Технологія масштабування Apple MetalFX заснована на AMD FidelityFX Super Resolution

Минулого року компанія Apple представила власну технологію масштабування зображення під назвою MetalFX. Вона покликана покращити плавність ігрового процесу та, наприклад, використовується у версії Resident Evil Village для «яблучних» гаджетів. Але що цікаво, в основі цієї технології лежать напрацювання компанії AMD.

AMD FSR

Закордонні колеги звернули увагу, що у документації до MetalFX купертинівці згадують використання вихідного коду AMD FidelityFX Super Resolution (FSR). Він поширюється під ліцензією MIT, тобто Apple має право використовувати його у своєму закритому ПЗ та, швидше за все, нічого не платить авторам FSR.

Втім, не можна сказати, що Apple MetalFX є копією AMD FSR. «Яблучна» компанія допрацювала цю технологію, та її реалізація використовує як графічний процесор, так і блок Neural Engine, вбудований в SoC власної розробки. Цікаво, коли Apple представить свою технологію генерації кадрів, враховуючи що AMD вже почала ділитися напрацюваннями FSR 3.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Підтверджено графік виходу відеокарт GeForce RTX 40 Super

У рамках підготовки до релізу оновлених відеокарт Ada Lovelace корпорація Nvidia розкрила своїм партнерам точний графік виходу нових 3D-прискорювачів. Цілком очікувано, що ця інформація відразу потрапила до Мережі.

GeForce RTX

Nvidia готує до релізу три нові відеокарти: GeForce RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super та RTX 4070 Super. Усі вони будуть анонсовані на презентації Nvidia Special Address у рамках «нульового» дня виставки CES 2024, восьмого січня. Цього ж дня будуть опубліковані відео з розпакуванням моделі GeForce RTX 4070 Super.

GeForce RTX

Якщо говорити про старт продажів, то GeForce RTX 4070 Super, RTX 4070 Ti Super та RTX 4080 Super стануть доступні для покупки відповідно 17, 24 та 31 січня. У всіх випадках за день до релізу з'являться перші огляди, щоправда, вони розповідатимуть про продуктивність відносно простих моделей за рекомендованою ціною (MSRP). Матеріали, присвячені «просунутим» модифікаціям, вийдуть одночасно зі стартом продажів.

GeForce RTX

Варто додати, що це ще не всі новинки Nvidia. До планів «зелених» на найближче майбутнє також входить реліз відеокарти GeForce RTX 4090D для китайського ринку та 6-гігабайтного варіанту GeForce RTX 3050.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 138)

На eBay помічені майнінгові карти AMD BC-250 із чипом від PlayStation 5

Однокристальні системи для PlayStation 5 та Xbox Series можна зустріти не лише в консолях. AMD вже пару років випускає на основі дефектних SoC платформи для настільних ПК (4700S та 4800S Desktop Kit), а навесні 2022-го вони були помічені у складі майнінгової платформи від ASRock. Тепер ці незвичайні пристрої почали спливати на закордонних торгових майданчиках.

AMD BC-250

Зокрема, на eBay було помічено BC-250 на базі однокристальної системи від PlayStation 5. Компанія ASRock розміщувала у своїй платформі відразу 12 таких карт, а її сумарна продуктивність у майнінгу криптовалюти Ethereum (алгоритм Dagger-Hashimoto) оцінювалася на рівні 610 MH/s, тобто приблизно 51 MH/s на один пристрій. Для порівняння, відеокарта GeForce RTX 3090 забезпечувала хешрейт близько 119 MH/s.

AMD BC-250AMD BC-250AMD BC-250

За незвичайну карту продавець просить 500 доларів. Це досить висока ціна з огляду на закінчення майнінгу Ethereum у вересні минулого року та низьку прибутковість на інших криптовалютах. Втім, ця карта напевне зацікавить поціновувачів незвичайних «залізок».

AMD BC-250AMD BC-250

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

У Китаї представлено ноутбук з 64-ядерним AMD EPYC та настільною GeForce RTX 4080

Китайський виробник ноутбуків Zhanjiang Xinjuneng Technology підготував до випуску дуже цікавий пристрій. У моделі REV-9 він об'єднав 64-ядерний серверний процесор AMD EPYC та десктопну відеокарту GeForce RTX 4080. Загальні габарити новинки становлять 420×325×46 мм.

REV-9

В основі REV-9 лежить процесор AMD EPYC 7713 або EPYC 9554. Обидва CPU пропонують 64 ядра, але відрізняються мікроархітектурою: Zen 3 і Zen 4 відповідно. За відведення тепла від «нутрощів» ноутбука відповідає система рідинного охолодження. Пристрій оснащений 17,3-дюймовим екраном з роздільною здатністю 2560x1440 пікселів та частотою оновлення 240 Гц або 4K-панеллю з частотою 120 Гц.

REV-9

З іншого обладнання згадується 128 або 256 Гбайт оперативної пам'яті, кілька накопичувачів з інтерфейсом PCI-E або SATA, додатковий 3,5-дюймовий дисплей, на який виводиться різна інформація про систему, та пара 10-гігабітних Ethernet разом з інтерфейсом IPMI 2.0. Зазначається, що новинка має поміститися у звичайну сумку для 17-дюймового ноутбука.

Щодо ціни REV-9 на цей момент інформації не надходило.

Джерело:
PCOnline

Обговорити в форумі (коментарів: 30)