Свіжі подробиці про швидкодію однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X Elite

Минулого тижня Qualcomm не лише анонсувала однокристальну систему Snapdragon X Elite, але й влаштувала живу демонстрацію її можливостей. Сьогодні були опубліковані перші матеріали, в яких журналісти поділилися своїми враженнями та додатковою інформацією щодо швидкодії нової SoC.

Snapdragon X Elite

Згідно із заявами компанії, Snapdragon X Elite має скласти конкуренцію топовим мобільним чипам Intel, AMD та Apple. І результати перших тестів це підтверджують. Зокрема, в популярних CPU-бенчмарках однокристальна система не поступається продуктивністю сучасним ноутбучним процесорам. Однак не варто забувати, що перші пристрої з цією платформою з'являться на ринку в середині 2024-го, коли конкуренти встигнуть випустити нове покоління чипів.

Snapdragon X Elite
Snapdragon X EliteSnapdragon X Elite
Snapdragon X EliteSnapdragon X Elite

Графічний блок Adreno у складі нової однокристальної системи теж не пасе задніх. У синтетичних бенчмарках він виступив більш ніж гідно, з їхніми результатами можна ознайомитись нижче. В рамках презентації також вдалося оцінити ігрову швидкодію, а саме випробувати новинку у шутері Control. Тут продуктивність GPU Snapdragon X Elite виявилася на рівні вбудованої графіки Radeon 780M (Ryzen 9 7940HS).

Snapdragon X EliteSnapdragon X Elite
Snapdragon X EliteSnapdragon X Elite

Більше інформації про швидкодію та можливості однокристальної системи Qualcomm Snapdragon X Elite доступно за посиланнями: PCWorld, HotHardware, AnandTech, Geekerwan та ComputerBase.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Відеокарти Radeon RX 7900 GRE доступні у європейських магазинах

Відеокарта AMD Radeon RX 7900 GRE з'явилася в асортименті одразу кількох європейських магазинів. Спочатку ця модель за межами Китаю була доступна лише у складі готових комп'ютерів від партнерів «червоного» чипмейкера. Однак тепер її можна придбати як окремий продукт.

Radeon RX 7900 GRE

Нагадаємо, в основі Radeon RX 7900 GRE лежить урізаний графічний процесор AMD Navi 31. Відеокарта отримала 5120 потокових процесорів, 64 мегабайти Infinity Cache й 16-гігабайтний буфер GDDR6 з 256-розрядною шиною. Графічний чип функціонує на частоті 1270/1880/2245 МГц (Base/Game/Boost Clock), пропускна здатність відеопам'яті дорівнює 576 Гбайт/с, паспортний рівень TBP — 260 Вт.

Radeon RX 7900 GRE

Що стосується ціни карт Radeon RX 7900 GRE, то вона залежить від магазину та конкретної модифікації. Наприклад, найдоступнішою версією є модель у виконанні XFX, яку в Італії зараз можна придбати за €672. Для порівняння, за Radeon RX 7800 XT в Європі доведеться викласти від €544, а продуктивніша Radeon RX 7900 XT обійдеться мінімум у 835 євро.

Radeon RX 7900 GRE

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

AMD Ryzen 5 7500G та Ryzen 3 7300G — перші чипи Phoenix для настільних комп'ютерів

Модельний ряд процесорів для платформи AMD AM5 найближчим часом поповниться лінійкою чипів Ryzen 7000G. Вони належать до сімейства Phoenix, тобто використовують 4-нм монолітний кристал, та днями були помічені у документах партнерів чипмейкера. Вендори незабаром запропонують готові комп'ютери на основі цих «камінців».

AMD

Судячи з документа, AMD почне з випуску недорогих моделей Ryzen 3 7300G та Ryzen 5 7500G, включаючи їх PRO-версії. За попередньою інформацією, вони запропонують 4 або 6 ядер Zen 4 та, найімовірніше, будуть побудовані на кристалі Phoenix2. У ньому, нагадаємо, частина ядер використовує архітектуру Zen 4c, а графічний блок містить лише 4 Compute Units (CU). Щодо процесорів Ryzen 7000G на повноцінному кристалі Phoenix із вісьмома ядрами Zen 4 та графікою на 12 CU інформації поки не надходило.

AMD

Цікаво, що поряд із першими чипами AMD Ryzen 7000G у документі згадуються мобільні процесори серії Ryzen 8040U (Hawk Point). Ця лінійка, грубо кажучи, є «рефрешом» актуальної Ryzen 7040U (Phoenix) та має вийти на початку 2024 року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Valve працює над MOBA-шутером від третьої особи Neon Prime

Приблизно пів року тому в Мережі заговорили про нову гру Valve. Поштовхом до цих домислів стала реєстрація компанією торгової марки Neon Prime. Тепер з'явилася більш детальна інформація про таємничий проєкт. Інсайдер Tyler McVicker, відомий витоками з середовища Valve, поспілкувався з людьми з компанії та розповів про гру. Його дані підтвердив інший блогер Okami Games.

На цей час відомо, що це шутер від третьої особи у стилі MOBA. В Neon Prime будуть величезні карти з повною руйнівністю. Локації настільки великі, що у грі навіть є поїзди, які можуть доставити вас з однієї точки до іншої. Руйнувати можна будь-що завдяки воксельній технології. Метою протистояння двох команд на карті є знищення ворога на базі противника. У Neon Prime буде класова система з унікальними здібностями кожного персонажа на кшталт Team Fortress 2. Гра виконана в науково-фантастичному сеттингу і в неї буде глибокий лор. Є припущення, що всесвіт натхнений Half-Life, але це можуть бути домисли фанатів.

Невідомо, коли Valve анонсує гру. Інсайдери натякають, що це може статися вже незабаром. Також можна сподіватись на швидкий реліз після офіційного анонсу. Нагадаємо, що навесні Valve анонсувала Counter-Strike 2, а вже 27 вересня вийшла публічна версія гри.

Джерела:
Wccftech
Tyler McVicker

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Незвичайна GeForce RTX 3080 Ti з мобільним GPU протестована у 3DMark

На сайті Videocardz з'явилися тести незвичайної GeForce RTX 3080 Ti, яка базується на мобільному графічному процесорі. Перші десктопні версії мобільних відеокарт з'явилися на азійському ринку два роки тому під час майнінгової лихоманки й високого попиту на дискретні графічні пристрої. Мобільні чипи не мали обмежень для майнінгу Ethereum, що робило їх ефективнішими порівняно з десктопними GeForce RTX LHR. Але це були представники більш доступного сегмента, а старша GeForce RTX 3080 Ti на базі мобільного GPU — дійсно незвичайний гібрид.

Річ у тому, що мобільна GeForce RTX 3080 Ti використовує економічний процесор GA103 (7424 ядра CUDA), а настільні RTX 3080 Ti (10240 ядер CUDA) і RTX 3080 (8704 ядер CUDA) використовують потужніший GA102, у якого більше обчислювальних блоків. Також у цієї версії на борту 16 ГБ пам'яті з 256-бітною шиною.

Незвичайну відеокарту придбав один із читачів Videocardz. Цей гібрид виготовлений якоюсь китайською компанією XR. Характеристики відеокарти точно визначаються GPU-Z. Вона поставляється зі спеціальним модифікованим драйвером, який забезпечує повну працездатність відеокарти.

У навантаженні відеокарта показувала частоти до 1,9 ГГц. У BIOS прошитий стандартний для мобільних версій ліміт у 115 Вт

У тесті 3DMark Time Spy незвичайна відеокарта набрала 12 691 бал, що якраз на рівні мобільних GeForce RTX 3080 Ti, але помітно менше від результату десктопної версії.

Тож особливого сенсу у придбанні такої відеокарти немає. За співвідношенням продуктивності та енергоефективності вона виглядає привабливо, але може мати проблеми із сумісністю у майбутньому через модифікований драйвер.

Покупець незвичайної відеокарти також закупив в Китаї десктопні GeForce RTX 3080M 8GB та 3080M 16GB, які він хоче використати у якомусь науковому проєкті.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)