Процесори Intel Arrow Lake отримають покращену графіку Xe-LPG Plus

Компанія Intel підтвердила, що серія процесорів Core 100 Ultra (Meteor Lake) отримає графічний блок Xe-LPG на базі допрацьованої архітектури Xe другого покоління. Вона потужніша, енергоефективніша і ближче до архітектури дискретних відеокарт Xe-HPG. Однак навіть у цій версії не буде апаратної підтримки інструкцій для технології XeSS. Це аналог Nvidia DLSS, який може працювати й без відповідних інструкцій та навіть на відеокартах інших виробників. Тому підтримка XeSS у графічного ядра Meteor Lake буде, але на гіршому рівні, ніж у дискретних відеокарт Intel. Компанія могла піти на ці компроміси для зменшення загальної площі iGPU Xe-LPG у нових процесорів.

А ось наступне покоління графіки Xe-LPG Plus у майбутньому сімействі процесорів Arrow Lake отримає інструкції XMX (eXtended Matrix Extensions). Вони потрібні для прискорення операцій множення матриць у форматах FP64, FP32, FP16 та bfloat16, що важливо для алгоритмів штучного інтелекту та нейронних мереж. Тому набір інструкцій XMX дозволить графіці Xe-LPG Plus ефективніше та швидше працювати з масштабуванням Intel XeSS.

Процесори Arrow Lake стануть основою серії Core 200 Ultra. Масове впровадження XMX у мільйонах споживчих пристроїв з часом сприятиме тому, що розробники програмного забезпечення активніше використовуватимуть XMX. І це допоможе популяризації технології XeSS.

Джерело:
Tom's Hardware
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Зовнішня відеокарта OneXGPU на базі Radeon RX 7600M XT оцінюється у $599

Компанія One Netbook розкрила детальні характеристики та ціну зовнішньої відеокарти OneXGPU, створеної на базі Radeon RX 7600M XT. У рамках кампанії на Indiegogo новинку можна буде придбати за 599 доларів. Для підключення пристрою використовується роз'єм OCuLink або порт USB4.

OneXGPU

OneXGPU виконана у корпусі з габаритами 188x106x16 мм та важить 789 грамів. Для встановленої всередині Radeon RX 7600M XT характерне енергоспоживання до 120 Вт та частота Game Clock 2300 МГц, а 8-гігабайтний буфер GDDR6 має пропускну здатність 288 Гбайт/с. Цікавою особливістю пристрою є роз'єм M.2 для твердотільного накопичувача, щоправда, він функціонує в режимі PCI Express 2.0.

OneXGPUOneXGPU

З інших особливостей OneXGPU варто виділити систему охолодження на базі випарної камери, блок живлення потужністю 280 Вт, що дозволяє заряджати підключені пристрої, а також гігабітний Ethernet та інтерфейси HDMI 2.1 (x2), DisplayPort 2.0 (x2) та USB 3.2 Type-A (x2).

OneXGPU

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Модельний ряд процесорів AMD Ryzen 8040 буде представлений кількома серіями

Найближчими місяцями компанія AMD представить перші мобільні процесори Ryzen 8000, щоправда, виконані вони будуть на базі Zen 4 та RDNA 3. Йдеться про APU Ryzen 8040, відомі під кодовим ім'ям Hawk Point. Напередодні офіційного анонсу в Мережі починають з'являтися нові подробиці про ці чипи.

AMD

Мобільні процесори Ryzen 8040 (Hawk Point), грубо кажучи, є «рефрешом» актуальних моделей Ryzen 7040 (Phoenix). Причому AMD має намір оновити одразу кілька лінійок. На цю мить відомо про плани випустити чипи U-серії для тонких та легких лептопів, а також лінійки H/HS для ігрових ноутбуків. З переліком нових моделей процесорів можна ознайомитись нижче.

Ryzen

Варто додати, що по-справжньому нове покоління мобільних процесорів Ryzen, відоме під кодовим ім'ям Strix Point, вийде лише в середині 2024 року. Воно принесе архітектуру Zen 5 та вбудовану графіку RDNA 3.5. Докладніше про плани AMD у сегменті мобільних процесорів ми розповідали в окремому матеріалі.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 8)