Оновлена PlayStation 5: що всередині?

Цього місяця на полицях магазинів з'явиться оновлена консоль PlayStation 5. На фоні старої версії пристрій виділяється меншими габаритами та вагою, а модифікацію Digital Edition тепер можна оснастити приводом Blu-ray, придбавши відповідний аксесуар. Все це супроводжується змінами внутрішньої будови приставки.

Подробицями про «начинку» оновленої PlayStation 5 сьогодні поділилися відомі відеоблогери. У новинці Sony застосувала компактнішу материнську плату й нову систему охолодження. Відведення тепла від однокристальної системи до двох секцій алюмінієвих пластин забезпечують п'ять теплотрубок, ще одна теплова трубка з радіатором відповідає за охолодження блоку VRM на тильній стороні плати. У ролі термоінтерфейсу SoC, як і раніше, виступає рідкий метал.

PlayStation 5

PlayStation 5

Однокристальна система компактнішої PlayStation 5 успадкована від випущеної раніше моделі. Це 6-нм SoC Oberon Plus площею 260 мм². Завдяки новій системі охолодження консоль загалом стала тихіше, щоправда, створює трохи більше шуму з того боку, де розташований Blu-ray привід. Енергоспоживання залишилося лише на рівні попередниці. Більше інформації щодо «нутрощів» нової PlayStation 5 доступно у відеороликах.

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

AMD Radeon RX 7900M обігнала на 4% мобільну GeForce RTX 4080 у першому тесті 3DMark TimeSpy

Нещодавно компанія AMD офіційно представила мобільну відеокарту Radeon RX 7900M. З моменту анонсу минуло два тижні, але реальна доступність ноутбуків із такою графікою все ще обмежена. На цей час стати власником такої відеокарти можна лише у разі покупки топового ігрового ноутбука Dell Alienware M18.

AMD Radeon RX 7900M використовує потужний графічний процесор Navi 31 з 72 блоками CU (4608 потокових ядра) у поєднанні з 16 ГБ пам'яті GDDR6 та 256-бітною шиною пам'яті. Заявлена частота Game Clock 1825 МГц за максимальної частоти до 2090 МГц. Потужність мобільної відеокарти до 180 Вт.

У публічному просторі ще немає повноцінних оглядів, лише дані тестів з офіційного пресрелізу AMD. Але тепер з'явився перший незалежний тест від GizmoSlipTech, поки що тільки в 3DMark TimeSpy. Ноутбук на базі процесора AMD Ryzen 9 7945HX та Radeon RX 7900M набрав у цьому тесті 18404 балів та 19743 графічних балів.

У середньому це на 4% вище за показники ноутбуків з мобільною графікою GeForce RTX 4080. І це відмінний результат. AMD випустила чудового конкурента для Nvidia у топовому сегменті мобільної графіки.

Згідно з офіційними тестами AMD їхня відеокарта в середньому на 7% швидше GeForce RTX 4080. Хоча є окремі ігри, де перевага не на користь AMD.

Головною проблемою Radeon RX 7900M на цей час є доступність на ринку.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Останнє оновлення додало в Baldur's Gate 3 масштабування AMD FSR 2.2

Рольова гра Baldur's Gate 3 від Larian Studios стала однією з головних ігрових подій 2023 року. Проєкт регулярно отримує нові оновлення. Останній апдейт вніс безліч виправлень, покращив оптимізацію та додав нову технологію масштабування AMD FSR 2.2.

На момент релізу гра вийшла з підтримкою AMD FSR 1-ї версії та Nvidia DLSS 2. AMD FSR 2.2 забезпечує кращу якість картинки відносно FSR 1, і це важливе покращення для власників відеокарт AMD Radeon. Також технологія працює на старих відеокарт GeForce GTX. Новий метод FSR дозволить грати у найкращій якості й на портативній консолі Steam Deck. Масштабування Nvidia DLSS доступне лише на відеокартах сімейства GeForce RTX.

Baldur's Gate 3 незабаром стане доступною на платформі Xbox Series. Відповідний реліз заплановано на 6 грудня. На PlayStation 5 гра доступна з вересня.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Гра The Invincible оптимізована для відеокарт та процесорів AMD

Днями виходить гра The Invincible за мотивами роману «Непереможний» відомого польського фантаста Станіслава Лема. Це фантастична та філософська історія про далеку планету Регіс III. Наукова експедиція обертається місією з пошуку зниклих членів екіпажу. І під час цієї пригоди героїня зіткнеться з несподіваними та дивними подіями.

Гра розроблялася у партнерстві з AMD. На це натякає ролик, опублікований на офіційному каналі компанії. Він демонструє гру у високій роздільній здатності 8K. Відео записано на системі з процесором Ryzen 7800X3D та відеокартою Radeon RX 7900 XTX з технологією AMD Fidelity FX Super Resolution (FSR).

Також компанія 11 bit Studios, видавець гри, заявила про технічну співпрацю з AMD, яка розрахована на довгі роки. Результатом цього партнерства стане найкраща графіка та підтримка технологій AMD у майбутніх іграх, включаючи FSR 3. Хоча конкретну версію FSR для The Invincible не названо, гра ще може вийти з FSR 2-го покоління. Окрім The Invincible компанія 11 bit Studios найближчим часом також випустить рольову гру The Thaumaturge, виживання The Alter та стратегію Frostpunk 2. Очевидно, всі ці ігри матимуть підтримку FSR та оптимізацію під обладнання AMD.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)