Оголошено дату релізу S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Українська студія GSC Game World визначилась із термінами виходу S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Розробники вирішили взяти додатковий час на допрацювання проєкту та перенесли його реліз на пів року, але тепер відома точна дата. Гра вийде п'ятого вересня на персональних комп'ютерах та ігрових консолях Xbox Series X/S.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

«Фінальна дата релізу S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля — 5 вересня 2024 року, — розповідає GSC Game World. — Ми знаємо, що ви чекаєте на цей момент — і повірте, ми теж. Але подорож в Зону вимагає додаткової підготовки, заради впевненості в її якості. Дякуємо за ваше терпіння та підтримку. Впродовж року ви точно побачите ще дуже багато інформації щодо гри».

З цієї нагоди GSC Game World також опублікувала невеликий трейлер. В українському Steam оформити попереднє замовлення на стандартне видання S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl можна за 895 гривень, а версії Deluxe та Ultimate Edition коштуватимуть відповідно 1199 та 1599 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 132)

Опубліковано огляди відеокарти GeForce RTX 4070 Super

Завтра стартують продажі відеокарти GeForce RTX 4070 Super. Напередодні цієї події Nvidia дозволила публікацію оглядів нового 3D-прискорювача. З результатами перших тестів ми пропонуємо ознайомитись нижче. Нагадуємо, що рекомендована ціна GeForce RTX 4070 Super становить від 600 доларів, як і у звичайної GeForce RTX 4070 на момент її релізу.

GeForce RTX 4070 Super

Серцем GeForce RTX 4070 Super послужив графічний процесор Nvidia AD104 у конфігурації з 7168 ядрами CUDA, 224 тензорними та 56 RT-ядрами. Для порівняння, звичайна GeForce RTX 4070 базується на GPU з 5888, 184 та 46 ядрами відповідно, тобто кількість обчислювальних блоків у нової моделі зросла приблизно на 22%. Також у неї було збільшено обсяг L2-кешу — з 36 до 48 Мбайт.

Відеобуфер представлений 12 гігабайтами пам'яті GDDR6X зі 192-розрядною шиною та пропускною здатністю 504 Гбайт/с. Для GeForce RTX 4070 Super характерний 220-ватний рівень TGP, а на торці відеокарти розпаяний роз'єм живлення 12VHPWR.

GeForce RTX 4070 Super

В ігрових бенчмарках відеокарта GeForce RTX 4070 Super демонструє приблизно на 15% кращу продуктивність щодо GeForce RTX 4070 та, як зазначають закордонні колеги, відмінно підійде для гри в роздільній здатності 1440p з ультраналаштуваннями якості графіки. У багатьох тестах вона майже наздоганяє GeForce RTX 4070 Ti, тому не дивно, що для останньої не знайшлося місця в оновленому модельному ряді GeForce RTX.

GeForce RTX 4070 SuperGeForce RTX 4070 Super

Більш детальна інформація про продуктивність відеокарти GeForce RTX 4070 Super доступна за посиланнями: Guru3D, ComputerBase, TechPowerUp, Overclock3D та KitGuru.

GeForce RTX 4070 SuperGeForce RTX 4070 Super

Обговорити в форумі (коментарів: 165)

Відеокарти Radeon серйозно покращили продуктивність з трасуванням в Alan Wake 2

Гра Alan Wake 2 стала однією з найкращих сюжетних пригод минулого року. Також нова частина порадувала чудовою технологічною графікою з підтримкою ефектів на базі трасування променів. Не дивно, що це одночасно одна з найвибагливіших сучасних ігор. З моменту виходу ситуація покращала, особливо для відеокарт AMD.

Фахівці сайту PC Games Hardware під час нових тестів помітили суттєве зростання продуктивності у грі на всіх Radeon RX 7000 у режимах з активним трасуванням променів. Усі моделі показали значне прискорення відносно грудневих тестів.

Для старших відеокарт AMD Radeon RX 7900 XTX і AMD Radeon RX 7900 XT зростання продуктивності від 35% у роздільній здатності Full HD до 16% у 4K. Для Radeon RX 7800 XT це прискорення від 22% за низької роздільної здатності до 11% з високою роздільною здатністю.

Також зросла продуктивність без трасування. І в цілому відеокарти AMD зміцнили позиції у грі, хоча старші Nvidia GeForce RTX все ще забезпечують найкращі результати.

Вражаючі цифри досягнуті завдяки програмній оптимізації в нових драйверах AMD. Одночасно зріс розрив між новим і старим поколінням Radeon RX, і це серйозний аргумент на користь апгрейду, якщо ви досі лишаєтесь користувачем Radeon RX 6000.

Джерело:
PC Games Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Microsoft запустила передплатний сервіс Copilot Pro за 20 доларів на місяць

Компанія Microsoft представила платний варіант ШІ-помічника Copilot на базі моделі GPT-4 Turbo. Він отримав назву Copilot Pro та буде доступний за ціною 20 доларів на місяць.

Користувачі Copilot Pro мають пріоритетний доступ. Платна версія буде доступна на більшій кількості пристроїв, ви зможете використовувати Copilot на ПК з Windows, в Інтернеті та в окремих програмах. Покупці Copilot Pro отримають доступ до Copilot у Word, Excel, Powerpoint, Outlook та OneNote. Згадується можливість створити власну модель GPT Copilot, призначену для певних тем. Буде варіант Copilot Pro для Microsoft 365 та малого бізнесу (до 299 робочих місць) за ціною 30 доларів на людину.

Зазначимо, що ціна передплати Copilot Pro збігається з вартістю платного сервісу ChatGPT Plus у 20 доларів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Новий видовищний трейлер Final Fantasy VII Rebirth

Компанія Square Enix опублікувала новий трейлер, присвячений грі Final Fantasy VII Rebirth. Це пряме продовження Final Fantasy VII Remake та друга частина трилогії-переосмислення оригінальної Final Fantasy VII. Перша версія гри вийшла у далекому 1997 році для консолі PlayStation. Ремейк гри став наймасштабнішим проєктом Square Enix і був поділений на три частини.

У новій грі фанати дізнаються про продовження історії Клауда та його команди. Свіжий трейлер демонструє яскраві бойові моменти та пафосно показує головного лиходія.

Гра виходить 29 лютого ексклюзивно для консолі Sony PlayStation 5. Але за аналогією з минулою частиною через рік можна очікувати реліз на PC.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Zalman представила процесорний кулер CNPS14X Duo Black

Лінійка систем охолодження Zalman поповнилася моделлю CNPS14X Duo Black. Це двосекційна «вежа», розрахована на роботу з топовими процесорами Intel та AMD — виробник заявляє про можливість розсіювання до 270 Вт теплової потужності. Усі елементи кулера виконані у чорному кольорі.

Zalman CNPS14X Duo Black

Радіатор Zalman CNPS14X Duo Black складається з мідної нікельованої основи, шести теплових трубок діаметром 6 мм та двох секцій алюмінієвих пластин. Зверху встановлені декоративні елементи з ABS-пластику. За його обдування відповідає пара 120-мм вентиляторів на гідродинамічному підшипнику. Для них заявлена швидкість роботи 600-2000 об/хв, повітряний потік до 69,1 CFM та рівень шуму не більше 29,7 дБА.

Zalman CNPS14X Duo Black

До списку сумісних платформ увійшли Intel LGA115x, LGA1200, LGA1700, AMD AM4 та AM5. Загальні габарити системи охолодження становлять 126×135×159 мм, вага — 1,16 кг. Рекомендована ціна та дата старту продажів Zalman CNPS14X Duo Black будуть оголошені пізніше.

Zalman CNPS14X Duo Black

Джерело:
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Продано три мільйони копій Street Fighter 6

Компанія Capcom поділилася успіхами файтингу Street Fighter 6. Гра вже розійшлася тиражем понад три мільйони копій у всьому світі. Це дані на 3 січня 2024 року, а вийшла вона 2 червня 2023 року. Street Fighter 6 доступна на всіх актуальних ігрових платформах: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S та Windows. Це чудове відродження серії, минула частина якої вийшла сім років тому.

Файтинг отримав високі оцінки від критиків та гравців. Багато хто назвав гру найкращою у своєму жанрі за підсумками року, вона навіть отримала нагороду The Game Awards 2023 як найкращий файтинг. Street Fighter 6 відзначено і в нашому рейтингу кращих ігор 2023 року.

MSI вже планує наступні покоління портативної ігрової системи Claw

Минулого тижня Micro-Star International представила портативну ігрову систему Claw. Пристрій базується на платформі Intel Meteor Lake та має надійти до продажу протягом першої половини цього року. Втім, компанія вже почала працювати над наступником MSI Claw. Про це розповів керуючий директор із системних продуктів MSI Кліффорд Чан (Clifford Chun) у розмові з журналістами IGN.

MSI Claw

Розробку MSI Claw вендор почав ще кілька років тому, при цьому її реліз міг відбутися раніше, якби не затримки виходу процесорів Intel Meteor Lake. Загалом MSI розраховує, що життєвий цикл портативної ігрової системи складе близько двох-трьох років. На думку компанії, зміна поколінь у цих часових рамках дозволить не відстати від зростаючих вимог відеоігор.

Приблизні терміни виходу MSI Claw 2 пан Чан розкривати не став. Воно й не дивно, адже навіть у Claw першого покоління ще не має точної дати релізу. Про технічні характеристики MSI Claw ми розповідали в окремому матеріалі.

Джерело:
HotHardware

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Наближається анонс збірника The Gears Collection

З'явилася нова інформація щодо перевидання ігор серії Gears of War. Раніше в Мережі були чутки про можливий вихід покращених версій на новій версії рушія Unreal Engine. Цю тему нещодавно обговорювали на подкасті Middleagegamegy, і нібито збірник не просто в роботі, а вже проходить тестування всередині студії The Coalition, яка займається розвитком серії Gears.

Gears Collection має стати аналогом збірки Halo: The Master Chief Collection, тобто поєднати всі класичні ігри серії. Передбачається, що до збірки потраплять Gears of War Ultimate Edition, Gears of War 2, Gears of War 3, Gears of War 4 та Judgment. Не ясно, буде це просте перенесення ігор на новий рушій із сучасною графікою (як колись було з Gears of War Ultimate Edition) або це буде невелике перероблення з елементами ремейка.

Можна припустити, що Gears Collection незабаром анонсують. Останнім часом у Microsoft великі проблеми з ексклюзивами та якісними іграми для Xbox. Вихід The Gears Collection цього року міг би покращити репутацію Xbox і повернути інтерес до цієї ігрової платформи. Також очевидно, що збірка вийде на ПК.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 9)