Вийшли перші огляди відеокарти GeForce RTX 4070 Ti Super

Сьогодні Nvidia дозволила публікацію оглядів відеокарти GeForce RTX 4070 Ti Super. До продажу новинка надійде завтра ввечері за рекомендованою ціною від 799 доларів. У цьому матеріалі ми пропонуємо ознайомитись з результатами перших бенчмарків нового 3D-прискорювача.

RTX 4070 Ti Super

Для початку варто освіжити у пам'яті характеристики GeForce RTX 4070 Ti Super. Ця відеокарта базується на графічному процесорі Nvidia AD103 у конфігурації з 8448 ядрами CUDA, 264 тензорними та 66 RT-ядрами. За кількістю обчислювальних блоків GPU новинка обходить звичайну GeForce RTX 4070 Ti всього на 10%, зате шина пам'яті у неї зросла зі 192 до 256 розрядів.

GeForce RTX 4070 Ti Super

Відеобуфер GeForce RTX 4070 Ti Super представлений 16 гігабайтами GDDR6X з пропускною здатністю 672 Гбайт/с. Штатний рівень TGP становить 285 Вт, а для підключення додаткового джерела живлення використовується роз'єм 12VHPWR.

GeForce RTX 4070 Ti SuperGeForce RTX 4070 Ti Super

Сама Nvidia позиціює GeForce RTX 4070 Ti Super як відеокарту для 1440p-геймінгу з високою частотою кадрів та, як свідчать незалежні тести, новинка справляється з цим завданням. Якщо порівнювати її з GeForce RTX 4070 Ti, то в середньому Super-модель демонструє на 7-10% найкращу ігрову швидкодію. Загалом новинка впорається і з 4K-геймінгом, щоправда, для комфортної частоти кадрів у AAA-проєктах доведеться йти на деякі компроміси.

GeForce RTX 4070 Ti SuperGeForce RTX 4070 Ti Super

Більш детальна інформація про продуктивність відеокарти GeForce RTX 4070 Ti Super доступна за посиланнями: TechPowerUp, Guru3D, KitGuru, ComputerBase, Tom's Hardware та WCCFTech.

GeForce RTX 4070 Ti SuperGeForce RTX 4070 Ti Super

Обговорити в форумі (коментарів: 100)

Процесори Intel Arrow Lake-S отримають підтримку Thunderbolt 5 завдяки контролеру Barlow Ridge

Ще однією особливістю процесорів Intel Arrow Lake-S та платформи LGA1851, реліз яких заплановано на другу половину цього року, стане підтримка інтерфейсу Thunderbolt 5. Його роботу забезпечить анонсований торік контролер Barlow Ridge. Ймовірно, як мінімум спочатку зустріти його можна буде виключно на топових платах LGA1851 з набором логіки Intel Z890.

До Мережі потрапила порція документів, присвячена контролеру Intel Barlow Ridge на новій десктопній платформі. Завдяки йому на відповідних материнських платах LGA1851 буде розпаяно два роз'єми USB Type-C/Thunderbolt 5 для підключення пристроїв, на кшталт моніторів з високою роздільною здатністю, зовнішніх твердотілих накопичувачів, відеокарт або мережевих адаптерів.

Thunderbolt

Нагадаємо, що пропускна здатність інтерфейсу Thunderbolt 5 складає 80 Гбіт/с. Це вдвічі більше, ніж пропонують Thunderbolt 3 або 4, при цьому новий стандарт передбачає альтернативний режим, який збільшує швидкість в одному з напрямків до 120 Гбіт/с. Про інші особливості Thunderbolt 5 ми розповідали в окремому матеріалі.

Thunderbolt

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Розробники з Piranha Bytes виступили з офіційною заявою щодо можливого закриття студії

Німецька студія Piranha Bytes опинилася у складній ситуації. Нещодавно з'явилися чутки про можливе закриття компанії. Це пов'язано з черговою оптимізацією витрат з боку консорціуму Embracer Group, якому належить Piranha Bytes та багато інших студій. Наразі вийшла офіційна заява від самої студії Piranha Bytes.

У заяві підтверджується, що студія у складній ситуації. Але команда робить все, щоб і надалі створювати світи, в які можуть занурюватись гравці. І зараз Piranha Bytes шукає партнера для реалізації нового проєкту.

Це означає, що автори Gothic, Risen та Elex досі на плаву. Але майбутнє студії, як і раніше, невизначене. З чуток Embracer Group намагається продати студію. І розробники можуть укотре втратити права на свої ігрові серії, як це колись було з Gothic.

Щодо ремейку Gothic, то на нього це ніяк не вплине. Розробкою гри займається студія Alkimia Interactive.

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Процесори AMD Ryzen 5 8600G та Ryzen 7 8700G протестовані в Geekbench

Наступної середи, 31 січня, у продаж надійдуть настільні процесори AMD Ryzen 8000G з потужною вбудованою графікою. Зразки цих «камінців» вже активно тестуються закордонними колегами у рамках підготовки оглядів. Завдяки цьому в онлайн-базі Geekbench з'явилася свіжа інформація про продуктивність моделей Ryzen 5 8600G та Ryzen 7 8700G.

AMD Ryzen

Нагадаємо, в арсеналі процесора Ryzen 5 8600G є шість ядер Zen 4 із частотою від 4,3 до 5,0 ГГц, тоді як Ryzen 7 8700G отримав вісім ядер Zen 5 та працює на 4,2-5,1 ГГц. Оснащення новинок включає 16 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, модуль Ryzen AI для прискорення операцій зі штучним інтелектом, контролер оперативної пам'яті DDR5-5200, а також вбудовану графіку Radeon 760M та Radeon 780M відповідно. Паспортний рівень TDP — 65 Вт.

AMD Ryzen

Вищезгадані процесори були випробувані у складі комп'ютерів на базі материнських плат AM5/B650 з 32 гігабайтами пам'яті DDR5-6400. Якщо порівнювати їх із прямими попередниками серії Ryzen 5000G (Zen 3), то приріст швидкодії дуже непоганий. Наприклад, лише однопотокова продуктивність x86-ядер з переходом на архітектуру Zen 4 зросла приблизно 30%.

AMD Ryzen

Більш детальна інформація про швидкодію чипів AMD Ryzen 8000G, у тому числі вбудованої графіки, стане доступна наступного тижня. Рекомендована ціна моделей Ryzen 5 8600G та Ryzen 7 8700G буде починатися з 229 та 329 доларів відповідно.

AMD Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

AMD підтвердила роботу над процесорами Strix Halo. Ці чипи, за чутками, складуть конкуренцію SoC Apple

У лабораторіях AMD вирує робота над новим поколінням гібридних процесорів. Окрім лінійки Ryzen 8040 (Hawk Point) з архітектурою Zen 4 цього року мають вийти мобільні чипи Ryzen 8050 на базі Zen 5, відомі під кодовим ім'ям Strix Point. Згадки цих процесорів знайшли в останніх патчах для платформи AMD ROCm. Але що найцікавіше — разом із ними «червоні» вказують APU Strix Halo, чутки про які блукають Мережею вже деякий час.

AMD

За доступною інформацією, лінійка процесорів AMD Strix Halo розрахована на конкуренцію з однокристальними системами Apple M-серії. Однією з головних особливостей новинок повинен стати потужний графічний блок на архітектурі RDNA 3.5. Неофіційні джерела приписують наявність 40 Compute Units (CU) проти 16 CU у звичайних Strix Point.

Ці процесори також запропонують до 16 ядер Zen 5 та вдосконалений блок XDNA 2, який відповідає за прискорення операцій зі штучним інтелектом. Ще однією характерною рисою APU Strix Halo стане багаточипове компонування, тоді як Strix Point продовжать використовувати монолітний кристал. З попередніми характеристиками майбутніх процесорів AMD можна ознайомитись у таблиці.

AMD

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

За чотири дні продано шість мільйонів копій гри Palworld

Днями ми писали про феноменальний успіх незвичайної японської гри Palworld. Це суміш виживання з «покемонами» і багатокористувацьким режимом. Багато елементів гри, зокрема битви та виробництво, пов'язані з колекціонуванням кумедних звірків. Palworld набула неймовірної популярності. Вчора ми писали про чотири мільйони проданих копій, а тепер розробники офіційно оголосили про шість мільйонів проданих копій. І для досягнення такої великої цифри грі знадобилося лише чотири дні!

Одночасно гра оновила рекордні популярності в сервісі Steam. Піковий онлайн сягнув рекордного значення 1,58 мільйона одночасних гравців. Зараз у Palworld грає вдвічі більше гравців, ніж у Counter-Strike 2! І якщо гра набиратиме популярність такими ж темпами, по піковому онлайну вона може перевершити Counter-Strike 2 з його найкращим результатом у 1,58 мільйона гравців. Palworld вже побив рекорд Dota 2 із піковим онлайном у 1,3 мільйона гравців.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Відеокарти GeForce RTX 4070 Ti Super та RTX 4080 Super вже надходять до перших власників

Офіційний продаж відеокарт GeForce RTX 4070 Ti Super стартує завтра ввечері, але це не завадило деяким закордонним рітейлерам почати відвантаження раніше встановлених Nvidia термінів. У Мережі вже можна зустріти фото цих 3D-прискорювачів від нових власників. Щобільше, деякі покупці навіть отримали GeForce RTX 4080 Super, яка офіційно має надійти до продажу лише 31 січня.

GeForce RTX

На жаль, поки що немає можливості провести повноцінні аматорські тести нових пристроїв через відсутність програмної підтримки. Відповідні графічні драйвери Nvidia викладе у вільний доступ одночасно зі стартом продажу нових відеокарт. Щасливчикам, які передчасно отримали GeForce RTX 4070 Ti Super та RTX 4080 Super, залишається вдатися до використання модифікованих драйверів або дочекатися офіційного релізу.

GeForce RTX

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 26)