Офіційно: ігрова виставка E3 остаточно скасована

Організація Entertainment Software Association (ESA) сьогодні оголосила, що найбільшу ігрову виставку Electronic Entertainment Expo (E3) остаточно скасовано. Цей щорічний захід проводився з 1995-го, але в останні роки організатори зіткнулися з низкою труднощів та недостатньою зацікавленістю з боку лідерів ігрової галузі.

E3

У 2020 році E3 було скасовано через пандемію COVID-19, після чого ESA більше не змогла повернутися до традиційного формату виставки. Останньою краплею стало рішення Sony, Microsoft, Nintendo та інших компаній пропустити E3 2023, яка мала пройти в Лос-Анджелеському конференц-центрі в середині червня. На сьогодні великі видавці відеоігор віддають перевагу окремим презентаціям та ігровим шоу.

«Після більш ніж двох десятиліть проведення заходу, який послужив центральною вітриною для індустрії відеоігор у США та в усьому світі, Entertainment Software Association вирішила завершити E3, — розповідає голова ESA Стенлі П'єр-Луї (Stanley Pierre-Louis). — Ми знаємо, що вся індустрія, гравці та розробники з великим ентузіазмом ставляться до E3. І ми поділяємо цю пристрасть. Важко прощатися з такою улюбленою подією, але це правильно з огляду на нові можливості, які наша індустрія відкриває для залучення шанувальників та партнерів».

Джерело:
Washington Post

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Вийшов Game Ready драйвер GeForce 546.33 WHQL для The Finals та Squad

Цього вечора Nvidia виклала на офіційному сайті новий Game Ready драйвер. Випуск GeForce 546.33 WHQL забезпечує підтримку нових ігор із технологією DLSS 3, а саме The Finals та Squad. «Зелені» також передбачили оптимізації для Fortnite Chapter 5, де доступна фірмова технологія DLSS Super Resolution.

The Finals

Список усунених у релізі GeForce 546.33 WHQL проблем невеликий. Фахівцям Nvidia вдалося виправити помилку, через яку при трансляції ігрового процесу через Discord кольори на екрані здавалися приглушеними. Також була вирішена проблема, коли при зміні користувача на панелі завдань щоразу створювалася нова іконка Nvidia.

Документацію до випуску GeForce 546.33 WHQL наведено за посиланням. Завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів, як завжди, можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Akasa представляє кутові адаптери живлення для GeForce RTX 40-ї серії

Компанія Akasa випустить два спеціальні адаптери живлення для нових відеокарт Nvidia c 16-контактним роз'ємом 12VHPWR. Великі флагманські відеокарти GeForce RTX 40-ї серії мають проблеми з розміщенням у компактних корпусах через товстий кабель, що випирає збоку. Також ряд користувачів раніше зіткнувся з вигорянням роз'єму живлення на GeForce RTX 4090 через поганий контакт і вигин кабелю. Тому Akasa не перша, хто пропонує схожі перехідники.

Виробник готовий запропонувати користувачам L-подібний перехідник G-Nexus P24, де з одного боку роз'єм 12VHPWR, а з іншого — розгалужувач на три стандартні 8-контактні роз'єми PCIe.

Akasa G-Nexus PX24 виконаний у вигляді кабелю-перехідника. З одного боку він підключається до 12VHPWR, а з іншого до нього підключаються три 8-контактні кабелі. Довжина гнучкого кабелю 30 см, що також дає певну свободу під час прокладання його всередині корпусу.

Під час використання перехідників є нюанс. Відеокарта з живленням 12VHPWR здатна споживати до 600 Вт, але кожен із трьох 8-конактних PCIe розрахований на 150 Вт. Тому з таким перехідником бажано не перевищувати ліміт у 450 Вт. Цього вистачить для відеокарт Nvidia аж до GeForce RTX 4080. Але у випадку GeForce RTX 4090 бажано використовувати стандартні версії без розгону.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Nvidia співпрацює з урядом США, суворо дотримуючись обмежень на експорт потужних чипів до Китаю

Нещодавно уряд США ввів жорсткі обмеження на експорт потужних чипів до Китаю, що стало помітною проблемою Nvidia. Ця країна є одним із важливих ринків для компанії. На Китай припадає 25-30% доходу від продажів обладнання для ШІ. А з останніми обмеженнями став неможливим експорт навіть споживчих відеокарт GeForce RTX 4090. Nvidia шукає компромісні шляхи, зокрема, готує урізані ШІ-прискорювачі HGX H20, L20 PCIe та L2 PCIe для китайського ринку. Також анонсовані урізані версії GeForce RTX 4090 D та RTX 5880, які мають відповідати експортним обмеженням.

Ініціативи «зеленої» компанії викликали побоювання уряду США, було навіть кілька жорстких висловлювань від міністра торгівлі. Але схоже сторони дійшли розуміння. В останньому інтерв'ю для Bloomberg міністерка Джина Раймондо (Gina Raimondo) повідомила про тісну співпрацю з Nvidia і назвала компанію хорошим партнером. Вона згадала про особисту зустріч із Дженсеном Хуангом, у рамках якої вони мали пряму розмову щодо обмежень. Nvidia ділиться всією інформацією по кожному чипу, що виробляється і постачається, суворо дотримуючись всіх обмежень по співпраці з китайськими замовниками. За словами міністра, компанія може і буде продавати чипи ШІ в Китай, оскільки більшість з них призначені тільки для комерційного використання.

На тлі таких заяв можна припустити, що всі заплановані урізані версії прискорювачів дійсно надійдуть у виробництво. При цьому Nvidia шукає й інші ринки збуту, намагаючись наростити експорт до Індії, Японії та В'єтнаму.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Незабаром стартує новий етап бета-тестування Skull and Bones

Багатостраждальний піратський екшен Skull and Bones наближається до релізу. Це масштабна гра у відкритому світі, де гравець у ролі капітана піратського судна полюватиме за скарбами та воюватиме з іншими піратами. Нещодавно Ubisoft опублікувала відео з великою демонстрацією ігрового процесу. 

Спочатку вам належить вибрати свого героя, вижити в першому бою, дістатися міста і побудувати тут свій перший корабель. Після чого починається велика морська пригода і шлях до багатства та слави. Події відбуваються в Індійському океані. У грі буде прогресія з прокачуванням корабля і безліччю апгрейдів.

Найближчими днями розпочнеться новий етап бета-тестування. Закрита бета пройде з 15 до 18 грудня. Приєднатися зможуть обрані гравці на платформах PlayStation 5, Xbox Series X/S та PC (Ubisoft Connect та Epic Store). Заявку на участь можна подати тут.

Раніше Ubisoft ділилася детальними системними вимогами гри. Відомо, що в грі буде трасування променів та підтримка технологій AMD FSR й Nvidia DLSS. При цьому для простого режиму графіки має вистачити GeForce GTX 1060. Для 4K з максимальними налаштуваннями розробники рекомендують відеокарти GeForce RTX 3080 та Radeon RX 6800 XT, але це з урахуванням DLSS/FSR збалансованої якості.

Реліз фінальної версії Skull and Bones заплановано на 16 лютого.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Elmor Labs готує інструмент OC Panel для майстрів спортивного розгону

Компанія Elmor Labs, створена відомим оверклокером Йоном «elmor» Сандстремом (Jon Sandström), незабаром запропонує ентузіастам інструмент OC Panel. Він являє собою альтернативу однойменному гаджету від ASUS, який входив до комплекту постачання топових материнських плат і не оновлювався вже багато років. Про його можливості, наприклад, ми розповідали в огляді моделі ASUS Maximus VI Extreme.

OC Panel

Пристрій від Elmor Labs має порівняно простий дизайн, втім, цільову аудиторію (ентузіастів спортивного розгону) це збентежити не повинно. В асортименті компанії є ще чимало подібних оверклокерських гаджетів. За допомогою новинки можна буде керувати багатьма параметрами материнської плати та виводити різну інформацію на вбудований дисплей, на кшталт температури підключених термопар.

OC Panel

Додаткові подробиці про OC Panel від Elmor Labs мають з'явитися найближчим часом. На цю мить ні ціна, ні орієнтовні терміни релізу не повідомляються.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

З'явилися тести процесора Intel Core Ultra 5 125H при 65-ватному рівні TDP

У Мережі з'являються нові тести мобільних процесорів Intel Core Ultra (Meteor Lake). Цього разу розкрито продуктивність моделі Core Ultra 5 125H у 65-ватному режимі. Для цього CPU характерний номінальний рівень TDP 28 Вт, але в деяких ноутбуках, наприклад від Lenovo, буде можливість збільшити теплопакет, що позитивно вплине на продуктивність.

Intel Core Ultra 5 125H

Intel Core Ultra 5 125H має конфігурацію 4P+8E+2LP, де 2LP — це вбудовані в кристал системної логіки два енергоефективні ядра. Процесор функціонує на частоті до 4,5 ГГц у динамічному розгоні, оснащений 20 МБ кеш-пам'яті третього рівня та вбудованою графікою Xe-LPG на шість Xe-ядер. У старших чипів Core Ultra, нагадуємо, iGPU налічує вісім ядер.

Intel Core Ultra 5 125H

У таблиці нижче зібрані результати тестів Core Ultra 5 125H, Core i5-13500H (12 ядер/16 потоків до 4,7 ГГц) та Ryzen 7 7840HS (8 ядер/16 потоків до 5,1 ГГц). Всі три процесори були випробувані за 65-ватного рівня TDP. У бенчмарках Cinebench, де оцінюється продуктивність x86-ядер, новинка не може похвалитися суттєвим приростом швидкодії. Але в 3DMark нове покоління вбудованої графіки Intel виступило досить непогано, обігнавши iGPU Radeon 780M.

Intel Core Ultra 5 125H

Офіційна презентація мобільних процесорів Intel Core Ultra (Meteor Lake) відбудеться у четвер, 14 грудня. Ймовірно, незабаром після цього будуть опубліковані докладні огляди ноутбуків на їх основі.

Intel Core Ultra 5 125H

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Що подарувати геймеру — класичні та оригінальні варіанти від Republic of Gamers

На правах реклами

Щоб Новий рік як завжди не заскочив зненацька без подарунків — пропонуємо вам заздалегідь подумати про те, що може порадувати справжнього геймера.

ASUS

Найбільш базова ігрова клавіатура від бренду Republic of Gamers — ROG Strix Scope II — пропонує користувачам на вибір оптико-механічні (ROG RX) або механічні (ROG NX) свічі. Звісно ж, набір геймерських фішок тут більш ніж широкий: фірмові перемикачі ROG із ресурсом у 100 або 70 мільйонів натискань, шумопоглинальна піна для кращих акустичних показників, довговічні кейкапи з PBT-пластика, знімна підставка під зап’ястя. Тут нічого зайвого — компанія зробила продукт, який радує зручністю та ефективністю.

ASUS

 

Якщо ж ви шукаєте ні з чим незрівнянних відчуттів від користування клавіатурою, вам однозначно слід зупинити свій вибір на ROG Azoth. Три режими підключення, змащені механічні свічі на 70 мільйонів натискань із можливістю гарячої заміни, комплектний набір для догляду за клавіатурою, трирівнева система шумопоглинальних матеріалів, невеликий OLED-дисплей та унікальна тривимірна мультимедійна кнопка. Важко придумати бодай щось, що можна було б ще додати до цієї клавіатури. До речі, тепер ROG Azoth є і в зимовому білосніжному виконанні.

ASUS

 

Ні для кого не секрет, що для топового геймера потрібна відповідна ігрова миша, якою може стати ROG Harpe Ace Aim Lab Edition. Окрім звичних усім параметрів топового сенсора з підтримкою роздільної здатності до 36 000 dpi, продуманої ергономіки та малої ваги у 54 грами, ця миша може похвалитися можливістю легкої заміни перемикачів ROG із ресурсом у 70 млн натискань і розробкою в партнерстві із лідером софту для тренування кіберспортсменів — Aim Lab.

ASUS

 

Ця модель найбільше зацікавить кіберспортсменів, а для більш поміркованих геймерів, які шукають максимально збалансованих рішень — ідеально підійде ROG Strix Impact III — надлегка мишка вагою всього 59 грамів, з точним сенсором (до 12 000 dpi), можливістю швидкої заміни перемикачів і навіть підтримкою технології NVIDIA Reflex.

ASUS

 

Зазвичай вибору килимка для миші уваги приділяють найменше, а даремно. Адже якісне покриття і зручні розміри зможуть суттєво покращити роботу миші та, відповідно, ігрові результати й загальні відчуття від гри. Тому як варіант новорічного апрейду ігрового місця ви можете вибрати один із двох розмірів ігрової поверхні ROG Hone Ace — компактний чи XXL. Сама ігрова поверхня міцна й довговічна, забезпечує ідеальне ковзання та ідеально доповнює мишку ROG Harpe Ace Aim Lab Edition концепцією слідкування за точністю у грі за допомогою ПЗ Aim Lam.

ASUS

 

Також цікавим варіантом стане новинка — ROG Moonstone Ace — неординарний скляний килимок у двох яскравих дизайнах. Його матове гладке покриття забезпечить неперевершене ковзання миші, а прогумована основа й загартоване скло гарантують його довговічність.

ASUS

Добитись дійсно топового звучання та повного занурення у гру допоможе ігрова гарнітура ROG Fusion II 500. У неї в переліку переваг є і віртуальний 7.1, і 4 ЦАП ESS 9280, і якісні 50-мм динаміки. Крім того, фірмові технології ASUS Ai Noise Cancelation і Game Chat подбають про те, щоб ваші тіммейти добре вас чули, і при цьому переговори не заважали власне грі.

ASUS

 

Дещо простішим, але не менш універсальним, варіантом гарнітури для пристрасного фаната ігор стане ROG Delta S Core, яка підтримує підключення до ПК, PlayStation 5, Nintendo Switch та Xbox, та має спеціальну ергономічну легку конструкцію вагою 270 грамів, розраховану на тривалі ігрові сесії.

ASUS

 

Прихильників консольного геймінгу або ж ігор, які вимагають крутого геймпада, порадує преміальний контролер ROG Raikiri Pro. У ньому є все, чого тільки можна побажати — вбудована звукова карта, потужний акумулятор із великим запасом автономності до 48 годин, стіки з чітким управлінням і практично необмеженими можливостями для точного налаштування. Та що вже говорити, тут навіть невеликий OLED-екран розмістили!

ASUS

 

Ще один варіант подарунка прихильнику консольного геймінгу — це кишеня для SSD-диска, щоб швидше та простіше запускати улюблені ігри на приставці, оскільки сам SSD-диск геймер напевно вже має. Стильна кишеня додасть брутального захисту за військовими стандартами як у TUF Gaming A1, або ж геймерського шику з додатковим охолодженням та RGB-підсвічуванням у моделі ROG Strix Arion.

ASUS

 

А от якщо ви хочете зробити справді королівський подарунок — то тут навіть двічі задумуватись не варто, ігрове крісло ROG Destrier Ergo — це те, що треба. Клавіатурою чи мишкою шалено здивувати навряд вийде, та й зазвичай якісь ігрові моделі в геймера вже є. А от круте геймерське крісло, яке доповнить повноцінне ігрове місце, подбає про здоров’я та комфорт під час гри та роботи — це однозначно інший рівень ігрового досвіду та вашої турботи про оригінальність подарунка. ROG Destrier Ergo має багатовимірні можливості налаштування всіх елементів, так що кожен зможе його адаптувати під свої потреби максимально точно.

ASUS

 

Якщо тільки людина, якій ви обираєте подарунок, не професійний кіберспортсмен, який повноцінно живе геймінгом 24/7, то можна подумати й про менш «ігрові», але не менш корисні гаджети. Портативний 13-дюймовий монітор ZenScreen OLED MQ13AH або його старший брат із 16-дюймовою діагоналлю MQ16AH стануть у пригоді всім, хто потребує компактного та портативного робочого місця з двома екранами. До того, якісна OLED-матриця забезпечить не просто збільшений робочий простір екранів, а надзвичайно високу якість відтворення зображення, з високою контрастністю та реалістичними кольорами. Так що і перегляд фільмів буде приємним, і монтаж блогів або ретуш фотографій проходитимуть ефективніше.

ASUS

 

Іншим цікавим варіантом подарунка буде портативний проєктор ZenBeam E1R — ультракомпактне, легке та автономне рішення для перегляду контенту будь-де за будь-яких умов. Вбудований акумулятор забезпечує до 4 годин відтворення відео, а унікальна фішка інтелектуального портретного режиму дозволяє використовувати проєктор для зручного перегляду контенту із соцмереж.

ASUS

 

Сучасного геймера не уявити без крутого ігрового місця, а з Republic of Gamers є просто тисяча та один спосіб його прокачати на свій смак та бюджет.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Розробники The Day Before закрилися через кілька днів після релізу гри

Сьомого грудня у ранньому доступі Steam стартувала гра The Day Before. Це дивний проєкт від студії Fntastic, чий головний офіс зараз зареєстрований в Сінгапурі. Кілька років тому The Day Before привернула увагу гравців завдяки вражаючим трейлерам та роликам, які обіцяли подобу The Division у світі із зомбі. Але ці ж ролики стали причиною для звинувачень, що гра повністю зібрана з готових ассетів Unreal Engine. Потім почали з'являтися чутки, що проєкт на ранній стадії та з розробкою великі проблеми. Були звинувачення у використанні неоплачуваної праці «волонтерів». Виникли проблеми з авторськими правами на назву гри. Загалом була купа причин припускати, що гра не вийде. Але автори довели проєкт до релізу, і навіть зуміли перевести його на новий рушій Unreal Engine 5.

Ось тільки насправді The Day Before виявилася далекою від обіцянок. Гра виглядала як прототип, і запам'яталася добірками кумедних багів. Дуже швидко рейтинг гри в Steam досяг одного з найгірших значень за всю історію сервісу.

І за кілька днів студія Fntastic оголосила про своє закриття. В офіційній заяві сказано про фінансовий провал The Day Before та відсутність коштів на продовження підтримки. Автори не збирали попередні замовлення та кошти через краудфандингові майданчики. П'ять років команда розробників працювала, не покладаючи рук. У результаті автори просять вибачення і навіть не знають, чи працюватимуть сервери гри далі, оскільки всі кошти, що залишилися, підуть на погашення боргів перед партнерами.

У результаті The Day Before можна вважати головним провалом року. А головне досягнення гри в тому, що за кілька днів проєкт опинився серед найгірших релізів Steam усіх часів.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Протестовано міні-комп'ютер Zotac ZBox PI430AJ з ультразвуковим кулером AirJet

Одним із головних експонатів Zotac на виставці Computex 2023 став міні-комп'ютер ZBox PI430AJ. Особливістю цього пристрою є використання ультразвукової системи охолодження від компанії Frore Systems. У порівнянні з традиційними вентиляторними кулерами вона має меншу товщину та, як показують незалежні тести, повністю справляється з поставленим завданням.

Zotac ZBox PI430AJ

Випробувати міні-ПК Zotac ZBox PI430AJ та його незвичайний кулер вдалося редакції порталу HKEPC. В ході тестування система охолодження утримувала температуру процесора Intel N300 (8 ядер/8 потоків, 3,8 ГГц) нижче 70°C навіть під час стрес-тесту. Справедливо відзначити, що номінальний TDP N300 становить скромні 7 Вт, а кожен зі встановлених двох модулів AirJet Mini розрахований на розсіювання 5,25 Вт теплової потужності.

Zotac ZBox PI430AJ

За створення повітряного потоку в AirJet Mini відповідає набір мембран, що вібрують з ультразвуковою частотою. Наразі Frore Systems зайнята просуванням незвичайного кулера, та, наприклад, нещодавно влаштувала демонстрацію його можливостей на прикладі модифікованого Apple MacBook Air. Ну а міні-комп'ютер Zotac ZBox PI430AJ поки що залишається єдиним серійним продуктом, в якому використана ультразвукова система охолодження.

Zotac ZBox PI430AJ

Джерела:
HKEPC
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Блогер показав китайський БЖ з блоком залізної тирси для збільшення ваги

Є особлива категорія дешевих китайських продуктів, коли низькоякісний чи невідповідний товар намагаються видати за щось варте уваги. Саме такий блок живлення показав на Reddit один з учасників конференції. Це комп'ютерний БЖ на фіктивні 500 Вт. Зовні він має не найдешевший вигляд і приємну вагу, що є однією з непрямих ознак добротного внутрішнього виконання.

Усередині є металевий блок, що нагадує закритий екранований трансформатор. Але в реальності всередині цього блоку якесь сміття з металевою тирсою для надання додаткової ваги. Сам пристрій виконаний за простою схемотехнікою, не має захисту та використовує найдешевші компоненти.

Обговорити в форумі (коментарів: 50)