Intel дорікнула AMD через процесори Zen 2 у мобільній серії Ryzen 7000

Днями корпорація Intel опублікувала досить цікаву презентацію під назвою Core Truths. Вона розрахована на пересічних покупців та має проінформувати їх про нюанси вибору комп'ютера із сучасним процесором. Щоправда, основна увага в ній приділяється тому факту, що мобільна лінійка AMD Ryzen 7000 представлена моделями як з новою, так і зі старою архітектурою.

Intel

AMD представила нову схему маркування мобільних процесорів у вересні 2022-го. Відповідно до оновленої схеми, третя цифра в назві чипа вказує на покоління мікроархітектури Zen, наприклад, Ryzen 5 7520U базується на Zen 2, Ryzen 7 7730U — на Zen 3, а Ryzen 5 7640U використовує Zen 4.

Intel

У своїй презентації Intel дорікнула конкуренту в тому, що він продає процесори з архітектурою 2019 року під виглядом останніх напрацювань. Корпорація зазначає, що Zen 2 не може забезпечити швидкодію рівня свіжіших архітектур. Як доказ вона наводить бенчмарки Ryzen 5 7520U (4 ядра/8 потоків) та Core i5-1335U (10 ядер/12 потоків).

Intel

Важко сперечатися з тим, що схема маркування мобільних процесорів AMD може спантеличити пересічного покупця. Але «червоні» принаймні чітко вказують архітектуру. Intel тим часом готується до переходу на бренди Core/Core Ultra у мобільному сегменті, що лише додасть складнощів. Лінійка Core Ultra 100 буде представлена сімейством Meteor Lake, тоді як до Core 100, за наявною інформацією, увійдуть чипи Raptor Lake Refresh.

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Вийшов драйвер GeForce 546.29 WHQL для нових ігор з DLSS (оновлено)

Nvidia виклала у вільний доступ Hotfix-драйвер GeForce 546.31. Він заснований на релізі GeForce 546.29 WHQL, але при цьому усуває проблеми з приглушеними кольорами під час трансляції Discord та періодичні «заїкання» при увімкненому V-Sync. Завантажити його можна за посиланням.

На офіційному сайті Nvidia доступний свіжий Game Ready драйвер. Випуск GeForce 546.29 WHQL присвячений виходу нових ігор з підтримкою фірмової технології Nvidia DLSS. В описі свіжого релізу «зелені» згадують Cyberpunk 2077 Ultimate Edition та Call of Duty: Modern Warfare III Season 1, де реалізована DLSS версії 3.5, Throne and Liberty з підтримкою DLSS 3, а також Avatar: Frontiers of Pandora та Fortnite Chapter 5 з DLSS Super Resolution.

Nvidia

Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience. Документація до випуску GeForce 546.29 WHQL доступна за посиланням.

Технології з набору Nvidia RTX підтримують понад 500 ігор та програм

Nvidia продовжує працювати над популяризацією фірмового набору технологій RTX, який дебютував у 2018 році разом із відеокартами GeForce RTX 20-ї серії. Сьогодні компанія похвалилася черговим досягненням. Підтримка технологій з цього набору, чи то прискорення трасування променів, чи масштабування DLSS, нині реалізована більш ніж у 500 іграх та додатках. З повним списком можна ознайомитись на сайті Nvidia.

Nvidia RTX

Зараз як мінімум одну технологію з набору Nvidia RTX підтримує 388 ігор та 119 програм. Причому, як наголошують «зелені», вони не просто додані «на папері», а дійсно використовуються геймерами. Наприклад, більшість власників відеокарт GeForce RTX 40-ї серії грає у сучасні проєкти з трасуванням променів або DLSS. На це у Nvidia пішов не один рік, але зараз ми наближаємося до того моменту, коли трасування променів, масштабування та навіть генерація кадрів стають нормою для багатьох нових ігор.

Nvidia RTX

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Lexus та Razer показали ексклюзивний ігровий позашляховик з RGB-підсвічуванням

У рамках заходу Esports Awards 2023 компанії Lexus та Razer показали незвичайний автомобіль. Це спеціальна «ігрова» версія преміального позашляховика Lexus TX, який отримав приставку Ultimate у назві, фірмове RGB-підсвічування та два ігрові місця позаду.

Судячи з представлених фото, позашляховик виконаний у чорному кольорі з невеликим візерунком у задній частині та підсвічуваними логотипами Lexus та Razer на дверях. Ззаду встановлені ігрові крісла Razer та два комп'ютери, є монітори та полички для клавіатури та миші. Тобто заможний геймер може з комфортом грати та стримити, доки його возить особистий водій.

Технічні характеристики такого автомобіля поки що не озвучені. Також не зрозуміло, це єдиний демонстраційний варіант або Lexus TX Ultimate створювався з прицілом на серійне виробництво. Можливо, його буде випущено обмеженою серією. Вартість позашляховика теж невідома.

Поки що фотографіями унікального преміального автомобіля діляться журналісти. Чекаємо на офіційний анонс та коментарі виробника.

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

Міністр торгівлі США незадоволена спробами Nvidia обійти обмеження на постачання ШІ-прискорювачів

Корпорація Nvidia не приховує своїх спроб обійти обмеження Сполучених Штатів щодо правил експорту передових чипів. «Зелені» вже неодноразово випускали пристрої для окремих ринків та, наприклад, в цей час готують три прискорювачі обчислень і новий варіант відеокарти GeForce RTX 4090 спеціально для Китаю. Як зазначає сам голова Nvidia: «Ми намагаємося вести бізнес з усіма, з ким можемо».

Nvidia

Подібна практика ведення бізнесу не залишилася поза увагою високопосадовців США. Зокрема, міністр торгівлі Сполучених Штатів Джина Раймондо (Gina Raimondo) днями виступила із застережливою заявою на адресу Nvidia, пише видання Fortune. Вона попередила, що будь-який новий продукт, що є модернізацією раніше забороненого, відразу ж стане об'єктом додаткових обмежень.

Нагадаємо, обмеження на постачання прискорювачів обчислень Nvidia A100 та H100 до Китаю та деяких інших країн уряд США ввів наприкінці серпня 2022-го. Через кілька місяців у «зелених» була готова лінійка A800, яка безпроблемно поставлялася китайським замовникам, а трохи пізніше вийшла більш продуктивна H800. На тлі посилення обмежень цієї осені Nvidia розпочала роботу над новими моделями прискорювачів та оновленою версією GeForce RTX 4090.

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Мікросхеми DDR5 подорожчали на 15-20% на тлі скорочення виробництва

Стратегія найбільших виробників мікросхем DRAM зі скорочення обсягів виробництва почала давати результати. Зростання контрактних цін у цьому кварталі виявилося навіть вищим від початкових прогнозів. Мікросхеми оперативної пам'яті стандарту DDR5 подорожчали на 15-20%, DDR4 — на 10-15%, а ціни на DDR3 зросли на 10%. Раніше очікувалося, що чипи DRAM цього кварталу подорожчають максимум на 5-10%.

DDR5

Все вищесказане вплине на вартість кінцевих продуктів, наприклад, модулів оперативної пам'яті для персональних комп'ютерів. На думку закордонних колег, зараз найбільш вдалий час для переходу на платформу з оперативною пам'яттю DDR5. Попит на цей стандарт ОЗП лише зростатиме, що на тлі раніше урізаних обсягів виробництва може призвести до несподіваних стрибків роздрібних цін.

Джерела:
WCCFTech
MyDrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

AMD випустить процесор Ryzen 7 5700X3D у наступному кварталі

Про плани компанії AMD доповнити лінійку процесорів Ryzen 5000X3D ми вперше почули минулого місяця. Чипмейкеру приписується підготовка двох нових моделей з технологією 3D V-Cache: Ryzen 7 5700X3D та Ryzen 5 5500X3D. Згідно з останньою інформацією, реліз старшого рішення відбудеться протягом першого кварталу 2024 року.

Ryzen 7 5700X3D

AMD Ryzen 7 5700X3D запропонує вісім ядер Zen 3 із частотою від 3,0 до 4,1 ГГц та 96 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, що забезпечить йому непогану продуктивність в іграх. Якщо порівнювати з випущеним раніше Ryzen 7 5800X3D, то головна відмінність новинки у зменшених на 400 МГц робочих частотах. Можливо, Ryzen 7 5700X3D також має менший рівень TDP, але відносного цього поки подробиць не надходило.

Окрім вищезгаданих CPU для геймерів у плани AMD щодо розвитку асортименту чипів AM4 входить реліз серії Ryzen 5000GT, розрахованої на недорогі комп'ютери. Специфікації цієї лінійки, на жаль, поки що залишаються невідомими.

Ryzen 7 5700X3D

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Опубліковано трейлер The Game Awards 2023

Незабаром стартує церемонія The Game Awards 2023, один із головних заходів із нагородженням найкращих ігор року. На честь шоу опубліковано спеціальний трейлер.

У ролику представлена нарізка яскравих моментів з безлічі ігор, включаючи Alan Wake 2, Baldur's Gate 3, Starfield, Star Wars Jedi Survivor, Marvel's Spider-Man 2, Resident Evil 4, Diablo 4 та інших. Можна помітити кадри з першого трейлера Death Stranding 2, що натякає на прем'єру нового трейлера в рамках шоу. Також на нас можуть чекати й інші цікаві анонси.

На офіційному сайті ще триває голосування за найкращі ігри року. Цього разу багато гідних претендентів, боротьба за звання найкращих буде напруженою.

Шоу традиційно вестиме Джефф Кіллі. Захід пройде 7 грудня. Пряма трансляція буде на YouTube.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)