П'ять найкращих відеокарт AMD усіх часів за версією Tom's Hardware

Фахівці сайту Tom's Hardware привели свій рейтинг найкращих відеокарт AMD за весь час існування Radeon. Сам бренд Radeon був заснований компанією ATI Technologies ще у 2000 році та пережив саму компанію, яка у 2006 році була куплена AMD. У Radeon були свої злети та падіння. І хоча Nvidia протягом багатьох років зберігає позиції лідера на ринку графічних пристроїв, в історії Radeon було багато визначних і по-справжньому «народних» моделей.

На перше місце свого рейтингу Tom's Hardware ставить Radeon 9700 Pro. Це безперечно найкращий графічний процесор, створений старою ATI. В його основі найпотужніший на той час чип R300, який помітно перевершував за розмірами всі існуючі GPU. Також відеокарта отримала значні 128 мегабайтів пам'яті на 256-бітній шині та повну підтримку DirectX 9.0. На момент виходу у 2002 році це був справжній графічний монстр, який демонстрував значний відрив від минулого покоління та від конкурентів Nvidia. «Зелений» флагман GeForce 4 Ti 4600 був вдвічі слабшим за характеристиками й начисто програвав червоному титану. Тому Radeon 9700 Pro заслужено займає перший рядок рейтингу і назавжди залишається у пам'яті старих геймерів. Оверклокери пам'ятають цю серію відеокарт AMD завдяки безпрецедентній можливості розблокування молодших відеокарт у старші. За допомогою апаратної модифікації з Radeon 9500 можна було отримати Radeon 9700, а з додатковим розгоном вже можна було дотягнути й до рівня Radeon 9700 Pro.

Друге місце займає відеокарта Radeon HD 5870. Після поглинання AMD розвиток бренду Radeon пішов шляхом стратегії «малих кристалів». В AMD були впевнені, що їх GPU меншого розміру та меншої вартості при невеликій різниці з флагманами Nvidia дозволяють непогано заощадити та досягти оптимального ціноутворення при випуску бюджетних рішень. Вершиною цієї концепції стала серія HD 4000 у 2008 році, коли Radeon HD 4870 не змогла наздогнати GTX 280, але підійшла близько. Зате вже в наступному поколінні ситуація змінилася, і AMD вивела на ринок нового лідера графічного ринку — Radeon HD 5870 впевнено обійшла GeForce GTX 285. Саме ця відеокарта AMD відкрила епоху DirectX 11, яка на довгі роки стала основним ігровим API на PC. Radeon HD 5870 та її молодша версія Radeon HD 5850 були неймовірно успішними. Відповіддю на цю серію з боку Nvidia стало сімейство відеокарт GTX 400 на архітектурі Fermi, які були неймовірно гарячі та ненажерливі. А архітектура Radeon HD 5870 навіть дозволила AMD пізніше випустити двочипового монстра Radeon HD 5970.

Третє місце фахівці Tom's Hardware віддали Radeon HD 7970. Після запуску успішної серії Radeon HD 5000 компанія AMD впевнено зміцнювала позиції на графічному ринку, у 2010 навіть обігнавши Nvidia. На зміну цієї серії прийшла покращена HD 6000 на базі тієї ж архітектури Terascale, після чого настав час Graphics Core Next (GCN). Нова архітектура GCN дебютувала в кінці 2011 року із запуском серії Radeon HD 7000 на чолі з Radeon HD 7970. Новий флагман був помітно швидшим за старе покоління, але Nvidia змогла досягти ще кращих результатів у GeForce GTX 680. З цього моменту «зелена» компанія почала відвойовувати позиції. Однак архітектура GCN виявилася настільки вдалою та швидкою, що пережила кілька поколінь. У 2012 році вийшла прискорена версія Radeon HD 7970 GHz Edition, а у 2013 році перейменована і трохи знижена в ранзі відеокарта AMD Radeon R9 280X.

Четверте місце у Radeon RX 6800 XT. Ця відеокарта з'явилася в той час, коли AMD вже мала серйозні проблеми з конкуренцією в топовому сегменті. В компанії були провальні спроби запустити топову серію Radeon RX Vega та Radeon VII. І у рамках серії Radeon RX 5000 в AMD вже не було флагманських відеокарт. До запуску наступного покоління компанія підійшла більш ґрунтовно, освоївши передовий 7-нм техпроцес і покращивши архітектуру RDNA. У результаті у 2020 році вийшло сімейство відеокарт на RDNA 2, включаючи продуктивні Radeon RX 6900 XT та Radeon RX 6800 XT. У цьому поколінні з'явився Infinity Cache, і в цілому були закладені основи для подальшого розвитку архітектури в наступному поколінні відеокарт Radeon RX 7000. Саме Radeon RX 6800 XT та Radeon RX 6800 можна назвати найуспішнішими моделями в рамках свого покоління, оскільки вони пропонували оптимальне поєднання ціни та продуктивності. Ось тільки в період з 2020 до 2022 року розвивався великий майнінговий бум, тому виник дефіцит відеокарт у всьому світі. І купити такі відеокарти за рекомендованою ціною було великою проблемою.

П'яте місце в цьому рейтингу посіла Radeon RX 480 у версії на 8 гігабайтів. Ця відеокарта створювалася новим підрозділом Radeon Technologies Group всередині AMD і стала першою моделлю на архітектурі Polaris. Відеокарта дебютувала у 2016 році у двох версіях — на чотири та вісім гігабайтів. Через рік вона отримала прискорення і нову назву Radeon RX 580. На момент запуску Radeon RX 480 8GB виступала на рівні GeForce GTX 1060 6GB або навіть слабше. Але зістарилася вона краще за конкурента Nvidia. На боці Radeon RX 480 велика пропускна здатність пам'яті та більший її об'єм, також архітектура Polaris виявилася кращою в перших іграх під DirectX 12. І ті, хто купив Radeon RX 480 на старті, явно не помилилися.

Особисто від себе додамо, що оновлена версія Radeon RX 580 все ж більш відома і поширена. Саме Radeon RX 580 та GeForce GTX 1060 можна було впевнено називати «народними» відеокартами протягом кількох останніх років.

Обговорити в форумі (коментарів: 119)

Nvidia Blackwell: підтримка DisplayPort 2.1 та 3-нм техпроцес TSMC

Окрім більшої кількості CUDA-ядер та високошвидкісної пам'яті GDDR7 відеокарти GeForce RTX 50-ї серії отримають ще чимало важливих нововведень. Зокрема, графічні процесори Nvidia Blackwell, що лягли в їхню основу, будуть вироблятися за 3-нм технологією на фабриках TSMC. Сьогодні аналогічний техпроцес, наприклад, використовується під час випуску однокристальних систем Apple M3.

Nvidia

З переходом на архітектуру Blackwell відеокарти GeForce RTX також отримають підтримку стандарту DisplayPort 2.1. Він вже підтримується відеоадаптерами AMD Radeon RX 7000, тоді як у серії GeForce RTX 4000 Nvidia вирішила обмежитись DisplayPort версії 1.4a. Серед нововведень наступного покоління «зелених» відеокарт також очікується перехід на інтерфейс PCI Express 5.0 та оновлений (12+4)-контактний роз'єм живлення 12V2x6.

Якщо говорити про терміни релізу нового покоління GeForce RTX, то, наприклад, прискорювачі обчислень на базі архітектури Blackwell вийдуть у другій половині наступного року. Ігрові відеокарти, ймовірно, дебютують незабаром після цього, тобто наприкінці 2024 або на початку 2025 року.

Blackwell

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)