Вийшли огляди процесорів AMD Ryzen 8000G із потужною вбудованою графікою

Сьогодні в Мережі з'явилися перші огляди процесорів AMD Ryzen 8000G (Phoenix) для настільної платформи AM5. Офіційний продаж новинок стартує цієї середи, 31 січня. Використовувати їх можна з материнськими платами на чипсетах AMD 600-ї серії за умови оновлення прошивки UEFI.

Ryzen 7 8700G

Напередодні релізу пропонуємо ознайомитись із результатами тестування Ryzen 8000G від наших закордонних колег. Найбільший інтерес представляє топовий чип Ryzen 7 8700G. Він може запропонувати вісім ядер Zen 4 із частотою від 4,2 до 5,1 ГГц, 16 МБ кеш-пам'яті третього рівня та оснащується графічним блоком Radeon 780M на 12 Compute Units із частотою 2,9 ГГц. У його арсеналі також є модуль Ryzen AI для прискорення операцій зі штучним інтелектом, контролери DDR5 та PCI-E 4.0, а номінальний TDP складає 65 Вт. Рекомендована ціна новинки — від 329 доларів.

Ryzen 7 8700G

Якщо говорити про продуктивність x86-ядер, то Ryzen 7 8700G можна порівняти з моделлю Ryzen 7 7700 з аналогічною кількістю ядер Zen 4. Однак за швидкодією вбудованої графіки Ryzen 7 8700G просто немає рівних. У багатьох іграх за середньою частотою кадрів новинка обганяє Ryzen 7 5700G у два рази, не кажучи про настільні CPU Intel Core та Ryzen 7000.

Ryzen 7 8700GRyzen 7 8700G

Більш детальна інформація про продуктивність процесорів AMD Ryzen 8000G доступна за посиланнями: AnandTech, TechSpot, ComputerBase та EuroGamer.

Ryzen 7 8700GRyzen 7 8700G

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

Samsung представить найшвидшу у світі пам'ять GDDR7 наступного місяця

Samsung Electronics продемонструє мікросхеми пам'яті GDDR7 на конференції IEEE Solid State Circuit Conference (SSCC), яка відбудеться у Сан-Франциско наступного місяця. Цей стандарт пам'яті орієнтований на використання у відеокартах або ігрових консолях та забезпечує більш ніж півторакратне збільшення пропускної здатності у порівнянні з актуальними чипами GDDR6.

Samsung

Зокрема, Samsung планує представити широкому загалу 16-гігабітні мікросхеми GDDR7 зі швидкістю передачі даних 37 Гбіт/с на контакт. Для досягнення таких показників у новому стандарті графічної пам'яті буде використано амплітудно-імпульсну модуляцію PAM3 з трьома рівнями сигналу. Доречі, у GDDR6X, спільній розробці Micron Technology та Nvidia, застосована PAM4.

Орієнтовні терміни старту масового виробництва мікросхем GDDR7 південнокорейський чипмейкер, на жаль, поки що не розкриває. Закордонні колеги припускають, що новий стандарт пам'яті використовуватиметься у відеокартах Nvidia GeForce RTX 50-ї серії (архітектура Blackwell) та AMD Radeon RX 8000 (RDNA 4).

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Нові подробиці про рольову гру Dragons Dogma 2

З'явилося розгорнуте прев'ю рольової гри Dragons Dogma 2 на IGN. Журналіст поділився своїми враженнями від проходження обмеженої пресверсії, в рамках якої він проходив побічний квест. Під час цієї історії він зіткнувся з різними ворогами та випробував різні ігрові класи.

Сама пригода починалася з банального прохання аптекаря знайти онука, викраденого вовками. Але в дорозі на героя напав великий грифон, від якого він насилу відбився, щоб пізніше знову зіткнутися з ним. У результаті просте побічне завдання обростає епічними моментами та видовищними битвами. І це випадкові події, які не пов'язані з основним квестом.

За десять годин гри автор встиг випробувати п'ять класів: боєць, маг, воїн, чаклун і трикстер (Trickster). Просунуті «професії» відкриваються за сюжетом і не вимагають прокачування базових класів, як це було раніше. Найбільше журналіста вразив воїн із потужними видовищними прийомами, аж до можливості зістрибнути зі скелі на голову монстра, завдаючи удару своїм мечем.

Відкритий світ Dragons Dogma 2 приблизно вчетверо більше, ніж у першій частині. При цьому він не нудний, наповнений випадковими подіями та сутичками. Тому у грі завжди є чим зайнятися. Змінилася система ушкоджень та лікування. Тепер кожен пропущений удар також трохи знижує максимальне здоров'я. І повністю відновитися можна буде після лікування в місті або доведеться ставати табором у дорозі з ризиком зазнати випадкової атаки. Можливості швидкого переміщення обмежені спеціальними кристалами телепортації. Дорогами також можна проїхати на возі з биками.

Так звані пішаки відіграють важливу роль у грі. Це віртуальні напарники та помічники, які допомагають у бою. Тепер вони також допомагають орієнтуватися в ігровому світі, де немає звичних маркерів та вказівок на важливих NPC або на дошку з квестами. Напарники вказуватимуть на важливі об'єкти та на ключових персонажів. Автор називає зовнішній світ небезпечним та агресивним, але гра завжди дає належну винагороду, а орієнтування у цьому світі сприймається органічно, як це було в Elden Ring та в останніх частинах The Legend of Zelda.

Гра виходить 22 березня 2024 року на PlayStation 5, Xbox Series та PC.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

MaxSun випустила плату H770YTX Terminator у нестандартному форм-факторі

Китайська фірма MaxSun підготувала до релізу цікаву материнську плату H770YTX Terminator. Її особливість криється в нестандартному форм-факторі YTX (245x175 мм), грубо кажучи, більш широкому варіанті Mini-ITX. Це дозволило розмістити на ній більше портів та роз'ємів у порівнянні зі звичними ITX-рішеннями.

MaxSun H770YTX Terminator

MaxSun H770YTX Terminator виконана на базі набору логіки Intel H770 та готова прийняти на борт усі доступні процесори LGA1700. Система живлення виконана за схемою «8+1+1», використані 4- та 8-контатктні роз'єми. Оснащення плати включає два слоти під модулі оперативної пам'яті DIMM DDR5, чотири роз'єми M.2 для NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4 та слот розширення PCI Express 5.0 x16.

MaxSun H770YTX Terminator

Для підключення накопичувачів також можна використати чотири порти SATA 6 Гбіт/с та один SlimSAS SFF-8654. Мережеві можливості представлені 2,5-гігабітним Ethernet й бездротовим модулем Wi-Fi 6. З іншого відзначимо, що частина роз'ємів виведена на тильну сторону материнської плати, що накладає додаткові обмеження на сумісність корпусів.

MaxSun H770YTX Terminator

У Китаї системну плату MaxSun H770YTX Terminator можна придбати за 899 юанів (еквівалент 126 доларів США). Щодо релізу новинки за межами Піднебесної інформації поки що не надходило.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Чутки: невдовзі можуть анонсувати Metro Awakening, це гра для VR

Давно ходять чутки про створення нової гри серії Metro. Остання частина Metro Exodus вийшла у 2019 році, а пізніше з'явилося покращене видання. Офіційні та неофіційні джерела натякали, що 4A Games працює над новим проєктом, але жодних подробиць про нього не було. Відомий інсайдер Том Хендерсон стверджує, що нову гру анонсують найближчими днями. Це велика сюжетна однокористувацька гра — все, як люблять фанати серії. Але вона створюється для систем віртуальної реальності VR.

Анонс гри можливий у рамках нового шоу State of Play від Sony. Він ще не оголошений офіційно, але різні джерела стверджують, що шоу з новими іграми пройде найближчими днями. І це наводить на думку, що Metro Awakening може стати ексклюзивом системи PSVR 2, що не потішить старих фанатів. Хоча всі ми знаємо, що Sony зараз навіть найголовніші свої ексклюзиви поступово портує на PC. Тож навіть у разі ексклюзивності вона буде тимчасовою.

Джерело:
Insider Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Мобільні процесори Intel Lunar Lake будуть оснащені пам'яттю LPDDR5X від Samsung

Сімейство процесорів Intel Lunar Lake у майбутньому має прийти на зміну Meteor Lake. Відомо, що наступниками CPU Meteor Lake-U для тонких та легких ноутбуків стануть чипи під кодовою назвою Lunar Lake-MX. Це буде складна SoC, яка отримає 4 продуктивні ядра Lion Cove, 4 енергоефективні ядра Skymont, покращену графіку Xe2-LPG та прискорювач штучного інтелекту NPU 4.0. Серед нововведень буде поява пам'яті LPDDR5X. Згідно з даними азіатських джерел, Intel веде переговори з Samsung щодо постачання високошвидкісного ОЗП для своїх майбутніх процесорів.

Lunar Lake
Зразок процесора Intel Lunar Lake

Раніше компонування MoP (Memory on Package) застосовувала Apple у процесорах M-серії. Тепер цим шляхом готова піти Intel для майбутніх мобільних процесорів. Це може забезпечити суттєве зростання продуктивності чипів Intel Lunar Lake-MX. За чутками вони будуть оснащені двома мікросхемами LPDDR5X-8533 сумарним обсягом 16 або 32 ГБ. Вибір Samsung як постачальника може бути обумовлене високою репутацією корейського виробника. Також така співпраця вигідна і для Samsung.

Зазначимо, що у Lunar Lake-MX обіцяно дворазове зростання продуктивності процесора NPU. Графіка у нових SoC Intel має перейти на архітектуру Battlemage. TDP продуктивних моделей Lunar Lake-MX очікується в діапазоні 17-30 Вт, а економічні CPU обмежаться TDP 8 Вт. Вихід Lunar Lake-MX можливий наприкінці цього чи на початку наступного року.

Джерела:
Wccftech
DigiTimes

Обговорити в форумі (коментарів: 7)