AMD представила процесори Ryzen 7040U із двома видами ядер

Сьогодні компанія AMD надала офіційного статусу мобільним процесорам Ryzen 7040U із двома видами x86-ядер. Йдеться про моделі Ryzen 5 7545U та Ryzen 3 7440U. Це ті самі процесори на кристалі Phoenix2, про який ми розповідали в окремому матеріалі.

AMD

У гібридних чипах Phoenix2 компанія AMD зменшила кількість ядер з восьми до шести штук, причому чотири з них тепер виконані на архітектурі Zen 4c, урізала вбудовану графіку RDNA 3 з 12 до 4 Compute Units, а також відправила «під ніж» ШІ-блок Ryzen AI. Все це дозволило зменшити площу кристала до 137 мм² проти 178 мм² у звичайних APU Phoenix.

Модель AMD Ryzen 5 7545U використовує повноцінний кристал із шістьма ядрами (два Zen 4 та чотири Zen 4c) на частоті від 3,2 до 4,9 ГГц та 16 МБ кеш-пам'яті третього рівня. Водночас Ryzen 3 7440U отримав чотири ядра (одне Zen 4 й три Zen 4c) із частотою від 3,0 до 4,7 ГГц та 8 Мбайт L3-кешу. Обидві новинки оснащені графікою Radeon 740M та характеризуються теплопакетом від 15 до 30 Вт.

AMD

Що цікаво, завдяки використанню двох видів ядер новинки демонструють кращу багатопотокову продуктивність за невисоких рівнів TDP. Нижче порівнюються результати Ryzen 5 7540U із шістьма «справжніми» ядрами Zen 4 та вищеописаного Ryzen 5 7545U у бенчмарку Cinebench R23.

AMDAMD

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

be quiet! випускає корпус Dark Base 701

У модельному ряді компанії be quiet! чергове поповнення: представлено корпус Dark Base 701. До головних особливостей новинки вендор відносить фронтальну та верхню панелі з дрібної сітки, три 140-мм вентилятори Silent Wings 4 PWM high-speed в комплекті постачання та знімний піддон материнської плати. Також не обійшлося без елементів ARGB-підсвічування й бічної стінки із загартованого скла.

be quiet! Dark Base 701

Загальні габарити be quiet! Dark Base 701 становлять 565x248x523 мм при масі 12,8 кг. Усередині корпусу знайдеться місце для материнської плати формату E-ATX, семи карт розширення довжиною до 430 мм, п'яти 2,5- та трьох 3,5-дюймових накопичувачів, блоку живлення довжиною до 250 мм, а також трьох радіаторів СРО типорозміру від 120 до 360 мм. Передбачена можливість вертикальної установки відеокарти, щоправда, райзер доведеться купити окремо. З іншого можна відзначити вбудований хаб для восьми вентиляторів та двох додаткових ARGB-пристроїв.

be quiet! Dark Base 701

До продажу корпус be quiet! Dark Base 701 надійде 14 листопада, в Європі його можна буде придбати за рекомендованою ціною 230 євро. Детальні характеристики новинки доступні на сайті виробника.

be quiet! Dark Base 701

Обговорити в форумі (коментарів: 53)

Starfield отримає підтримку DLSS 3 з Frame Generation наступного тижня

Bethesda анонсувала вихід оновлення з DLSS 3 для космічної рольової гри Starfield. Апдейт повинен додати повноцінну підтримку DLSS 3 з технологією генерації кадрів, що дозволить серйозно підвищити продуктивність на відеокартах GeForce RTX 40-ї серії. Також це оновлення внесе виправлення у роботу HDR. Спочатку воно буде запущено в бета-режимі у Steam, а потім вийде публічна фінальна версія.

Зараз Starfield підтримує тільки технологію масштабування AMD FSR 2, хоча були користувацькі моди, які адаптували DLSS для гри. Сама Bethesda анонсувала DLSS для Starfield ще у вересні, але до практичної реалізації дійшло тільки зараз.

Також гра має отримати новий алгоритм AMD FSR 3 з генерацією кадрів. Bethesda обіцяє FSR 3 у майбутньому, але без конкретної дати.

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Alibaba запускає потужний ШІ Tongyi Qianwen 2.0

Компанія Alibaba Cloud, яка надає ресурси для хмарних обчислень та є одним із підрозділів відомого китайського гіганта Alibaba Group, оголосила про запуск нової версії свого ШІ. Це велика мовна модель (LLM) Tongyi Qianwen 2.0. Анонс відбувся у рамках щорічного заходу Apsara Conference, присвяченого сучасним технологіям.

Компанія каже, що нова версія має кілька сотень мільярдів параметрів. Цей ШІ суттєво покращений щодо старої версії, зокрема, у розумінні складних мовних конструкцій та міркувань, копірайтингу та у запобіганні хибним фактам. У спеціалізованих тестах з багатозадачного розуміння мови, в арифметичних та математичних завданнях Tongyi Qianwen 2.0 перевершив деякі провідні мовні моделі. Нова модель ШІ доступна через сайт, мобільні програми та через API для розробників. Також Alibaba випустить нові галузеві моделі вузької спеціалізації для підвищення ефективності бізнесу та виробництва.

Разом із новими ШІ компанія представила хмарну обчислювальну платформу для навчання ШІ. Заявлено, що наразі 80% китайських технологічних компаній та половина ШІ-компаній працюють на хмарній платформі Alibaba Cloud. І компанія має намір покращити цю статистику, ставши провідною «хмарою» в епоху ШІ.

Джерело:
Alibaba Group

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Свіжий драйвер покращив продуктивність відеоадаптерів Intel Arc A-серії

Швидкодія відеокарт Intel Arc Alchemist зростає з кожним новим релізом пакета драйверів. У свіжому випуску (31.0.101.4952) фахівцям процесорного гіганта вдалося підняти ігрову продуктивність у ряді проєктів на базі API DirectX 11/12. Зокрема, в головоломці The Talos Principle 2 власники карт Arc A-серії можуть розраховувати на 19% збільшення частоти кадрів у роздільній здатності 1440p з високими налаштуваннями якості графіки.

Intel Arc

Із загальної картини вибивається Halo: The Master Chief Collection, де частота кадрів збільшилась відразу на 750%. Такий приріст пояснюється жахливою швидкодією гри при використанні старих версій драйвера. Усього ж покращила продуктивність у 17 проєктах. Інформація щодо прибавки частоти кадрів для конкретних ігор зібрана в таблиці нижче. Завантажити пакет драйверів 31.0.101.4952 можна з офіційного сайту Intel.

Intel Arc

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Мобільний процесор Intel Core i7-14700HX отримає 20 ядер та частоту до 5,5 ГГц

З'явилася нова інформація щодо мобільного процесора Intel Core i7-14700HX. Він отримає помітні покращення щодо попередника Core i7-13700HX. Новий Core i7 матиме 20 ядер (28 потоків), а максимальна частота Boost Clock може досягти 5,5 ГГц.

Intel вже представила схожий за конфігурацією ядер процесор у настільному сегменті Intel Core i7-14700K. Він отримав 8 «великих» продуктивних ядер і 12 «малих» ядер при Max Turbo Frequency до 5,6 ГГц. Його мобільний аналог сімейства Raptor Lake-HX Refresh не дуже відрізняється від десктопного побратима. Мобільний процесор отримає менший TDP та нижчі частоти. Новачок вже засвітився в тесті Geekbench. Тут його максимальна частота вказана на рівні 5,3 ГГц, але якщо детально вивчити лог, тобто можна побачити момент з піковим значенням частоти у 5,46 ГГц!

Завдяки апгрейду процесор Intel Core i7-14700HX швидше за Core i7-13700HX майже на 19% у багатопотоковому тесті та на 12% в однопотоковому тесті. Процесор показує результати на рівні старих флагманів лінійки Core i9.

Поки що не відомо, коли Intel офіційно представить цей процесор. Компанія запланувала захід, присвячений серії нових мобільних CPU Meteor Lake (Core Ultra), на 14 грудня. Можливо, анонс оновленої лінійки Core Raptor Lake-HX Refresh також відбудеться під час цього заходу.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Сьогодні виходить The Talos Principle 2

Croteam та Devolver Digital опублікували релізний трейлер The Talos Principle 2. Це продовження чудової гри-головоломки 2014 року. Події The Talos Principle 2 відбуваються у світі, де людство вимерло, а їхня цивілізація продовжує жити у світі роботів.

У цьому незвичайному світі ми потрапимо на таємничий острів, де нас чекає велика пригода з головоломками. Вирішуючи їх, ми поступово розкриватимемо таємниці місцевого світу. По ходу пригоди гра ставитиме складні філософські питання про сенс буття та мету цивілізації.

The Talos Principle 2 виходить на PC, PlayStation 5 і Xbox Series X|S. У Steam гру можна купити за 540 грн. Вона також має безплатну демоверсію.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)