Акції дня — забираємо ігри Human Resource Machine та Lacuna

Продовжуються зимові розпродажі та різні акції від ігрових магазинів. Оновилася щоденна роздача від Epic Games Store. Зараз у цьому онлайновому магазині можна безкоштовно забрати гру Human Resource Machine. Це кумедна інді-гра, де вам потрібно вирішувати головоломки, щоб налагодити правильну роботу в офісному колективі. Пропозиція актуальна протягом дня, і завтра стартує роздача нової гри.

Також стартувала нова роздача у GOG. Нині тут дарують піксельну фантастичну адвенчуру Lacuna – A Sci-Fi Noir Adventure. Гра візуально занадто проста і сподобається лише окремим поціновувачам жанру. Але якщо безплатно — то чому б і ні!

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Lenovo підтвердила січневий реліз мобільних чипів Intel Core 14-го покоління

У першій половині січня Intel представить нові моделі процесорів Core 14-го покоління. Йдеться не лише про молодші десктопні чипи, але й про мобільні CPU Raptor Lake Refresh. Їх реліз, наприклад, підтвердила компанія Lenovo, яка вже анонсувала в Китаї оновлену лінійку ігрових ноутбуків Legion.

Core 14900HX

Флагманським рішенням Intel Core 14-го покоління для ноутбуків стане Core i9-14900HX. Грубо кажучи, це Core i9-14900K у конструктивному виконанні BGA зі зниженим до 55 Вт рівнем Processor Base Power. Для новинки характерна 24-ядерна/32-потокова конфігурація, а також менші тактові частоти щодо десктопного аналога. Точні специфікації флагмана та інших мобільних чипів Raptor Lake Refresh стануть відомі ближче до анонсу.

Офіційна презентація нових процесорів Core 14-го покоління очікується у «нульовий» день виставки CES 2024, восьмого січня. Відразу після цього партнери Intel представлять власні пристрої на їх основі, на кшталт MSI Titan 18 HX.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Ентузіаст створив комп'ютер на базі Ryzen 7 7700X та GeForce RTX 4060 з пасивним охолодженням

Система охолодження Noctua NH-P1 справляється не тільки з процесором, але і з відеокартою. Це довів один із користувачів Reddit, який зібрав повністю безшумний комп'ютер із парою таких CPU-кулерів. В основі системи лежить зв'язка AMD Ryzen 7 7700X та Gigabyte GeForce RTX 4060 Windforce OC, щоправда, без додаткових налаштувань енергоспоживання тут не обійшлося.

Noctua NH-P1

Для встановлення Noctua NH-P1 на відеокарту ентузіаст модифікував штатне кріплення, виготовивши на 3D принтері додаткові елементи (відповідні моделі для друку викладені у відкритий доступ). Рівень TDP довелося зменшити зі штатних 115 Вт до 90 Вт. У такому режимі графічний процесор відеокарти під навантаженням працював за температури близько 80-85°C.

Noctua NH-P1Noctua NH-P1

Noctua NH-P1

Що стосується процесора Ryzen 7 7700X, то він функціонував у Eco Mode при 88 Вт PPT, але навіть у такому режимі здатний розігріватись до 95°C. Основою системи виступила материнська плата MSI MPG B650I Edge WIFI, а за її живлення відповідав безвентиляторний Seasonic Prime Fanless PX номіналом 500 Вт. Більше інформації про незвичайний комп'ютер доступно на Reddit.

Noctua NH-P1Noctua NH-P1

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Голова Intel вважає, що закон Мура уповільнюється, але ще працює

Протягом багатьох років розвиток мікроелектроніки відбувався відповідно до так званого закону Мура. Згідно з ним кількість транзисторів на кристалі мікросхеми подвоюється кожні два роки. Але з кожним роком освоювати нові техпроцеси та зменшувати габарити транзисторів стає складніше. Однак на думку Пета Гелсінгера (Pat Gelsinger), генерального директора Intel, закон все ще працює, хоча він уповільнився. Тепер подвоєння кількости транзисторів відбувається з періодичністю три роки.

Своїми думками щодо цього Гелсінгер поділився під час виступу в Массачусетському технологічному інституті. Він визнав, що золота епоха закону Мура пройшла, подвоєння кількості транзисторів дається дедалі складніше. Але розробки нових технологічних вузлів та нових технологій пакування чипів продовжуються. Тому Intel планує до 2030 року створити чип із трильйоном транзисторів замість 100 мільярдів транзисторів у найбільшому сучасному чипі. Це буде можливо завдяки новим транзисторам RibbonFET, системі подачі живлення PowerVIA, технологічним вузлам нового покоління та тривимірному пакуванню чипів (3D chip stacking). Хай там що, ніхто не зупинить прогрес, доки не закінчиться таблиця Менделєєва.

Але з економічного боку все стало набагато складніше. За словами Гелсінгера сім-вісім років тому сучасна фабрика коштувала близько 10 мільярдів доларів, а зараз близько 20 мільярдів доларів.

Сам Гелсінгер завжди був прихильником закону Мура і раніше публічно боронив його. Стратегію переходу до 2,5D і 3D-чипів він називав «Законом Мура 2.0».

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

В Epic Games Store роздають The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition

У магазині Epic Games Store продовжується святкова роздача ігор. Наразі користувачі сервісу можуть безплатно додати до своєї бібліотеки космічну рольову гру The Outer Worlds у покращеному виданні Spacer's Choice Edition. Зробити це можна до 18:00, після чого в EGS буде запущено роздачу нової гри.

The Outer Worlds

The Outer Worlds вийшла восени 2019 року. Цей проєкт Obsidian Entertainment був досить тепло зустрінутий як критиками, так і пересічними геймерами. Рейтинг ПК-версії гри на порталі Metacritic складає 82 бали зі 100 можливих при 7,3 бала User Score, а Steam характеризує відгуки користувачів як «Дуже схвальні». З нашим оглядом The Outer Worlds можна ознайомитись за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 31)