Однокристальна система Samsung Exynos 2400 з графікою AMD RDNA 3 протестована у 3DMark

У Мережі з'являються нові подробиці щодо швидкодії однокристальної системи Samsung Exynos 2400. Її можна буде зустріти в смартфонах Galaxy S24, а однією з головних особливостей цієї SoC є графічний блок Xclipse 940 на архітектурі AMD RDNA 3-го покоління. Нагадаємо, про продовження угоди між Samsung та AMD щодо ліцензування графічних напрацювань стало відомо минулої весни.

Exynos 2400

Специфікації графічного блоку Xclipse 940, на жаль, поки що не повідомляються. Відомо, що компанію йому склали десять ARM-ядер із частотою до 3,2 ГГц, а для випуску однокристальної системи використано 4-нм техпроцес Samsung LPP+. Основні характеристики Exynos 2400 та Exynos 2200 із вбудованою графікою AMD RDNA наведені нижче.

Exynos 2400

Смартфон на базі Samsung Exynos 2400 був випробуваний у бенчмарку 3DMark Wild Life. Новинка завершила його з показником 4042 бали, що вдвічі вище за показники Exynos 2200 та, наприклад, не гірше за результати Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 або Apple A17 Pro. Докладніша інформація про продуктивність новинки стане доступною в найближчі тижні.

Exynos 2400

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Технологія AMD FSR 3 тепер доступна в Modern Warfare III та Warzone

Компанія Activision випустила оновлення для шутерів Call of Duty: Modern Warfare III та Warzone. В них додано офіційну підтримку технології масштабування AMD FSR 3 з генерацією кадрів. Це дозволить серйозно підвищити продуктивність на відеокартах Radeon останніх поколінь. Але технологію можна  запустити навіть на відеокартах Nvidia GeForce RTX 20-ї серії, де не працює генерація кадрів DLSS 3.

Увімкнути AMD FSR 3 можна у налаштуваннях гри. Також підтримується технологія DLSS 3 з генерацією кадрів, але вона сумісна лише з GeForce RTX 40-ї серії.

Тепер є п'ять великих ігор з офіційною підтримкою AMD FSR 3:

  • Avatar: Frontiers of Pandora;
  • Forspoken;
  • Immortals of Aveum;
  • Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name;
  • MotorCubs RC;
  • Call of Duty: Modern Warfare 3 (та Call of Duty: Warzone).

Технологія AMD FSR 3 розповсюджується з відкритим вихідним кодом, і ентузіасти вже створюють модифікації, які додають FSR 3 проєкти без нативної підтримки технології.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Утиліта CPU-Z 2.09 отримала підтримку Intel Arrow Lake, AMD Hawk Point та оновлений бенчмарк

Французький розробник CPUID виклав у вільний доступ нову версію програми CPU-Z. У релізі 2.09 було покращено підтримку платформи Intel Meteor Lake та попередню підтримку чипів Arrow Lake, процесорів AMD Hawk Point з двома варіантами кристала, а також відеокарти GeForce RTX 4070 Super. Підтримка GeForce RTX 4070 Ti Super та RTX 4080 Super, ймовірно, буде реалізована у наступних випусках.

CPU-Z 2.09

Крім того, творці утиліти оновили вбудований бенчмарк. За допомогою CPU-Z тепер можна протестувати окремі види ядер, наприклад лише високопродуктивні. Для порівняння були додані результати процесора Intel Core Ultra 7 155H (Meteor Lake).

CPU-Z 2.09

Більш детальна інформація про нововведення CPU-Z 2.09 найближчим часом стане доступною на сторінці програми. Завантажити свіжу версію утиліти можна за посиланням.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Студія Piranha Bytes під загрозою закриття

З'явилися чутки про закриття німецької студії Piranha Bytes, яка подарувала гравцям серії Gothic, Risen та Elex. Студія належить консорціуму Embracer Group, який кілька років активно розширювався та скуповував ігрові компанії. Але після низки фінансових провалів почався зворотний процес. В результаті скорочення витрат та реструктуризації вже закрито студію Volition, відому за серіями Red Faction та Saints Row. Також відомо про закриття студії New World Interactive, яка створювала тактичні шутери серії Insurgency. Заморожування ремейку Star Wars: Knights of the Old Republic також пов'язують із проблемами Embracer Group.

Тепер дійшла черга до Piranha Bytes. Користувачі звернули увагу на відсутність публікацій на каналі студії. Також з офіційного сайту Piranha Bytes зникла будь-яка інформація, на сторінці відображається лише логотип компанії. Потім про потенційне закриття написало видання Gamestar. Тепер з'явилася інформація від авторів німецького подкасту The Pod. Вони поспілкувалися з представниками Piranha Bytes та дізналися, що з кінця минулого року співробітники справді не працюють над новими проєктами. Формально компанія існує, але Embracer Group активно шукає, кому продати Piranha Bytes. При цьому Бйорн Панкрац, один із провідних розробників, покинув команду ще у листопаді. Долю Piranha Bytes буде вирішено в найближчі місяці, й варіант із повним закриттям студії є одним із ймовірних варіантів.

Права на серію Gothic залишаються у THQ Nordic (Embracer Group), і це не вплине на роботу над ремейком першої частини, що створюється іншою студією. А ось серія Elex точно не отримає продовження.

Джерело:
World of ELEX

Обговорити в форумі (коментарів: 81)

Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master забезпечує швидкодію рівня GeForce RTX 4070 Ti

Відеокарта GeForce RTX 4070 Super, як показують незалежні тести, відстає від GeForce RTX 4070 Ti на лічені відсотки. Воно й не дивно, з огляду на невелику різницю (близько 7%) у кількості обчислювальних блоків графічного процесора. Просунуті версії GeForce RTX 4070 Super, наприклад Gigabyte Aorus Master, забезпечують практично той самий рівень продуктивності, що і старша модель.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master

Вищезгадана Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master відвідала інтернет-видання TechPowerUp. Ця модель оснащується потужним трьохслотовим кулером та отримала непоганий заводський розгін — частота boost-режиму GPU збільшена з еталонних 2475 МГц до 2655 МГц. До того ж параметр Power Limit у неї зріс з 220 до 245 Вт, а максимальне значення становить 350 Вт, втім, наблизиться до такого показника на практиці не вдасться.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master

Все це забезпечує новинці непогане збільшення продуктивності, особливо якщо мова заходить про оверклокінг. Закордонні колеги змогли «вичавити» з Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master додаткові 6,1% швидкодії за допомогою розгону, завдяки чому вона обігнала модель GeForce RTX 4070 Ti, яка працювала на еталонних частотах, у тесті 3DMark Time Spy Extreme.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus MasterGigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master

Мабуть, єдиним недоліком Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master є рекомендована ціна. За океаном вона обійдеться щонайменше у 700 доларів. Нагадуємо, що GeForce RTX 4070 Super офіційно оцінюється в $600.

Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

The Last of Us Part II Remastered отримує високі оцінки критиків

Наближається дата виходу ремастера The Last of Us Part II. Гра вже отримує огляди та оцінки від профільних видань. Майже всі журналісти задоволені новою версією. На Metacriric у гри середня оцінка 90 балів і лише одна негативна рецензія. При цьому нахвалюють гру за сильну історію та цікаві бої, тобто за те, що було і в оригінальній версії. Тому ті, хто більш стриманий в оцінках, говорять про мінімальні зміни у візуальній частині.

Також рецензентам сподобався новий режим No Return, який додали до The Last of Us Part II Remastered. Він пропонує виживання на різних рівнях у стилі roguelike. Все це супроводжується елементами прокачування, що дозволяє отримати більш потужну зброю на нових етапах. Після проходження випробувань гравці розблокують нових персонажів. Оцінити особливості нового режиму можна завдяки великій демонстрації від IGN:

Згідно з заявою розробників, режим No Return розрахований на тривале проходження і вони не планують додатковий контент після виходу гри.

Гра надійде у продаж ексклюзивно для консолі PlayStation 5 вже завтра, 19 січня.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Intel Processor 300: опубліковані тести наймолодшого CPU Raptor Lake-S Refresh

Японське видання PC Watch поділилося тестами процесора Intel Processor 300 — наймолодшого представника сімейства Raptor Lake-S Refresh. Цей «камінець» прийшов на зміну чипам Celeron/Pentium та може вважатися наступником моделі Pentium Gold G7400. Доречі, остання побувала у нашій тестовій лабораторії.

Intel Processor 300

В арсеналі Intel Processor 300 є два P-ядра з підтримкою технології Hyper-Threading, що працюють на частоті 3,9 ГГц, 6 Мбайт кешу третього рівня, двоканальний контролер пам'яті DDR4-3200/DDR5-4800 та графічний блок UHD Graphics 710. Паспортний рівень TDP складає 46 Вт. Фактично єдиною відмінністю Intel Processor 300 від знайомого Pentium Gold G7400 стала збільшена на 200 МГц тактова частота.

Intel Processor 300

З результатами тестування Intel Processor 300 можна ознайомитись нижче. Варто відзначити порівняно непогану одноядерну продуктивність, наприклад, в однопотоковому тесті Cinebench 2024 ця модель відстала від Core i3-14100 на 18%. Результати Processor 300 у багатопотокових бенчмарках не здивують, враховуючи наявність всього двох фізичних ядер.

Intel Processor 300Intel Processor 300
Intel Processor 300Intel Processor 300
Intel Processor 300Intel Processor 300

Джерело:
PC Watch

Обговорити в форумі (коментарів: 12)