Гбіт/с. Мережеві можливості представлені 2,5-гігабітним Ethernet та бездротовим модулем Wi-Fi 6E, а звукова підсистема виконана на базі Realtek ALC897.

MSI

Рекомендована ціна плати MSI B760M Project Zero буде оголошена пізніше. До планів компанії також входить випуск моделі Z790 Project Zero. Вона ще не була представлена офіційно, проте у Мережі вже доступні її основні характеристики.

MSI

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Опубліковано сюжетний трейлер RoboCop: Rogue City

Компанія Nacon представила новий трейлер бойовика RoboCop: Rogue City від студії Teyon. Гра створюється за мотивами старої кінофраншизи RoboCop. Події відбуваються в недалекому майбутньому, де Детройт охоплений епідемією бандитизму, а великі корпорації ділять владу.

Залізний поліцейський має зупинити цей хаос та захистити громадян. Під час гри нам доведеться знищувати міські банди та інших роботів.

Гра використовує рушій Unreal Engine 5, хоча графіку явно не можна назвати видатною. Також у RoboCop: Rogue City використовуються дуже прості анімації. Це явно недорогий проєкт, але він добре передає оригінальну атмосферу, і завдяки цьому може мати успіх. Схожа ситуація була з грою Terminator: Resistance від цих же розробників.

Реліз RoboCop: Rogue City заплановано на 2 листопада. В українському Steam гру можна замовити за 899 грн

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

У Steam стартував розпродаж на честь Гелловіна

В ігровому сервісі Steam почався розпродаж страшних ігор. Акція присвячена Гелловіну, тому нам пропонують знижки на горори та різні ігри з моторошною атмосферою. Серед них ремейк Resident Evil 4 з DLC Separate Ways за знижкою в 34%. Resident Evil Village можна купити на 60% дешевше, ремейк Dead Space подешевшав на 40%, Dead by Daylight можна купити зі знижкою 60%, а знижка на недавній хоррор Amnesia: The Bunker 25%. У розпродажі бере участь багато інших ігор, і фанати жанру обов'язково зможуть знайти щось цікаве.

Розпродаж триває з 26 жовтня до 2 листопада.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

В Epic Games Store безплатно роздають The Evil Within 2

Як і було обіцяно, у цифровому магазині Epic Games Store напередодні стартувала роздача горору The Evil Within 2 від студії Tango Gameworks. Безплатно додати гру на свій обліковий запис можна до четверга, другого листопада.

The Evil Within 2

The Evil Within 2 є сиквелом до оригінальної The Evil Within та продовжує історію детектива Себастьяна Кастелланоса. Гра вийшла у 2017 році та була тепло зустрінута як критиками, так і пересічними геймерами. Рейтинг проєкту на Metacritic складає 76 балів при 8,5 бала User Score, а Steam характеризує відгуки як «Дуже схвальні».

Другою грою, яку зараз роздає Epic Games Store, став платформер-головоломка Tandem: A Tale of Shadows. Її теж можна безплатно додати до своєї бібліотеки до четверга.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

ASUS анонсувала плату Pro WS TRX50-Sage WiFi для процесорів Ryzen Threadripper 7000

Асортимент материнських плат ASUS у найближчому майбутньому поповниться моделлю Pro WS TRX50-Sage WiFi, яка готова прийняти на борт процесори AMD Ryzen Threadripper 7000 серії, в тому числі PRO-версії. Відмінною рисою новинки можна назвати потужну систему живлення сокета sTR5. Вона виконана за 36-фазною схемою та охолоджується силами порівняно великих радіаторів із парою вентиляторів.

ASUS Pro WS TRX50-Sage WiFi

Оснащення плати Pro WS TRX50-Sage WiFi включає чотири роз'єми під модулі пам'яті R-DIMM DDR5 сумарним обсягом до 1 ТБ, п'ять слотів розширення PCI Express x16, три з яких підтримують режим PCI-E 5.0, 2,5- та 10-гігабітний Ethernet, а також бездротовий модуль Wi-Fi (стандарт не уточнюється). Для підключення накопичувачів передбачено три роз'єми M.2, чотири SATA 6 Гбіт/с та один SlimSAS.

ASUS Pro WS TRX50-Sage WiFi

Інформація щодо ціни ASUS Pro WS TRX50-Sage WiFi поки не надходила. Детальні характеристики новинки незабаром будуть опубліковані на сайті виробника.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Intel підбила фінансові підсумки минулого кварталу: $14,2 млрд виторгу

Корпорація Intel оголосила фінансові підсумки роботи у третьому кварталі. Процесорний гігант завершив його з $14,2 млрд виторгу, що хоч і менше результатів аналогічного періоду минулого року ($15,3 млрд), але все-таки вище за початкові прогнози ($12,9-13,9 млрд). Чистий прибуток склав близько $300 мільйонів, показавши 71% падіння щодо 2022-го.

Intel

Левову частку доходів забезпечив підрозділ Client Computing Group, який відповідає за продукцію для персональних комп'ютерів. Минулого кварталу він приніс компанії $7,9 млрд виторгу (-3% щодо 2022-го). Відділ Data Center and AI Group звітував про $3,8 млрд (-10%), підрозділ Network & Edge Group — про $1,5 мільярда (-32%) виторгу, а дочірня фірма Mobileye принесла 530 мільйонів (+18%). У сфері контрактного виробництва напівпровідників виторг Intel склав $311 млн (+299%).

Intel

Що стосується поточного кварталу, його Intel планує завершити з виторгом близько $14,6-15,6 мільярда проти $14 млрд роком раніше.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 13)