Відбувся реліз мобільних процесорів Intel Core Ultra

Корпорація Intel випустила перше покоління процесорів Core Ultra, відоме під кодовим ім'ям Meteor Lake. Про головні особливості цих чипів процесорний гігант розповів ще у вересні, а сьогодні було розкрито модельний ряд та характеристики. До продажу ноутбуки на платформі Intel Meteor Lake надійдуть найближчим часом.

Intel Core Ultra

Старші процесори Intel Core Ultra запропонують 16 x86-ядер (формула 6P+8E+2LP), 24 МБ кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку Arc GPU на вісім Xe-ядер та працюють із пам'яттю DDR5-5600 або LPDDR5X-7467. Також передбачено окремий блок для прискорення ШІ-операцій. Залежно від моделі паспортний рівень Processor Basse Power складає від 9 до 45 Вт. З характеристиками всіх представників сімейства можна ознайомитись у таблиці.

Intel Core Ultra

Що стосується продуктивності, то на опублікованих слайдах Intel стверджує про перевагу CPU Meteor Lake над AMD Ryzen 7040 за швидкодією як x86-ядер, так і вбудованої графіки. Хай там що, підтвердити або спростувати ці заяви можна буде після публікації оглядів ноутбуків із чипами Intel Core Ultra.

Intel Core UltraIntel Core Ultra

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Відеокарти GeForce RTX 40 Super надійдуть до продажу у другій половині січня

Веб-видання ITHome вирішило зібрати докупи всю доступну інформацію про лінійку відеокарт GeForce RTX 40 Super. Її презентація відбудеться в рамках «нульового» дня виставки CES 2024. Чипмейкер вже анонсував захід Nvidia Special Addres, на якому будуть представлені нові продукти. У продаж Super-відеокарти Ada Lovelace, як повідомляють закордонні колеги, надійдуть протягом другої половини січня.

Nvidia

Першою стане доступна для покупки модель GeForce RTX 4070 Super. Її реліз заплановано на 17 січня. Через тиждень, 24 січня, вийде GeForce RTX 4070 Ti Super, а на останній день місяця Nvidia запланувала реліз відеокарти GeForce RTX 4080 Super. З попередніми характеристиками нової трійці 3D-прискорювачів можна ознайомитись нижче.

Щодо рекомендованих цін на цю мить точної інформації не надходило. Однак закордонні колеги вважають, що GeForce RTX 4080 Super обійдеться мінімум $999, за GeForce RTX 4070 Ti Super доведеться викласти близько $799-849, а за GeForce RTX 4070 Super — 599-659 доларів.

GeForce RTX

Джерела:
ITHome
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Останні GeForce GTX 16-ї серії будуть зняті з виробництва у 2024 році

Nvidia випустила вже три покоління відеокарт GeForce RTX, але деякі представники старого покоління GeForce GTX все ще присутні на ринку. Це стосується бюджетних моделей, які продаються в нижчому ціновому сегменті. Але незабаром скасують і їх. З'явилася інформація, що Nvidia знімає останні GeForce GTX 16 серії з виробництва. Замовлення приймаються до кінця поточного місяця, а їх постачання повністю припиняться у першому кварталі 2024 року.

Це стосується бюджетних моделей GeForce GTX 1650 та GeForce GTX 1630. Раніше було знято з виробництва серію GeForce GTX 1660. Припинення випуску останніх GeForce GTX ознаменує завершення цілої епохи. Тепер Nvidia зосередиться лише на сімействі RTX.

При цьому компанія зараз не має заміни для скасованих відеокарт. У новому поколінні відсутні варіанти дешевше за GeForce RTX 3050, чий цінник стартує від 230 доларів. Нещодавно були чутки про підготовку урізаної версії GeForce RTX 3050 із 6 ГБ. Але цього буде мало для заповнення ніші, що звільнилася. Тому можлива поява ще якоїсь ультрабюджетної моделі.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Інтегрована графіка процесора Core Ultra 7 165H на 10% швидша за iGPU в Ryzen 7840U

Компанія Intel поділилася своїми даними щодо продуктивності вбудованої графіки Intel Arc майбутнього процесора Core Ultra 7 165H (Meteor Lake). Згідно з внутрішніми тестами компанії, ця графіка в середньому на 10% швидша за графічне ядро в процесорі AMD Ryzen 7840U. Цими даними представники Intel поділилися під час стриму на каналі HotHardware.

Нові процесори Meteor Lake використовують чиплетний дизайн та поєднують кристали, виконані на базі різних техпроцесів. Серед особливостей нової серії CPU буде новий блок для прискорення ШІ та посилена графіка iGPU Arc. В основі графічного блоку архітектура Xe-LPG з підтримкою DirectX 12 Ultimate, також буде новий блок-декодер з підтримкою AV1. У цій версії графіки збільшено кількість обчислювальних блоків та частоти щодо минулого покоління iGPU. Повна конфігурація iGPU Arc буде включати 8 ядер Xe, як і дискретний GPU ACM-G11. Згідно з наведеними даними така графіка в процесорі Core Ultra 7 165H швидша за iGPU в Ryzen 7840U на архітектурі RDNA3 майже у всіх іграх. У деяких іграх перевага на рівні 3-5%, але є ігри, де вона на рівні 20-30% (Ghostrunner 2, The Witcher 3). Найсерйозніший відрив до 70% у Dying Light Stay Human. При цьому є ігри, де перевага все ж на боці AMD (Counter-Strike 2, Apex legends). І все це в рамках TDP 28 Вт.

У 3DMark Time Spy графіка Arc набрала 3452 графічних балів, а графіка AMD лише 2785 балів.

Також Intel стверджує, що Core Ultra 7 165H за параметром продуктивність на ват на 8% краще в порівнянні з Core i7-1370P та на 11% краще в порівнянні з Ryzen 7840U.

Більше інформації ми отримаємо після офіційної презентації нового покоління, яка відбудеться сьогодні.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Ubisoft показала ігровий процес Prince of Persia: The Lost Crown у новому трейлері

На каналі Ubisoft вийшов великий 5-хвилинний ролик нової гри Prince of Persia: The Lost Crown. Це незвичайне відродження легендарної серії, яке зберегло динаміку запеклих екшенів нульових років, але виконане у 2D-перспективі з тривимірним фоном.

Нова гра буде метроїдванією з елементами платформінгу. Герой долає перешкоди та пастки, шукає таємні проходи та легендарні предмети, щоб опановувати нові вміння. У цьому принцу допоможуть трюки з перемотуванням часу. У грі будуть битви та складні сутички з великими міфічними істотами. Буде прокачування з новими навичками та покращенням амулетів. Детальніше про все розказано у трейлері.

Гра виходить 18 січня всіх платформах, включаючи PC. Попереднє замовлення вже доступне в магазині Ubisoft.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Next-gen оновлення для Fallout 4 вийде у 2024 році

Рік тому компанія Bethesda оголосила про плани з випуску next-gen оновлення для Fallout 4. Після анонсу довгий час компанія зберігала мовчання. Тепер офіційно заявлено про затримку даного апдейту. Розробникам потрібно більше часу, але вони обіцяють випустити оновлення у 2024 році.

Деталей щодо нової версії немає. Поки не показали жодного кадру з покращеної версії Fallout 4. Відомо, що гра отримає підтримку 4K на консолях, будуть виправлені помилки та доданий контент зі збірки модів Creation Club.

Свого часу схожий апдейт вдихнув друге життя в легендарний Skyrim, ймовірно, Bethesda сподівається на такий самий ефект і для Fallout 4. Ось тільки досвід останніх ремастерів показує, що невеликі візуальні зміни часто супроводжуються невиправданим зростанням системних вимог.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Стала відома дата виходу молодших процесорів Intel Core 14-го покоління

Не є таємницею, що до планів Intel на найближче майбутнє входить випуск молодших процесорів Core 14-го покоління (Raptor Lake-S Refresh). Ці CPU вже неодноразово були помічені в онлайн-базах тестових пакетів, а на деяких закордонних торгових майданчиках вже можна придбати зразки нових «камінців». Хай там що, офіційного старту продажів молодших чипів Raptor Lake-S Refresh чекати залишилося зовсім недовго.

Intel Core

Згідно з останньою інформацією, Intel офіційно випустить нові процесори Core 14-го покоління у так званий «нульовий» день виставки CES 2024, восьмого січня. Водночас у Мережі будуть опубліковані огляди нових процесорів. Використовувати молодші CPU Raptor Lake-S Refresh можна буде з материнськими платами LGA1700 після оновлення прошивки UEFI.

Якщо говорити про найближчі плани Intel, то вже сьогодні відбудеться захід AI Everywhere. У його рамках будуть представлені мобільні процесори Core Ultra (Meteor Lake) та серверні Xeon Scalable 5-го покоління (Emeralds Rapids). Старт презентації — о 16:00 за київським часом. Стежити за анонсами процесорного гіганта можна буде на порталі Intel Newsroom.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Святковий розпродаж у Epic Games Store, Destiny 2: Legacy Collection у подарунок

В ігровому магазині Epic Games Store почався великий святковий розпродаж на честь зимових свят, що наближаються. Також стартувала нова роздача безплатної гри. Цього разу можна отримати відомий багатокористувацький шутер Destiny 2 у версії Legacy Collection. У видання Destiny 2: Legacy Collection входять три платні додаткові компанії The Witch Queen, Beyond Light та Shadowkeep. Гру можна безплатно додати на свій обліковий запис до 20 грудня, після чого в магазині стартує нова роздача.

В рамках розпродажу передбачено багато знижок на нові та старі ігри. Серед найцікавіших пропозицій знижка 40% на Remnant 2, мінус 10% на RoboCop: Rogue City та мінус 20% на Alan Wake 2. Кожен користувач може отримати купон на додаткову знижку в 33%, який застосовується до всіх покупок понад 399 грн. Є додатковий кешбек 10% з кожної покупки.

І не забуваємо стежити за роздачами! Зазвичай на свята Epic Games дарує найцікавіші та найвідоміші ігри.

Обговорити в форумі (коментарів: 40)