AMD прояснила ситуацію з розгоном та гарантією на процесори Ryzen Threadripper 7000

Компанія AMD вирішила прояснити ситуацію з гарантією на процесори Ryzen Threadripper 7000-ї серії. Ці чипи можуть похвалитися розблокованим на підвищення множником, однак у відповідному розділі меню UEFI користувачів зустрічає повідомлення про анулювання гарантії. У нових чипах навіть передбачено спеціальний запобіжник (fuse), за станом якого AMD може визначити, чи розганявся процесор.

AMD

Як розповів представник AMD виданню Tom's Hardware, компанія дійсно може анулювати гарантію, якщо процесор вийшов з ладу внаслідок роботи за межами паспортних специфікацій, наприклад, при подачі високої напруги. Проте інші потенційні дефекти підпадають під гарантійні зобов'язання. Тобто AMD позбавить гарантії власників CPU Ryzen Threadripper 7000 тільки якщо вони власноруч «підсмажать» свій процесор.

AMD
Фото SkatterBencher

«Процесори серії Threadripper 7000 містять запобіжник, який перегорає під час увімкнення розгону. Щоб було зрозуміло, перегорання цього запобіжника не анулює вашу гарантію. Твердження про те, що ввімкнення функції розгону/підвищення напруги автоматично призведе до анулювання гарантії на процесор, невірні, — розповідає представник AMD. — Згідно зі стандартними умовами продажу AMD, гарантія виключає будь-які пошкодження, спричинені розгоном/перевищенням напруги процесора. Однак інші непов’язані з цим проблеми можуть підпадати під гарантійний ремонт/заміну».

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Китайські процесори Zhaoxin KX-7000 отримали 8 ядер та підтримку DDR5

Компанія Zhaoxin представила нову серію процесорів KX-7000, що прийде на зміну Zhaoxin KX-6000. Процесори використовують архітектуру власної розробки «Century Avenue», яка має забезпечити значне зростання продуктивності щодо минулого покоління. Нові CPU отримали 8 ядер, кеш L2 4 МБ та L3 32 МБ. Підтримується пам'ять DDR5, інтерфейс PCIe 4.0 та USB4.

Zhaoxin KX-7000 представлений у двох варіантах, які відрізняються лише у робочих частотах. Для одного CPU заявлено базову частоту 3 ГГц при максимальній частоті до 3,6 ГГц, у другого CPU частоти від 3,2 до 3,7 ГГц. Процесор може працювати із двоканальною пам'яттю DDR5-4800 або DDR4-3200, підтримується об'єм до 128 ГБ. Процесори повністю сумісні з набором команд x86 та підтримують інструкції SSE 4.2, AVX та AVX512. Є вбудоване графічне ядро з підтримкою DirectX 12, OpenCL 1.2 та OpenGL 4.6, апаратні кодеки H.265 HEVC/H.264 AVC та виведення зображення на два дисплеї 4K.

Zhaoxin

Для Zhaoxin це серйозний прогрес. Минуле покоління KX-6000 мало лише 4 ядра при частотах до 3,3 ГГц, а процесори були виконані за техпроцесом 16 нм.

В офіційних джерелах не згадується техпроцес KX-7000. Але раніше були дані, що Zhaoxin планує співпрацювати з китайським SMIC та хоче випускати нові процесори на 7 нм. Нещодавно SMIC освоїла такий техпроцес і вже випускає процесори Kirin 9000 для Huawei. Імовірно, KX-7000 теж вироблені на базі цього техпроцесу.

Цікаво, що ці процесори використовують LGA-роз'єм, який за габаритами ідентичний Intel LGA1700. Тому є припущення, що нові китайські процесори є модифікованою версією Intel Core для внутрішнього китайського ринку. Раніше цього року був представлений чип Powerstar PStar P3-01105, який виявився копією Intel Core i3-10105.

Джерело:
Wccftech
Zhaoxin

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

ASRock анонсувала перші міні-ПК із процесорами AMD Ryzen 8040U

Компанія ASRock стала першим партнером AMD, який представив міні-комп'ютери на базі процесорів Ryzen 8040U (Hawk Point). Ці чипи можна буде зустріти у неттопах 4X4 BOX-8640U та 4X4 BOX-8840U. Основою новинок послужать процесори Ryzen 5 8640U та Ryzen 7 8840U, про характеристики яких ми розповідали у недавньому матеріалі. Вендор також запропонує материнські плати від цих міні-ПК як окремий продукт.

ASRock

Для нових міні-комп'ютерів ASRock характерні габарити 117,5x110x49 мм. Вони оснащені двома слотами під модулі оперативної пам'яті SO-DIMM DDR5-5600 (максимальний обсяг 96 Гбайт) та парою роз'ємів M.2 для NVMe-накопичувачів. Мережеві можливості представлені бездротовим модулем Wi-Fi 6E, а також гігабітним та 2,5-гігабітним Ethernet. З інших особливостей можна виділити два порти USB4 та можливість виведення зображення на чотири 4K-монітори. Для живлення використовується зовнішній адаптер, підтримуються джерела з напругою 12-24 В.

ASRockASRock

Щодо ціни та термінів релізу міні-ПК ASRock 4X4 BOX-8640U та 4X4 BOX-8840U на цей час інформації не надходило. Згідно з планами AMD, пристрої на базі процесорів Ryzen 8040 мають надійти до продажу у першому кварталі 2024-го.

ASRock

Джерела:
ASRock Industrial
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Starfield отримає підтримку FSR 3.0 із генерацією кадрів на початку 2024 року

Bethesda Game Studios продовжує оновлювати та покращувати космічну рольову гру Starfield. Нещодавно вона отримала велике оновлення з поліпшенням продуктивності та підтримкою технології масштабування Nvidia DLSS 3. На цьому розробники не зупиняться. Своїми найближчими планами вони поділися з аудиторією на Reddit.

Оголошено, що в гру додадуть AMD FSR 3.0 із генерацією кадрів та технологію Intel XeSS. Нагадаємо, що на старті гра підтримувала лише FSR 2.0 і це викликало хвилю обурення у фанатів.

Також команда розробників покращить деякі ігрові елементи. З'являться карти міст, нові способи пересування та безліч виправлень для ігрових квестів. Згадується офіційна підтримка модів. Великі оновлення будуть входити на регулярній основі з періодичністю раз на шість тижнів. Точну дату найближчого оновлення не названо, але очевидно воно вийде вже у 2024 році.

Джерело:
DSOGaming

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

TSMC розпочне виробництво 2-нм чипів у 2025 році, першими будуть процесори для iPhone 17 Pro

У вересні компанія Apple анонсувала нову серію iPhone. Старші моделі одержали новий чип Apple A17 Pro на базі передового техпроцесу 3-нм від TSMC. Apple є найбільшим замовником TSMC, і цього року усі виробничі лінії 3-нм конвеєра N3 були завантажені виробництвом чипів для iPhone. За даними видання Financial Times, компанії вже планують виробництво майбутнього покоління чипів на базі 2 нм.

TSMC нещодавно показала зразки чипів на базі нового конвеєра N2. Масове виробництво на базі цього техпроцесу стартує у 2025 році, і знову Apple буде головним замовником. Ця виробнича лінія використовуватиметься для випуску SoC телефонів iPhone 17 Pro. Другим великим замовником, за чутками, стане компанія Nvidia.

Це означає, що 16-е покоління iPhone все ще використовуватиме 3-нм процесори, і навряд чи користувачі отримають серйозний стрибок у продуктивності.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 52)

Seagate анонсувала 24-терабайтний HDD SkyHawk AI для систем відеоспостереження зі штучним інтелектом

Seagate Technology продовжує розширювати лінійку 24-терабайтних жорстких дисків. Ще однією новинкою стала модель SkyHawk AI, яку виробник позиціює як HDD для систем відеоспостереження зі штучним інтелектом. Наприклад, для платформ з розширеними функціями аналітики та обробки зображень за допомогою ШІ-алгоритмів.

Seagate SkyHawk AI

У 24-терабайтному жорсткому диску Seagate SkyHawk AI використовується технологія запису CMR (Conventional Magnetic Recording). Пристрій виконаний у звичному 3,5-дюймовому форматі, оснащений 512-мегабайтним буфером DRAM та інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с. Внутрішній простір накопичувача заповнено гелієм. Максимальні швидкості читання/запису інформації заявлено на рівні 285/272 Мбайт/с.

Серед інших особливостей нового HDD Seagate SkyHawk AI можна відзначити 5-річну гарантію виробника. До продажу цей 24-терабайтний жорсткий диск надійде цього місяця за рекомендованою ціною від 600 доларів.

Джерела:
Seagate
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

У Call of Duty: Modern Warfare III пройдуть безплатні вихідні

Activision оголосила про запуск безплатного пробного періоду в багатокористувацькій грі Call of Duty: Modern Warfare III. Ви зможете приєднатися до мережевих баталій з 14 до 18 грудня. Протягом цього періоду гравці випробують класичні карти, з якими стартувала Modern Warfare III, та нову карту Meat з першого ігрового сезону. Це карта для швидкого бою, де все відбувається на заводі з перероблювання м'яса.

У безплатній версії можна грати в режимах Team Deathmatch, Hardpoint, Domination, Kill Confirmed та Ground War. Можна приєднатися до багатоетапного режиму War Mode, де постійно змінюються завдання та оточення. Також у пробному періоді доступний режим «Зомбі». Гравці можуть приєднатися до місії Operation Deadbolt та випробувати найбільшу зомбі-карту в історії Call of Duty. Повний список доступних режимів та карт вказано на офіційному сайті.

Безплатні вихідні пройдуть на всіх платформах, де вийшла гра — PlayStation 5 та PlayStation 4, Xbox Series X|S та Xbox One, а також на PC (включно із Steam).

Обговорити в форумі (коментарів: 16)