AMD випустила ігровий процесор Ryzen 7 5700X3D для платформи AM4

Разом із лінійкою процесорів Ryzen 8000G (Phoenix) компанія AMD випустила нові чипи для платформи-довгожительки AM4, чий реліз відбувся ще у 2016 році. Найцікавішою новинкою «червоних» стала модель Ryzen 7 5700X3D. Це ще один процесор з технологією 3D V-Cache, який позиціюється як доступніша альтернатива ігровому чипу Ryzen 7 5800X3D.

AM4

Відмінності між вищезазначеними процесорами зводяться до тактових частот. Якщо Ryzen 7 5800X3D працює на 3,4-4,5 ГГц, то для моделі Ryzen 7 5700X3D характерна частота від 3,0 до 4,1 ГГц. Обидва процесори пропонують вісім ядер Zen 3 та 96 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, що забезпечує їм непогану ігрову швидкодію. Наприклад, на роль головного суперника Ryzen 7 5700X3D компанія AMD призначила Intel Core i5-13600K.

Ryzen 7 5700X3D

Рекомендована ціна процесора AMD Ryzen 7 5700X3D складає від 249 доларів. За таку суму його можна придбати на заокеанських торгових майданчиках. У разі українських магазинів за новинку доведеться викласти близько 11,3-12,3 тисячі гривень (дані Hotline). Використовувати Ryzen 7 5700X3D можна з платами AM4 після оновлення прошивки UEFI.

Ryzen 7 5700X3D

Обговорити в форумі (коментарів: 70)

Усі ігри, які показали на State of Play

Компанія Sony потішила геймерів черговою презентацією з новими іграми. У рамках сьогоднішньої State of Play нам показали підбірку відмінних трейлерів, головні з яких ми відзначили в окремих новинах. А тепер подивимося на повний перелік того, що показала Sony.

Відкривав презентацію трейлер Helldivers 2. Це кооперативний екшен для відстрілу жуків на різних планетах. Гра буде доступна на PlayStation 5 та PC вже 8 лютого.

Показали новий трейлер екшену Stellar Blade. Симпатична героїня разом із помічниками рятує залишки людської цивілізації у постапокаліптичному світі майбутнього. Проєкт є ексклюзивом PlayStation 5 та виходить 26 квітня.

Анонсовано гру Sonic X Shadow Generations.

Показали яскравий трейлер рольової гри Zenless Zone Zero в аніме-стилістиці. Це новий проєкт від студії HoYoverse, відомої за надпопулярною Genshin Impact.

Відмінна інді-гра Dave The Diver загляне на PlayStation 5 та PlayStation 4. Раніше вона була доступна на PC.

Цим шляхом піде й виживання V Rising, яке теж з'явиться на консолях Sony.

Були сюрпризи для фанів серії Silent Hill. Представлено новий трейлер ремейку другої частини, який демонструє бойову систему гри. Також Sony випустила безплатну гру Silent Hill: The Short Message.

Анонсовано ігри Metro Awakening та Legendary Tales для системи віртуальної реальності PS VR2.

Представлено відео з новою демонстрацією ігрового процесу рольової гри Dragon's Dogma 2. Це короткий, але насичений ролик із яскравими епічними битвами.

Опубліковано велику демонстрацію ігрового процесу Rise of the Ronin. Гра виходить 22 березня лише на консолі PlayStation 5.

Анонсовано оновлену версію Until Dawn.

Завершилося шоу неймовірною демонстрацією Death Stranding 2: On the Beach. Це чергова таємнича та загадкова гра від Хідео Кодзіми, яка вийде 2025 року.

Також Кодзіма та Sony розпочали розробку шпигунського екшену Physint. Але цей проєкт на ранній стадії. Тому було багато слів про його унікальність та інноваційність, але показувати тут поки що нічого.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Seasonic запропонує блоки живлення Vertex у версії Sakura Special Edition

Лінійка джерел живлення Seasonic Vertex незабаром поповниться моделями Sakura Special Edition. Відмінною рисою новинок, як неважко зрозуміти з назви, стане унікальне оформлення: біло-рожеве забарвлення з орнаментом із квітучих гілок сакури. БЖ насамперед розраховані на японський ринок та будуть випущені обмеженим тиражем.

Seasonic Vertex

Модель Seasonic Vertex-GX-1000 із незвичайним оформленням вже була помічена в Японії. Для цього БЖ характерна номінальна потужність 1000 Вт та сертифікат енергоефективності 80 Plus Gold. Пристрій відповідає вимогам стандарту ATX 3.0 та комплектується кабелем живлення 12VHPWR для відеокарт GeForce RTX 40-ї серії.

Seasonic Vertex

Вищезгаданий блок живлення був оцінений у 30 тисяч ієн (еквівалент 203 дол. США) і стане доступним для покупки в середині лютого. Щодо можливості релізу за межами Японії, на жаль, інформації поки не надходило.

Seasonic Vertex

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Sony показала новий трейлер Silent Hill 2 та випустила безплатну Silent Hill: The Short Message

У рамках презентації State of Play було продемонстровано ігровий процес ремейку Silent Hill 2. Нова версія, яка переосмислить класику жанру, створюється Bloober Team. За чутками гра на фінальній стадії та може вийти цього року, але дату релізу поки що не оголошено.

Новий трейлер зосереджений на бойових сценах і демонструє, як головний герой б'ється із різними монстрами у грі. Нове відео викликає питання щодо візуального виконання, оскільки гра поки що виглядає слабко та невиразно.

Також Sony анонсувала та випустила гру Silent Hill: The Short Message. Це невелика ексклюзивна пригода для PlayStation 5. Проєкт створювався японською студією Hexadrive і присвячений сучасним підліткам та їх проблемам. У Silent Hill: The Short Message героїня намагається знайти свою зниклу подругу всередині моторошного багатоквартирного будинку.

Silent Hill: The Short Message доступна безплатно всім користувачам PlayStation 5.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Анонсована оновлена Until Dawn для PlayStation 5 та PC

Підтвердилася ще одна чутка про можливий ремастер Until Dawn. На презентації State of Play анонсували оновлену та покращену версію легендарного інтерактивного горору. Оригінальна версія Until Dawn була випущена Supermassive Games для PlayStation 4 у 2015 році.

Нова версія перейшла на рушій Unreal Engine 5 з кращою графікою та покращеними анімаціями. Ця гра вийде на PlayStation 5 та PC. У неї вже є сторінка в Steam.

Until Dawn виходить у 2024 році. Точну дату поки що не озвучено.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Відбувся реліз десктопних процесорів AMD Ryzen 8000G

AMD вивела на ринок лінійку процесорів Ryzen 8000G (Phoenix) для платформи AM5. Нові чипи з потужною вбудованою графікою вже доступні для покупки у багатьох куточках планети, зокрема й в Україні. Використовувати їх можна з випущеними раніше платами на чипсетах AMD 600-ї серії за умови оновлення прошивки UEFI.

Ryzen 8000G

У магазинах можна буде зустріти три моделі: Ryzen 5 8500G, Ryzen 5 8600G та Ryzen 7 8700G. Рекомендована ціна новинок починається зі 179, 229 та 329 доларів відповідно. Разом з тим молодший процесор Ryzen 3 8300G офіційно поширюватиметься тільки через OEM-канали. З основними параметрами чипів Ryzen 8000G можна ознайомитись нижче. Звертаємо увагу, що Ryzen 3 8300G та Ryzen 5 8500G використовують кристал Phoenix2 з комбінацією ядер Zen 4 і Zen 4c, а також меншою кількістю ліній PCI Express.

Ryzen 8000G

Що стосується українських магазинів, то зараз у них можна придбати процесор AMD Ryzen 5 8600G, який коштуватиме приблизно 10,7-11 тисяч гривень. Моделі Ryzen 5 8500G та Ryzen 7 8700G стануть доступні для покупки найближчим часом.

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

BioShock повертається — новий трейлер гри Judas від Кена Левіна

Презентація State of Play від Sony порадувала анонсом нового проєкту Кена Левіна, творця легендарної серії BioShock. Вже давно він не працював над великими ігровими проєктами й тепер готовий представити гру Judas.

Судячи з трейлеру, гра Judas є новою інтерпретацією старого доброго BioShock. Це шутер від першої особи у якомусь утопічному світі. Події відбуваються у космічному місті, де за порядком стежать роботи. Машини контролюють кожен аспект життя, але в якийсь момент все починає занурюватися в хаос, і героїня б'ється за життя, руйнуючи традиції місцевого суспільства. Гра навіть стилістично нагадує BioShock, що є як плюсом, так і мінусом.

Judas поки що заявлена тільки для Sony PlayStation без конкретної дати виходу.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Вийшов великий трейлер Death Stranding 2: On the Beach

Sony провела нову ігрову презентацію State of Play, де показали великий трейлер довгоочікуваного продовження Death Stranding. Нова гра отримала назву Death Stranding 2: On the Beach і неймовірно дивне та насичене відео, в якому Хідео Кодзіма залишив багато натяків та підказок, на підставі яких фанати будуватимуть численні теорії в очікуванні виходу гри.

Сем Бріджес має знову врятувати світ. На цей раз історія явно обросла деталями. У героя з'явився супутник — балаклива лялька. Лиходій Хіггс повернувся до життя і тепер відіграє роль Джокера у гримі. І в одній зі сцен він б'ється з роботами-самураями за допомогою електрогітари.

Однозначно можна сказати лише одне — гра буде неймовірно атмосферною та незвичайною. Реліз заплановано на 2025 рік.

Одночасно Кодзіма та Sony анонсували новий спільний проєкт. Це шпигунський екшен під кодовою назвою Physint. Ймовірно, він буде духовним спадкоємцем серії Metal Gear Solid.

Сказано багато слів про інноваційність Physint. Гра стане вершиною творчого шляху Кодзіми та зітре грань між іграми та кіно.

При цьому Kojima Productions також працює над інноваційним горором OD для платформи Xbox.

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Cyberpunk 2077 оновлено до версії 2.11

CD Projekt RED оновила рольовий бойовик Cyberpunk 2077 до версії 2.11. У свіжому патчі розробники зосередилися на виправленні помилок, з якими часто зустрічались гравці. Оновлення вже доступне на ПК, а також на консолях PlayStation 5 і Xbox Series X/S.

Cyberpunk 2077

Окрім виправлення помилок патч 2.11 приніс два важливі нововведення для ПК-версії Cyberpunk 2077. По-перше, розробники покращили продуктивність гри, особливо на відеокартах AMD Radeon RX Vega, а по-друге, додали можливість налаштовувати пріоритет ядер CPU. Наприклад, вказати грі використовувати насамперед P-ядра процесорів Intel Core останніх поколінь.

Ознайомитись з детальним переліком нововведень патчу 2.11 можна на офіційному сайті Cyberpunk 2077.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Metro Awakening виходить для PS VR2 — перший трейлер

Нещодавні чутки про нову гру серії Metro підтвердились. На State of Play від Sony показали трейлер Metro Awakening для системи віртуальної реальності PS VR2. Це спроба перенести знайомий атмосферний всесвіт на абсолютно новий рівень сприйняття. Це нова історія та абсолютно нова гра, яка створювалася спеціально під можливості управління PS VR2 та контролерів Sense.

Metro Awakening — інтенсивна пригода від першої особи, що поєднує в собі виживання, скритність та битви із захоплюючим сюжетом. Проєкт створюється Vertigo Games за сприяння Deep Silver. Гру планують випустити у 2024 році.

Як бачимо, 4A Games ніяк не пов'язана з цим проєктом, отже, студія може працювати над більш традиційною частиною під звичайні ПК та консолі.

Обговорити в форумі (коментарів: 18)