Минулого кварталу AMD поставила 23,3% всіх x86-процесорів для серверів

AMD знову вдалося посилити свої позиції на ринку x86-сумісних процесорів, потіснивши корпорацію Intel. За даними аналітичної компанії Mercury Research, минулого кварталу «червоні» наростили частку як у споживчому, так і у серверному сегментах. Причому найбільших фінансових успіхів команда Лізи Су досягла на ринку серверів.

AMD

За підсумками липня-вересня AMD відвантажила 19,4% від загальної кількості споживчих x86-чипів: 19,2% настільних та 19,5% мобільних процесорів. Це відповідно на 5,3 та 3,8 процентних пункти більше за показники аналогічного періоду минулого року. Якщо розглядати виторг від продажу процесорів, то тут результати AMD будуть скромнішими: у мобільному її частка склала 17,3%, у настільному — 16,3%.

AMD

Черговий квартал поспіль AMD відвойовує позиції на серверному ринку. У минулому кварталі вона поставила 23,3% всіх x86-сумісних процесорів для серверів, при цьому частка від сукупного виторгу збільшилася до 29,4%. Все завдяки видатним характеристикам та різноманітності нового покоління процесорів EPYC.

Частка AMD по сегментах IV кв. 2021 I кв. 2022 II кв. 2022 III кв. 2022 IV кв. 2022 I кв. 2023 II кв. 2023 III кв. 2023
настільний 16,2% 18,3% 20,5% 13,9% 18,6% 19,2% 19,4% 19,2%
мобільний 21,6% 22,5% 24,8% 15,7% 16,4% 16,2% 16,5% 19,5%
серверний 10,7% 11,6% 13,9% 17,5% 17,6% 18% 18,6% 23,3%

Джерело:
Mercury Research

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Nvidia підготувала для Китаю три нові прискорювачі, які відповідають експортним правилам США

Внаслідок нещодавнього посилення експортних обмежень США компанія Nvidia більше не може постачати до Китаю прискорювачі A800 та H800, розроблені спеціально для цього ринку. На додаток до списку експортного контролю через високу обчислювальну потужність потрапила навіть ігрова відеокарта GeForce RTX 4090, що відразу позначилося на її ціні в китайських магазинах.

Nvidia

Попри всі труднощі Nvidia не має наміру просто так відмовлятися від ринку, який забезпечує їй багатомільярдний виторг. Спеціально для китайських замовників компанія підготувала три нові прискорювачі. Вони повністю відповідають експортним вимогам Сполучених Штатів та можуть безперешкодно поставлятися до Китаю.

Nvidia

Найближчим часом «зелені» випустять моделі H20, L20 та L2, основні параметри яких наведені у таблиці. Якщо порівнювати з прискорювачами Nvidia для інших ринків, то навіть топовий H20 у рази слабший за H100 за обчислювальною потужністю, але саме завдяки цьому він не порушує обмеження США. Компанія вже підготувала зразки нових прискорювачів та розраховує запустити масове виробництво наступного місяця.

Nvidia

Джерела:
ComputerBase
SemiAnalysis

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Нові подробиці Assassin's Creed Red

Нещодавно вийшла гра Assassin's Creed Mirage, але фанати вже активно обговорюють нову частину, яка поки що навіть офіційно не анонсована. За чутками вона розробляється під кодовою назвою Assassin Creed Red, а її події відбуваються у феодальній Японії. Тепер блогер j0nathan поділився новими інсайдами щодо розробки гри.

Карта в Assassin's Creed Red за площею буде між Valhalla та Odyssey. З'являться нові механіки, зав'язані на потайному проходженні — можна лежати та повзати в траві, ховатися в тіні, використовувати гачок-кішку. Вороги активніше захищатимуться, що вплине на бойову систему. Доступне вербування певних ворогів як шпигунів.

Відомо, що у Red буде два протагоністи, й j0nathan це вкотре підтверджує. Це самурай Наої африканського походження, чий образ заснований на реальному історичному персонажі, та жінка-шинобі Ясуке. Герої використовуватимуть різні здібності та зброю, щоб ховатися та боротися з ворогами. Шинобі може використовувати ніж-кунай, сюрикени, димові шашки. Про здібності самурая поки що немає деталей.

Гра стане повноцінним великим блокбастером. Її можуть випустити вже наступного року на PlayStation 5, Xbox Series X|S та PC.

Джерело:
Insider-gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Phison попереджає про потенційний дефіцит пам'яті NAND

Останній рік відбувалося поступове зниження цін на твердотілі накопичувачі. Після пандемії COVID-19 ціни на SSD знижувалися, тому що обсяги виробництва довго перевищували попит. Дійшло до того, що деякі накопичувачі місткістю 1 ТБ виявилися дешевшими за аналогічні за місткістю жорсткі диски. Але епоха дешевих SSD поступово добігає кінця.

Виробник контролерів Phison готується до того, що у найближчій перспективі може виникнути нестача матеріалів для виробництва чипів NAND. Phison є найбільшим виробником контролерів для твердотілих накопичувачів, включаючи більшість моделей з PCIe 5.0. Прогнозуючи можливий дефіцит пам'яті, компанія почала працювати з постачальниками NAND за передоплатою, щоб забезпечити безперебійне постачання в майбутньому. Phison явно готується до змін на ринку. І на тлі можливого дефіциту NAND нас може очікувати дуже неприємний стрибок цін на SSD у найближчому майбутньому. Можливо, зараз оптимальний момент для придбання нового накопичувача.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

Nvidia запланувала презентацію на CES 2024. Очікується анонс GeForce RTX 40 Super

Nvidia розпочала підготовку до виставки CES 2024, яка пройде з 9 по 12 січня у Лас-Вегасі. Чипмейкер оголосив, що у так званий «нульовий» день відбудеться презентація Nvidia Special Address. Стежити за анонсами «зелених» можна буде в рамках онлайн-трансляції.

Nvidia

Детальну програму заходу Nvidia поки що не розкриває. У січні, якщо вірити неофіційним джерелам, буде представлені оновлені відеокарти Ada Lovelace. Усього компанія готує три моделі: GeForce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super та RTX 4070 Super. З їх попередніми характеристиками можна ознайомитись нижче. Нагадаємо, що на CES 2023 відбулася презентація мобільних відеоадаптерів GeForce RTX 40-ї серії та десктопної карти GeForce RTX 4070 Ti.

GeForce

Джерела:
Nvidia
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Відеоадаптери AMD Polaris та Vega в майбутньому отримуватимуть лише критичні оновлення драйверів

AMD поки не готова відправити «на пенсію» відеоадаптери сімейств Polaris та Vega, але вже почала скорочувати їхню програмну підтримку. Починаючи з вересня компанія випускає для них окремий пакет драйверів, який виходить значно рідше версії для сучасніших відеокарт. Надалі ці 3D-прискорювачі отримуватимуть лише критично важливі оновлення, повідомляє AMD.

Radeon RX Vega 64
AMD Radeon RX Vega 64

«Графічні архітектури AMD Polaris та Vega є зрілими, стабільними та продуктивними. Вони не отримують особливої користі від регулярної оптимізації програмного забезпечення. Надалі AMD надаватиме критичні оновлення для продуктів на базі Polaris та Vega через окремий пакет драйверів, включаючи важливі оновлення безпеки та функціональності в міру їх доступності. Їхня підтримка вища, ніж у продуктів, які компанія AMD відносить до застарілих. Геймери, як і раніше, можуть насолоджуватися своїми улюбленими іграми на продуктах на базі Polaris і Vega», — розповів представник AMD виданню AnandTech.

Нагадаємо, графічна архітектура AMD Polaris дебютувала у 2016 році з лінійкою відеокарт Radeon RX 400. Через рік компанія випустила пристрої на базі Vega, включаючи лінійку карт Radeon RX Vega та гібридні процесори Ryzen, які оснащувалися iGPU з цією архітектурою. До речі, «червоні» вже згорнули підтримку Polaris та Vega у пакеті AMDVLK для операційних систем Linux.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Файтинг Mortal Kombat 1 вже розійшовся тиражем у три мільйони копій

Mortal Kombat 1 стала великим перезавантаженням відомої серії файтингів. Гра активно просувалася й отримала чималу популярність на старті. Але які фінансові успіхи проєкту? Відповідь на це дав Девід Заслав, голова компанії Warner Bros. Discovery, якій належить NetherRealm. Під час спілкування з інвесторами він сказав, що продажі Mortal Kombat 1 наближаються до трьох мільйонів копій. Також Заслав згадав, що у 2023 році Warner Bros. Discovery випустила дві з десяти найкращих консольних ігор. Друга гра — це надпопулярна Hogwarts Legacy від Avalanche Software. Цифри з продажу Hogwarts Legacy не озвучені, але згадано, що гравці вже провели у грі 700 мільйонів годин. У найближчому майбутньому WB випустить MultiVersus та Suicide Squad: Kill the Justice League.

Mortal Kombat 1 вийшла 14 вересня на PlayStation 5, Xbox Series X, Nintendo Switc і PC. Гра продовжує отримувати регулярні оновлення та новий контент. Сьогодні в ній має з'явитися новий персонаж — Омнімен із популярного серіалу «Invincible».

На платформі PC результати гри явно не феноменальні, піковий онлайн не перевищив 38 тисяч людей. Але треба враховувати серйозну конкуренцію у цьому жанрі. Влітку вийшла Street Fighter 6. До кінця року очікувалася Tekken 8, яка переїхала на 26 січня 2024 року. Протягом короткого часу гравці отримали продовження всіх легендарних та найкращих серій файтингів.

Джерело:
Tech4Gamers

Обговорити в форумі (коментарів: 5)