Nvidia випустила драйвер GeForce 546.17 WHQL

На офіційному сайті Nvidia з'явився свіжий Game Ready драйвер з оптимізаціями для нових ігор. Випуск GeForce 546.17 WHQL покликаний забезпечити найкращу продуктивність у Call of Duty: Modern Warfare III, Starfield та інших іграх з підтримкою технології Nvidia DLSS 3. Зараз оновлення з DLSS для Starfield проходить етап бета-тестування, але незабаром вийде його фінальна версія.

Серед іншого згадується усунення проблеми з поступовою деградацією продуктивності в Alan Wake 2, покращена робота технології Nvidia Reflex у Counter Strike 2 та інші правки. Виправлено дрібні помилки у роботі OBS, усунено «фризи» на деяких мобільних GPU, покращено роботу з пам'яттю Firefox Beta при активній технології RTX Video Super Resolution.

Завантажити пакет драйверів GeForce 545.92 WHQL можна за допомогою програми GeForce Experience або з офіційного сайту Nvidia.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

AMD приписують роботу над процесорами Ryzen 7 5700X3D та Ryzen 5 5500X3D з технологією 3D V-Cache

AMD не поспішає відправляти «на пенсію» масову платформу AM4. Згідно з останньою інформацією, до планів компанії входить реліз ще двох процесорів у цьому конструктивному виконанні: Ryzen 7 5700X3D та Ryzen 5 5500X3D. Обидва «камінці», як неважко зрозуміти з назви, зможуть похвалитися додатковим обсягом кеш-пам'яті третього рівня завдяки технології 3D V-Cache.

AM4

Процесор AMD Ryzen 5 5500X3D запропонує шість ядер Zen 3, що працюють на частоті від 3,0 до 4,0 ГГц, а в арсеналі Ryzen 7 5700X3D є вісім ядер із частотою від 3,0 до 4,1 ГГц. Обидві новинки, як і випущені раніше Ryzen 7 5800X3D та Ryzen 5 5600X3D, отримали 96 Мбайт кеш-пам'яті L3, що забезпечить їм непогану ігрову швидкодію.

Щодо термінів релізу та вартості процесорів AMD Ryzen 7 5700X3D та Ryzen 5 5500X3D на цю мить інформації не надходило. Однак випущений цього літа Ryzen 5 5600X3D є ексклюзивом американського рітейлера MicroCenter. Сподіватимемося, що нові процесори без обмежень продаватимуться по всьому світу.

Ryzen 5000

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 93)

Представлена серія чипів AMD Ryzen Embedded 7000 на архітектурі Zen 4

Сьогодні компанія AMD представила ще одну лінійку процесорів з архітектурою Zen 4 — Ryzen Embedded 7000. До неї увійшли чипи у конструктивному виконанні AM5, призначені для використання в різноманітних вбудованих системах. Одна з головних переваг новинок на тлі звичайних Ryzen 7000 — гарантована доступність протягом наступних семи років.

AMD Ryzen Embedded 7000

Серія Ryzen Embedded 7000 представлена процесорами з кількістю ядер від 6 до 12 штук. Вони отримали 32 або 64 МБ кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку RDNA 2, двоканальний контролер DDR5-5200 та 28 ліній PCI Express 5.0. Паспортний рівень TDP складає 65 або 105 Вт. Нові CPU сумісні з тими ж наборами системної логіки, що й звичайні Ryzen 7000.

AMD Ryzen Embedded 7000

Постачатись процесори AMD Ryzen Embedded 7000 будуть переважно OEM-каналами. Рекомендовані ціни не оголошено.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Процесори Intel Core минулих поколінь залишаться без підтримки функції Application Optimization

Функція Intel Application Optimization (APO), яка відповідає за ефективніший розподіл ресурсів процесора, дійсно допомагає покращити ігрову продуктивність. Це підтверджують нові тести наших колег з Hardware Unboxed, які випробували її на системі з процесором Core i9-14900K.

Intel

Список протестованих ігор, на жаль, був суттєво обмежений. Річ у тому, що для роботи нової функції потрібна підготовка профілів для окремих програм. Зараз вони передбачені лише для Rainbow Six: Siege та Metro Exodus. Як показали тести Hardware Unboxed, активація Intel APO забезпечує в них непогане збільшення частоти кадрів, особливо в роздільній здатності 1080p та 1440p.

Intel APOIntel APO

Під час підготовки матеріалу закордонним колегам вдалося поспілкуватись із представниками процесорного гіганта. На жаль, вони підтвердили відсутність планів щодо підтримки Intel APO на процесорах минулих поколінь. Тобто навіть чипи Core 13-го покоління, які за конфігурацією мало відрізняються від актуальних Core 14-го покоління, залишаться без Intel APO.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Прототип GeForce RTX 4090 Ti знову потрапив на фото

Ще недавно ходили чутки про можливий випуск нової топової відеокарти Nvidia. Її називали GeForce RTX 4090 Ti або новим Titan. До Мережі навіть потрапили фотографії системи охолодження такої відеокарти. Але тепер на Reddit показали повноцінний прототип цього 3D-прискорювача із платою PG137 та кулером.

На фото велика модель, яка займає чотири слоти, що узгоджується з іншими витоками. Згідно з маркуванням це GeForce RTX 4090, але за поєднанням кольорів вона нагадує серію Titan. Також автор каже, що на паперовій наклейці був напис GeForce RTX 4090 Ti.

Автор під псевдонімом Gamer2live стверджує, що отримав відеокарту від співробітника Nvidia. Сумнівно, що такий зразок міг потрапити до рук випадкової людини. І автор фото не поспішає відповідати на запитання аудиторії.

Система охолодження цієї відеокарти вже потрапляла в об'єктив камери. Це досить цікава монструозна конструкція, яка займає чотири слоти. Кулер оснащений трьома великим вентиляторами із зовнішнім кільцем, причому один з них розміщено усередині чорного радіатора.

Ймовірно, на таких фото і закінчиться доля потенційної GeForce RTX 4090 Ti. Відеокарта так і не пішла у виробництво через складну конструкцію, високу потужність або якісь інші причини. Навіть у серії GeForce RTX 40 Super поки що не очікується схожих моделей топового рівня.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 51)

AMD готує нові варіанти кристалів APU Phoenix

Компанія AMD продовжує працювати над новими моделями гібридних процесорів Phoenix. У найближчому майбутньому це сімейство поповниться двома кристалами. Їм вже були присвоєні власні ідентифікатори PCI Device ID.

Phoenix
AMD Phoenix2

Нагадаємо, що на сьогодні сімейство AMD Phoenix представлене моделями на базі кристалів Phoenix та Phoenix2. Перший містить вісім ядер Zen 4 та графічний модуль RDNA 3-го покоління на 12 Compute Units (CU), а другий — два ядра Zen 4 + чотири Zen 4c та графіку на 4 блоки CU. Вони зустрічаються в мобільних Ryzen 7040 та Ryzen Z1, а наприкінці січня з'явиться лінійка Ryzen 8000G для настільної платформи AM5.

У майбутньому повинні вийти APU Phoenix3 та Phoenix4. Про характеристики даних чипів, на жаль, зараз нічого невідомо. На думку закордонних колег, вони зможуть запропонувати нову комбінацію ядер та графічного блоку або є «рефрешем» актуальних процесорів. Варто додати, що на наступний рік AMD запланувала реліз мобільної серії Ryzen 8040 (Hawk Point) на базі Zen 4 та RDNA 3.

AMD

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Оголошено номінантів ігрової премії The Game Awards 2023

Напередодні відбулося оголошення номінантів щорічної ігрової премії The Game Awards. Офіційна церемонія нагородження пройде в ніч з 7 на 8 грудня, а поки що нам пропонують ознайомитися зі списком ігор, які претендують на звання найкращих за підсумками 2023 року. До речі, про історію створення шоу The Game Awards ми розповідали в окремому матеріалі.

The Game Awards 2023

Всього на The Game Awards 2023 представлено понад три десятки різних категорій. Лідерами за кількістю номінацій виявилися горор Alan Wake II від Remedy Entertainment та рольова гра Baldur's Gate 3 від Larian Studios — обидва проєкти претендують на вісім нагород. Разом із Marvel's Spider-Man 2, Resident Evil 4, Super Mario Bros. Wonder і The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom вони поборються за титул кращої гри 2023 року.

Ознайомитись з усіма категоріями можна на офіційному сайті The Game Awards. Там також доступне голосування за ігри, що сподобалися. Думка пересічних геймерів враховуватиметься при виборі переможців.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Nvidia анонсувала прискорювач H200 зі 141 ГБ пам'яті HBM3e

У рамках конференції Supercomputing 2023 відбулася презентація прискорювача обчислень Nvidia H200. Він базується на архітектурі Hopper та є оновленою версією моделі H100. Головна особливість новинки полягає в переході на більш високошвидкісні та місткі мікросхеми пам'яті HBM3e. Завдяки цьому вона забезпечує кращу продуктивність при роботі з нейромережами, на кшталт великих мовних моделей.

Nvidia H200

Детальні специфікації H200 «зелені» не розкривають, але, судячи з заявленої грубої обчислювальної потужності, в основі прискорювача лежить той же процесор, що і в H100. У той самий час обсяг буфера зріс з 80 до 141 ГБ, а його пропускна здатність — з 3,35 до 4,8 Тбайт/с. Цей апгрейд, наприклад, покращив продуктивність під час роботи з навченою моделлю GPT-3 в 1,6 раза.

Nvidia H200

Разом з новим прискорювачем було представлено платформу Nvidia HGX H200. Одна така станція використовуватиме чотири або вісім H200, пропонуючи сумарно до 1,1 ТБ високошвидкісної пам'яті HBM3e. Постачання нових ШІ-прискорювачів розпочнеться у другому кварталі наступного року.

Nvidia H200

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Avatar: Frontiers of Pandora пішла на золото, гра виходить 7 грудня

Компанія Ubisoft офіційно оголосила, що гра Avatar: Frontiers of Pandora пішла на золото. Це означає підготовку до релізу та вихід у намічений термін 7 грудня. Це масштабний проєкт, який має стати головною грою Ubisoft цього року. Вона створювалася Massive Entertainment (автори The Division) на рушії Snowdrop. За ранньою інформацією гра нагадує суміш Far Cry та Mirror's Edge у всесвіті кінофранішизи «Аватар».

Також з'явився ролик з особливостями версії для консолі PlayStation 5. Гра підтримуватиме якісний 3D-звук та активно використовуватиме особливості геймпада DualSense — тактильну віддачу та адаптивні тригери.

Раніше було представлено ролик з особливостями комп'ютерної версії. Avatar: Frontiers of Pandora активно використовуватиме трасування променів. Гра обіцяє статті одним із найкрасивіших релізів 2023 року. Але й системні вимоги у неї відповідати таким очікуванням. Для 4K розробники рекомендують Radeon RX 7900 XTX або GeForce RTX 4080 з увімкненим масштабуванням FSR/DLSS у збалансованому режимі.

Разом з PlayStation 5 та PC гра також виходить на Xbox Series.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)