До ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD можна під'єднати ще одну відеокарту через роз'єм M.2

В липні компанія ASUSTeK Computer показала цікаву модифікацію відеокарти GeForce RTX 4060 Ti, обладнану роз'ємом M.2 для твердотілого накопичувача. Напередодні релізу китайський підрозділ ASUS влаштував ще одну демонстрацію новинки, в ході якої розповів про можливості слота M.2 та сумісні материнські плати.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti M.2

Нагадаємо, задум ASUS полягає в тому, щоб більш ефективно використовувати слот розширення PCI Express x16, в який встановлена відеокарта. Графічні процесори Nvidia AD106/AD107 у складі GeForce RTX 4060 (Ti) використовують вісім ліній PCI Express 4.0, тобто при встановленні в повноцінний слот PCI-E x16 половина роз'єму залишається незадіяною. Чотири невикористані лінії ASUS вивела на роз'єм M.2 для твердотілого накопичувача.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti M.2

Однак слід мати на увазі, що для роботи накопичувача, встановленого на відеокарту, знадобиться материнська плата з підтримкою розділення ліній PCI-E (PCI Express Bifurcation). Наприклад, у випадку платформи Intel LGA1700 така опція доступна на платах із логікою Z690, H770 та Z790. У той самий час на AMD AM5/AM4 вона передбачена навіть для бюджетних чипсетів А-серії.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti M.2
Результати тестування Crucial MP700

Розпаяний на відеокарті роз'єм M.2 підтримує як старі, так і сучасні NVMe SSD з інтерфейсом PCI-E 5.0 x4, на кшталт Crucial MP700. За бажанням через нього можна під'єднати інші пристрої PCIe, наприклад, відеокарту. Під час онлайн-трансляції ASUS показала, як за допомогою райзера під'єднати GeForce RTX 4090, щоправда, працювала вона в режимі PCI-E 4.0 x4, що дещо обмежує продуктивність.

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti M.2

Офіційні продажі відеокарти ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti SSD стартують наприкінці цього або на початку наступного місяця. Рекомендовану ціну вендор поки не називає.

Джерела:
ASUS
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Вбудована графіка Intel Core Ultra 7 155H обігнала AMD Radeon 780M в OpenCL-тесті Geekbench

У середині грудня корпорація Intel випустить перші мобільні процесори Core Ultra, відомі під кодовим ім'ям Meteor Lake. Зараз вони активно тестуються партнерами чипмейкера, які не соромляться викладати бенчмарки у різні онлайн-бази. Наприклад, вчора на сайті Geekbench з'явилися результати випробувань вбудованої графіки процесора Intel Core Ultra 7 155H.

Meteor Lake

Вищезгаданий процесор працював у складі ноутбука ASUS Zenbook 14. Він має 16-ядерну/22-потокову конфігурацію та вбудований GPU Xe-LPG на вісім Xe-ядер із частотою до 2,25 ГГц. В OpenCL-тесті Geekbench нова інтегрована графіка набрала 33 948 балів. Це хоч і гірше за показники дискретної відеокарти Arc A380, але все-таки більше, ніж набирають найближчі суперники з боку AMD.

Meteor Lake

Офіційну презентацію мобільних чипів Intel Core Ultra заплановано на 14 грудня. Про головні особливості CPU Meteor Lake ми розповідали в окремому матеріалі.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

До вівторка в Steam можна безплатно грати у Diablo IV

Протягом тижня компанія Blizzard Entertainment надає всім користувачам Steam можливість випробувати рольовий екшен Diablo IV. Він буде безплатним до вечора вівторка, 28 листопада. Ну а ті, хто вирішить продовжити грати, можуть придбати Diablo IV із 40% знижкою. Нагадуємо, що зараз на платформі проходить великий осінній розпродаж.

Diablo IV

Гра Diablo IV з'явилася у Steam в середині жовтня та була досить прохолодно зустрінута користувачами сервісу. Максимальний «онлайн» склав скромні за мірками високобюджетного проєкту 13 617 гравців (дані SteamDB), а оцінки геймерів, м'яко кажучи, виявилися не найвищими. Steam характеризує огляди Diablo IV як «змішані».

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Черговий рекорд: Nvidia вперше обігнала Intel за обсягом квартального виторгу

Корпорація Nvidia оголосила фінансові підсумки минулого кварталу, який закінчився для «зелених» 29 жовтня. Завдяки надзвичайно високому попиту на прискорювачі обчислень виторг чипмейкера за цей період досяг $18,1 млрд, показавши 206% приріст щодо показників 2022-го. Квартальний чистий прибуток збільшився відразу на 1259% — з 680 мільйонів до 9,24 мільярда доларів. До речі, Intel завершила третій квартал із $14,2 млрд виторгу.

Nvidia

Вже понад рік левову частку доходів Nvidia отримує від продажу рішень для дата-центрів. Минулого кварталу відповідний підрозділ приніс компанії $14,5 млрд (+279% щодо минулого року). Для порівняння, виторг ігрового підрозділу за підсумками попередніх трьох місяців у п'ять разів менший — 2,85 мільярда доларів (+81% щодо 2022-го).

Що стосується інших напрямків бізнесу, то професійна графіка принесла $416 мільйонів (+108%) виторгу, автомобільний підрозділ прозвітував про $261 млн (+4%), а на продажі OEM-продукції, як і минулого року, Nvidia отримала $73 мільйони. Поточний квартал «зелені» розраховують завершити з новим рекордом. За прогнозами, виторг компанії складе близько $20 мільярдів.

Nvidia

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

У GOG розпочався розпродаж на честь «Чорної п'ятниці» та роздача Styx: Shards of Darkness

Вчора в Steam стартував великий осінній розпродаж. Свою акцію на честь Чорної п'ятниці запустив і магазин GOG. У рамках розпродажу обіцяють до 6000 ігор зі знижками, які коливаються від 20% до 90%. Також у магазині запустили безплатну роздачу гри Styx: Shards of Darkness.

Це стелс-екшен у фентезійному світі, де ви граєте за гобліна. Головний герой — злодій та вбивця, який найнятий виконати важливу місію. Йому належить вивчати великі локації, знаходити оптимальні шляхи для проникнення і тихого усунення ворогів. У GOG-версії не працює кооператив, натомість з основною грою дарують набір DLC Akenash set, який включає особливий костюм та зброю. Безплатна роздача триватиме до 24 листопада.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 з автографом Хуанга продана за 16 тисяч доларів

Компанія ASUS продала через аукціон флагманську відеокарту ROG Matrix GeForce RTX 4090. Сам виробник оцінив цю топову оверклокерську версію GeForce RTX 4090 у 3,2 тисячі доларів, але виявилося, що це не межа. У вересні компанія запустила благодійний аукціон, на який виставила ROG Matrix GeForce RTX 4090 з автографом голови Nvidia Дженсена Хуанга. Цю відеокарту придбав оверклокер Роман Хартунг, відомий під псевдонімом Der8auer. Усі кошти з продажу пішли до благодійної організації Make-a-Wish International, яка допомагає виконувати бажання дітей з критичними захворюваннями.

«Я довгий час колекціонував карти Matrix, тому дуже радий додати у свою колекцію цю особливу ROG Matrix 4090», — сказав Der8auer. Зазначимо, що раніше за допомогою ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 було встановлено рекорд частоти GPU. Можливо, Der8auer незабаром теж порадує якимись рекордами.

Щодо самої відеокарти, то ASUS ROG Matrix оснащена рідинною системою охолодження з 360-мм радіатором. У водоблока велика контактна мідна пластина, яка відводить тепло від GPU, пам'яті та всіх важливих елементів. Відеокарта виконана на якісній PCB із посиленим живленням. Частота GPU Boost Clock підвищена до 2700 МГц.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 28)