Huawei та SMIC під санкціями освоїли випуск 5-нм чипів

Китайський гігант Huawei за останній рік зробив дивовижний технічний ривок. Компанія з 2020 року перебуває під санкціями США. Починалося все з обмежень на постачання телекомунікаційного обладнання Huawei для мереж 5G, а закінчилося обмеженнями на ліцензування технологій та заборону виробництва чипів для даної компанії. Але всупереч усім труднощам Huawei успішно рухається вперед. Цього року було представлено смартфони Huawei Mate 60 Pro на базі китайського SoC Kirin 9000S, який повністю виробляється в Китаї. І головним сюрпризом стало те, що цей 12-ядерний чип виготовлений за технологією, яка аналогічна 7 нм.

На початку місяця стало відомо, що Huawei вже готова запропонувати реальні процесори на тонкішому техпроцесі 5 нм! Такі CPU помічені у ноутбуках для внутрішнього китайського ринку. Це Kirin 9006C з 8 ядрами на базі архітектури Arm (4 ядра Cortex A77 та 4 ядра Cortex A55). Тепер з'явилися чутки, що наступна серія смартфонів Huawei P70 також використовуватиме 5-нм чипи. Ймовірно, це буде той самий Kirin 9006C. При цьому компанія має амбітні плани та прогнози на постачання близько 100 мільйонів смартфонів наступного року.

Всі чипи виробляються китайською компанією SMIC, яка теж зазнає труднощів через санкції та обмеження на постачання літографічного обладнання. Але навіть із цими обмеженнями Китай робить лякаючі успіхи. Одночасно йдуть розробки власного устаткування для виробництва напівпровідників. Нещодавно була інформація, що китайська SMEE готова випускати власний літографічний сканер для техпроцесу 28-нм на базі внутрішніх технологій.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Galax представила GeForce RTX 4070 із прихованим роз'ємом живлення та вентиляторами з двох сторін

Модельний ряд 3D-прискорювачів Galax поповнився відеокартою GeForce RTX 4070 20th Anniversary Edition. Новинка примітна системою охолодження з вентиляторами на протилежних сторонах, а також прихованим роз'ємом додаткового живлення. До речі, раніше вендор випустив аналогічні модифікації GeForce RTX 4090.

Galax GeForce RTX 4070

Система охолодження відеокарти Galax GeForce RTX 4070 20th Anniversary Edition представлена досить великим радіатором з теплотрубками та трьома ~90-мм вентиляторами. Одна з «вертушок», як було сказано вище, розміщена на тильній стороні та продуває радіатор наскрізь. Додаткове джерело живлення підключається через 8-контактний роз'єм PCI-E Power, він схований під знімною панеллю.

Galax GeForce RTX 4070

З іншого можна відзначити заводський розгін графічного процесора Nvidia AD104-250. Частота boost-режиму збільшена з еталонних 2475 до 2610 МГц. Рівень TGP при цьому зріс із 200 до 215 Вт. Щодо ціни відеокарти Galax GeForce RTX 4070 20th Anniversary Edition інформації поки що не надходило.

Galax GeForce RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Свіжі подробиці про ігрову консоль PlayStation 5 Pro

Розробка ігрової консолі PlayStation 5 Pro знаходиться на фінальних етапах. Попри те, що керівництво Sony публічно заперечує підготовку оновленої PS5, компанія вже розпочала розсилку комплектів розробників геймдев-студіям. Про це повідомив перевірений інсайдер Том Хендерсон (Tom Henderson), який у минулому неодноразово ділився «закулісною» інформацією. У таких умовах публікація всіх характеристик «девкіту» PlayStation 5 Pro не змусить себе довго чекати.

PlayStation
Однокристальна система PS5 з нанесеним рідким металом

З попередніх витоків інформації ми знаємо, що Pro-версія PlayStation 5 отримала назву Trinity. Її основою послужить однокристальна система AMD Viola, яка виготовляється за 4-нм технологією на фабриках TSMC. У новій SoC буде об'єднано вісім ядер Zen 2 із частотою до 4,4 ГГц, графічний блок на 64 Compute Units з архітектурою RDNA 3-го покоління, з яких у PS5 Pro буде активно 60 CU, а також модуль AMD XDNA 2 для прискорення операцій машинного навчання.

Відеоядро функціонуватиме на частоті близько 2,0 ГГц та отримає покращені механізми трасування променів від майбутньої архітектури AMD RDNA 4. Оснащення консолі також включає 16 гігабайтів пам'яті GDDR6 зі швидкістю 18 Гбіт/с, що з урахуванням 256-розрядної шини забезпечить пропускну здатність 576 Гбайт/с.

Офіційна презентація PS5 Pro має відбутися у вересні 2024-го, а до продажу вона надійде через пару місяців після анонсу. Нагадуємо, що оригінальна PlayStation 5 вийшла у листопаді 2020 року.

PlayStation

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 59)

ASRock пропонує міні-комп'ютери 4×4 BOX-7040U на платформі AMD Phoenix

ASRock почала приймати замовлення на міні-комп'ютери із процесорами AMD Ryzen 7040U (Phoenix). Йдеться про моделі 4X4 BOX-7640U та 4X4 BOX-7840U на базі гібридних чипів Ryzen 5 7640U (6 ядер/12 потоків, 3,5/4,9 ГГц) та Ryzen 7 7840U (8 ядер/16 потоків, 3,3/5,1 ГГц) відповідно. Обидві новинки вже доступні для покупки у закордонних магазинах.

ASRock

ASRock 4X4 BOX-7640U та 4X4 BOX-7840U виконані у корпусі з габаритами 117,5x110x47,85 мм. Вони підтримують встановлення двох модулів оперативної пам'яті SO-DIMM DDR5-5600, NVMe-накопичувача M.2 з PCI-E 4.0 x4 та одного 2,5-дюймового пристрою з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с. За обробку графіки відповідає інтегроване відеоядро Radeon 760M або 780M. З іншого обладнання можна виділити 2,5-гігабітний Ethernet та бездротовий модуль Wi-Fi 6E, а також зовнішній блок живлення номіналом 120 Вт.

ASRock

З більш детальними характеристиками новинок ASRock можна ознайомитись на сайті вендора. У закордонних магазинах barebone-конфігурацію 4X4 BOX-7640U можна придбати за ціною від $480, тоді як 4X4 BOX-7840U коштуватиме 570 доларів.

Джерело:
Liliputing

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

JEDEC опублікувала специфікації компактних модулів оперативної пам'яті CAMM2

Організація JEDEC затвердила новий форм-фактор модулів оперативної пам'яті. Він отримав назву CAMM2 (Compression Attached Memory Module) та розглядається як потенційний наступник давно знайомого формату SO-DIMM. Головними особливостями CAMM2 є компактніші розміри та можливість використання більш високошвидкісних мікросхем пам'яті.

CAMM2
Фото StorageReview

Стандарт CAMM розпочав свій шлях як власна розробка Dell. У квітні 2022-го компанія представила перші ноутбуки, обладнані незвичайними модулями оперативної пам'яті. Особливістю нового рішення була на 57% менша товщина порівняно з чотирма SO-DIMM за аналогічної місткості (128 Гбайт). Для підключення такого модуля ОЗУ використовується спеціальний роз'єм із пружинними контактами.

CAMM2CAMM2

У документах JEDEC описано ключові параметри модулів CAMM2. Допускається випуск одно- та двоканальних рішень із мікросхемами DDR5, а також планок із чипами LPDDR5(X). Місткість може варіюватися в діапазоні від 8 до 128 Гбайт. Що стосується габаритів, то довжина модуля CAMM2 становить 78 мм, а ширина — від 29,6 до 68 мм.

CAMM2

Очікується, що перехід на новий стандарт почнеться наступного року, наприклад, Micron має намір запустити в середині 2024-го масове виробництво модулів LPCAMM2 зі швидкістю 8533 МТ/с та обсягом від 16 до 128 Гбайт.

Джерело:
JEDEC

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

TCL анонсувала 31-дюймовий куполоподібний OLED-монітор

Днями у Китаї відбулася презентація нових дисплеїв TCL. Мабуть, найцікавішим серед них став 31-дюймовий куполоподібний монітор для геймерів. Він виконаний на базі матриці OLED, а незвичайна форма, згідно з задумом виробника, має додати ігровому процесу нову тривимірну перспективу.

TCL

Для 31-дюймової новинки TCL характерна роздільна здатність 4K та максимальна частота оновлення 120 Гц. Решта характеристик купоподібного монітора, на жаль, не розкривається. Те ж стосується орієнтовних термінів виходу та ціни.

TCL

Серед інших новинок TCL можна виділити вигнутий 65-дюймовий OLED-дисплей з роздільною здатністю 8K і частотою оновлення 120 Гц, 27-дюймовий 8K-монітор та надширокий 57-дюймовий монітор з підсвічуванням Mini-LED, який здатний замінити пару 4K- екранів.

TCL

Джерело:
Lowyat

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Кодзіма залишив у трейлері гри OD посилання на Silent Hill

Днями був анонсований горор OD від Хідео Кодзіми та його студії Kojima Productions. Японський геймдизайнер відомий своїми таємничими натяками та любов'ю до подвійних смислів у візуальних образах. І раптово (чи ні) у таємничому трейлері гри OD виявилося не менш таємниче послання.

Фанати помітили, що у ролику на 40, 43, 45, 47 та 53 секундах на тлі рота віртуального актора проявляються ледь помітні літери. Разом із них складається слово Atami. Це відповідає назві містечка в японській префектурі Сідзуока, яка перекладається як «Тихий пагорб» (Silent Hill). Це натяк на зв'язок із серією чи просто посилання? У 2014 році вийшло демо P.T. від Кодзіми, яке було своєрідним анонсом гри Silent Hills. Але пізніше проєкт був закритий через розбіжності з Konami. Тож певний сенс у домислах щодо зв'язку із Silent Hill є.

Але також не можна виключати, що це просто посилання або пошук сенсу там, де його немає. Кілька років тому була смішна ситуація, коли таємничий горор Abandoned підозрювали у зв'язку з Кодзимою, шукали натяки на Silent Hill (і вони реально були). А коли директор студії записав відео зі спростуваннями, знайшлися ті, хто побачив у ролику ознаки того, що у відео 3D-модель, а не справжня людина. У такій ситуації варто було б розмістити натяк хоча б заради чергових спекуляцій та теорій, якими фанати підігріватимуть себе напередодні нової інформації щодо гри.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)