AMD випускає професійну відеокарту Radeon Pro W7700 на базі GPU Navi 32

Лінійка професійних 3D-прискорювачів AMD поповнилася новою моделлю на базі архітектури RDNA 3-го покоління — Radeon Pro W7700. Основою цієї відеокарти послужив графічний процесор Navi 32, знайомий за ігровими Radeon RX 7700 XT та RX 7800 XT.

AMD Radeon Pro W7700

AMD Radeon Pro W7700 використовує версію Navi 32 з 48 блоками Compute Units (або 3072 потоковими процесорами), 64 мегабайтами Infinity Cache та 256-розрядною шиною пам'яті. Відеокарта оснащена 16 ГБ пам'яті GDDR6 з підтримкою ECC та пропускною здатністю 576 Гбайт/с. Обчислювальна потужність в операціях FP32 заявлена на рівні 28,3 Тфлопс, із чого можна дійти висновку, що робоча частота GPU становить близько 2,3 ГГц.

AMD Radeon Pro W7700

Відеокарта виконана у форматі двослотової карти розширення PCI Express 4.0 x16, за охолодження відповідає «турбіна». Для новинки заявлено 190-ватний рівень Total Board Power, а додаткове джерело живлення підключається через 8-контактний роз'єм. Набір відеовиходів представлений чотирма DisplayPort 2.1. Решта характеристик наведена у таблиці.

AMD Radeon Pro W7700

Рекомендована ціна відеокарти AMD Radeon Pro W7700 — 999 доларів.

AMD Radeon Pro W7700

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

MSI представила компактну відеокарту GeForce RTX 4060 Aero ITX

Micro-Star International підготувала до релізу відеокарту GeForce RTX 4060 у модифікації Aero ITX. Головною особливістю цієї моделі є відносно компактні розміри — у системному блоці вона займе два слоти розширення при довжині 167 мм. Пристрій буде запропоновано у версіях із заводським розгоном та без нього.

MSI GeForce RTX 4060 Aero ITX

Відеокарта MSI GeForce RTX 4060 Aero ITX отримала систему охолодження з одним ~90-мм вентилятором та радіатором, пронизаним парою 6-мм теплотрубок. На торці розпаяно 8-контактний роз'єм додаткового живлення. Для виведення зображення можна скористатися трьома інтерфейсами DisplatPort та одним HDMI.

MSI GeForce RTX 4060 Aero ITX

У звичайної версії GeForce RTX 4060 Aero ITX графічний процесор працює на еталонних 1830-2460 МГц, тоді як в OC-варіанту частота турборежиму збільшена до 2490 МГц. Відеопам'ять в обох випадках функціонує на 17 ГГц (ефективних), а паспортний рівень TGP становить 115 Вт.

MSI GeForce RTX 4060 Aero ITX

Рекомендовані ціни відеокарт MSI GeForce RTX 4060 Aero ITX (OC) будуть оголошені пізніше.

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

AMD може використати 3-нм техпроцес TSMC і 4-нм Samsung для випуску чипів Zen 5

Наступного року компанія AMD виведе на ринок процесори з мікроархітектурою Zen 5. Ми вже знаємо, що при випуску нових чипів «червоні» планують використати 3- та 4-нм технології. Однак якщо актуальні процесори Zen 4/4c виробляються виключно на потужностях TSMC, то у випадку Zen 5 компанія планує звернутися за послугами до двох чипмейкерів.

AMD Zen

Згідно з останньою інформацією, AMD зацікавилася 4-нм техпроцесом Samsung 4LPP та може використати його для виробництва кристалів вводу-виводу (I/O die) деяких процесорів. Самі ж мікросхеми з обчислювальними ядрами Zen 5 сходитимуть виключно з 3-нм конвеєра TSMC.

Як і у випадку Zen 4, для процесорів Zen 5 компанія розробила два варіанти чиплетів. Мікросхема зі звичайними ядрами Zen 5 отримала кодове ім'я Nirvana, а чип на базі Zen 5c зветься Prometheus. Офіційні подробиці про нове покоління процесорів AMD стануть відомими протягом першої половини наступного року.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 51)

ASUS ROG Maximus Z790 Hero Eva-02 Edition: помилка в материнській платі за $700

Кілька місяців тому компанія ASUS представила нову лінійку комплектуючих ПК, оформлену за мотивами японського аніме Evangelion. До серії EV-02 серед іншого увійшла материнська плата ASUS ROG Maximus Z790 Hero Eva-02 Edition. Ця модель оцінюється вендором у 700 доларів та, як з'ясувалося, має одну неприємну особливість.

ASUS ROG Maximus Z790 Hero Eva-02 Edition

На кожусі задньої панелі є помилка — «Evangenlion». Це дуже несподівано, оскільки материнська плата перед релізом має пройти кілька етапів перевірки та отримати схвалення від фахівців ASUS та аніме-студії. Але головна неприємність у тому, що пересічному користувачеві усунути цей дефект буде досить непросто. Тому з нетерпінням чекаємо на реакцію ASUS й на те, яке рішення вона запропонує.

Варто додати, що в більшості корпусів цю помилку можна буде заховати за вентилятором.

ASUS ROG Maximus Z790 Hero Eva-02 Edition

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Новий патч покращив продуктивність відеокарт Nvidia у Starfield

Bethesda готує великий патч для гри Starfield. Зараз він доступний у бета-режимі, але користувачі вже відзначають багато покращень. Відомо, що гра створювалася за тісної співпраці Bethesda Game Studios з AMD. В результаті Starfield вийшла тільки з підтримкою технології масштабування AMD FSR 2. Моддери швидко вирішили цю проблему і додали Nvidia DLSS, але офіційна підтримка цієї технології з'явиться тільки після майбутнього оновлення.

Також гра йшла помітно швидше на відеокартах AMD, і Radeon RX 7900 XTX показувала найкращі результати у всіх режимах. Сайт ChipAndCheese навіть проводив дослідження та показав, що гра активно використовує архітектурні особливості GPU RDNA 3, з чим і пов'язана перевага цих відеокарт. Але із новим оновленням ситуація вже інша. Розробники програми для тестування CapFrameX поділилися результатами продуктивності з бета-оновленням. У важкій графічній сцені відеокарта GeForce RTX 4090 на 8% швидша за Radeon RX 7900 XTX. Хоча на старті представник AMD був швидшим на 23%. Нижче результати цих відеокарт у форматі 2560×1440 та 3840×2160.

Такий результат демонструє загальний баланс сил між двома флагманами. Ймовірно, заслуга такого прискорення GeForce RTX 4090 пов'язана не тільки з оновленням гри, але і з новим драйвером від Nvidia. Також приємно, що хоча б флагманські відеокарти здатні забезпечити 60 к/с в 4K без масштабування.

Вихід фінальної версії оновлення очікується до кінця місяця.

Джерела:
WCCFTech
CapFrameX

Обговорити в форумі (коментарів: 37)