AMD підтвердила вихід процесорів Zen 5 у другій половині року

Разом з оголошенням фінансових підсумків минулого кварталу представники AMD торкнулися теми майбутніх продуктів компанії. Зокрема, «червоний» чипмейкер підтвердив вихід процесорів Ryzen з архітектурою Zen 5 у другій половині цього року. Точніші терміни релізу, на жаль, компанія поки тримає в таємниці.

AMD AM5

Загалом друга половина 2024-го для компанії AMD буде дуже насиченою. На мікроархітектуру Zen 5 «перекочують» серверні процесори EPYC (з виходом сімейства Turin), відбудеться реліз мобільних APU Strix Point та настільних CPU Granite Ridge для платформи AM5. Зазначимо, що на той час з моменту релізу перших процесорів Ryzen 7000 (Raphael) пройде два роки.

Більше інформації відносно планів AMD щодо переходу на архітектуру Zen 5, ймовірно, стане відомо ближче до середини року. Наприклад, чипмейкер може поділитися офіційними подробицями на виставці Computex 2024, яка відбудеться на початку червня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Графіка в Suicide Squad: Kill the Justice League виявилася гіршою, ніж у Batman: Arkham Knight

Suicide Squad: Kill the Justice League офіційно стартує 2 лютого, але покупці дорогих видань вже грають у ранньому доступі. Відносно цього проєкту було багато негативних очікувань. Фанатам серії Batman: Arkham не подобалися демонстрації та відео з ігровим процесом. Провал Gotham Knights додатково знизив планку очікувань. Гру офіційно відправляли на допрацювання, але схоже, що це не дуже допомогло. Останнім тривожним дзвінком став факт, що видавець не розсилає попередні версії гри для преси. Тепер з'явилися перші відгуки від гравців, і поки що вони негативні.

Навіть візуально Suicide Squad: Kill the Justice League розчарувала гравців. На каналі NikTek з'явилося порівняння графіки в Suicide Squad: Kill the Justice League та Batman: Arkham Knight. Між іграми різниця у 9 років, але це зовсім не відчувається.

Нова гра виглядає відверто слабшою. Гірше освітлення, деталізація та вода. Місто виглядає бляклим і невиразним. Також у ролику показані битви, і вони у старій грі цікавіші та видовищніші. В Arkham Knight є різні прийоми, парирування та добивання, а взаємодія з ворогами підкріплюється цікавою анімацією. У Suicide Squad: Kill the Justice League ви просто б'єте тушки ворогів з дурною фізикою і не менш дурними візуальними ефектами.

Цікаво, якими будуть продажі гри. Поки що Suicide Squad: Kill the Justice League мітить на місце головного кандидата на провал року.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Чутки: Intel готує сімейство чипів Bartlett Lake-S для платформи LGA1700

Корпорації Intel приписують роботу над ще одним сімейством процесорів для настільної платформи LGA1700. Чипмейкер вже випустив три покоління CPU Core у цьому конструктивному виконанні, нехай і з мінімальними нововведеннями у випадку Raptor Lake-S Refresh. Але тепер він нібито вирішив взяти приклад з AMD, яка, попри випуск процесорів AM5, не поспішає відправляти «на пенсію» стару платформу AM4.

Intel Core

Майбутнім CPU Intel було присвоєно назву Bartlett Lake-S. Це сімейство співіснуватиме на ринку з процесорами Arrow Lake-S для платформи LGA1851. В основу нових «камінців» має лягти оновлений кристал Raptor Lake, тому на суттєві архітектурні зміни не варто розраховувати. Втім, за справедливої ціни вони напевне знайдуть свого покупця. Окрім того, платформа LGA1700 підтримує оперативну пам'ять стандарту як DDR5, так і DDR4.

Залишилося дочекатися офіційних подробиць від самої Intel. Нагадуємо, що реліз нової платформи LGA1851 та процесорів Arrow Lake-S вона запланувала на другу половину цього року.

Intel

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Стартували продажі відеокарти GeForce RTX 4080 Super

Сьогодні лінійка відеокарт Nvidia Ada Lovelace офіційно поповнилася моделлю GeForce RTX 4080 Super. Одночасно зі стартом продажів у Мережі з'явилися огляди нового 3D-прискорювача, причому як простих, так і «просунутих» модифікацій від AIB-партнерів Nvidia. Програмна підтримка відеокарти реалізована у драйвері GeForce 551.31 WHQL.

GeForce RTX 4080 Super

За технічними характеристиками GeForce RTX 4080 Super мало відрізняється від звичайної GeForce RTX 4080. Кількість обчислювальних блоків GPU у новинки зросла лише на 5%, а пропускна здатність 16 Гбайт відеопам'яті GDDR6X — менш ніж на 3%. Головна особливість пристрою у меншій рекомендованій ціні. Відеокарту GeForce RTX 4080 Super «зелені» оцінили в 999 доларів, тоді як звичайна GeForce RTX 4080 на момент релізу коштувала від $1199.

GeForce RTX 4080 SuperGeForce RTX 4080 Super

Як показали незалежні огляди, відеокарта GeForce RTX 4080 Super за ігровою продуктивністю обходить не-Super версію на лічені відсотки. Воно й не дивно, враховуючи мінімальні відмінності за конфігурацією графічного процесора. Детальна інформація про продуктивність новинки доступна за посиланнями: TechPowerUp, Guru3D, KitGuru та ComputerBase.

GeForce RTX 4080 SuperGeForce RTX 4080 Super

Щодо роздрібних цін GeForce RTX 4080 Super, то українським геймерам за цю відеокарту доведеться викласти приблизно 50 тисяч гривень. Варто додати, що звичайна GeForce RTX 4080 нині доступна за ціною від 46 тисяч гривень (дані Hotline). Ось деякі приклади цін нової Super-відеокарти в українських магазинах:

GeForce RTX 4080 Super
Джерело: Telemart

 
Обговорити в форумі (коментарів: 75)

Resident Evil 4 Remake розійшовся тиражем понад шість мільйонів копій

Компанія Capcom опублікувала новий фінансовий звіт, де багато цікавих даних щодо обсягів проданих ігор. Головним релізом Capcom у 2023 році був ремейк Resident Evil 4. Гра стала динамічнішою та напруженішою, потішивши критиків та фанатів серії. Згідно з новим звітом на 31 грудня продано 6,48 мільйона копій.

Зараз найуспішнішою грою серії є ремейк Resident Evil 2, який за перший рік розійшовся тиражем у 5,8 мільйона копій, а загальні продажі у 2023 році вже перевищили 13 мільйонів копій. Resident Evil 4 свої 6,48 мільйона зібрав за 9 місяців. З такою динамікою в майбутньому Resident Evil 4 може зайняти місце найуспішнішої гри франшизи.

На тлі успіху відроджених старих ігор Capcom точно продовжуватиме випускати ремейки. Але найближчим релізом, ймовірно, стане дев'ята номерна частина Resident Evil, яка завершить «трилогію Ітана».

Джерело:
Tech4Gamers

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Стали відомі продажі останніх ігор Ubisoft

На Insider Gaming з'явилася велика стаття від інсайдера Тома Хендерсона, присвячена ситуації з Ubisoft. У ній описані загальні настрої в компанії, розкрито продажі останніх ігор та озвучено плани на найближчі роки. Ubisoft є однією з найбільших компаній в індустрії, але в останні роки справи у неї йдуть кепсько. Сама індустрія теж переживає складні часи. За 2023 рік звільнено понад 15 тисяч осіб із великих ігрових компаній, а в січні 2024 року вже відомо про 5,6 тисяч звільнень. В Ubisoft за листопад було лише 124 звільнення, але самі співробітники очікують масових скорочень у майбутньому, і загальні настрої всередині компанія дуже песимістичні. Декілька років тому Ubisoft почала гнатися за трендами — королівські битви, NFT та інше. Якоїсь миті у компанії було в роботі близько десятка проєктів жанру Battle Royal, більшість з яких були потім скасовані. На це витрачено величезний потенціал і багато часу. А невдалі спроби схрестити королівську битву зі старими брендами спричинили великий негатив із боку гравців.

Великою проблемою стало погане управління та менеджмент усередині компанії. Це призвело до численних перенесень та затримок. Яскравим прикладом цього є Skull and Bones, де постійно змінювалося бачення гри та розробка кілька разів перезапускалася. Ще гірші справи у Beyond Good and Evil 2, яка значиться в розробці вже 15 років, але досі далека від завершення. У компанії проблеми навіть із безплатним шутером XDefiant. Гру не можуть випустити в реліз через постійні зміни, які вирішують внести перед підготовкою фінального білда.

Такі затримки зіграли погану службу бойовику Avatar: Frontiers of Pandora. Колись гру планували випустити одночасно з фільмом The Way of Water у 2022 році, але до релізу вона дісталася лише у грудні 2023 року. При цьому бюджет на маркетинг було урізано до мінімуму. На цей час гра залучила 1,9 мільйона гравців (приблизний дохід 133 мільйонів доларів). І для такої масштабної гри це відверто слабкий результат. Так, The Division (2016) та The Division 2 (2019) за перші тижні запуску заробили 330 та 264 мільйони доларів. Раніше Ubisoft говорила про успіх Assassin Creed Mirage, але не наводила конкретних цифр. Хендерсон говорить про 5 мільйонів гравців (приблизний дохід 250 мільйонів доларів). Зазначимо, що йдеться саме про гравців, не про прямі продажі. Так що сюди можуть входити й передплатники сервісу Ubisoft+.

Гра Prince of Persia: The Lost Crown стала приємною несподіванкою, зібрала багато хороших відгуків та отримала високі оцінки критиків. Але про високі продажі не йдеться, поки що аудиторія гри налічує 300 тисяч осіб. Хоча для проєкту з такою простою графікою та дешевою розробкою це може бути добрий результат.

У 2024 році Ubisoft планує випустити два великі проєкти, які можуть переломити негативний тренд та покращити репутацію в ігровій спільноті. У першій половині року очікується реліз Star Wars Outlaws, а ближче до кінця року Assassin Creed Red. На ці ігри компанія має великі надії. Також у розробці нова частина Far Cry та нова гра серії Ghost Recon, дві наступні Assassin's Creed, ремейк Splinter Cell та ремейк Assassin's Creed Black Flag. Триває активна робота над трьома багатокористувацькими проєктами — The Division Heartland, Project Maverick у всесвіті Far Cry (може вийти у 2025 році) і нова гра по Другій світовій війні, яку випустять не раніше 2026 року.

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Як вибрати блок живлення для нового ПК — поради від ASUS

На правах реклами

Блок живлення — це часто найбільш недооцінений компонент ПК, який, проте виконує надзвичайно важливу функцію — розподіляє вхідну енергію з мережі до кожного з компонентів комп’ютера. Тому вибір блока живлення є питанням, яке не варто ігнорувати при плануванні апгрейду вашого ПК.

ASUS

ASUS пропонує кілька окремих лінійок блоків живлення для ПК, кожна з яких має власний дизайн і унікальний набір функцій:

  • Лінійка блоків живлення ROG Strix Aura Gold Edition пропонує високу продуктивність у стильному корпусі, на бічній панелі якого красується RGB-логотип ROG, сумісний з технологією Aura Sync.
  • Лінійка блоків живлення ROG Thor пропонує максимально високу потужність із відмінною продуктивністю та бездоганним охолодженням, а також вирізняється RGB-підсвічуванням Aura Sync і невеликим OLED-дисплеєм збоку, на якому відображається поточне енергоспоживання.
  • ROG Loki — як можна здогадатись з назви, молодший брат лінійки Thor, тобто та ж платинова ефективність, але в компактнішому формфакторі SFX-L для Mini-ITX збірок.
  • Надійні блоки живлення ASUS TUF Gaming Gold розроблені для того, щоб витримати випробування часом і працювати у вашому ПК довгі роки.

Однак навіть у межах цих окремих лінійок продуктів вам доведеться звузити свій вибір відповідно до конфігурацій свого ПК.

Яка потужність вам потрібна?

ASUS

Якщо ви не впевнені, яка потужність знадобиться вашій наступній машині, в ASUS є зручна таблиця для графічних процесорів NVIDIA та AMD, яка підкаже, яка потужність знадобиться на основі наявного у вас обладнання. Отже, якщо у вас процесор Intel Core i5 і RTX 4080, рекомендовано обрати блок живлення потужністю 750 Вт, наприклад, TUF Gaming 750W Gold або ROG Strix 750W Gold Aura Edition. Якщо після цього ви перейдете на i9 з RTX 4090, то вам потрібно буде відповідно збільшити потужність блоку живлення — до 1000 Вт.

Ви також можете завчасно вибрати блок живлення на один рівень вище, ніж потрібно, якщо маєте багато підключених пристроїв, або ж плануєте розігнати систему чи просто хочете бути готовими до потенційного апгрейду системи на майбутнє. Якісний блок живлення може прослужити вам багато років і стати гідним доповненням кількох збірок, а враховуючи 10-річну гарантію на блоки живлення ROG і TUF Gaming це стає дійсно вагомим аргументом для купівлі.

Виберіть свій рівень ефективності

ASUS

При розрахунку потреб системи ви також повинні враховувати коефіцієнт корисної дії блоку живлення. Адже коли він споживає електроенергію з мережі, частина її обов'язково втрачається. Що вище ККД блоку живлення, то краще він перетворює ват потужності від електромережі у ват потужності для вашого комп’ютера, що означає менші рахунки за електроенергію, менший нагрів блоку живлення й усього ПК, а отже менше шуму від системи охолодження. Простіші блоки живлення можуть мати нижчу початкову вартість, але в кінцевому підсумку ви платите за більшу кількість електроенергії, яка ніколи не потрапляє до ігрового комп'ютера, а натомість втрачається у вигляді відпрацьованого тепла.

На щастя, усі сучасні блоки живлення ROG і TUF Gaming мають сертифікацію 80 Plus Gold або вище, що означає, що при 50% навантаженні вони можуть перетворити 90% змінного струму від мережі в постійний струм для вашого комп'ютера. Блоки живлення преміумкласу, такі як Thor 1000W Platinum II або Thor 1600W Titanium можуть похвалитися ще більшою ефективністю роботи.

Модульні та немодульні конструкції

ASUS

Багато блоків живлення постачаються з усіма кабелями, приєднаними до основного блоку, тобто ви можете просто під'єднати потрібні й працювати, але вони також можуть створювати певний безлад усередині вашого комп'ютера. Усі блоки живлення ROG і TUF Gaming мають модульну конструкцію, а це означає, що ви можете від'єднати кабелі, які ви не використовуєте, для кращого кабель-менеджменту та охайнішого вигляду вашої збірки.

Крім того, багато відеокарт поточного покоління використовують новий стандарт 12VHPWR. Нинішнє покоління блоків живлення ROG і TUF постачається зі спеціальними кабелями 12VHPWR у комплекті, а це означає, що вам не знадобиться адаптер для відеокарти, яка використовує цей стандарт. Перевага модульності полягає і в тому, що якщо у вас відеокарта зі стандартними 8-контактними роз'ємами живлення PCIe, ваш блок живлення ROG також матиме повний набір кабелів для підтримки цієї карти.

Додаткові переваги

ASUS

Блоки живлення ROG Thor підтримують RGB-підсвічування Aura Sync і оснащені вбудованим OLED-дисплеєм, якими можна керувати за допомогою Armoury Crate. Одним натисканням кнопки ви можете легко синхронізувати RGB-підсвічування вашого БЖ з рештою обладнання, а OLED-дисплей надасть можливість стежити за роботою вашої системи без використання спеціалізованого програмного забезпечення для моніторингу.

Для охолодження всіх блоків живлення ROG використовуються додаткові радіатори, які дозволяють тримати вентилятор охолодження блоку живлення вимкненим під час невисоких навантажень, забезпечуючи по-справжньому безшумну роботу вашого ПК. За необхідності 135-мм вентилятор Axial-tech може включатися в роботу, зберігаючи, однак, прийнятний рівень акустичних показників.

ASUS

І нарешті, хоча чорний колір підходить для більшості збірок, деякі користувачі віддають перевагу білому кольору, щоб зробити свою систему більш виразною та стильною. Зважаючи на це, ASUS розробила білі версії деяких блоків живлення, наприклад, ROG Loki 850W Platinum White Edition. Завдяки використанню тих самих високоякісних компонентів, але з білим покриттям і відповідними білими кабелями, ваша збірка отримає ідеальний фінальний дизайнерський акцент.

Незалежно від того, який блок живлення ви оберете, можете бути впевнені, що з блоками живлення ASUS та Republic of Gamers ваша система отримає надійне, стабільне живлення для всіх компонентів, які ви встановили у свій ігровий ПК.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Флагманський процесор Intel Xeon W9-3595X отримав 60 ядер та 112 Мбайт L3-кешу

Про наміри Intel оновити асортименти процесорів для платформи LGA4677/W790 відомо вже деякий час. В найближчому майбутньому до продажу надійдуть лінійки Xeon W-2500 та W-3500, причому специфікації першої були розкриті ще у листопаді. Тепер з'явилася інформація про флагманську модель Xeon W9-3595X.

Intel Xeon

Процесор Intel Xeon W9-3595X помічено у базі тестового пакета Geekbench. Новинка була протестована у складі комп'ютера з материнською платою ASUS Pro WS W790-Ace та 256 гігабайтами оперативної пам'яті DDR5, «засвітивши» основні технічні характеристики. В його арсеналі є 60 ядер з підтримкою Hyper-Threading та 112 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня. Для порівняння, актуальний Xeon W9-3495X пропонує 56 ядер/112 потоків та 105 Мбайт L3-кешу. Тактова частота нового CPU під час тестування сягала 4,6 ГГц.

Intel Xeon

Щодо результатів Geekbench, то вони аномально низькі та не дозволяють зробити якісь висновки про продуктивність новинки. Хоч би що там було, офіційних подробиць про нові процесори для платформи Intel LGA4677/W790 чекати залишилося зовсім недовго. Конкуруватимуть ці чипи з новими AMD Ryzen Threadripper.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Corsair випустила NVMe-накопичувачі MP600 Elite з підтримкою PCI-E 4.0

Лінійка твердотілих накопичувачів Corsair MP600 поповнилася пристроями MP600 Elite. Це NVMe SSD формату M.2 з інтерфейсом PCI Express 4.0 x4. Новинки запропоновані у версіях місткістю 1 та 2 ТБ, а у квітні до них приєднається 4-терабайтна модифікація.

Corsair MP600 Elite

В основі NVMe-накопичувачів Corsair MP600 Elite лежить платформа Phison E27T без зовнішнього буфера DRAM та мікросхеми пам'яті 3D NAND TLC виробництва Kioxia. Для SSD заявлені швидкості послідовного читання до 7000 Мбайт/с й запису до 6500 Мбайт/с, а також максимальна швидкодія до 1 млн/1,2 млн IOPS (читання/запис). З іншого можна відзначити п'ятирічну гарантію виробника.

Corsair MP600 Elite

У закордонних магазинах твердотілі накопичувачі Corsair MP600 Elite можна придбати за ціною від $90 та $165 за версією об'ємом 1 та 2 ТБ відповідно.

Джерело:
Corsair

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

AMD підбила фінансові підсумки минулого кварталу: $667 мільйонів чистого прибутку

Компанія AMD опублікувала звіт про фінансові підсумки роботи в останньому кварталі 2023-го. Для «червоного» чипмейкера цей період видався результативним. Виторг компанії в жовтні-грудні склав $6,17 млрд, показавши 10% приріст щодо аналогічного періоду 2022-го, а чистий прибуток збільшився до $667 мільйонів доларів (проти $21 млн роком раніше). Сумарні показники AMD за 2023 рік: $22,68 млрд виторгу та $854 мільйони чистого прибутку.

AMD

У минулому кварталі найбільше зростання доходів показав підрозділ AMD, відповідальний за процесори та набори логіки для персональних комп'ютерів. Він приніс компанії $1,46 млрд виторгу, що на 62% краще за показники жовтня-грудня 2022-го. Зростанню доходів сприяв високий попит на процесори Ryzen з архітектурою Zen 4.

Відмінні результати показав серверний підрозділ AMD — $2,28 млрд виторгу (+36% щодо 2022-го). Тут компанія враховує доходи від продажу не лише процесорів EPYC, але й прискорювачів обчислень Instinct. «Червоні» не можуть похвалитися такими ж успіхами, як Nvidia, але її пристрої теж мають непоганий попит. Наприклад, цього року AMD розраховує продати ШІ-прискорювачів MI300 на 3,5 мільярда доларів.

AMD

Ігровий напрямок, де враховуються продажі GPU Radeon та однокристальних систем для ігрових консолей, приніс компанії $1,37 млрд (-17% щодо 2022-го), а вбудовані рішення забезпечили $1,06 млрд виторгу (-24%).

Згідно з прогнозами, виторг AMD за перший квартал цього року складе близько $5,4 мільярда.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Вийшло велике оновлення для Starfield

Bethesda оновила гру Starfield до версії 1.9.51.0, внісши багато виправлень та правок. Це фінальна версія апдейта, який був доступний у бета-режимі з 18 січня. Оновлення виправляє освітлення в деяких сценах та покращує деякі тіні. Усунено мерехтіння, пов'язане з певними візуальними ефектами (буря, калюжі). Також виправлено проблему з мерехтінням окремих тіней, поліпшено візуалізацію облич NPC, відкориговано роботу різних ефектів, усунено артефакти, які пов'язані з роботою AMD FSR та Nvidia DLSS. Внесено багато інших технічних поправок, що покращують зовнішній вигляд Starfield.

Також виправлено помилки, пов'язані з аванпостами, силами та зброєю. Багато змін у квестах та випадкових подіях, які виправляють помилки при їх проходженні. Список виправлень справді величезний, тому оновлення називають найбільшим патчем для гри. З повним описом змін можна ознайомитись на офіційному сайті. Гра автоматично оновиться у всіх користувачів PC та Xbox.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

ASUS запропонує GeForce RTX 4080 Super у модифікації Noctua OC Edition

ASUSTeK Computer продовжує розвивати асортимент відеокарт, створених за участю австрійського виробника кулерів Noctua. Ще однією новинкою стала модель GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition. Як і інші відеокарти цієї лінійки, вона зможе похвалитися потужною системою охолодження з парою 120-мм вентиляторів Noctua.

ASUS GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition

У системному блоці відеокарта ASUS GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition займе одразу п'ять слотів розширення. Вона отримала заводський розгін графічного процесора, який штатно працює на boost-частоті 2610 МГц (проти еталонних 2550 МГц). Власники можуть з легкістю перемкнути карту в режим OC, збільшивши цей показник до 2640 МГц.

ASUS GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition

Для підключення додаткового живлення передбачено роз'єм 12VHPWR, виробник рекомендує використовувати в системі БЖ номіналом від 850 Вт. З інших особливостей відеокарти можна відзначити дві мікросхеми BIOS з перемикачем на торці, а також випарну камеру в основі радіатора. Набір відеовиходів представлений двома HDMI 2.1a й трьома DisplayPort 1.4a.

ASUS GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition

Рекомендована ціна ASUS GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition оголошена не була.

ASUS GeForce RTX 4080 Super Noctua OC Edition

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 38)