Nvidia спростила систему живлення GeForce RTX 4080 Super Founders Edition

Відеокарта GeForce RTX 4080 Super, як показали огляди, мало відрізняється від звичайної GeForce RTX 4080, що вийшла у 2022 році. Вони мають практично однаковий рівень продуктивності, а єдиною істотною відмінністю Super-новинки стала менша рекомендована ціна.

GeForce RTX 4080 Super

На додаток AIB-партнери та сама Nvidia не стали морочитися з розробкою нових друкованих плат й систем охолодження, використавши в Super-моделі вже випробувані рішення від GeForce RTX 4080. Що цікаво, у випадку Founders Edition «зеленим» навіть вдалося зекономити на електронних компонентах, дещо спростивши систему живлення новинки.

Якщо GeForce RTX 4080 Founders Edition оснащувалась (13+3)-фазною системою живлення, то в аналогічній версії GeForce RTX 4080 Super вона виконана за (11+2)-фазною схемою. При цьому для обох відеокарт характерний 320-ватний рівень Total Graphics Power. Порівняти друковані плати GeForce RTX 4080 та GeForce RTX 4080 Super у версіях Founders Edition можна нижче (фото TechPowerUp).

GeForce RTX 4080 SuperGeForce RTX 4080 Super
GeForce RTX 4080 Super та RTX 4080

Нагадаємо, GeForce RTX 4080 Super використовує графічний процесор Nvidia AD103 у конфігурації з 10 240 ядрами CUDA та 256-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 16 гігабайтами GDDR6X із пропускною здатністю 736 Гбайт/с. Рекомендована ціна GeForce RTX 4080 Super починається з 999 доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 82)

Відеокарта GeForce RTX 3050 представлена у 6-гігабайтному варіанті

AIB-партнери Nvidia почали анонсувати власні варіанти GeForce RTX 3050 6GB, не чекаючи офіційної презентації відеокарти. Наприклад, компанія Gigabyte представила новинку у модифікаціях Eagle OC та OC Low Profile. Офіційні продажі стартують вже найближчим часом.

GeForce RTX 3050 6GB

Основою GeForce RTX 3050 6GB послужив графічний чип Nvidia GA107 у конфігурації з 2304 ядрами CUDA та 96-розрядним інтерфейсом пам'яті, через який GPU взаємодіє з шістьма гігабайтами GDDR6. Для відеокарти характерна частотна формула 1042/1470 МГц (Base/Boost Clock), пропускна здатність пам'яті 168 Гбайт/с та 70-ватний рівень TGP.

Завдяки невеликим «апетитам» новинка обходиться без додаткового роз'єму живлення. Це також дозволить вендорам налагодити випуск моделей з пасивним охолодженням, за попередньою інформацією, таку версію готує Palit. До того ж багато виробників підготували низькопрофільні варіанти GeForce RTX 3050 6GB.

GeForce RTX 3050 6GB

Що стосується ціни, то, наприклад, в Європі версії GeForce RTX 3050 6GB у виконанні MSI були помічені за €185. Це загалом підтверджує інформацію, що рекомендована ціна (MSRP) нової відеокарти становить від 179 доларів.

GeForce RTX 3050 6GB

Джерела:
ComputerBase
VideoCardz
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Nvidia приймає замовлення на ШІ-прискорювач H20, створений для китайського ринку

На тлі посилення експортних обмежень США минулої осені корпорація Nvidia відразу розпочала роботу над оновленими моделями ШІ-прискорювачів для китайського ринку. «Зелений» чипмейкер підготував три нові пристрої, найпродуктивнішим серед яких став H20. Ця модель за обчислювальною потужністю в рази слабша за повноцінний Nvidia H100, зате може безперешкодно поставлятися до Китаю.

Nvidia

За останньою інформацією, Nvidia вже почала приймати замовлення на H20 та розраховує розпочати постачання до кінця поточного кварталу. Прискорювач обчислень обходиться китайським замовникам у 12-15 тисяч доларів за штуку. Така ціна дозволяє H20 ефективно конкурувати з іншими ШІ-прискорювачами, доступними на китайському ринку, на кшталт Huawei 910B з ціною близько 16 тисяч доларів. Додамо, що за повноцінний H100 покупці з Китаю викладали до $70 тисяч. Специфікації «антисанкційних» прискорювачів Nvidia наведено у таблиці.

Nvidia

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Порівняння процесорів MacBook: M1, M2, M3

Партнерський матеріал

Нові процесори M3 від Apple — це, мабуть, найбільш очікувані чипи 2023 року. Початковий успіх серії M1 був величезним, тож чи все, що ми можемо очікувати відтепер від M3 та майбутніх поколінь, лише невеликі, поступові вдосконалення? Ось що ми хочемо з’ясувати сьогодні, порівнявши продуктивність Apple M3, M2 і M1.

  Apple M3 Apple M2 Apple M1
Ядра продуктивності 4 4 4
Ядра ефективності 4 4 4
Тактові частоти – базова/підвищена 2,40 – 3,70 ГГц 2,42 – 3,48 ГГц 2,06 – 3,20 ГГц
літографія 3 нм 5 нм 5 нм
Тип пам'яті LPDDR5-6400 LPDDR5-6400 LPDDR4X-4266
Інтегрований графічний процесор Apple M3 GPU (10 ядер) Apple M2 GPU (8 ядер)
Apple M2 GPU (10 ядер)
Apple M1 GPU (8 ядер)
Apple M1 GPU (7 ядер)

Дивлячись на три мікросхеми серії M, ви можете побачити, що фізично змінилося небагато. Усі три все ще використовують схему 4+4 із конфігурацією big.LITTLE, тобто 4 ядра продуктивності та 4 ядра ефективності. Однак Apple внесла вдосконалення і M3 використовує новий графічний процесор з абсолютно новою архітектурою та алгоритмами затінення сітки, які дозволяють розробникам ігор і компаніям, що займаються програмним забезпеченням для 3D-моделювання, краще використовувати багатокутники, які складають 3D-моделі в іграх. GPU M3 тепер також підтримує трасування променів з апаратним прискоренням. У поєднанні з додатковою продуктивністю ми нарешті можемо отримати пристойний ігровий досвід на MacBook Pro.

Синтетичні тести

Новий чип M3 в базі даних Geekbench 6 у відношенні з попередніми, і ось результати:

  Одноядерний Багатоядерний
Apple M3 3095 (+19% порівняно з чипом M2) 11724 (+17% порівняно з чипом M2)
Apple M2 2610 (+10% порівняно з чипом M2) 10060 (+15% порівняно з чипом M1)
Apple M1 2365 8731

Порівняння процесорів

Тести охоплюють шість різних областей: масштабування зображення за допомогою машинного навчання, редагування відео (Final Cut Pro X), редагування зображень (Affinity Photo 2), компіляція коду в Xcode, продуктивність в електронних таблицях Excel і створення музики в Logic Pro.

Які ноутбуки Apple протестувала? Базою для всіх тестів є MacBook Pro 13 2017 року з чотириядерним процесором Intel Core i7 і вбудованою відеокартою Iris Plus 645. Потім ми маємо три різних ноутбуки MacBook Pro з Apple Silicon. Перший — це 13-дюймова модель з чипом M1 (8-ядерний GPU) і 16 гігабайтами оперативної пам’яті. Потім у нас є торішній MacBook Pro 13 з чипом M2 (10-ядерним графічним процесором) і 24 гігабайтами пам’яті. Нарешті, найновіший MacBook Pro у списку — це 14-дюймова модель із чипом M3 і 24 ГБ пам’яті. Тепер переходимо до самих тестів.

Масштабування зображень

Для цього тесту Apple використовує власне програмне забезпечення Photomator для збільшення роздільної здатності зображень (апскейлінг) за допомогою алгоритму машинного навчання. Це передбачає навчання алгоритму тому, як виглядають два ідентичні зображення з різною роздільною здатністю, з надією знайти відповідний спосіб додати більше пікселів до зображень, зробивши їх більш деталізованими, не викликаючи помітних візуальних відмінностей. Тут MacBook M2 майже в 15 разів швидший за базовий пристрій, а MacBook M3 — у 17,7 раза швидше за базовий пристрій.

Редагування відео

Найкраща програма для редагування відео в продуктах Apple — Final Cut Pro, настільки добре оптимізована для роботи на MacBook Pro, MacBook Air та Mac, що будь-який інший варіант не здається таким хорошим. Тут ми бачимо дуже стабільне зростання з року в рік, оскільки чип M2 майже в 6 разів швидший за базовий, а чип M3  — у 7,4 раза швидше.

Обробка зображень

Тут Apple використала Affinity Photo 2 для тесту, нішевий продукт, який пропонує дуже потужні функції без необхідності оформляти підписку. Як бачите, ми маємо поступове покращення: M2 у 5,4 раза швидший за базову версію, тоді як M3 у 5,9 раза швидше, тому стрибок від M2 до M3 досить невеликий.

Компіляція коду

Якщо ви коли-небудь захочете стати розробником під iOS, це можливо лише за допомогою мови Swift, а вашим найкращим другом тут є Xcode, власна IDE Apple для компіляції, тестування та налагодження коду. Тут ми не бачимо значного стрибка від M2 до M3, але початкове підвищення продуктивності від базової лінії до процесорів серії M є фантастичним.

Продуктивність

Для фанатів бухгалтерського обліку Excel — дуже потужна програма. Тому виникає необхідність виконувати код і писати офісні сценарії для автоматизації певних повторюваних завдань. Як бачите, чип M1 подвоює продуктивність MacBook на базі Intel, тоді як M2 і M3 поступово покращують цю продуктивність.

Створення музики

Нарешті Apple показала тест створення музики за допомогою свого програмного забезпечення Logic Pro. Тут ми бачимо дуже невелике збільшення від чипів M1 до чипів M2, але досить значне збільшення продуктивності від чипа M2 до чипа M3.

Використання пам'яті

Apple також досягла прогресу з новою функцією для свого GPU під назвою Dynamic Caching. Ця функція є частиною значного покращення відеокарти в чипах серії M, оскільки графічні процесори сімейства M3 мають абсолютно нову архітектуру, яка включає цю функцію. У типовій для Apple формі багато деталей тримаються в таємниці, тому що Apple не хоче нічого віддавати та не хоче турбувати своїх клієнтів зайвими технічними розмовами.

Як традиційні графічні процесори використовують доступну пам'ять? Типовий графічний процесор призначений для одночасного запуску кількох робочих навантажень (шейдерів). Для цього потрібно виділити простір пам’яті для кожного з цих завдань, оскільки графічний процесор зчитує завдання та автоматично виділяє місце для запису відповіді в пам’ять перед його виконанням. Це означає, що деяка пам’ять графічного процесора завжди зарезервована і не може використовуватися ні для чого іншого, доки завдання не буде вирішено. Apple намагається розробити новий алгоритм розподілу пам’яті, який враховує, наскільки далеко просувається завдання, і надає пам’ять лише тоді, коли воно наближається до завершення або вже завершено. Це збільшить використання GPU, і Apple це знає, тому вони показали цей графік на своєму заході.

Таким чином, пам’ять не зайнята незавершеними завданнями, що дозволяє графічному процесору по суті працювати. Хоча це, безсумнівно, звільнить пам’ять, щоб більше завдань можна було виконувати швидше, цей новий алгоритм виглядає і складнішим у реалізації. Крім того, ви не хочете обтяжувати ЦП динамічним розподілом пам’яті. Залежно від того, наскільки складним є алгоритм, розумним варіантом може бути вбудовування окремого маленького чипа в графічний процесор, який обробляє розподіл пам’яті. У SoC серії M вже є багато окремого кремнію для різних процесів, тому додавання ще одного чипа не зробить виробництво дорожчим або ускладненим.

Матеріал наданий інтернет-магазином eStore.ua

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Кулер Lamptron ST060 оснащений шестидюймовим дисплеєм

Компанія Lamptron вивела на ринок потужний повітряний охолоджувач із високою ефективністю та вбудованим додатковим екраном. Це великий двобаштовий кулер з великим радіатором та шістьма тепловими трубками діаметром 6 мм. Обдув здійснюють два вентилятори діаметром 120 мм зі швидкістю до 1500 об/хв, шум не перевищує 39 дБ.

Габарити пристрою 153 x 152 x 120 мм. Lamptron ST060 сумісний з усіма актуальними сокетами та здатний охолоджувати сучасні процесори потужністю до 260 Вт.

Lamptron ST060 виконаний у стильному чорному кольорі. Але головною «фішкою» цього продукту є великий рідкокристалічний екран. Його діагональ 6 дюймів, а роздільна здатність 1920 x 1080 пікселів. Дисплей видно через бічне вікно корпусу і на нього виводиться інформація моніторингу системи.

Lamptron ST060 має програмну інтеграцію з AIDA64, у комплекті є ліцензійний код для цієї програми. І на екран виводяться дані безпосередньо від AIDA64. Але його можна використовувати як додатковий екран і виводити на нього будь-яке зображення. Для підключення використовується USB Type-A або HDMI.

Вартість Lamptron ST060 становить значні 300 євро. Він буде доступний у трьох версіях: стандартний чорний LAMP-ST06; варіант LAMP-ST060AB зі сріблястим радіатором, чорними вентиляторами та ARGB-підсвічуванням; варіант LAMP-ST060AW зі сріблястим радіатором, білими вентиляторами та ARGB.

Джерела:
Tom's Hardware
CaseKing DE

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

Capcom анонсувала Resident Evil 4 Gold Edition

Ремейк Resident Evil 4 отримає нове видання. Capcom незабаром випустить Resident Evil 4 Gold Edition, куди увійде весь додатковий контент. У цій версії крім базової гри буде доступне доповнення Separate Ways та всі додаткові предмети з Deluxe Edition (костюми, зброя та інше). Також Resident Evil 4 Gold Edition отримає фізичне видання, але лише для європейського ринку.

Фактично Gold Edition не принесе нічого нового, просто гравцям буде доступно все й одразу. Ті, хто раніше купував Resident Evil 4 Deluxe Edition та Separate Ways, вже мають усе, що запропонує «золоте» видання. Зазначимо, що згідно з останніми офіційними даними, продажі гри вже сягнути 6,5 мільйона копій.

У продажу Resident Evil 4 Gold Edition надійде 9 лютого.

Джерело:
Capcom

Обговорити в форумі (коментарів: 18)