Ноутбук Acer Predator Helios 3D 15 SpatialLabs Edition із 3D-екраном надійшов на український ринок

Українське представництво Acer повідомило про старт продажу в Україні ноутбука Predator Helios 3D 15 SpatialLabs Edition. «Фішкою» пристрою є стереоскопічний 3D-дисплей з пакетом технологій Acer SpatialLabs, який дозволяє взаємодіяти з тривимірним зображенням без окулярів та інших допоміжних засобів.

Acer Predator Helios 3D

«Формування 3D-зображення відбувається наступним чином: набір з двох камер відслідковує положення очей та голови, на основі цих даних обраховується та формується просторове зображення, яке виводиться на стереоскопічний дисплей у режимі реального часу. Перетворення 2D контенту, як-от відео чи зображення, у стерео засноване на використанні штучного інтелекту», — розповідає Acer.

Acer Predator Helios 3D

Acer Predator Helios 3D 15 SpatialLabs Edition обладнаний 15,6-дюймовим екраном з роздільною здатністю 3840x2160 у 2D та 1920x1080 у 3D-режимі, частотою оновлення 60 Гц та 100% покриттям колірної палітри Adobe RGB. Керування тривимірним зображенням здійснюється за допомогою пакету додатків SpatialLabs.

Оснащення ноутбука включає процесор Intel Core i9-13900HX, відеоадаптер GeForce RTX 4080 Laptop, 32 гігабайти пам'яті DDR5-5600 та терабайтний NVMe-накопичувач. Є бездротовий модуль Wi-Fi 6E, акумулятор на 90 Вт·год, порти Thunderbolt 4 та HDMI 2.1. Система охолодження виконана на базі п'яти теплотрубок, а в ролі штатного термоінтерфейсу виступає рідкий метал.

Acer Predator Helios 3D

В Україні ноутбук Acer Predator Helios 3D 15 SpatialLabs Edition (NH.QLWEU.003) можна придбати за рекомендованою ціною від 152 299 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Розбираємось у планах AMD щодо розвитку асортименту мобільних процесорів

У вільному доступі опинилися плани AMD щодо випуску мобільних процесорів. Ними поділився YouTube-канал Moore's Law is Dead, який встиг зарекомендувати себе як надійне джерело. Згідно з наданою інформацією, у найближчі два роки топові рішення AMD для ноутбуків будуть використовувати архітектуру Zen 5 та 4-нм техпроцес.

AMD Dragon Range
AMD Dragon Range

На опублікованому слайді розкриваються плани AMD щодо різних сегментів ринку. У разі процесорів для ноутбуків мейнстрім-рівня компанія не цурається «рефрешу» чипів на старих архітектурах, тому на них ми сьогодні зупинятися не будемо.

По-справжньому новими процесорами стануть APU Strix Point. В них компанія об'єднає 12 ядер Zen 5, причому деякі джерела вказують на зв'язку чотирьох Zen 5 й восьми Zen 5c, вбудовану графіку покоління RDNA 3.5 та новий блок для прискорення операцій штучного інтелекту. Ці чипи є наступниками актуальних APU Phoenix та дебютують орієнтовно в середині 2024-го.

AMD

Для топових ігрових ноутбуків у 2025 році вийдуть процесори Fire Range. Вони отримають до 16 ядер Zen 5, а деякі моделі зможуть похвалитися додатковим L3-кешем завдяки технології 3D V-Cache. До речі, такі рішення є і в сімействі Dragon Range (Ryzen 9 7945HX3D).

На 2025 рік також заплановано реліз процесорів AMD Strix Halo. Відмінною рисою цих «камінців» стане потужний графічний блок з архітектурою RDNA 3.5 — у топових моделей він налічуватиме відразу 40 Compute Units. Оснащення чипів також включає до 16 ядер Zen 5 та новий блок для прискорення ШІ-алгоритмів.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Стартував інтерактивний серіал Silent Hill: Ascension

Учора відбулася прем'єра незвичайного проєкту Silent Hill Ascension. Це інтерактивний стрімінговий серіал із 3D-графікою, де глядачі впливають на дії персонажів та визначають розвиток сюжету.

На каналі розробників з'явився ролик із демонстрацією «ігрового процесу». Глядачі спостерігають за тим, що відбувається, спілкуються в чаті та голосують у реальному часі за певні рішення. Глядачі визначають перебіг сюжету і те, хто з героїв виживе чи помре. Прямо під час стриму ви бачите, як голосує аудиторія та можете в чаті схиляти інших глядачів до тих чи інших рішень. Вага вашого голосу визначається рейтингом, який ви заробляєте під час «гри».

Також глядачі допомагають героям, виконуючи QTE у реальному часі та вирішуючи головоломки. Беручи участь у завданнях, ви можете заробляти досвід та нагороди. Учасники з високим рейтингом можуть отримати можливість стати частиною шоу. Використовуючи спеціальну перепустку, ви створюєте свого віртуального персонажа у редакторі, і він отримає невелике камео у шоу. Також у Silent Hill: Ascension є бойова перепустка, і безліч елементів кастомізації для вашого профілю.

Згідно з офіційними даними, шоу вже має мільйон зареєстрованих учасників. Але перші відгуки про Silent Hill: Ascension суперечливі. Деякі учасники відзначають проблеми з підключенням, інтерактивні елементи називають нудними. І фанатам не зрозуміло, як Ascension узгоджується з однойменною ігровою серією. Навіть візуально нове шоу вкрай далеке від атмосфери та стилістики старих ігор Konami.

Навряд чи шанувальників серії Silent Hill зацікавить цей проєкт, але цікаво, як шоу прийме сучасна аудиторія. Це незвичайний експеримент, який може відкрити новий етап інтерактивних розваг — суміш ігрового стрімінгу на кшталт Twitch з реальними інтерактивними елементами та прокачуванням.

Шоу розраховано на кілька місяців. Щодня буде новий епізод, який починається о 03:00 за Києвом. Взяти участь у Silent Hill: Ascension можна безплатно. Для цього потрібна реєстрація на сайті Ascension.com. Також у шоу можна взяти участь на iOS та Android за допомогою спеціальних додатків.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Блок живлення Thermaltake Toughpower TF3 1550W стандарту ATX 3.0 адресований оверклокерам

Компанія Thermaltake готова запропонувати майстрам спортивного розгону блок живлення Toughpower TF3 1550W. Він має номінальну потужність 1550 Вт, повністю відповідає специфікаціям ATX 3.0, може похвалитися сертифікатом енергоефективності 80 Plus Titanium та двома кабелями 12V-2x6 для живлення відеокарт GeForce RTX 40-ї серії. Крім того, у комплекті постачання є кілька звичайних PCI-E Power (6+2)-pin.

Toughpower TF3 1550W

До головних особливостей блоку живлення Thermaltake також відносить одну лінію +12 В з максимальним навантаженням 129,2 А/1550 Вт, високу стабільність напруг, високотемпературні конденсатори японського виробництва та системи захисту (OCP/OVP/UVP/OPP/OTP/SCP). Спеціально для оверклокерів передбачена кнопка Turbo Fan, після натискання якої 140-мм вентилятор постійно працюватиме на 2400 об/хв. Габарити корпусу БЖ становлять 180×150×86 мм.

Toughpower TF3 1550W

Блок живлення Thermaltake Toughpower TF3 1550W супроводжується 10-річною гарантією виробника. У закордонних магазинах його можна придбати за рекомендованою ціною $370/€400.

Toughpower TF3 1550W

Джерело:
Thermaltake

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Alan Wake 2 запустили на Steam Deck

Довгоочікуване продовження Alan Wake вийшло кілька днів тому. Гра отримала хороші відгуки від критиків та геймерів. Також її називають однією з найкрасивіших та найтехнологічніших сучасних ігор. Але на PC вона є ексклюзивом магазину Epic Games Store. Це означає, що гра офіційно не доступна на портативній консолі Steam Deck від Valve. І така гра точно не оптимізована для портативного пристрою зі слабким iGPU. Проте ентузіасти зуміли запустити Alan Wake 2 на Steam Deck.

В опублікованому відео показано, як встановити на Steam Deck програму Epic Games Launcher. Після чого можна запустити Alan Wake 2 зі свого облікового запису Epic Games. Для комфортної гри доведеться вибирати низькі налаштування для всіх параметрів графіки та масштабування FSR у режимі Ultra Performance. Це означає, що до робочої роздільної здатності консолі 1280x720 гра масштабуватиметься з формату 426x266.

З вибраними налаштуваннями Steam Deck забезпечує 20-40 к/с у важких сценах, коли ви граєте за Сагу. У сюжетній лінії Алана у темних коридорах та приміщеннях консоль видає до 60 к/с.

Гра виглядає не найкращим чином при такій низькій роздільній здатності. Але можливості консолі Valve запускати навіть найвибагливіші сучасні ігри вражають.

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

MSI анонсувала лінійку ігрових моніторів із матрицями QD-OLED

Micro-Star International продовжує розширювати асортимент ігрових моніторів. Незабаром компанія виведе на ринок серію пристроїв на основі матриць QD-OLED. У новій лінійці будуть представлені моделі із вигнутим та плоским екраном.

MSI

Флагманськими рішеннями стануть монітори MAG 341CQP QD-OLED та MPG 491CQP QD-OLED на базі 34- та 49-дюймових матриць з роздільною здатністю 3440×1440 та 5120×1440 пікселів відповідно. Обидві новинки мають радіус кривизни 1800 мм, штатну частоту оновлення 144 Гц і час відгуку 0,03 мс, а також можуть похвалитися сертифікацією VESA ClearMR 9000 і DisplayHDR True Black 400. З іншого вендор відзначає «оптимізовану теплову конструкцію» й технологію MSI OLED Care 2.0, яка значно зменшує ймовірність вигоряння OLED-екрану.

MSI

MSI підготувала відразу кілька моделей з плоскими 27- і 32-дюймовими матрицями. Для них характерна роздільна здатність 2560x1440 або 3840x2160 пікселів та максимальна частота оновлення 240 або 360 Гц. Короткі специфікації новинок наведені нижче:

  • MPG 321URX QD-OLED, UHD 4K, 240 Гц, 0,03 мс GTG;
  • MAG 321UPX QD-OLED, UHD 4K, 240 Гц, 0,03 мс GTG;
  • MPG 271QRX QD-OLED, WQHD 2K, 360 Гц, 0,03 мс GTG;
  • MAG 271QPX QD-OLED, WQHD 2K, 360 Гц, 0,03 мс GTG.

Більше подробиць про вищезгадані QD-OLED монітори компанія MSI розкриє на січневій виставці CES 2024.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Intel представить процесори Core Ultra та нові Xeon на заході AI Everywhere

Наступного місяця корпорація проведе захід AI Everywhere, на якому будуть представлені перші процесори Core Ultra (Meteor Lake) та Xeon Scalable 5-го покоління (Emeralds Rapids). Слідкувати за анонсами чипмейкера можна буде в рамках онлайн-трансляції, доступної на порталі Intel Newsroom. Старт презентації — 14 грудня о 16:00 за київським часом. З доповідями на AI Everywhere виступлять високопосадовці Intel, у тому числі генеральний директор Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger).

Meteor Lake

Нагадаємо, процесори Meteor Lake примітні не тільки багаточиповим компонуванням, але і вбудованим блоком VPU (Versatile Processing Unit), що відповідає за прискорення операцій штучного інтелекту. Він, наприклад, може використовуватися для розмиття фону під час відеоконференцій, відстеження рухів користувача та запуску різноманітних ШІ-помічників. Судячи з назви заходу, саме цим можливостям чипів Core Ultra буде приділено першочергову увагу. Про інші особливості мобільної платформи Meteor Lake розповідалося в недавньому матеріалі.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Чистий прибуток AMD у минулому кварталі склав $299 мільйонів

Слідом за Intel фінансові підсумки третього кварталу підбила компанія AMD. Виторг «червоного» чипмейкера за липень-вересень склав 5,8 мільярда доларів, продемонструвавши 4% приріст щодо аналогічного періоду 2022-го. В той самий час чистий прибуток компанії порівняно з торішніми показниками зріс відразу на 353% — із $66 млн до $299 млн.

AMD

Виторг AMD у серверному сегменті за підсумками третього кварталу залишився на торішньому рівні — 1,6 млрд доларів. Підрозділ, що займається процесорами та наборами логіки для персональних комп'ютерів, звітував про $1,5 мільярда виторгу, що на 42% краще за показники липня-вересня 2023-го. Все завдяки високому попиту на процесори Ryzen 7000-ї серії.

Ігровий напрямок, куди AMD відносить доходи від продажів графічних процесорів та однокристальних систем для ігрових консолей, приніс $1,5 млрд виторгу, а вбудовані рішення — $1,2 млрд. Тут враховуються продукти як самої AMD, так і Xilinx.

AMD

Згідно з прогнозами, виторг AMD у поточному кварталі складе близько $6,1 мільярда.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)