Стала відома дата виходу рольової гри Dragon's Dogma 2

У рольової гри Dragon's Dogma 2 від Capcom оновилася сторінка у Steam. Раптом з'явилася точна дата виходу — 22 березня 2024 року. Зазначимо, що сьогодні Capcom запланувала нову презентацію гри. Ймовірно, дата виходу мала бути озвучена у рамках цієї презентації.

На PC гра буде доступна у двох версіях — стандартне видання та Deluxe Edition. Покупці другої версії отримають спеціальний набір мандрівника та додаткові внутрішньоігрові предмети.

Також у Steam з'явилися системні вимоги гри. Вони можуть бути уточнені ближче до дати виходу. Поки що не вказано обсяг, який займе гра. Також наведено опис систем лише для двох режимів з продуктивністю 30 FPS.

Мінімальна конфігурація (1080p/30fps):

  • OC: 64-bit Windows 10/11;
  • Процесор: Intel Core i5-10600 або AMD Ryzen 5 3600;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce GTX 1070 або Radeon RX 5500 XT 8GB;
  • DirectX 12.

Рекомендована конфігурація (2160p/30fps):

  • OC: 64-bit Windows 10/11;
  • Процесор: Intel Core i7-10700 або AMD Ryzen 5 3600X;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: GeForce RTX 2080 або Radeon RX 6700 XT;
  • DirectX 12.

У грі буде присутнє трасування променів, для якого розробники рекомендують відеокарти GeForce RTX 2080 Ti та Radeon RX 6800. З урахуванням вимог для звичайного режиму можна припустити, що дані моделі є мінімальним вибором для трасування, і хорошу частоту кадрів за високої роздільної здатності ви отримаєте тільки на сучасних моделях GeForce RTX 40-ї серії та Radeon RX 7000.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Nvidia дарує три місяці PC Game Pass та GeForce NOW покупцям відеокарт GeForce RTX 40-ї серії

Виробники відеокарт часто запускають акції з грою у подарунок до своїх моделей. Цього разу компанія Nvidia пішла далі й пропонує покупцям у подарунок три місяці ігрових сервісів. У разі покупки GeForce RTX 4090, RTX 4080, RTX 4070 Ti, RTX 4070, RTX 4060 Ti або RTX 4060 покупець може отримати три місяці підписки на PC Game Pass та GeForce NOW Priority. А це не одна, дві чи три гри — це десятки та сотні різних ігор. Непогана акція, щоб проводити зимові вечори за іграми.

Акція традиційно працює лише з певними торговими мережами. Вона актуальна для Північної Америки та багатьох країн Європи. Покупці з України, а також Латинської Америки, Азії та деяких інших регіонів отримають лише тримісячну передплату PC Game Pass, що, ймовірно, пов'язано з недостатньою серверною інфраструктурою Nvidia для комфортної роботи GeForce NOW.

Детальніше про умови на офіційному сайті.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Нові чипи Ericsson для мереж 5G виробляються за техпроцесом Intel 4

Ericsson Networks оголосила про вихід нових процесорів серії Ericsson RAN Compute для пристроїв зв'язку під мережі 5G. Нові чипи проєктувалися з урахуванням постійно зростаючого трафіку в сучасних мережах, який за прогнозами зросте втричі до 2028 року. Нові чипи Ericsson RAN пропонують високу продуктивність, шість конфігурацій режимів 4G та 5G, вдвічі кращу енергоефективність та розширені можливості штучного інтелекту.

Представлено чотири нові процесори — RAN Processor 6672 і Radio Processor 6372 для внутрішніх систем, а також RAN Processor 6655 і Radio Processor 6355 для зовнішніх систем. Також анонсовано нові швидкісні комунікатори зі швидкістю 4,8 Тбіт/с. Цікаво, що процесори Ericsson RAN виробляються за техпроцесом Intel 4. Сама Intel ще не випустила на ринок власні рішення на базі нового технологічного вузла. Мобільні CPU Meteor Lake на базі Intel 4 лише готуються до релізу.

Intel 4 — це покращений варіант техпроцесу 7 нм з використанням EUV-літографії. Згідно з деякими даними Intel 4 краще техпроцесу 5 нм від конкурентів. Наразі Intel налаштована серйозно розширити контрактне виробництво чипів на своїх заводах. І поява процесорів Ericsson RAN є кроком у цьому напрямі. До 2024 року в Intel сподіваються запустити техпроцес 18A (1,8 нм), що дозволить наздогнати TSMC і Samsung, які планують свій техпроцес 2 нм цього ж року.

Джерела:
Ericsson
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Файтинг Killer Instinct оновиться до «ювілейної» версії та стане безплатним

Розробники файтингу Killer Instinct з Iron Galaxy Studios готують спеціальне оновлення до Anniversary Edition. Воно присвячене 10-річчю з моменту запуску гри. Це був один із головних файтингів консолі Xbox на старті минулого покоління. Серед його особливостей наявність персонажів з інших франшиз Xbox (Gears of War, Halo, Battletoads). Також гра доступна в Steam і має дуже хороші відгуки.

У гри з'явиться безплатна базова версія та платне ювілейне видання за ціною 30 доларів. У безплатній версії буде один боєць (який змінюється щотижня), а також однокористувацький, локальний та рейтинговий режими. У платній версії Killer Instinct Anniversary Edition будуть усі 29 бійців, прискорювач досвіду, спеціальні святкові елементи та багато інших бонусів. Гра доступна на Xbox One, Xbox Series та PC.

Після оновлення стара версія Killer Instinct Definitive Edition зникне з цифрових магазинів, її замінить Anniversary Edition. Усі, хто раніше купив гру, отримають оновлення до платної ювілейної версії з усіма бонусами. Вихід оновлення відбудеться сьогодні.

Джерело:
Killer Instinct

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

У Geekbench помічені мобільні процесори AMD Ryzen 8040 — ребрендинг серії Ryzen 7040

Про плани компанії AMD перевипустити лінійку мобільних процесорів Ryzen 7040 (Phoenix) відомо вже деякий час. Офіційна презентація серії Ryzen 8040 (Hawk Point) очікується на початку 2024 року. Партнери чипмейкера вже почали готуватися до цієї події, наприклад, компанія ASUS сьогодні «засвітила» в базі Geekbench кілька конфігурацій ноутбука TUF Gaming A15 з новими процесорами.

AMD Ryzen

Йдеться про моделі AMD Ryzen 9 8940H, Ryzen 7 8840HS та Ryzen 5 8640HS. Вони поєднують ядра Zen 4 та графічний блок RDNA 3-го покоління (Radeon 780M або 760M), але що найцікавіше — функціонують на тих же частотах, що і попередники. Інакше кажучи, поки що все вказує на банальний ребрендинг серії Ryzen 7040.

AMD Ryzen 8040

Хай там як, але по-справжньому нових мобільних процесорів AMD доведеться почекати щонайменше до середини 2024-го. Сімейство Strix Point зможе запропонувати до 12 ядер Zen 5, більш продуктивну графіку RDNA 3.5 та новий блок для прискорення операцій штучного інтелекту. Ці процесори повинні сформувати лінійку AMD Ryzen 8050.

AMD Ryzen 8040

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

У Китаї відеокарти GeForce RTX 3090 (Ti) теж використовуються як ШІ-прискорювачі

В умовах, коли поставки відеокарт GeForce RTX 4090 опинилися під офіційною забороною Сполучених Штатів, китайські компанії знайшли ще одну заміну ШІ-прискорювачам Nvidia. Ми вже повідомляли, що в Піднебесній було налагоджено виробництво двослотових версій GeForce RTX 4090, розрахованих на щільне встановлення в серверах. Тепер з'явилися повідомлення, що ці фабрики перепрофілювались на флагманські рішення минулого покоління.

RTX 3090

Відеокарти GeForce RTX 3090 (Ti) пропонують 24 гігабайти пам'яті GDDR6X, що виділяє їх на тлі інших моделей GeForce RTX, наприклад, GeForce RTX 4080. Обсяг буфера має велике значення при роботі з великими мовними моделями. Тому на тлі вичерпання запасів GeForce RTX 4090 «старі» відеокарти набули актуальності.

Справедливо відзначити, що двослотові GeForce RTX 3090 випускалися китайськими компаніями і раніше, але на той час були адресовані майнерам. Такі модифікації навіть є в асортименті великих AIB-партнерів Nvidia. Тепер вони знову використовуються як «знаряддя праці».

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Apple MacBook Air оснастили ультразвуковою системою охолодження

Стартап Frore Systems влаштував чергову демонстрацію можливостей ультразвукової системи охолодження AirJet. Вона, наприклад, вже була взята на озброєння компанією Zotac, яка оснастила таким кулером міні-ПК ZBox PI430AJ. Ще однією сферою застосування AirJet є тонкі та легкі ноутбуки, що компанія вирішила показати на прикладі Apple MacBook Air.

AirJet Mini

В експерименті брав участь MacBook Air на базі однокристальної системи Apple M2. Цей ультрабук оснащений пасивним охолодженням, що при тривалому високому навантаженні не тільки може доставити незручностей користувачеві внаслідок нагрівання корпусу, але й призводить до падіння продуктивності SoC через високу температуру. Усунути цей недолік могла б активна система охолодження, але від неї Apple вирішила відмовитися заради меншої товщини корпусу.

AirJet Mini

Фахівці Frore Systems показали, як за допомогою трьох модулів AirJet Mini можна покращити температурний режим та продуктивність Apple M2. Кожен такий модуль здатний розсіювати 5,25 Вт теплової потужності та має товщину всього 2,8 мм. За створення повітряного потоку в них відповідає набір мембран, що вібрують з ультразвуковою частотою

Щоправда, для встановлення трійці AirJet Mini усередині MacBook Air довелося йти на жертви, наприклад, прибрати роз'єм зарядки MagSafe або вивести назовні кабель живлення керуючої плати кулерів. Як зазначає Frore Systems, усередині лептопа все-таки можна безпроблемно розмістити ультразвуковий кулер, якби перед інженерами Apple було поставлене таке завдання.

AirJet Mini

Завдяки такій модифікації продуктивність Apple MacBook Air при тривалому навантаженні помітно зросла. Наприклад, через пів години роботи Shadow of the Tomb Raider на ноутбуці з пасивним охолодженням частота кадрів впала з 28 до 22 к/с, а модифікований лептоп продовжував видавати 27 к/с. У Cinebench R23 після кількох тестів їх показники склали 8380 та 8775 балів відповідно.

AirJet

Власноруч виконати аналогічну модифікацію Apple MacBook Air пощастило YouTube-каналу Linus Tech Tips, чому присвячено останнє опубліковане відео.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Минулого кварталу Nvidia продала майже півмільйона ШІ-прискорювачів

Минулий квартал корпорація Nvidia завершила з рекордним показником виторгу — 18,1 мільярда доларів. Це втричі більше результатів аналогічного періоду 2022-го та, наприклад, краще показників Intel за третій квартал ($14,2 млрд). Навіть голова TSMC визнає, що за підсумками поточного року Nvidia стане найбільшою напівпровідниковою компанією.

Хуанг

Близько 80% сукупного виторгу Nvidia в минулому кварталі забезпечив підрозділ, що займається продуктами для дата-центрів. За підрахунками аналітичної фірми Omdia, у третьому кварталі «зелені» відвантажили майже півмільйона прискорювачів A100 та H100. Попит настільки величезний, що термін постачання серверів на базі H100 зріс з 36 до 52 тижнів, тобто клієнти готові чекати цілий рік.

Головними замовниками прискорювачів обчислень Nvidia є ІТ-гіганти. Багато хто з них розробляють власні ШІ-чіпи, ну а поки що їм доводиться замовляти їх у «зеленої» компанії. Зокрема, Meta та Microsoft за підсумками року придбали близько 150 тисяч прискорювачів H100.

Nvidia

У поточному кварталі, за прогнозами Omdia, поставки прискорювачів Nvidia перевищать півмільйона пристроїв. З оптимізмом на цей ринок дивиться й керівництво компанії, прогнозуючи зростання квартального виторгу до 20 мільярдів доларів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

На підході міні-ПК із процесорами AMD Ryzen Z1

Лінійка гібридних процесорів AMD Ryzen Z1 офіційно призначена для використання в мобільних ігрових системах, на зразок ASUS ROG Ally. Втім, це не заважає оснащувати ними інші пристрої, наприклад міні-комп'ютери. У Мережі вже доступний перший огляд такого неттопа з чипом Ryzen Z1.

AMD Ryzen Z1

Нагадаємо, процесор AMD Ryzen Z1 має шість x86-ядер (два Zen 4 + чотири Zen 4c) з частотою від 3,2 до 4,9 ГГц, 16 Мбайт L3-кешу та графічний блок на чотири Compute Units з архітектурою RDNA 3-го покоління. Штатний рівень TDP становить від 9 до 30 Вт.

AMD Ryzen Z1

AMD Ryzen Z1 протестували у складі міні-ПК Phoenix Edge Z1. Мабуть, головною перевагою використання цього APU в настільній системі є збільшений TDP, що дозволяє йому працювати на вищих частотах. В іграх енергоспоживання процесора сягало 44 Вт. Зрозуміло, частота кадрів та показники синтетичних бенчмарків теж були вищими, ніж у ROG Ally з таким же чипом.

AMD Ryzen Z1

AMD Ryzen Z1AMD Ryzen Z1

Орієнтовна ціна та терміни виходу міні-ПК Phoenix Edge Z1 поки не повідомляються. У найближчому майбутньому він має з'явитися на одній з краудфандингових платформ, включаючи версію на базі AMD Ryzen Z1 Extreme.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)