Micron запустить масове виробництво пам'яті GDDR7 у наступному році

Micron Technology днями розкрила плани щодо розвитку асортименту мікросхем пам'яті. Зокрема, приблизно в середині 2024-го компанія планує запустити серійне виробництво 16- та 24-гігабітних чипів GDDR7 зі швидкістю обміну інформацією 32 Гбіт/с на контакт. Раніше Micron оголосила, що для випуску цих мікросхем використовуватиметься передовий техпроцес 1β (1-beta) на основі глибокої ультрафіолетової літографії, а їхня офіційна презентація відбудеться в першій половині наступного року.

Micron

Однією з основних сфер застосування мікросхем GDDR7 стануть ігрові відеокарти. За попередньою інформацією, AMD та Nvidia представлять нові покоління наприкінці 2024 або на початку 2025 року, тобто у Micron для них буде готова нова високошвидкісна пам'ять. Орієнтовно у 2026 році чипмейкер запустить виробництво мікросхем GDDR7 об'ємом понад 24 Гбіт та швидкістю 36 Гбіт/с.

Micron

На тлі буму нейромереж та високого попиту на прискорювачі штучного інтелекту Micron активно працює над багатошаровою пам'яттю HBM. Найближчим часом вона буде зайнята покращенням характеристик мікросхем HBM3E, а у 2025 році розраховує почати випуск нового покоління чипів. З переходом на стандарт HBM4 місткість одного стека пам'яті зросте до 36-48 Гбайт, а пропускна здатність перевищить позначку 1,5 Тбайт/с.

Джерело:
ExtremeTech

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Galax представила нові версії GeForce RTX 4090 20th Anniversary Edition

Гонконзька компанія Galax оголосила про старт продажів особливої версії GeForce RTX 4090, присвяченої 20-річчю роботи компанії на внутрішньому китайському ринку. Ми вже писали про підготовку цієї лімітованої версії GeForce RTX 4090 20th Anniversary Edition, яка мала вийти в стильному білому кольорі.

 

Galax GeForce RTX 4090 20th Anniversary Edition претендує на елітний статус, оснащена потужним охолодженням і виконана з високоякісних матеріалів.

Але виробник вирішив розширити асортимент ювілейної версії. Окрім суворого варіанту у продаж також надійде біла відеокарта з яскравим малюнком та анімешною дівчиною на кожусі та бекплейті.

Для цінителів чорного дизайну представлена особлива версія Carbon Fiber Edition з корпусом з міцного вуглепластика. Ця відеокарта отримала вищий заводський розгін і випущена обмеженим тиражем у 50 екземплярів.

Galax GeForce RTX 4090 20th Anniversary Edition оснащена потужним повітряним охолодженням із трьома вентиляторами. Один вентилятор розташований зі зворотного боку відеокарти, як це було у моделей Nvidia Founders Edition. Габарити відеокарти 344 x 153 x 60 мм. Вона оснащена прихованим роз'ємом живлення 12VHPWR. Фото прихованого роз'єму немає, але за аналогією з іншими відеокартами можна припустити, що він знаходиться за якоюсь відкидною панеллю.

Представлені відеокарти трохи відрізняються частотними характеристиками та ціною. Стандартна версія отримала заводський розгін Boost Clock до 2595 МГц при максимальному TDP 516 Вт, а «карбонова» версія працює при частоті 2610 МГц і TDP 510 Вт. Особливий елітний статус підкреслює ціна відеокарт. Стандартну версію GeForce RTX 4090 20th Anniversary Edition виробник оцінив у 20 тисяч юанів (2740 доларів), а «карбонову» у 21 тисячу юанів (2880 доларів). Всі ці відеокарти будуть продаватися лише на китайських торгових майданчиках JD, TMall та у магазині WeChat.

Джерела:
Videocardz
Weibo

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Netflix готує нове аніме по «Відьмаку» — The Witcher: Sirens of The Deep

Анонсовано новий аніме-серіал за мотивами «Відьмака». Netflix показала перший тизер The Witcher: Sirens of The Deep. Цей серіал буде зосереджений безпосередньо на Геральті, а його події відбуваються паралельно до історії першого сезону основного телевізійного серіалу «Відьмак». Головного героя озвучуватиме актор англомовної версії Геральта в ігровій трилогії The Witcher.

В основу аніме покладено розповідь Анджея Сапковського «Трохи жертовності». Геральт виявиться втягнутим у конфлікт між людьми та сиренами. The Witcher: Sirens of The Deep стартує у 2024 році.

Для Netflix це другий аніме-серіал по «Відьмаку». У 2021 вийшло аніме The Witcher: Nightmare of the Wolf про молодого Весеміра.

Також в активі Netflix є своєрідний серіал The Witcher: Blood Origin для походження відьмаків. Продовжується робота над новим сезоном головного серіалу The Witcher, хоча зйомки четвертого сезону перенесені на 2024 рік і вийти він може лише у 2025 році.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Stronghold Definitive Edition добре стартувала у Steam

Днями вийшло перевидання класичної стратегії Stronghold Definitive Edition. Це покращена версія старої гри 2001 року з деякими доопрацюваннями та додатковою сюжетною кампанією. Stronghold є своєрідним «симулятором замку», де гравцям доведеться займатися будівництвом, економікою та воювати з сусідніми лордами. Все це зав'язано на будівництво, оборону та облогу фортець.

Жанр нішевий і не розрахований на масового гравця. Та навіть із візуальними покращеннями гра виглядає застарілою. Але гравцям Stronghold Definitive Edition сподобалася, у Steam гри все здобула 84% позитивних відгуків. А розробники похвалилися першим досягненням — гра розійшлася тиражем у 100 тисяч копій за перші три дні.

На тлі блокбастерів типу Resident Evil такі продажі здаються несуттєвими. Але для старої нішевої гри, яка не розрахована на масового гравця, це певне досягнення. Приміром, піковий онлайн Stronghold Definitive Edition в 8 тисяч людей не сильно відрізняється від розрекламованої RPG Diablo IV, яка насилу досягла в Steam пікового онлайн у 13,6 тисячі гравців.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Підтверджено характеристики відеокарт GeForce RTX 40 Super

Веб-ресурс WCCFTech через власні джерела підтвердив характеристики оновлених відеокарт Nvidia Ada Lovelace. Йдеться про моделі GeForce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super та RTX 4070 Super, офіційна презентація яких відбудеться на виставці CES 2024 у першій половині січня. До продажу новинки мають надійти до кінця цього ж місяця.

GeForce RTX

Опублікована закордонними колегами інформація загалом збігається із вже відомими даними. Модель GeForce RTX 4080 Super базується на повноцінній версії графічного процесора Nvidia AD103. Вона отримала 10240 ядер CUDA, буфер GDDR6X об'ємом 16 Гбайт з 256-розрядним інтерфейсом та характеризується 320-ватним рівнем TGP.

Відеокарта GeForce RTX 4070 Ti Super використовує кристал AD103 у конфігурації з 8448 CUDA-ядрами та 256-бітною шиною, через яку GPU взаємодіє з 16 ГБ пам'яті GDDR6X. Для цієї моделі заявлено 285-ватний TGP. В той самий час GeForce RTX 4070 Super оснащена чіпом AD104 з 7168 ядрами CUDA, 12 гігабайтами пам'яті GDDR6 зі 192-розрядною шиною та має TGP 225 Вт.

GeForce RTX

Рекомендовані ціни вищезгаданих відеокарт Nvidia ще не затвердила. Вважається, що вони займуть нішу випущених раніше моделей, тобто GeForce RTX 4080 Super буде доступна за ціною від $1199, RTX 4070 Ti Super обійдеться мінімум в $799, а RTX 4070 Super — у $599. Цікаво, що в початкові плани «зелених» входив реліз флагманської GeForce RTX 4090 Super. Однак на тлі посилення експортних обмежень США компанія вирішила згорнути її підготовку.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 81)