Процесор Intel Core Ultra 5 135U (Meteor Lake) протестований у Geekbench

Незабаром дебютує нове сімейство процесорів Intel Meteor Lake. З'явилася інформація щодо нових моделей U-серії. А один із них навіть засвітився у базі даних тесту Geekbench.

Це процесор Intel Core Ultra 5 135U із незвичайною конфігурацією ядер. Згідно з даними Geekbench, у цього CPU 12 ядер і 14 потоків. Це означає, що у нього активно лише два «великі» ядра (Redwood Cove), 8 «малих» ядер (Crestmonth) та два ядра з низьким енергоспоживанням (Crestmont). Також процесор має 12 МБ кеш-пам'яті L3 і тактову частоту від 2,1 до 4,4 ГГц. Цей CPU належить до економічної U-серії для тонких ноутбуків, його TDP очікується на рівні 9-15 Вт. Процесор стояв у ноутбуці із 32 ГБ пам'яті DDR5.

Intel Core Ultra 5 135U показав 2174 бали в одноядерному тесті та 9396 балів у багатоядерному тесті Geekbench 6. Другий показник близький до результату Ryzen 5 7640HS (6 ядер при частоті до 4,3 ГГц) і трохи нижче за показники Core i5-13500H (12 ядер при частоті до 4,7 ГГц). Тобто нічого фантастичного Core Ultra 5 135U не продемонстрував, але це відмінний результат для економічного процесора з таким малим TDP.

Intel Core Ultra 5 135U входить до десятки процесорів, які фігурують в останньому витоку інформації про Meteor Lake. Таблиця з їх можливими характеристиками представлена нижче.

Вихід перших процесорів Meteor Lake у рамках серії Core Ultra очікується 14 грудня. За чутками, вони будуть доступні в обмеженій кількості. А вихід найпотужніших Core Ultra 9 відкладено на початок 2024 року.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Наступне покоління Steam Deck вийде не раніше ніж за два-три роки

Під час підготовки оглядів Steam Deck OLED закордонні колеги не пропустили можливості поцікавитися у Valve щодо термінів виходу наступного покоління ігрової системи. Як розповіли представники компанії, Steam Deck 2 доведеться почекати ще два-три роки. Valve вважає, що повне оновлення платформи матиме сенс тільки тоді, коли відбудеться стрибок продуктивності, який виправдовує випуск нового продукту. Проте роботи у цьому напрямі вже ведуться.

Steam Deck
Оригінальна Steam Deck

«Я не знаю. Це займе деякий час. Я гадаю, навіть досить багато часу. У нас немає якоїсь певної дати. Я думаю, ми зачекаємо, поки з'являться технології, які нам будуть цікаві, та поки команда справді захоче зробити цей стрибок. Ми дуже, дуже, дуже пишаємось цією версією Steam Deck. Це те, що нам найбільше до вподоби, і ми вважаємо, що клієнти також будуть задоволені», — розповідає Джей Шоу (Jay Shaw), один із творців Steam Deck, відповідаючи на запитання видання IGN.

Представлена напередодні Steam Deck OLED забезпечує практично ту ж продуктивність, що й оригінальна модель. При її підготовці Valve ставила за мету усунути ряд недоробок та покращити деякі характеристики пристрою, зокрема якість дисплея та час автономної роботи. Апаратна платформа, за винятком переходу SoC з 7-нм на 6-нм техпроцес та невеликого розгону ОЗП, залишилася без змін.

Джерела:
IGN
Gamers Nexus
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Radeon RX 6800 XT швидша за Radeon RX 7800 XT в іграх під Linux

Нове покоління відеокарт AMD на архітектурі RDNA 3 показало серйозну перевагу над старим поколінням. Наприклад, Radeon RX 7800 XT є дуже вдалою моделлю від AMD з гарною продуктивністю, високим обсягом пам'яті та помірною ціною. Але виявляється, що під Linux все не так однозначно.

Портал Phoronix поділився результатами тестування групи відеокарт у середовищі Linux. За підсумками тестування у Full HD перше місце посіла відеокарта AMD Radeon RX 6800 XT, а Radeon RX 7800 XT виявилася на рівні Radeon RX 6800. Якщо говорити про конкурентні рішення від Nvidia, їх старий флагман показав середні результати на рівні Radeon RX 6700 XT. Нове покоління Nvidia в тесті представлене лише GeForce RTX 4060, яка виявилася на рівні Radeon RX 6600. Найнижчі результати в ігрових тестах під Linux у відеокарт Intel Arc.

Домінування AMD помітне не лише в ігровому сегменті. Відеокарти Radeon добре показали себе у спеціалізованих робочих навантаженнях. У тестах SPECViewPerf 2020 під OpenGL знову лідирує Radeon RX 6800 XT, обганяючи Radeon RX 7800 XT на 14-8%. Але Radeon RX 7800 XT вдалося виграти у старого суперника у тесті ParaView 5.10.1.

Причина провалу нового покоління Radeon RX 7000 у недостатній оптимізації програмного забезпечення. Минуле покоління відеокарт на архітектурі RDNA 2 вже давно на ринку, і драйвери добре оптимізовані під ці GPU. Нові рішення на RDNA 3 ще не встигли розкрити свій потенціал під Linux і сама AMD не встигає оптимізувати свої драйвери. Нагадаємо, що після релізу Radeon RX 7900 в AMD були проблеми з регулярним випуском драйвером навіть під Windows. Але потенціал у Radeon RX 7000 безперечно є. Та сама ж Radeon RX 7800 XT має теоретичну продуктивність FP32 на 80% вище щодо Radeon RX 6800 XT.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Гравцям та критикам не сподобалася сюжетна кампанія Call of Duty: Modern Warfare III

Сьогодні відбувся реліз Modern Warfare III, яка є третьою грою у перезавантаженій трилогії. З'явилися перші відгуки від гравців у Steam і вони невтішні. Позитивних оцінок менше ніж 50%, хоча основні претензії стосуються сюжетної кампанії. У цьому з гравцями солідарні ігрові критики, які у своїх оглядах прохолодно відгукуються про гру. Багато хто лає сюжет з великою кількістю штампів, відсутність яскравих та видовищних моментів, невиразний фінал. У грі є відкриті локації, але ці місії просто використовують мережеві карти. Гра дуже коротка навіть за мірками серії Call of Duty, дехто проходить її за три години. Автор IGN прямо називає гру нудною і ставить їй 4 бали з 10. Автор GameSpot пише, що гра не варта уваги й оцінює її на 5 балів з 10. Є шанси, що це буде сюжетна гра з найнижчою оцінкою у всій серії. Зараз на OpenCritic у гри середня оцінка 53 бали. На Metacritic середня оцінка поки не відображається, але, ймовірно, вона буде приблизно такою ж.

Про причини такої ситуації розповів у своїй статті відомий журналіст Джейсон Шрайєр із Bloomberg. На розробку нової частини витрачено 18 місяців, що вкрай мало для такого проєкту. Спочатку Sledgehammer Games працювала над доповненням до Call of Duty: Modern Warfare II (2022) під кодовою назвою «Юпітер», що узгоджується з ранніми чутками. Але влітку минулого року Activision перезапустила проєкт, і команді довелося швидко робити повноцінне продовження, сфокусоване на головному лиходії Макарові. Тому сюжетна кампанія робилася у великому поспіху, гру зробили за 16 місяців — найкоротший термін розробки Call of Duty за багато років.

Для фанатів серії головне у Call of Duty — це багатокористувацька гра. Відносно мультиплеєра розгорнутих відгуків поки що немає. Але після «бети» було багато негативних коментарів. Modern Warfare III використовує версії старих карт з класичної Modern Warfare 2, а нові мережеві карти з'являться тільки з майбутніми оновленнями. Це, мабуть, ще один наслідок поспішної розробки.

Call of Duty: Modern Warfare III навіть візуально не відрізняється від старих ігор. На цей раз розробники забули про трасування променів. Проте гра працює досить швидко на сучасних ПК і не вимагає флагманської GeForce RTX 4090 для 4K.

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Humane представила компактний гаджет AI Pin, який може замінити смартфон

Відбулася офіційна презентація нового революційного пристрою AI Pin від компанії Humane. Це маленький компактний пристрій з ШІ, який здатний замінити смартфон. Він виконаний у вигляді невеликого квадратного аксесуара для одягу. Взаємодія з гаджетом здійснюється за допомогою голосу, жестів та невеликого проєктора.

AI Pin оснащений процесором Snapdragon. У пристрої є камера, проєктор та різні сенсори. Важить гаджет 34 грами, акумулятор додає ще 20 грамів. Вбудована камера робить 13-мегапіксельні фотографії, а після оновлення програмного забезпечення зніматиме і відео. Сам девайс вимагає дотику для активації та спілкування з ним.

Humane намагається реалізувати в AI Pin новий спосіб комунікації з гаджетами, прибравши все інтерфейсне сміття. Він не має екрана, налаштувань або облікових записів. Основна ідея полягає в тому, що ви можете просто поговорити з AI Pin. Досить торкнутися його, сказати, що ви хочете зробити або дізнатися, і це станеться автоматично. Основне завдання AI Pin — підключатися до моделей штучного інтелекту за допомогою програмного забезпечення AI Mic. Серед них безумовно знаходиться ChatGPT, але це одна з опцій.

Операційна система Cosmos призначена для автоматичного перенаправлення запитів до потрібних інструментів. Основні функції пристрою вже демонструвалися раніше співзасновником Humane Імраном Чаудхрі — це голосові повідомлення, дзвінки, переклад у реальному часі, отримання інформації про їжу, якщо її піднести до камери. Але функцій та можливостей в AI Pin буде більше. Творці планують надати можливість стороннім розробникам створювати свої програми та інструменти.

Попередні замовлення на AI Pin стартують з 16 листопада, а постачання розпочнеться у 2024 році. Вартість пристрою становитиме 699 доларів США. Також є щомісячна плата у 24 долари для підключення до оператора мобільного зв'язку T-Mobile.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

На підході бенчмарк 3DMark Steel Nomad — кросплатформений наступник Time Spy

Тестовий пакет 3DMark незабаром отримає новий кросплатформений бенчмарк. Компанія UL Solution анонсувала наступника для підтесту Time Spy, випущеного ще у 2016 році. Він отримав назву Steel Nomad та являє собою «важкий» графічно насичений бенчмарк без ефектів на основі трасування променів. Додамо, що для оцінки продуктивності трасування променів у наборі 3DMark передбачені інші тести, наприклад Speed Way.

3DMark Steel Nomad

3DMark Steel Nomad використовуватиме API DirectX 12 у версії для Windows, Metal на пристроях з macOS та iOS, а також Vulkan у випадку Android та Linux. Інші подробиці про новий бенчмарк UL Solution, на жаль, не розкриває. Те саме стосується орієнтовної дати виходу. Поки що компанія обмежилася публікацією перших скриншотів з нового тесту.

3DMark Steel Nomad3DMark Steel Nomad

Джерело:
PCGamer

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

AMD анонсувала презентацію Advancing AI

Компанія AMD оголосила про спеціальну презентацію Advancing AI, яка відбудеться 6 грудня. Як випливає із назви, цей захід буде присвячений технологіям штучного інтелекту. Зараз це гаряча тема, й Nvidia активно просуває свої рішення у сфері ШІ, пропонуючи клієнтам потужну апаратну та програмну інфраструктуру. Імовірно, AMD розповість про власні прискорювачі обчислень Instinct MI300A і MI300X для центрів обробки даних. Можливо, будуть представлені якісь нові програмні технології у цій сфері.

Цікаво, що інформацію про захід також просуває Головний директор AMD з ігрового маркетингу. Можливо, на презентації буде щось цікаве і для пересічних споживачів. Є припущення, що AMD розповість про розширення екосистеми Ryzen AI. Можуть показати практичне застосування та роботу вбудованого процесорного ШІ-блока, який з'явився у деяких мобільних CPU Ryzen. Ймовірно, розкриють плани щодо розвитку цього напряму в сегменті споживчих процесорів.

Захід, безумовно, буде цікавим. Тому чекаємо на цікаві анонси.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Valve оновила Steam Deck: 6-нм процесор, збільшений акумулятор та OLED-екран

Valve представила оновлену версію портативної ігрової системи Steam Deck. Пристрій отримав чимало покращень, а до головних з них можна віднести OLED-дисплей та акумулятор більшої місткості. В основі, як і раніше, лежить однокристальна система AMD з чотирма ядрами Zen 2 та графікою RDNA 2-го покоління на 8 Compute Units, але тепер для її виготовлення використовується 6-нм техпроцес замість 7-нанометрового.

Steam Deck OLED

Steam Deck OLED оснащується 7,4-дюймовим OLED-екраном з роздільною здатністю 1280×800 пікселів, частотою оновлення 90 Гц, підтримкою HDR, піковою яскравістю 1000 кд/м² та 110% охопленням палітри кольорів DCI-P3. Місткість акумулятора зросла з 40 Вт·год до 50 Вт·год, 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5 тепер працюють на ефективній частоті 6400 МГц замість 5500 МГц, бездротовий модуль підтримує стандарти Wi-Fi 6E/Bluetooth 5.3, а як сховище виступає SSD на 512 ГБ або 1 ТБ.

Steam Deck OLED

Оновлений модельний ряд Steam Deck представлений трьома пристроями, характеристики та ціни новинок наведені нижче. Крім того, до вичерпання запасів Valve пропонуватиме 64- та 512-гігабайтні версії з РК-дисплеєм за ціною від 349 та 449 доларів відповідно. У Мережі вже доступні огляди Steam Deck OLED, наприклад, від Linus Tech Tips та Digital Foundry.

Steam Deck OLED

Обговорити в форумі (коментарів: 40)