TSMC подвоїть виробництво ШІ-чипів з технологією CoWoS цього року

Тайванський виробник напівпровідників має намір значно наростити виробництво чипів з технологією пакування CoWoS (Chip-on-Wafer-on-Substrate). Цей метод дозволяє розміщувати на одній підкладці різні кристали для складних високопродуктивних чипів. Бурхливий зріст сфери ШІ призвів до великого попиту на такі складні чипи, і TSMC важко його задовольнити. Зокрема, за такою технологією виготовляються GPU для прискорювачів штучного інтелекту Nvidia H100 і майбутні моделі сімейства Blackwell теж будуть виконані з таким компонуванням. Причому на Nvidia припадає понад 50% всього обсягу замовлень, і зараз термін постачання прискорювачів H100 становить 10 місяців. Проблемою є не виробництво основних кристалів за тонкими техпроцесами, а брак потужностей для пакування чипів. І крім Nvidia страждають AMD та інші компанії.

TSMC має намір докласти серйозних зусиль для нарощування відповідних виробничих ліній. Компанія постійно вдосконалює виробництво та щокварталу збільшує обсяги. І до кінця року планується подвоїти загальну кількість чипів CoWoS. Але навіть у такій ситуації це не задовольнить попит, тому компанія продовжить й далі розширювати виробництво CoWoS.

Це цілком виправдано, враховуючи великі обсяги постачання Nvidia H100, а запуск нового покоління Nvidia Blackwell може підігріти апетити компаній, які розгортають серверну інфраструктуру для ШІ. Днями стало відомо, що Meta має намір придбати 350 тисяч прискорювачів Nvidia H100, і це не єдиний замовник. Загальні плани Nvidia включають постачання до двох мільйонів прискорювачів цього року. Тому TSMC прогнозує, що попит на чипи CoWoS зростатиме ще протягом 10 років.

Джерела:
DigiTimes
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

AMD припиняє підтримку мобільного додатка Link

Компанія AMD вирішила згорнути підтримку мобільного додатка Link. Він вийшов у 2017 році та дозволяє власникам відеоадаптерів Radeon відстежувати параметри графічної підсистеми комп'ютера, а також транслювати ігровий процес на пристрої з операційними системами iOS та Android. Підтримка AMD Link буде припинена до кінця кварталу у свіжих випусках пакета драйверів та ПЗ AMD Software: Adrenalin Edition.

AMD Link

«Ми запустили AMD Link у той час, коли для користувачів графіки Radeon було мало альтернативних рішень для віддаленого геймінгу. Сьогодні користувачам доступно багато варіантів трансляції контенту з ПК на інші пристрої. Роль AMD полягає в тому, щоб підтримувати розробників, а не конкурувати з ними, — розповідає «червоний» чипмейкер. — Таким чином, ми припиняємо підтримку AMD Link та зосереджуємо наші ресурси на інших можливостях та функціях, які приносять користь користувачам. Ми також продовжуватимемо підтримувати розробників за допомогою наших SDK, таких як AMD Advanced Media Framework, що дозволяють їм вмикати функції потокової передачі у своїх рішеннях».

Якщо говорити про альтернативи AMD Link, то власники відеокарт Radeon для трансляції ігрового процесу на мобільний гаджет, наприклад, можуть скористатися Steam Link. Варто додати, що Nvidia припинила підтримку схожого сервісу GameStream у лютому минулого року.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Голова OpenAI веде переговори з TSMC щодо виробництва нових чипів для ШІ

Чутки про можливу розробку власних чипів OpenAI для обчислень штучного інтелекту з'явилися давно. Зараз Nvidia є монополістом, пропонуючи найпередовіші та найшвидші прискорювачі на ринку. Великі компанії намагаються позбавитися цієї залежності, випускаючи власні спеціалізовані пристрої. Так, наприкінці минулого року Microsoft випустила прискорювачі Azure Maia 100 AI Accelerator для своєї хмарної платформи Microsoft Azure. Власні чипи розробляють Amazon та Google. Незабаром до них може приєднатися OpenAI. Компанія вже веде переговори з потенційними партнерами.

Метою OpenAI є зниження залежності від Nvidia та створення конкурентних високопродуктивних продуктів. Згідно з повідомленнями у пресі, Сем Альтман вже веде переговори з TSMC про майбутній випуск процесорів. Тайванський виробник є лідером індустрії, маючи передові технології, але й виробничі лінії TSMC бронюються на кілька років вперед. Тому компаніям потрібно домовитись про виділення виробничих потужностей. Також є інформація, що днями відбудеться візит Альтмана до Південної Кореї для переговорів із Samsung та SK hynix, які є постачальниками швидкої пам'яті HBM3.

OpenAI активно шукає інвесторів для свого амбітного проєкту, зокрема на Близькому Сході. Серед інвесторів згадується шейх Тахнун ибн Заид Аль Нахайян з ОАЕ. Структура нового підприємства поки що не відома. Це може бути дочірня компанія OpenAI або незалежна організація.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Seagate пропонує 24-терабайтний HDD серії IronWolf Pro

Seagate Technology почала приймати замовлення на 24-терабайтний жорсткий диск лінійки IronWolf Pro. Він виконаний у звичному 3,5-дюймовому форматі, використовує технологію запису CMR (Conventional Magnetic Recording) та розрахований на використання в мережевих сховищах. У ролі інтерфейсу підключення виступає SATA 6 Гбіт/с.

Seagate

Для Seagate IronWolf Pro місткістю 24 ТБ характерна швидкість обертання шпинделя 7200 об/хв, заповнення внутрішнього простору гелієм, 512-мегабайтний буфер DRAM, а також максимальна швидкість обміну інформацією 285 Мбайт/с. З інших особливостей можна відзначити п'ятирічну гарантію виробника. Детальніші характеристики HDD наведені на сайті Seagate.

Рекомендована ціна 24-терабайтного Seagate IronWolf Pro становить 649 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Стали відомі специфікації відеокарти MSI GeForce RTX 4080 Super Expert

Одним із найцікавіших експонатів MSI на виставці CES 2024 стала відеокарта GeForce RTX 4080 Super Expert. Головна особливість новинки у незвичайній системі охолодження, яка була натхненна моделями Founders Edition. Вендор оснастив її масивним кулером з випарною камерою та вентиляторами на протилежних сторонах.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert

Офіційний дебют MSI GeForce RTX 4080 Super Expert відбудеться наступного тижня. Компанія вже розіслала прес-семпли відеокарти для підготовки оглядів, тому матеріали, що розповідають про особливості та продуктивність новинки, будуть опубліковані незабаром. Нагадуємо, що офіційний реліз GeForce RTX 4080 Super заплановано на середу, 31 січня.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert

Тим часом до Мережі потрапили специфікації нової відеокарти. MSI GeForce RTX 4080 Super Expert отримає заводський розгін та «з коробки» працюватиме на boost-частоті 2610 МГц. Це на 60 МГц більше за еталонний показник. До того ж за допомогою утиліти MSI Center цей параметр можна буде збільшити до 2625 МГц. Паспортне енергоспоживання відеокарти складає 320 Вт, додаткове джерело живлення підключається через роз'єм 12VHPWR.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert

Щодо ціни відеокарти MSI GeForce RTX 4080 Super Expert на цей момент інформації не надходило. Втім, вона точно вийде з націнкою щодо рекомендованих «зеленими» 999 доларів.

MSI GeForce RTX 4080 Super Expert

Джерела:
VideoCardz
Guru3D

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Intel завершила минулий квартал із $2,7 млрд чистого прибутку

Корпорація Intel підбила фінансові підсумки минулого кварталу. Виторг процесорного гіганта за жовтень-грудень склав 15,4 мільярда доларів, що на 10% краще за показники аналогічного періоду 2022 року. Чистий прибуток компанії при цьому досяг $2,7 млрд, тоді як роком раніше вона звітувала про $661 мільйон чистих збитків.

З іншого боку, минулий рік Intel завершила з $54,2 мільярдами виторгу (-14% щодо 2022-го), а чистий прибуток порівняно з показниками 2022 року впав одразу на 79% — до $1,7 млрд.

Intel

Як і раніше, левову частку доходів Intel формує підрозділ Client Computing Group, який відповідає за CPU та набори логіки для персональних комп'ютерів. Минулого кварталу він забезпечив чипмейкеру виторг у розмірі $8,8 мільярда (+33% щодо аналогічного періоду 2022-го).

В той самий час виторг відділу Data Center and AI впав до чотирьох мільярдів доларів (-10%), підрозділ Network & Edge Group відзвітував про $1,5 млрд (-24%), дочірня фірма Mobieye — про $637 мільйонів (+13%), а бізнес із контрактного випуску напівпровідників Intel Foundry Services приніс $291 мільйон (+63%).

Intel

Поточний квартал процесорний гігант розраховує завершити із виторгом близько 12,2-13,2 мільярда доларів.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Опубліковано системні вимоги Outcast: A New Beginning

Студія Appeal Studios та компанія THQ Nordic опублікували новий трейлер гри Outcast: A New Beginning. Це бойовик з елементами дослідження світу в інопланетному сетингу. A New Beginning продовжить історію старої гри Outcast, яка вийшла у далекому 1999 році (кілька років тому був ремейк Outcast: Second Contact). Головний герой повернутий до життя всемогутніми йодами, щоб допомогти інопланетянам відбитися від навали роботів-загарбників і врятувати планету Адельфу.

У трейлері демонструють великий світ, видовищні польоти на джетпаку та трохи битв.

Також опубліковано рекомендації щодо різних конфігурацій ПК для запуску гри. На тлі сучасних ігор вони дуже демократичні, але гра виглядає не надто технологічною. У рекомендованих: система на базі процесора Ryzen 5 5600X у поєднанні з відеокартою GeForce RTX 2070 Super або Radeon RX 6800 XT. Гра буде підтримувати DirectX 11 та DirectX 12.

Мінімальні системні вимоги:

  • ОС: Windows 10/11 64-bit;
  • процесор: AMD Ryzen 3 1300X або Intel Core i3-7350K;
  • оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • відеокарта: GeForce GTX 980 Ti або Radeon RX 5600 XT;
  • вільне місце на накопичувачі: 40 ГБ.

Рекомендовані системні вимоги:

  • ОС: Windows 10/11 64-bit;
  • процесор: AMD Ryzen 5 5600X або Intel Core i5-12400;
  • оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • відеокарта: GeForce RTX 2070 Super або Radeon RX 6800 XT;
  • вільне місце на накопичувачі: 40 ГБ.

Outcast: A New Beginning виходить 15 березня 2024 року.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Мобільні процесори AMD Kraken Point отримають по чотири ядра Zen 5 та Zen 5c

Наступного року компанія AMD випустить кілька нових сімейств мобільних процесорів. Одне з них відоме під назвою Kraken Point. Ці чипи прийдуть на зміну актуальним Ryzen 8040 (Hawk Point) та, грубо кажучи, є доступнішою модифікацією APU Strix Point. Останні, нагадаємо, поєднують мікроархітектуру Zen 5, вбудовану графіку RDNA 3.5, 4-нм техпроцес і мають вийти у другій половині цього року.

AMD

Згідно з останньою інформацією, в процесорах AMD Kraken Point компанія використає по чотири ядра Zen 5 та Zen 5c. Ядра з позначкою «c» будуть працювати на менших частотах, але при цьому запропонують той же рівень IPC (виконуваних за такт інструкцій), що і «великі» ядра. Оснащення новинок також включає графічний блок RDNA 3.5 й модуль XDNA 2 для прискорення операцій зі штучним інтелектом. Для їх виготовлення буде використано 4-нм технологію.

AMD

Загалом компанія AMD планує випустити щонайменше п'ять сімейств споживчих процесорів Zen 5, включно з десктопними CPU Granite Ridge. З їх попередніми характеристиками можна ознайомитись у таблиці.

AMD

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Microsoft звільнить 1900 співробітників ігрового підрозділу, включно з Activision Blizzard

Через кілька місяців після завершення угоди про поглинання Activision Blizzard корпорація Microsoft анонсувала нову хвилю звільнень. Вона торкнеться ігрового підрозділу компанії. Усього планується звільнити близько 1900 співробітників, більшість яких раніше працювала в Activision Blizzard. Це приблизно 8% сукупного штату Microsoft Gaming, де працює 22 тисячі людей.

Microsoft

Звільнення також торкнуться Xbox та Zenimax (Bethesda), нехай і меншою мірою. Крім того, Blizzard Entertainment залишають президент Майк Ібарра (Mike Ybarra) та один із засновників Аллен Адам (Allen Adham). Нового голову Blizzard корпорація Microsoft оголосить наступного тижня. До того ж компанія згортає роботу над симулятором виживання з кодовою назвою Odyssey, а співробітники, які працювали над ним, будуть переведені в команду одного з кількох перспективних проєктів Blizzard.

Нагадаємо, Activision Blizzard офіційно стала частиною ігрового підрозділу Microsoft у середині минулої осені. Ця угода обійшлася софтверному гіганту в 68,7 мільярда доларів, а на всі формальності пішло майже два роки.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 34)