Технологію AMD Fluid Motion Frames тепер можна випробувати на iGPU Radeon 700M

Компанія AMD виклала у вільний доступ нову версію прев'ю-драйвера з технологією AMD Fluid Motion Frames (AFMF). В останньому релізі було додано підтримку інтегрованих графічних ядер серії Radeon 700M. Вони використовуються в мобільних процесорах Ryzen 7040/8040 й Ryzen Z1, а також десктопних чипах Ryzen 8000G. Раніше AFMF була доступна лише на дискретних відеоадаптерах Radeon RX 6000 та RX 7000.

AFMF

Нагадаємо, механізм AMD Fluid Motion Frames є частиною технології FidelityFX Super Resolution 3 та відповідає за генерацію кадрів. Його завдання — підвищити плавність ігрового процесу, а реалізація на рівні драйвера дозволяє використовувати генерацію кадрів майже у будь-яких проєктах на основі API DirectX 11 і 12.

Завдяки додаванню підтримки iGPU Radeon 700M випробувати AFMF тепер, наприклад, можуть власники тонких та легких ноутбуків із платформою AMD. Втім, найбільший інтерес вона представляє у разі мобільних ігрових систем на кшталт ASUS ROG Ally та Lenovo Legion Go. Фінальну версію AFMF, згідно з планами AMD, буде додано до набору HYPR-RX до кінця цього кварталу.

AFMF

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

MSI представила компоненти серії Project Zero для збірок без зайвих проводів

При збірці ПК прокладання кабелів є одним з важливих питань, особливо для ентузіастів, які піклуються про красиве виконання та стильний зовнішній вигляд свого комп'ютера. Спеціально для них компанія MSI підготувала серію продуктів Project Zero із технологією MSI Back-Connect. Сюди входять спеціальні материнські плати та корпуси, які дозволяють сховати всі зайві кабелі та роз'єми.

Усього представлено три плати з підтримкою Back-Connect. Це Z790 Project Zero, B760M Project Zero та B650M Project Zero. Тобто користувач може вибрати оптимальний для себе за функціональністю та ціною варіант. Всі плати на чорному текстоліті зі сріблястими радіаторами, що надає їм стильного вигляду. Роз'єми таких плат розташовані зі зворотного боку, і всі кабелі будуть заховані за стінкою корпусу.

Таке розташування роз'ємів потребує розширення заднього простору корпусу. Таким вимогам відповідають корпуси MSI MEG Maestro 700L PZ, MAG Pamo 100 PZ та MAG Pano M100 PZ.

MSI MAG Pano M100 PZ сумісний з платами Micro-ATX, і буде доступний у білому та чорному варіантах. Корпус має прозоре вікно з кутом огляду 270 градусів. Усередині встановлені вентилятори зі зворотними лопатями.

MSI MEG MAESTRO 700L PZ — це корпус для флагманських збірок. Він виконаний з алюмінію та має велике вигнуте бічне скло, що надає йому преміального вигляду. Сумісний із платами Back-Connect та зі звичайними материнськими платами. Цей корпус буде виконаний у чорному кольорі.

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Міні-комп'ютер ASUS ROG NUC поєднує процесор Core Ultra та графіку GeForce RTX

ASUSTeK Computer почала заповнювати нішу, яку залишила Intel після згортання виробництва лінійки комп'ютерів NUC (Next Unit of Computing). На виставці CES 2024 компанія презентувала першу ігрову систему лінійки ROG NUC. Вона виконана на базі процесорів Intel Core Ultra та оснащується дискретною графікою Nvidia GeForce RTX 40-ї серії.

ASUS ROG NUC

Ігровий міні-ПК ASUS ROG NUC (Scorpion Canyon) буде запропонований у версіях із чипами Core Ultra 7 155H або Core Ultra 9 185H. За обробку графіки відповідає мобільна GeForce RTX 4060 або RTX 4070. Оснащення комп'ютера також включає два слоти під модулі оперативної пам'яті SO-DIMM DDR5, три роз'єми під NVMe-накопичувачі M.2, бездротовий модуль Wi-Fi 6E й 2,5-гігабітний Ethernet.

ASUS ROG NUC

З іншого відзначається можливість роботи CPU і GPU у 65- та 140-ватних режимах відповідно, світлодіодне підсвічування ASUS Aura Sync, а також підтримка виведення зображення на чотири 4K-монітори. Для живлення використовується зовнішній адаптер номіналом 330 Вт. Габарити корпусу міні-ПК становлять 270×180×50 мм.

ASUS ROG NUC

Рекомендована ціна та дата виходу ASUS ROG NUC (Scorpion Canyon) будуть оголошені пізніше.

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Intel підтвердила плани випустити CPU Lunar Lake та Arrow Lake цього року

У ході презентації на CES 2024 керівництво Intel також торкнулося теми продуктів, що готуються до випуску. Зокрема, на другу половину цього року заплановано реліз двох нових сімейств процесорів: Lunar Lake та Arrow Lake. Перші розраховані на використання у тонких та легких ноутбуках, а другі можна буде зустріти у настільних комп'ютерах.

Intel

Технічні характеристики нових процесорів представники Intel розкривати не поспішають. Хіба що підкреслюється збільшення продуктивності блоку, що відповідає за прискорення операцій зі штучним інтелектом. Голова підрозділу Intel Client Computing Group Мішель Джонстон Холтхаус (Michelle Johnston Holthaus) також похвалилася зразком CPU Lunar Lake. Він складається з кількох кристалів та виконаний у дизайні MoP (Memory on Package) із мікросхемами пам'яті LPDDR5X по сусідству.

Intel

У процесорах Intel Arrow Lake теж буде окремий блок для ШІ-операцій, причому компанія називає їх «першими ігровими процесорами з ШІ-прискорювачем». Справедливо відзначити, що AMD вже представила настільні чипи Ryzen 8000G з модулем Ryzen AI, які також можуть вважатися ігровими. Разом із десктопними CPU Arrow Lake дебютує платформа LGA1851, у відповідних материнських платах використовуватимуться набори логіки Intel 800-ї серії.

Джерела:
TechPowerUp
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

MSI анонсувала GeForce RTX 4080 Super Expert з новим кулером

Після офіційного анонсу нових відеокарт Nvidia GeForce RTX 40 Super компанія MSI показала свої варіанти цих моделей. Серед них є представник нової серії Expert. Відеокарта MSI GeForce RTX 4080 Super 16G Expert дуже відрізняється від звичних варіантів лінійки Gaming або Ventus. Новинка використовує конструкцію з двома великими вентиляторами, що розташовані з двох сторін, нагадуючи еталонні GeForce RTX Founders Edition. Займає така відеокарта три слоти.

Зазначається, що відеокарта Expert виготовлена із застосуванням високоякісних матеріалів, у тому числі корпус з алюмінієвого лиття. Згадується випарна камера та теплові трубки в системі охолодження. Загальна конструкція забезпечує гарний приплив повітря та низький рівень шуму.

Жодних інших подробиць про новий продукт поки немає. Детальний технічний опис та фотографії можна очікувати після надходження відеокарти у продаж. Цікаво, наскільки Expert виявиться ефективнішим (або ні) за відеокарти MSI Gaming. Це можна буде сказати лише після перших повноцінних оглядів.

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Продажі Hogwarts Legacy досягли 22 мільйонів копій

Одна з найкращих ігор минулого року — це рольова пригода Hogwarts Legacy у світі Гаррі Поттера. Гра стала неймовірно популярною та фінансово успішною. Згідно з останніми даними, до кінця 2023 року було продано 22 мільйони копій гри. Цю цифру озвучив президент Warner Bros. Interactive Entertainment Девід Хаддад (David Haddad) для видання Variety.

Також озвучено кумедну статистику щодо активності гравців. У залах віртуальної школи чаклунства було зварено 819 мільйонів зіллів, зібрано 1,3 мільярда чарівних рослин, врятовано 593 мільйони чарівних звірів та переможено 4,9 мільярда темних чаклунів.

На тлі успіху Warner Bros. планує нові проєкти у цьому всесвіті. У розробці гра Harry Potter: Quidditch Champions, присвячена вигаданому виду спорту з книг про Гаррі Поттера. Також згадані деякі «інші речі» по франшизі. Ймовірно, це натяк на нові великі ігри, але жодних анонсів поки що не було.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

MSI Claw — портативна ігрова система з процесором Intel Core Ultra

У рамках виставки CES 2024 відбулася презентація портативної системи MSI Claw. Пристрій базується на платформі Intel Meteor Lake та має надійти до продажу протягом першої половини цього року. Точну дату релізу MSI поки що не називає.

MSI Claw

Зовні MSI Claw нагадує аналогічні пристрої від інших виробників. Вона отримала 7-дюймовий сенсорний IPS-дисплей з роздільною здатністю 1920×1080 пікселів та частотою оновлення 120 Гц, а по обидва боки від екрана розташовані маніпулятори. У ролі серця пристрою виступає процесор Intel Core Ultra. Відомо, що старша конфігурація отримає 16-ядерний/22-потоковий чип Intel Core Ultra 7 155H із вбудованою графікою Intel Arc на вісім Xe-ядер.

MSI Claw

Оснащення портативного ігрового комп'ютера також включає 16 Гбайт пам'яті LPDDR5, твердотілий накопичувач з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4, бездротовий модуль Wi-Fi 7, порт Thunderbolt 4 та акумулятор на 53 Вт·год. Також відзначимо систему охолодження з парою теплових трубок та двома вентиляторами. Решта характеристик новинки наведена у таблиці.

MSI Claw

Рекомендована ціна MSI Claw, за попередньою інформацією, починатиметься з 699 доларів. У цю суму оцінюється молодша версія з чипом Core Ultra 5 та 512-гігабайтним сховищем. Топова конфігурація, обладнана процесором Core Ultra 7 155H та терабайтним SSD, обійдеться мінімум у 799 доларів.

MSI Claw

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Horizon Forbidden West вийде на PC з підтримкою технологій Nvidia

Компанія Nvidia розповіла про нові ігри з підтримкою DLSS 3 та інших фірмових технологій. Серед них Horizon Forbidden West Complete Edition — повне перевидання колишнього ексклюзиву Sony, який незабаром має з'явитися на PC.

Згідно з представленим трейлером, у грі буде Nvidia DLSS 3 з генерацією кадрів, якісне згладжування Nvidia DLAA і технологія компенсації системних затримок Nvidia Reflex.

Дати виходу у комп'ютерної версії поки немає. Імовірно, реліз може відбутися в першому кварталі поточного року. Оригінальна версія вважається однією із найкрасивіших ігор для консолі PlayStation 5.

Також анонсовано появу трасування променів у Diablo IV. Незабаром гра має отримати відповідне оновлення.

Очікувана багатьма геймерами рольова гра Dragon's Dogma 2 від Capcom вийде з підтримкою трасування променів та масштабування DLSS 3.

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Представлені оновлені чипи Intel Raptor Lake для ноутбуків

Разом із новими процесорами для настільних ПК корпорація Intel анонсувала «рефреш» мобільних чипів Raptor Lake. Вони будуть представлені в HX-серії CPU Core 14-го покоління, розрахованій на використання в ігрових ноутбуках, а також лінійці Core 100, котра позиціюється як більш доступна альтернатива процесорам Core Ultra 100 (Meteor Lake).

Intel Core

З погляду архітектури нові мобільні чипи Intel Core мало чим відрізняються від CPU Core 13-го покоління. Спільною рисою новинок стали збільшені робочі частоти, а деякі моделі при цьому можуть похвалитися більшою кількістю ядер щодо попередників. З особливостей HX-серії також варто відзначити підтримку функції Intel Application Optimization та опціональний інтерфейс Thunderbolt 5 у пристроїв на їх основі. Зі специфікаціями нових процесорів можна ознайомитися нижче.

Intel CoreIntel Core
Intel CoreIntel Core

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Acer анонсувала відеокарти на графічних процесорах AMD Navi 32/33

Компанія Acer продовжує розширювати лінійку відеокарт під власним брендом. Протягом першого кварталу вендор виведе на ринок 3D-прискорювачі AMD Navi 32/33 у модифікаціях Nitro та Predator BiFrost. Додамо, що компанія має непоганий досвід виробництва відеокарт для своїх ігрових десктопів та вже деякий час пропонує пристрої на базі GPU Intel як самостійний продукт.

Acer

Топовою новинкою Acer стала модель Predator BiFrost Radeon RX 7800 XT OC. Ця відеокарта отримала масивний кулер із трьома вентиляторами та займе в системному блоці три слоти розширення. На торці у неї розпаяно два 8-контактні роз'єми додаткового живлення, а для виведення зображення можна скористатися трьома DisplayPort 2.1 і одним HDMI 2.1. З інших особливостей карти варто відзначити заводський розгін: частотна формула має вигляд 2254/2565 МГц (Game/Boost Clock). В європейських магазинах Acer Predator BiFrost Radeon RX 7800 XT OC буде доступна за ціною від €599.

Acer

Відеокарти серії Acer Nitro оснащуються системою охолодження із двома вентиляторами. До цієї лінійки увійшли відповідні модифікації Radeon RX 7800 XT, RX 7700 XT та RX 7600 XT. Спільною рисою новинок стали два 8-контактні роз'єми додаткового живлення та ідентичний набір відеовиходів: три DisplayPort 2.1 та один HDMI 2.1. Не обійшлося без заводського розгону, частотні формули GPU такі:

  • Nitro Radeon RX 7800 XT OC: 2254/2565 МГц;
  • Nitro Radeon RX 7700 XT OC: 2276/2599 МГц;
  • Nitro Radeon RX 7600 XT OC: 2539/2810 МГц.

Щодо ціни, то відеокарти Acer Nitro Radeon RX 7800/7700 XT OC можна буде придбати за 579/519 євро відповідно. Рекомендована ціна моделі Nitro Radeon RX 7600 XT OC буде оголошена пізніше.

Acer

Джерело:
Acer

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Intel випустила процесори Core 14-го покоління із заблокованим множником

Корпорація Intel розширила модельний ряд настільних процесорів Core 14-го покоління (Raptor Lake-S Refresh) за рахунок чипів із заблокованим множником. Усього чипмейкер підготував майже два десятки нових «камінців» з 35- та 65-ватним рівнем Processor Base Power. Вони підтримуються материнськими платами LGA1700 (за умови оновлення прошивки UEFI) та комплектуються системами охолодження Laminar RH1 або RM1.

CPU Core

Якщо говорити про нововведення CPU Core 14-го покоління щодо попередників, то вони в більшості випадків зводяться до збільшених робочих частот. Але, наприклад, Core i7-14700(F) може похвалитися чотирма додатковими E-ядрами. Також відзначимо появу чипів початкового рівня з лаконічним маркуванням Processor 300(T). Специфікації та ціни всіх десктопних процесорів Core 14-го покоління наведено нижче. Вони вже доступні для замовлення в офіційних партнерів Intel.

CPU Core
CPU CoreCPU Core

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Nvidia показала нові кадри Half-Life 2 RTX

Минулого року було анонсовано проєкт Half-Life 2 RTX. Це ремастер легендарного шутера з трасуванням променів і глобальне перероблення графіки по типу Portal RTX. Гра створюється командою Orbifold Studios за допомогою набору інструментів RTX Remix.

HL2

Новий трейлер показує зміни у графіці на локації Рейвенхольм. Нове освітлення та тіні з трасуванням виглядають дуже переконливо. Але цим покращення не обмежуються. Розробники переробляють оточення з використанням PBR-рендерингу та підвищують деталізацію об'єктів. Також оновлена гра отримає підтримку DLSS 3.5 із реконструкцією променів, підтримку Nvidia Reflex та RTX IO.

Оригінальна Half-Life 2 вийшла 16 листопада 2004 року. Ймовірно, команда розробників спробує представити оновлену версію до 20-річного ювілею легендарного шутера.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)