ASUS представила в Україні ноутбук Zenbook 14 OLED на процесорах Intel Core Ultra

Київський офіс ASUSTeK Computer повідомив про надходження на український ринок оновленого лептопа Zenbook 14 OLED (UX3405). Пристрій виконаний на платформі Intel Meteor Lake та, як неважко зрозуміти з назви, може похвалитися 14-дюймовим OLED-дисплеєм. У старших конфігураціях використана матриця з роздільною здатністю 2880x1800 пікселів (співвідношення сторін 16:10), 100% охоплення палітри кольорів DCI-P3 та частотою оновлення 120 Гц.

Zenbook 14 OLED

У ролі серця нового ASUS Zenbook 14 OLED виступає процесор Intel Core Ultra 5 125H, Core Ultra 7 155H або Core Ultra 9 185H. З оснащення ноутбука можна виділити до 32 Гбайт пам'яті LPDDR5x-7467, терабайтний NVMe-накопичувач з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4, бездротовий модуль Wi-Fi 6E й два порти Thunderbolt 4. Вендор також відзначає цільнометалевий корпус, акумулятор на 75 Вт·год, товщину 14,9 мм та вагу 1,2 кг.

Zenbook 14 OLED

Що стосується рекомендованої ціни ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405), то, наприклад, версія з процесором Core Ultra 7 155H, 32 гігабайтами оперативної пам'яті та терабайтним SSD доступна в офіційному інтернет-магазині за 71 999 гривень.

Zenbook 14 OLED

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Intel збільшить обсяг L3-кешу в серверних процесорах Granite Rapids до 480 Мбайт

Корпорація Intel взяла курс збільшення обсягу кеш-пам'яті третього рівня в серверних чипах. Процесори Xeon Scalable 5-го покоління (Emerald Rapids) вже більш ніж удвічі наростили місткість L3-кешу щодо попередників, й ще один стрибок чипмейкер запланував для CPU Granite Rapids. Офіційна презентація нового сімейства процесорів відбудеться цього року.

Granite Rapids

За останньою інформацією, Intel Granite Rapids зможуть запропонувати до 480 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня. Це більше, ніж отримали актуальні AMD EPYC Genoa (до 384 Мбайт), правда, все-таки менше за показник EPYC Genoa-X з технологією 3D V-Cache, яка дозволила збільшити максимальний об'єм L3-кешу до 1152 Мбайт.

Granite Rapids

У серверних процесорах Intel Granite Rapids буде використано багаточипове компонування, а максимальна кількість x86-ядер, за попередньою інформацією, становитиме близько 128 штук. Це так звані «великі» ядра з архітектурою Redwood Cove. При виготовленні нових процесорів буде використано технологію Intel 3. Більше подробиць про CPU Granite Rapids стане відомо у другій половині року.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Seagate пропонує жорсткі диски Exos Mozaic 3+ місткістю 30 ТБ

Компанія Seagate Technology оголосила про вихід нової серії жорстких дисків Seagate Exos Mozaic 3+. Завдяки технології термомагнітного запису HAMR місткість пластин у нових пристроях сягає рекордного значення 3 ТБ, а в майбутньому виробник планує його довести до 5 ТБ. У поточному кварталі компанія представить накопичувачі Exos Mozaic 3+ місткістю 30 терабайтів, які нараховують 10 пластин.

Seagate

Накопичувачі Mozaic 3+ використовують інноваційний магнітний сплав із залізно-платиновими суперрешітками (iron-platinum superlattice). Запис на поверхню здійснюється нанофотонним лазером. Для зчитування використовується передовий та надчутливий магнітний датчик 7-го покоління. Накопичувач використовує власний контролер Seagate, який виконаний за техпроцесом 12 нм.

Seagate Exos Mozaic 3+ призначений для центрів обробки даних, корпоративного сегмента, NAS та інших сфер застосування. Вартість пристрою поки що не названа.

Джерело:
Seagate

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

AMD розкрила тактові частоти процесорів Ryzen із двома видами ядер

Як і було обіцяно, AMD розкрила докладніші характеристики процесорів Ryzen з двома видами ядер. Йдеться про мобільні чипи Ryzen 7040/8040 й Ryzen Z1, а також десктопні Ryzen 8000G. Тепер на сторінках зі специфікаціями цих процесорів вказані тактові частоти не тільки «великих» ядер Zen 4, але й «малих» Zen 4c.

AMD
Кристал AMD Phoenix2 з двома видами x86-ядер

Наприклад, для моделі Ryzen 5 8500G, яка надійде у продаж 31 січня, заявлено тактову частоту до 5,0 ГГц. Однак якщо заглянути на сторінку з усіма характеристиками, можна виявити, що такий показник характерний тільки для ядер Zen 4. В той самий час ядра Zen 4c зможуть підкорити максимум 3,7 ГГц. Базовий параметр для Zen 4 та Zen 4c у складі Ryzen 5 8500G дорівнює 4,1 та 3,2 ГГц відповідно.

AMD Zen 4c

Варто додати, що цим неприємні особливості молодших чипів Ryzen 8000G не обмежуються. Вони позбавлені блоку Ryzen AI, що відповідає за операції зі штучним інтелектом, їхній графічний блок налічує всього чотири Compute Units, а для підключення дискретної відеокарти передбачено лише чотири лінії PCI-E 4.0.

Ознайомитись з детальними специфікаціями процесорів AMD Ryzen можна на офіційному сайті чипмейкера.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Maxsun готує GeForce RTX 4070 Super з двома роз'ємами PCI-E Power

Новий роз'єм живлення 12VHPWR є стандартним для старших відеокарт Nvidia GeForce RTX 40-ї серії, включно з новою GeForce RTX 4070 Super. Хоча при її TDP у 220 Вт немає проблем у забезпеченні необхідної потужності через два стандартні 8-контактні роз'єми PCI-E Power. Саме таку версію GeForce RTX 4070 Super готує китайська компанія Maxsun, яка є одним із великих партнерів Nvidia на локальному ринку.

Відеокарта Maxsun GeForce RTX 4070 Super iCraft OC 12G отримала пару 8-контактних роз'ємів PCI-E Power і не вимагає жодних перехідників для підключення до старих блоків живлення. Така сумісність є важливою перевагою, особливо на китайському ринку. Також пряме підключення без перехідників позбавляє зайвих проводів і спрощує збірку в невеликих корпусах. Нагадаємо, що через перехідники власники старших моделей GeForce RTX 40 стикалися з вигином кабелів, поганим контактом і навіть з вигорянням роз'єму на старших GeForce RTX 4090.

В іншому відеокарта Maxsun GeForce RTX 4070 Super iCraft виглядає як стандартна модель даної серії. Охолоджується вона двослотовим кулером із трьома вентиляторами. Додаткове RGB-підсвічування і бічна панель з підсвіткою робить зовнішній вигляд даної відеокарти більш стильним.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

У Китаї помічені відеокарти GeForce RTX 4080/4090 на базі мобільних GPU

Для китайських виробників немає нічого неможливого. В історії відеокарт GeForce RTX вже були моделі для настільного сегмента з Піднебесної на базі мобільних чипів. Не дивно, що з'явилися аналогічні варіанти серії GeForce RTX 4080/4090.

Адаптовані для десктопів GeForce RTX 4090M і GeForce RTX 4080M мають нижчу продуктивність. Мобільні відеокарти базуються на простіших GPU і сильно урізані по TDP. Так, в основі GeForce RTX 4090M процесор AD103 з 9728 ядрами CUDA, а на борту 16 ГБ пам'яті GDDR6 на 256-бітовій шині. А повноцінна GeForce RTX 4090 для великих ПК оснащена AD102 з 16384 ядрами CUDA плюс 24 ГБ пам'яті GDDR6X на 384-бітній шині. У випадку двох версій GeForce RTX 4090M різниця теж суттєва. Навіть з урахуванням низького тепловиділення та потужності адаптовані мобільні версії здаються сумнівною покупкою, але вирішує низька ціна.

Така китайська GeForce RTX 4080 зазвичай коштує 3-4 тисячі юанів (приблизно 420-560 доларів). За словами продавців, продуктивність цих відеокарт між десктопними GeForce RTX 4070 і GeForce RTX 4070 Ti. А ось у випадку GeForce RTX 4090 ціна невиправдано висока, на рівні повноцінних десктопних аналогів, але й виставлена на продаж вона поки що була тільки одним продавцем. Ймовірно у разі урізаної GeForce RTX 4090 продавець сподівається на гучне ім'я та недалекоглядність конкретних покупців.

Всі такі китайські відеокарти оснащені кулером з двома вентиляторами та менші у розмірах щодо стандартних версій GeForce RTX 4080/4090.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Palworld стала ігровим хітом та б'є рекорди популярності

Декілька днів тому в ранньому доступі Steam стартувала незвичайна гра Palworld, яка дуже швидко набирає популярності. Це суміш жанрів від японської студії Pocket Pair. Гра є виживанням, в яке можна грати одному або на серверах до 32 осіб. Вам доведеться вгамовувати голод, збирати ресурси та будувати базу. Стандартна схема поєднується з наявністю «покемонів» (звірятка Pals). У світі гри більше сотні унікальних істот, яких можна послабити та захопити, щоб потім використати їх у бою та при будівництві. Все це виконано в кумедному мультяшному стилі та з веселою атмосферою.

Така несерйозна гра вже досягла пікового онлайну Steam в 1,29 мільйона одночасних гравців, посівши перше місце рейтингу Steam. Зараз у Palworld грає більше гравців, ніж у Counter-Strike 2! Для порівняння можна сказати, що піковий онлайн Cyberpunk 2077 не перевищував 1,05 мільйонів гравців. Також розробники похвалилися продажами чотирьох мільйонів копій. При цьому гра вийшла лише 19 січня та одночасно доступна в Game Pass, що дозволяє випробувати її безплатно.

Очевидно, що Palworld стала новим ігровим феноменом. Навряд чи хтось чекав на такі вражаючі результати від японської інді-гри. Купити гру в українському Steam зараз можна лише за 540 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)