MSI відродила серію Cyclone із новою версією GeForce RTX 4060

У далекому минулому компанія MSI мала оригінальну серію відеокарт Cyclone з незвичайним круглим кулером. Такі відеокарти дебютували 13 років із виходом MSI GeForce GTX 460 і були досить популярними. Серія Cyclone протрималася кілька поколінь, але потім MSI повністю відмовилась від такого дизайну на користь конструкцій з кількома вентиляторами.

Радіатор нагадував чашу, дві теплові трубки несли бічні секції пластин, а всередині знаходився вентилятор.

Тепер MSI вирішила відродити Cyclone, випустивши відповідну версію GeForce RTX 4060. Новинка отримала знайомий кулер з великим вентилятором. Конструкція проста, але має впевнено справлятися з TDP 115 Вт. Блок VRM охолоджується окремим радіатором.

Колір металевих панелей поміняли на золотавий. Також відеокарта отримала бекплейт.

Відеокарта займає два слоти, має малу довжину 163 мм при ширині 124 мм. На задній панелі є три порти DisplayPort та один HDMI.

MSI GeForce RTX 4060 Cyclone прискорена за частотою Boost Clock до 2490 МГц. Характеристики пам'яті стандартні – встановлено вісім гігабайтів GDDR6 17 Гбіт/с. Поки що така модель представлена лише на тайванському сайті виробника.

Джерела:
Videocardz
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 68)

Збірник Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition вийшов на iOS та Android

Перевидання трилогії класичних ігор серії Grand Theft Auto вийшло для пристроїв під керуванням iOS та Android. Тепер ви можете грати в покращені версії легендарних ігор на мобільних гаджетах. Вказано, що у мобільних версіях є додаткові покращення та режим «класичне освітлення», в якому ігри ще ближче до оригіналу.

Нагадаємо, що в The Definitive Edition ігри переведені на рушій Unreal Engine 4 з більш сучасними ефектами, але зі збереженням ретро-стилю. До серії The Definitive Edition увійшли такі проєкти:

  • Grand Theft Auto III – The Definitive Edition;
  • Grand Theft Auto: Vice City – The Definitive Edition;
  • Grand Theft Auto: San Andreas – The Definitive Edition.

Усі три ігри доступні передплатникам сервісу Netflix. Також їх можна купити окремо в магазинах App Store та Google Play за ціною $20 за кожну гру.

Нагадаємо, що спочатку збірка Grand Theft Auto: The Trilogy вийшла наприкінці 2021 року для консолей та PC. Перевидання сильно критикували за технічні проблеми та погану оптимізацію, але це не завадило добрим продажам.

Джерело:
Rockstar Games

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

MSI анонсувала підтримку 256 Гбайт ОЗП для масових платформ. На підході 64-гігабайтні модулі DDR5

Micro-Star International анонсувала підтримку 64-гігабайтних модулів пам'яті DDR5 для своїх материнських плат. Це дозволяє оснастити 256 гігабайтами ОЗП системи на масових платформах Intel LGA1700 та AMD AM5. Серед перших такі планки оперативної пам'яті запропонує Kingston Technology в рамках лінійки FURY Renegade.

MSI

«Це звершення підкреслює тісну співпрацю між MSI та провідними брендами пам’яті для досягнення підвищеної продуктивності та вагомих результатів. Пам’яттю-партнером для цього досягнення є Kingston FURY Renegade DDR5 із вражаючою місткістю 64 ГБ на модуль. Створена на основі провідної в галузі технології Micron 1β (1-бета), вона забезпечує нові можливості, яких раніше не було для двоканальних ПК», — розповідає прес-служба MSI.

MSI

Як приклад використання 256 Гбайт ОЗП на масовій платформі вендор наводить скріншот, зроблений на комп'ютері з процесором AMD Ryzen 9 7900X та материнською платою MSI Pro X670-P WiFi. Судячи із зображення, згаданий комплект пам'яті FURY Renegade містить налаштування EXPO/XMP для режиму DDR5-6000.

FURY

Щодо ціни та термінів виходу 256-гігабайтних комплектів ОЗП DDR5 на цей момент інформації не надходило. Втім, їхній офіційний анонс не змусить на себе довго чекати.

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Acer готує ноутбук Predator Triton Neo 16

Вчора Intel офіційно представила мобільні процесори Core Ultra, і великі компанії вже анонсують свої ноутбуки з цими CPU. Acer оголосила про вихід ігрових лептопів Predator Triton Neo 16, що базуються на новій платформі Intel. В їх основі процесори Core Ultra з апаратним прискоренням ШІ та графіка GeForce RTX 40 з високою продуктивністю у сучасних іграх.

Процесори Intel Core Ultra оснащені вбудованим блоком прискорення ШІ та підтримують технологію Intel Application Optimization для кращої оптимізації під різні навантаження. За графіку відповідає 3D0прискорювач Nvidia GeForce RTX 4070 із підтримкою всіх сучасних технологій. Також ноутбук підтримує Nvidia Advanced Optimus та синхронізацію Nvidia G-Sync. Triton Neo 16 має сертифікацію Nvidia Studio та у поєднанні з відповідним драйвером забезпечить оптимальну продуктивність у додатках для створення та обробки контенту.

Predator Triton Neo 16 оснащений якісним дисплеєм діагоналлю 16 дюймів з роздільною здатністю 3,2K (3200x2000), співвідношенням сторін 16:10 та частотою 165 Гц. Доступний буде і простіший варіант екрана з роздільною здатністю 2560×1600. Обидва екрани пройшли сертифікацію Calman та забезпечують 100% колірної палітри DCI-P3.

Ноутбук отримав систему охолодження AeroBlade 5-го покоління з тепловими трубками та рідкометалевим термоінтерфейсом. Утиліта PredatorSense допомагає керувати робочими режимами ноутбука, натискання однієї кнопки дозволить вибирати оптимальний профіль продуктивності. Клавіатура оснащена тризонним RGB-підсвічуванням. Покупці також отримають місячну передплату Xbox Game Pass.

Ноутбук Acer Predator Triton Neo 16 (PTN16-51) надійде до продажу в Україні у березні 2024 року за ціною від 67 999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Creative Assembly поверне частину коштів покупцям Total War: Pharaoh

Остання частина серії стратегій Total War вийшла 11 жовтня цього року. Вона відправила гравців боротися за домінування в епоху Стародавнього Єгипту. Однак після релізу Total War: Pharaoh отримала розгромну критику. Гра мала багато технічних проблем і мінімум змін на тлі інших проєктів серії. Багато хто вважав ціну невиправдано високою, оскільки Total War: Pharaoh була схожа на невеликий проєкт на кшталт тих, що виходили в рамках серії Total War Saga.

Результати продажів і загальний рівень критики виявилися такими, що розробники вирішили переглянути вартість. З'явилася офіційна заява, що рекомендована ціна Total War: Pharaoh буде знижена до $40/€40. При цьому компанія Creative Assembly пішла на безпрецедентний крок, пообіцявши часткове повернення коштів на гаманець Steam для тих, хто вже купив гру. Також знято з продажу преміальні версії  Deluxe Edition та Dynasty Edition. Заплановане велике DLC для гри стане безплатним для всіх і вийде на початку 2024 року. Додатково обіцяні регулярні оновлення та виправлення.

На цьому сюрпризи від Creative Assembly не закінчуються. Розробники визнають проблеми доповнення Shadows of Change для Total War: Warhammer III та обіцяють безплатно додати до нього новий контент.

Не кожна велика ігрова компанія готова визнавати свої помилки. Очевидно, що репутація Creative Assembly серйозно зіпсована останніми релізами, і компанія намагається реабілітуватися в очах фанатів.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Chieftec представила корпуси Apex для плат E-ATX

Компанія оголосила про випуск нового сімейства корпусів Apex формату E-ATX. Це дві просторі «башти» для ігрових ПК у сучасному стильному дизайні. Прозора стінка дозволяє спостерігати всі свої компоненти, а імерсивне підсвічування з різними ефектами робить зовнішній вигляд ефектнішим.

Стандартний Chieftec Apex оснащений прозорою передньою кришкою із загартованого скла, а Apex Air оснащений перфорованою металевою панеллю.

Габарити Chieftec Apex складають 465×230×495 мм. Корпуси виконані зі сталі SPCC завтовшки 0,6 мм. Обидва варіанти мають однакове шасі. Конструкція передбачає встановлення до 11 вентиляторів.

Підтримується встановлення радіатора рідинної системи охолодження розміром 360 мм у верхній частині та 420 мм у передній частині корпусу. Є два місця під накопичувачі формату 3,5 дюйма та три місця під накопичувачі 2,5 дюйма.

У корпус можна встановлювати повітряні кулери заввишки до 175 мм. Підтримуються відеокарти завдовжки до 400 мм. Є пилові фільтри.

На передній панелі встановлено три тихі вентилятори 140 мм плюс один вентилятор на задній панелі. Всі вони оснащені підсвічуванням A-RGB та можуть синхронізуватися з материнською платою.

На фронтальній панелі є порт USB 3.2 Gen2 Type-C, два USB 3.0, аудіовиходи 3,5 мм для навушників та мікрофона, кнопка включення підсвічування.

Джерело:
Chieftec

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Intel випустила серверні процесори Xeon Scalable 5-го покоління

Разом із мобільними процесорами Core Ultra корпорація Intel випустила серверні чипи Xeon Scalable 5-го покоління (Emerald Rapids). Вони повністю сумісні з платформою Eagle Stream/LGA4677, яку використовують CPU Xeon Scalable 5-го покоління, але при цьому в середньому забезпечують 21% збільшення швидкодії. В основі новинок лежить покращена мікроархітектура Raptor Cove, а для виробництва використано технологію Intel 7.

Xeon Scalable

Головним нововведенням CPU Emerald Rapids можна назвати збільшений втричі обсяг L3-кешу щодо попередників. Флагманські моделі запропонують 320 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня. Також варто відзначити максимальну кількість ядер, що зросла до 64 одиниць, розширення Intel AMX (Advanced Matrix Extensions) для прискорення операцій зі штучним інтелектом, підтримку інтерфейсу PCI Express 5.0 та восьмиканальний контролер пам'яті DDR5.

Xeon
Xeon ScalableXeon Scalable

Усього Intel підготувала 32 моделі процесорів Xeon Scalable 5-го покоління для різних сегментів ринку. Наприклад, є окремі рішення для хмарних сервісів, мережного обладнання та навіть для серверів з рідинним охолодженням. Зазначимо, що у цьому поколінні Intel вирішила обмежитися чипами для одно- та двосокетних систем, тоді як попередники також підтримували 4S- та 8S-конфігурації.

Xeon Scalable

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Ubisoft знімає з продажу The Crew

Компанія Ubisoft виключила зі списку доступних проєктів масштабну багатокористувацьку гру про перегони The Crew. Це пов'язано із припиненням підтримки старого проєкту, який стартував у 2014 році. Сервера The Crew будуть повністю вимкнені 31 березня 2024 року.

Купити гру вже не можна. Але старі гравці можуть їздити по просторах віртуальної Америки до моменту вимкнення серверів. Зазначимо, що Ubisoft все ще підтримує The Crew 2. Також восени цього року вийшла нова частина — The Crew Motorfest.

Відомо, що Ubisoft на початку 2024 року також вимкне сервери для старих Assassin's Creed та багатьох інших старих синглових ігор, які мали певні мережеві функції.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

AMD опублікувала початковий код FSR 3.0.3

Компанія AMD опублікувала повний вихідний код технології FidelityFX Super Resolution (FSR) версії 3.0.3. Це останній варіант просунутого масштабування AMD із підтримкою генерації кадрів. Технологія працює під DirectX 12 та сумісна з Unreal Engine 5.

У версії FSR 3.0.3 є покращення щодо першої реалізації FSR 3 в іграх Forspoken та Immortals of Aveum. Зокрема, поліпшено роботу з увімкненою вертикальною синхронізацією на моніторах з високою частотою оновлення. Для оптимальної продуктивності AMD рекомендує поєднувати асинхронні обчислення та FSR 3. Також рекомендується використовувати функцію Hardware Accelerated GPU Scheduling, яка нещодавно додана для Radeon RX 7000 в останньому драйвері.

AMD надає вихідний код C++ та HLSL, всі необхідні бібліотеки та документацію. Це, безумовно, спростить процес інтеграції нової технології в робочі програми. Тож незабаром ми побачимо більше ігор із підтримкою масштабування AMD FSR 3-го покоління.

Вся додаткова інформація та код доступні на сайті AMD GPUOpen.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)