Запуск другого заводу TSMC в Аризоні відбудеться пізніше наміченого терміну

Тайванська компанія TSMC активно розвиває виробництво напівпровідників за кордоном. Найближчим часом має запрацювати завод у Японії для виробництва чипів за технологіями 16 нм і 28 нм, й тут все розвивається відповідно планів компанії. Одночасно триває будівництво двох підприємств в Аризоні (США). Перший завод для випуску чипів за технологією N4 планували запустити 2024 року, але пізніше оголосили про затримку до 2025 року. Проблеми виникли на етапі доставки та налагодження обладнання, а також через відсутність кваліфікованих місцевих кадрів. Тепер з'явилася інформація про затримку запуску другого заводу.

У початкових планах друга виробнича лінія для випуску чипів за технологією 3 нм мала розпочати роботу у 2026 році. Тепер оголошено, що це станеться не раніше 2027, 2028 чи навіть у 2029 році. На цьому наголосив голова ради директорів Марк Лю під час телефонної конференції з інвесторами. Затримка пов'язана зі зростанням фінансових витрат та через невизначену ситуацію із субсидіями від уряду США. Також змінився попит на продукцію, і це змушує керівництво скоригувати плани щодо обсягів виробництва. Спочатку планувалося, що другий завод в Аризоні випускатиме 600 тисяч пластин на рік за технологією 3 нм. Але тепер у TSMC роздумують про доцільність такого виробництва. Можливо, завод переорієнтують на 2 нм або на старіші техпроцеси.

Хороша новина в тому, що після всіх труднощів із запуском першого заводу керівництво зараз впевнено говорить про старт виробництва в першій половині 2025 року.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

MachineGames і Тодд Говард представили гру Indiana Jones and the Great Circle

На Xbox Developer Direct геймерів порадували трейлером Indiana Jones and the Great Circle. Саму гру анонсували ще 2021 року, але тоді вона навіть не мала повної назви. Фактично повноцінна презентація проєкту відбулася лише тепер. Гру представляли співробітники студії MachineGames, яка відома за шутерами серії Wolfenstein, і відомий геймдизайнер Тодд Говард, який виступає продюсером проєкту.

Події гри відбуваються у 1937 році, між фільмами «У пошуках втраченого ковчега» та «Останній хрестовий похід». Цього разу Джонс зіткнеться із лиходіями, які шукають якийсь артефакт, що дарує доступ до стародавньої сили. У грі буде екшен, стелс та головоломки. Герой побуває у різних куточках світу, серед яких Єгипет, тропічні джунглі та засніжені гори. Головного героя зіграє Трой Бейкер, хоча візуально протагоніст буде копією Гаррісона Форда з перших фільмів.

Розробники намагаються відтворити атмосферу старих фільмів, зберігаючи візуальну стилістику і навіть звучання. І це добре відчувається за трейлером. Дещо розчаровує слабка анімація героїв. Але за фактом ми бачимо реальні кадри на ігровому рушії, отже, проєкт близький до завершення.

Точну дату релізу не назвали, але гру обіцяють випустити цього року. Indiana Jones and the Great Circle буде доступна на платформах Xbox Series X, PC і в сервісі Game Pass.

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

ASUS відправить «на пенсію» ігрові комп'ютери NUC Extreme

Минулого року ASUS перейняла в Intel бізнес із випуску комп'ютерів NUC (Next Unit of Computing), пообіцявши запропонувати повну лінійку пристроїв. Чимало новинок компанія представила на виставці CES 2024, проте серед них не було ігрових міні-комп'ютерів серії NUC Extreme. З'ясувалося, що ASUS вирішила «поховати» цю лінійку пристроїв, про що представник вендора розповів виданню Fudzilla. Замість них компанія запропонує невеликі десктопи ROG Strix.

NUC Extreme

Характерною рисою систем Intel NUC Extreme була модульна конструкція. Процесорний гігант розмістив основні елементи комп'ютера (процесор, ОЗП, чипсет, накопичувачі та інше) в окремому модулі Compute Element. Усередині корпусу пристрою було передбачено місце для дискретної відеокарти, причому допустимі габарити росли з кожним новим поколінням.

NUC Extreme

Останнім представником серії NUC Extreme стануть комп'ютери NUC 13 Extreme (Raptor Canyon) на базі настільних процесорів Intel Core 13-го покоління. Вони виконані в корпусі розміром 337x129x318 мм та підтримують трьохслотові відеокарти з довжиною до 313 мм й енергоспоживанням до 450 Вт.

NUC Extreme

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Obsidian Entertainment показала ігровий процес Avowed

На презентації Xbox Developer Direct представили свіжі кадри рольової гри Avowed. Це новий великий проєкт від студії Obsidian Entertainment, яка подарувала геймерам The Outer Worlds, Pillars of Eternity, Fallout: New Vegas та багато інших чудових RPG.

Avowed — рольова пригода від першої особи у фентезійному світі. В ролику розробники показали проходження одного з квестів, попутно демонструючи бойову систему, магію та діалоги. Можна побачити, як герой хвацько знищує різноманітних ящероподібних ворогів за допомогою меча, пістолетів та магії. Також нам показали багато різноманітних біомів. Автори намагалися зробити акцент на масштабі та візуальному розмаїтті, щоб покращити думку про гру після скромних кадрів у перших трейлерах. І треба визнати, що зараз гра виглядає красивішою, ніж раніше. Але загальний артдизайн все не вражає. Візуально Avowed можна легко переплутати із черговою частиною Risen.

Avowed вийде восени на платформах Xbox Series X|S, PC і в сервісі Game Pass.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Windows з ШІ вимагає не менше 16 гігабайтів пам'яті

Microsoft активно впроваджує технології штучного інтелекту. В операційній системі Windows 11 23H2 з'явився ШІ-помічник Microsoft Copilot і компанія докладає багато зусиль для розвитку та інтеграції цього чат-бота в корпоративний сегмент. Готується до запуску сервіс Copilot Pro, який працюватиме з набором програм Microsoft 365. Також йде розробка нових програм з ШІ, за чутками в наступній версії Windows буде багато функцій з використанням ШІ. Вперше за довгий час навіть додано нову кнопку для виклику помічника Copilot у середовищі Windows.

Частина функцій ШІ може виконуватися у хмарі, але при цьому необхідне й відповідне обладнання на стороні клієнта. Тому йде поступове впровадження спеціальних нейронних процесорів NPU в CPU задля забезпечення прискорення обчислень ШІ. Це AMD Ryzen AI у новому поколінні мобільних процесорів Ryzen та Intel AI Boost в останній лінійці Intel Meteor Lake. Але великі LLM моделі також чутливі до обсягу оперативної пам'яті. Тому Microsoft підвищила мінімальні вимоги для ПК з ШІ до 16 ГБ.

Це необхідна умова для прискорення функцій ШІ безпосередньо на ПК та для нормальної роботи хмарних функцій Copilot. І хоча зараз 16 ГБ вже можна вважати базовим варіантом, але з 2024 року з продажу остаточно зникнуть ноутбуки з меншим обсягом пам'яті. За прогнозами вимоги до пам'яті з розвитком ШІ-функцій лише зростатимуть. Тому невдовзі ми побачимо масовий перехід бізнес-моделей ноутбуків на 32 ГБ або навіть на 64 ГБ.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 103)

Galax представила GeForce RTX 4070 Super у модифікації HOF OC Lab

Компанія Galax вирішила доповнити лінійку відеокарт HOF OC Lab моделями GeForce RTX 40 Super. Вендор вже представив відповідну модифікацію GeForce RTX 4070 Super. Вона примітна білою системою охолодження та друкованою платою, а також великим заводським розгоном.

Galax GeForce RTX 4070 Super HOF OC LAB Master Edition

Відеокарта Galax GeForce RTX 4070 Super HOF OC Lab Master Edition отримала (12+3)-фазну систему живлення та роз'єм 12VHPWR. Частота boost-режиму GPU у неї збільшена з еталонних 2475 МГц до 2685 МГц. Це навіть більше, ніж у Gigabyte GeForce RTX 4070 Super Aorus Master, про яку ми розповідали напередодні.

Galax GeForce RTX 4070 Super HOF OC LAB Master Edition

За охолодження відеокарти відповідає потужний трислотовий кулер із трьома вентиляторами. Для новинки характерний 250-ватний рівень TGP, при цьому власники зможуть збільшити параметр Power Limit до 320 Вт. Набір відеовиходів представлений трьома DisplayPort та одним HDMI. До комплекту постачання входить перехідник із трьох PCI-E Power 8-pin на 12VHPWR.

Galax GeForce RTX 4070 Super HOF OC LAB Master Edition

Щодо ціни Galax GeForce RTX 4070 Super HOF OC Lab Master Edition на цей момент інформації не надходило. Компанія також випустить аналогічні модифікації відеокарт GeForce RTX 4070 Ti Super та RTX 4080 Super.

Galax GeForce RTX 4070 Super HOF OC LAB Master Edition

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Senua’s Saga: Hellblade 2 вийде у травні

Пройшла презентація Xbox Developer Direct, у рамках якої нам показали нові ігри для платформи Xbox та PC. Серед представлених проєктів був екшен Senua’s Saga: Hellblade 2. Розробники розповіли про створення гри та показали свіжі кадри.

Senua’s Saga: Hellblade 2 розповість про нові пригоди Сенуї, яка бореться з реальними та внутрішніми демонами у похмурому світі кельтської міфології. У новій грі обіцяють перероблену бойову систему. Продовження збереже свою унікальну атмосферу, а в технічному плані зробить значний крок вперед.

І нарешті озвучено дату виходу Hellblade 2. Гру обіцяють випустити 21 травня поточного року. Вона буде доступна на консолях Xbox Series X|S, PC та у сервісі Game Pass.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)