Ентузіаст оснастив ASUS ROG Ally пам'яттю LPDDR5X-7500

ASUS ROG Ally оснащується 16 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5-6400. Цього цілком достатньо для запуску проєктів, на які розрахована портативна ігрова система, а ті, кому такого обсягу здається мало, можуть вдатися до апгрейду ОЗП. Щоправда, для подібної модифікації ROG Ally знадобляться відповідні навички та обладнання.

ROG Ally

Днями на одному YouTube-каналі було опубліковано відеозвіт із заміни мікросхем LPDDR5-6400 на чипи LPDDR5X-7500 подвоєного обсягу. Це не лише збільшило місткість ОЗП з 16 до 32 Гбайт, але й підняло теоретичну пропускну здатність оперативної пам'яті зі 102,4 до 120 Гбайт/с. Щоб ASUS ROG Ally коректно працювала після апгрейду, також довелося модифікувати прошивку ігрової системи.

До речі, подібні модифікації ентузіасти також проводять зі Steam Deck.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Cerabyte розповіла про технологію зберігання даних довговічністю 5000 років

Німецька компанія Cerabyte вже тривалий час працює над новою технологією довговічного зберігання даних. Для цього планується використовувати спеціальні картриджі зі скла та кераміки. На пластину із надміцного скла наноситься шар кераміки завтовшки 300 мікрометрів. Запис та читання здійснюється за допомогою мільйонів лазерних променів.

Мікроскопічний візерунок, що створюється лазерами на керамічній поверхні, нагадує сучасні QR-коди. Картридж розміром із долоню має вмістити до 10000 ТБ даних.

Також Cerabyte вперше показала, як має працювати готова система зберігання даних із такими носіями. Це окрема стійка для читання/запису та стійка для зберігання носіїв. У разі потреби картридж переміщується з бібліотеки до стійки для читання або випалювання візерунків. Після завершення операції носій повертається на своє місце. Детальніше в офіційному відео.

Розробник стверджує, що це енергоефективна, швидка та масштабована технологія для зберігання великих даних. Така система зберігання потребує мінімального енергоспоживання, а інформація на керамічних накопичувачах може зберігатись до 5000 років. Такий спосіб зберігання інформації набагато ефективніший за традиційні методи на базі жорстких дисків і спеціалізованих стрічкових накопичувачів. А висока щільність запису інформації має забезпечити високу швидкість доступу до даних.

Cerabyte припускає, що масове впровадження нової технології розпочнеться до 2030 року.

Джерело:
TechRadar

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

ASUS готує ігровий ноутбук з процесором Core 9 Ultra 185H та графікою GeForce RTX 4090

Компанія ASUS працює над новим ігровим ноутбуком серії ROG Zephyrus M16. Це стильна модель на базі флагманських комплектуючих із 16-дюймовим екраном WQXGA (2560×1600). Вона вже додана до каталогів деяких ритейлерів, хоча офіційних анонсів поки що не було. В основі оновленої версії буде процесор Intel Core 9 Ultra 185H нової лінійки Meteor Lake.

Згідно з чутками старші Core 9 Ultra вийдуть пізніше за Core Ultra 3/5/7. І поки що ROG Zephyrus є першим відомим ноутбуком з таким процесором. За чутками топова серія процесорів отримає TDP 45 Вт замість 30 Вт в інших CPU Meteor Lake. ASUS ROG Zephyrus M16 використовуватиме 16 або 32 ГБ пам'яті LPDDR5X. Як сховище даних виступає NVMe-накопичувач місткістю 1 ТБ. За графіку відповідатиме Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop.

Офіційний анонс нових ROG Zephyrus на базі Core 9 Ultra можливий у рамках виставки CES 2024 на початку січня. У поточному місяці компанія може представити оновлені ноутбуки сімейства ROG на базі молодших моделей Meteor Lake.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Вийшов перший трейлер серіалу Fallout

На каналі Amazon Prime Video опублікований перший тизер-трейлер серіалу Fallout за мотивами однойменної ігрової серії. У відео ми спостерігаємо як героїня залишає своє сховище, долає пустелю і зруйновані міста, а потім стикається з усіма принадами постапокаліптичного світу — агресивними мутантами, місцевими угрупованнями, роботами та іншими елементами Fallout.

Події серіалу розгортаються за кілька років після гри Fallout 4. Судячи з відео, важливу роль у сюжеті відведено Братству Сталі. В авторах серіалу зазначено Джонатана Нолана, брата Крістофера Нолана та його постійного помічника при створенні безлічі відомих кінофільмів. Геймдизайнер Тодд Говард є продюсером серіалу і вже заявив, що телеісторія вписана у канон.

Прем'єра Fallout відбудеться 12 квітня 2024 року у стрімінговому сервісі Amazon Prime Video.

Обговорити в форумі (коментарів: 33)