AMD прибрала згадку Тайваню з кришки процесорів для уніфікації маркування

З недавнього часу AMD перестала вказувати на кришці процесорів інформацію про тайванське походження чипів. Це відразу породило домисли про політичні причини цього рішення, нібито це стало однією з вимог китайської влади для подальших поставок CPU Ryzen до Піднебесної. Однак згадки Тайваню також відсутні на процесорах для інших регіонів, й тому є просте пояснення.

AMD Ryzen

«У 2023 році AMD прибрала країну виробництва з усіх нових продуктів CPU та APU, щоб узгодити процес маркування для інших наших продуктів», — розповів представник компанії інтернет-виданню Tom's Hardware. Тепер на процесорній кришці вказується лише країна остаточної збірки без подробиць про походження кристалів. Все це було зроблено задля уніфікації маркування з іншими продуктами чипмейкера, в тому числі від Xilinx. Остання була поглинена AMD у лютому 2022-го.

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

ASRock представила дві версії Radeon RX 7600 XT із заводським розгоном

Компанія ASRock підготувала до релізу два варіанти відеокарти Radeon RX 7600 XT. Вендор запропонує новинку в модифікаціях Challenger та Steel Legend, обладнаних системами охолодження з двома та трьома вентиляторами відповідно. Нагадуємо, що офіційні продажі Radeon RX 7600 XT стартують в середу, 24 січня.

ASRock Radeon RX 7600 XT

Відеокарта Radeon RX 7600 XT базується на графічному процесорі AMD Navi 33, знайомому за моделлю Radeon RX 7600. Головна відмінність новинки — збільшений до 16 Гбайт обсяг буфера GDDR6. Модель з позначкою «XT» також отримала більш високі частоти GPU, а паспортний рівень Total Board Power виріс до 190 Вт.

ASRock Radeon RX 7600 XT

Обидві новинки ASRock отримали заводський розгін. Для версії Radeon RX 7600 XT Challenger характерна частотна формула 2516/2799 МГц (Game/Boost Clock), тоді як графічний процесор Radeon RX 7600 XT Steel Legend функціонує на 2539/2810 МГц. Спільною рисою відеокарт стали два 8-контактні роз'єми PCI-E Power на торці та ідентичний набір відеовиходів: три DisplayPort 2.1 й один HDMI 2.1.

ASRock Radeon RX 7600 XT

Рекомендовані ціни Radeon RX 7600 XT у виконанні ASRock поки що не оголошено. Сама AMD оцінює відеокарту у 329 доларів.

ASRock Radeon RX 7600 XT

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Meta витрачає мільярди доларів на прискорювачі Nvidia H100

Одним із головних замовників прискорювачів штучного інтелекту Nvidia є ІТ-гіганти, на кшталт Microsoft та Meta. За оцінками аналітиків, у 2023 році кожна з цих компаній придбала у «зеленого» чипмейкера близько 150 тисяч пристроїв H100. В найближчому майбутньому поставки будуть тільки зростати та, наприклад, Meta планує, що до кінця року її обчислювальна інфраструктура налічуватиме 350 тисяч прискорювачів Nvidia H100.

Nvidia H100

«В цей час ми тренуємо нашу модель наступного покоління Llama 3 та створюємо масивну обчислювальну інфраструктуру для підтримки наших майбутніх планів, в тому числі 350 тисяч прискорювачів H100 до кінця цього року — і в цілому обчислювальну потужність, еквівалентну 600 тисячам H100, якщо враховувати інші графічні процесори», — розповідає голова Meta Марк Цукерберг.

Як зазначають закордонні колеги, ціна одного прискорювача Nvidia H100 наближається до 30 тисяч доларів. Зважаючи на це, можна припустити, що загальні інвестиції Meta в «зелені» ШІ-прискорювачі перевалять за десять мільярдів доларів. При цьому компанія також зацікавилася AMD Instinct MI300 та розробляє власні чипи для штучного інтелекту.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 23)