Відеокарта GeForce RTX 4090D вийде до кінця місяця

Корпорація Nvidia вирішила не зволікати з випуском відеокарти GeForce RTX 4090D. Ця модель, нагадаємо, створюється як ексклюзив для китайського ринку відповідно до останніх експортних обмежень США, що не дозволяють відвантажувати звичайну GeForce RTX 4090 замовникам з Китаю. До продажу новий 3D-прискорювач надійде менш як за два тижні — 28 грудня.

GeForce RTX 4090D

Основою GeForce RTX 4090D послужить графічний процесор Nvidia AD102-250. Його точна конфігурація поки не повідомляється, проте він буде дещо урізаний щодо GPU AD102-300, який використовується в повноцінній GeForce RTX 4090. Оновленій відеокарті також приписується 425-ватний рівень TGP й відсутність підтримки оверклокінгу. Все це покликано знизити продуктивність GeForce RTX 4090D до того рівня, за якого вона не порушуватиме вимоги США.

Додамо, що наступного місяця Nvidia виведе на ринок лінійку відеокарт GeForce RTX 40 Super, а протягом першого кварталу має вийти 6-гігабайтна GeForce RTX 3050.

GeForce RTX 4090D

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Вийшов мод, який замінює генерацію кадрів Nvidia DLSS на AMD FSR 3

Завдяки публікації вихідного коду AMD FidelityFX Super Resolution 3 (FSR 3) ентузіасти змогли розпочати експерименти з цією технологією генерації кадрів. Перші результати не змусили себе довго чекати. Вже з'явилися модифікації, які замінюють в іграх технологію Nvidia DLSS Frame Generation (DLSSG) на аналог від «червоного» чипмейкера.

AMD FSR

Насамперед такі моди будуть цікаві власникам відеокарт GeForce RTX минулих поколінь, які не підтримують DLSSG. В той самий час для Radeon RX 6000/7000 механізм AMD Fluid Motion Frames, що відповідає за генерацію кадрів у FSR 3, доступний на рівні драйвера. Це дозволяє використовувати його практично в будь-якій грі, не вдаючись до модифікацій.

Справедливо відзначити, що вищезгаданий мод не позбавлений недоліків. Теоретично його можна застосувати до будь-якого проєкту з DLSSG, але у багатьох випадках користувачі повідомляють про проблеми, на кшталт мерехтіння тіней автомобіля в Cyberpunk 2077. Сподіватимемося, що ентузіастам вдасться швидко усунути ці недоліки. З інструкцією зі встановлення можна ознайомитись на Reddit.

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

На підході 2500-ватний блок живлення FSP Cannon Pro з чотирма кабелями 12V-2x6

Компанія FSP поділилася планами щодо розвитку асортименту блоків живлення. Мабуть, найцікавішою новинкою вендора стане флагманський БЖ Cannon Pro номінальною потужністю 2500 Вт. Цей блок живлення зможе похвалитися відразу чотирма кабелями 12V-2x6 для топових відеокарт GeForce RTX 40-ї серії, не кажучи про три старі добрі PCI-E Power (6+2)-pin.

FSP Cannon Pro

З особливостей 2500-ватного FSP Cannon Pro також варто відзначити сертифікацію 80 Plus Platinum, відповідність стандарту ATX 3.1, схемотехніку з однією 12-вольтовою лінією (максимальне навантаження 208,3 А) та 135-мм вентилятор на гідродинамічному підшипнику. Зрозуміло, не обійшлося без модульної системи підключення кабелів. Загальні габарити пристрою становлять 150×200×86 мм.

FSP Cannon Pro

До продажу блок живлення FSP Cannon Pro номіналом 2500 Вт надійде наступного року. Рекомендовану ціну буде оголошено ближче до релізу.

FSP Cannon Pro

Джерело:
Geeknetic

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Qualcomm заявила про перевагу Snapdragon X Elite над Apple M3 за багатопотоковою продуктивністю

У жовтні Qualcomm Technologies представила однокристальну систему Snapdragon X Elite, розраховану на використання у Windows-ноутбуках. В опублікованих бенчмарках новинка порівнювалася з мобільними чипами Intel, AMD і Apple, щоправда, вже через тиждень після анонсу «яблучна» компанія випустила нове покоління SoC. Але Qualcomm, як і раніше, впевнена, що Snapdragon X Elite зможе запропонувати швидкодію не гірше останніх розробок інших чипмейкерів.

Snapdragon X Elite

Як стверджує Qualcomm, однокристальна система Snapdragon X Elite буде на 21% швидше Apple M3 за багатопотоковою швидкодією процесорного блоку. Виміри продуктивності проводилися у бенчмарку Geekbench 6. В арсеналі нової SoC, нагадаємо, є 12 ARM-ядер з 64-бітною архітектурою Oryon, тоді як M3 пропонує вісім обчислювальних ядер.

Snapdragon X Elite

Справедливо зазначити, що Qualcomm не уточнює, скільки споживала однокристальна система. Під час анонсу вона ділилася тестами Snapdragon X Elite у 23- та 80-ватному режимах. При максимальних «апетитах» порівнювати новинку з Apple M3, яка споживає пару десятків ват, буде не зовсім коректно.

Хай там як, детальна інформація про продуктивність Snapdragon X Elite з'явиться лише наступного року із виходом незалежних оглядів. До продажу перші пристрої на базі цієї SoC надійдуть орієнтовно влітку.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Свіжі подробиці про процесори AMD EPYC Turin з архітектурою Zen 5

Наступного року компанія AMD випустить процесори з мікроархітектурою Zen 5. Серед них серверні CPU EPYC Turin, зразки яких вже тестуються у лабораторіях «червоного» чипмейкера. Ці процесори успадкують конструктивне виконання Socket SP5 (LGA6096) та зможуть похвалитися збільшеною кількістю ядер.

EPYC Turin

Згідно з останньою інформацією, під кришкою процесорів AMD EPYC Turin знаходиться великий кристал вводу-виводу, а також 16 або 12 мікросхем з x86-ядрами. У першому випадку йдеться про рішення з архітектурою Zen 5 з 8 ядрами та 32 МБ кеш-пам'яті третього рівня в одному чиплеті, тобто такі процесори отримають до 128 ядер й 512 Мбайт L3-кешу.

EPYC TurinEPYC Turin

У другому випадку будуть використані чиплети з 16 ядрами Zen 5c та 32 МБ L3-кешу, що дозволить об'єднати в одному CPU відразу 192 ядра при 384 мегабайтах кеш-пам'яті L3. Для виготовлення чиплетів, за попередніми даними, буде використано 4-нм технологію TSMC. Обидві лінійки процесорів працюватимуть із пам'яттю DDR5-6000 у 12-канальному режимі.

EPYC Turin

Більше подробиць про серверні чипи AMD EPYC Turin стане відомо наступного року.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 8)