Розкрито характеристики мобільних процесорів AMD Ryzen 8040 (Hawk Point)

Сьогодні о 20:00 за київським часом стартує презентація Advancing AI, на якій керівництво AMD розповість про нові продукти з технологіями штучного інтелекту. Серед них лінійка мобільних процесорів Ryzen 8040 (Hawk Point). У цих чипах передбачено окремий блок для прискорення ШІ-операцій.

AMD Ryzen 8040

За технічними характеристиками процесори AMD Ryzen 8040 (Hawk Point) близькі до актуальних чипів Ryzen 7040 (Phoenix). Вони теж отримали до восьми ядер Zen 4 з підтримкою технології SMT та boost-частотою до 5,2 ГГц, а також графічний блок Radeon 740M/760M/780M на архітектурі RDNA 3-го покоління.

AMD Ryzen 8040

Усього компанія підготувала три окремі лінійки Ryzen 8040, які відрізняються за рівнем TDP: Ryzen 8x45HS (35-54 Вт), Ryzen 8x40HS (20-30 Вт) та Ryzen 8x40U (15-30 Вт). Цікаво, що молодші моделі позбавлені блоку NPU для ШІ-операцій та, ймовірно, побудовані на оновленому кристалі Phoenix2. Сам блок NPU, якщо вірити AMD, було покращено і тепер він забезпечує на 40% більшу продуктивність.

AMD Ryzen 8040

У продаж перші пристрої на процесорах AMD Ryzen 8040 (Hawk Point) надійдуть до кінця першого кварталу 2024 року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Перший трейлер Grand Theft Auto VI за день набрав 100 мільйонів переглядів на YouTube

Учора було опубліковано перший трейлер нової Grand Theft Auto. У ролику нам показали героїв та яскраве південне місто Вайс-Сіті. Відео коротке, але насичене, у ньому багато цікавих натяків, легкого божевілля та гумору у стандартному для GTA стилі.

Трейлер стрімко набирає популярності. За перший день відео переглянуло 100 мільйонів людей. Також у ролика рекордна кількість лайків — 9 мільйонів.

Це неймовірний результат для ігрового анонсу. У першого трейлера Grand Theft Auto V зараз 100 мільйонів переглядів, а трейлер шостої частини вже перевищив цей результат. Хоча це не абсолютний рекорд для індустрії. Наприклад, у трейлера Minecraft зараз 167 мільйонів переглядів.

Гру обіцяють випустити у 2025 році на консолях PlayStation 5 та Xbox Series. На PC вона можливо з'явиться пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Відеокарта GeForce RTX 3050 6GB замінить собою 8-гігабайтну модель

Вперше про наміри Nvidia випустити 6-гігабайтну версію відеокарти GeForce RTX 3050 ми почули пару місяців тому. Від азійських джерел надійшли нові підтвердження цих планів. Повідомляється, що до продажу GeForce RTX 3050 6GB надійде вже наступного місяця, а 8-гігабайтна модифікація буде знята з виробництва.

MSI GeForce RTX 3050 8GB Ventus 2X
MSI GeForce RTX 3050 8GB Ventus 2X

В основу 6-гігабайтної GeForce RTX 3050 ляже графічний процесор Nvidia GA107-325. Цей GPU отримає 2048 ядер CUDA (тобто на 20% менше, ніж GeForce RTX 3050 8GB), а також 96-розрядну шину пам'яті замість 128-розрядної. Штатна boost-частота складе 1470 МГц, що на 17% нижче за показник 8-гігабайтної версії. Інакше кажучи, продуктивність нової моделі буде помітно нижчою, ніж у попередниці.

З іншого боку, все вищесказане зменшить «апетити» відеокарти, завдяки чому AIB-партнери зможуть налагодити випуск GeForce RTX 3050 6GB без додаткового роз'єму живлення. Ціна новинки теж виявиться нижчою в порівнянні з 8-гігабайтною GeForce RTX 3050, щоправда, точної інформації поки не надходило.

Джерела:
ITHome
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 62)

Microsoft запропонує платні оновлення безпеки Windows 10 після завершення підтримки

Компанія Microsoft активно просуває Windows 11, але минула версія операційної системи все ще залишається дуже популярною. Офіційна підтримка Windows 10 має завершитися у 2025 році. Але це не буде фінальною точкою у 10-річній історії цієї ОС. Microsoft готова запропонувати додаткову підтримку у вигляді платних оновлень безпеки для Windows 10.

Така схема вже працює у разі потреби підтримки старих ОС для організацій. Тепер це буде доступно і звичайним фізичним особам через спеціальну річну підписку після завершення підтримки Windows 10. Сам період підтримки має завершитися 14 жовтня 2025 року. Після цього можна буде зареєструватись у платній програмі розширеної підтримки ESU (Extended Security Updates). Більш детальна інформація та вартість підписки будуть озвучені пізніше.

Зазначимо, що згідно з чутками, нова версія Windows 12 може вийти вже влітку 2024 року. У ній будуть реалізовані нові функції на базі штучного інтелекту та підтримка апаратного прискорення ШІ в нових процесорах.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Вийшов драйвер AMD Software: Adrenalin Edition 23.12.1 з новим інтерфейсом та функціями

Графічний драйвер AMD Software: Adrenalin Edition оновлено до версії 23.12.1. Цей реліз присвячений виходу гри Avatar: Frontiers of Pandora, яка створюється у співпраці з AMD, а також містить низку нововведень. Зокрема, було оновлено користувальницький інтерфейс в частині роботи з профілями HYPR-RX та активації налаштувань для окремих ігор.

Avatar: Frontiers of Pandora

У пакеті AMD Software: Adrenalin Edition 23.12.1 були додані налаштування енергозберігаючого режиму HYPR-RX Eco та функція HAGS (Hardware Accelerated GPU Scheduling) для відеокарт Radeon RX 7000-ї серії, яка раніше з'явилася в бета-версії драйвера. Також згадується покращення підтримки функцій AMD Software для OpenGL-ігор, нові розширення API Vulkan та DirectML-оптимізації Topaz AI та DaVinci Resolve для графічних прискорювачів лінійок Radeon RX 600M, RX 700M, RX 6000 та RX 7000.

Ознайомитись з детальною документацією, а також завантажити набір драйверів AMD Software: Adrenalin Edition 23.12.1 можна з офіційного сайту AMD.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Нову Dishonored можуть анонсувати на The Game Awards 2023

Завтра пройде шоу The Game Awards 2023, яке вестиме незмінний Джефф Келлі. Окрім підбиття підсумків року та роздачі нагород очікується багато цікавих анонсів. З'явилася чутка, що в рамках заходу анонсують нову гру від студії Arkane Lyon. І хоча не було нічого сказано про назву гри, за минулими чутками ця команда працює над новим проєктом у серії Dishonored.

Раніше Bethesda прогнозувала, що між Deathloop та Dishonored 3 пройде чотири роки, тому третю частину ми побачимо не раніше 2025-го. Не варто чекати на якусь велику демонстрацію на The Game Awards, у кращому випадку це буде невеликий тизер без реальних ігрових кадрів.

Після оглушливого провалу Redfall довіра до студії Arkane підірвана, але треба враховувати, що вампірський екшен робив підрозділ Arkane Austin. Для студії загалом відродження Dishonored може стати способом повернути репутацію. І, мабуть, це буде самостійна історія, що слабко пов'язана з минулими подіями. Dishonored 2 та доповнення Death of the Outsider закрили сюжетні лінії всіх основних героїв, тому логічним було б розпочати якусь нову історію. Також відомо, що події Dishonored та Deathloop відбуваються в одному всесвіті. Не можна виключати, що у новому проєкті спробують якось зв'язати усі минулі ігри.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 27)