За кордоном спостерігається зростання цін на твердотілі накопичувачі

Про зростання цін на флеш-пам'ять аналітики попереджали ще пів року тому. Це стало результатом скорочення обсягів виробництва мікросхем лідерами ринку, наприклад лише Samsung у вересні наполовину урізала випуск деяких видів мікросхем. Наслідки цього вже виразно видно у роздрібних магазинах, повідомляє веб-видання TechSpot.

SSD

Закордонні колеги зібрали дані щодо цін твердотілих накопичувачів на заокеанському майданчику Amazon. Нижче наведено інформацію про те, як змінювалися ціни на популярні моделі SSD місткістю від 500 Гбайт до 2 Тбайт. Зростання цін спостерігається у всіх сегментах та, на думку редакції TechSpot, продовжиться в майбутньому, тому якщо в короткостроковій перспективі планувалося наростити обсяг сховища, то з покупкою твердотілого накопичувача краще не затягувати.

SSD

Такої ж думки дотримуються аналітики TrendForce. За їхніми прогнозами, цього кварталу споживчі твердотілі накопичувачі подорожчають ще на 15-20%, а найбільше зростання цін очікується в сегментах eMMC/UFS та SSD корпоративного класу — 18-23%.

SSDSSD

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

ASUS та MSI нагадують про гарантію від вигоряння OLED-моніторів

Останнім часом виробники ігрових моніторів все частіше випускають пристрої на базі OLED-матриць. Чимало подібних дисплеїв було представлено на нещодавній виставці CES 2024. Але окрім високої ціни такі монітори мають ще один спільний недолік — можливість вигоряння матриці. Для зменшення ймовірності вендори застосовують різноманітні технології, але ризик все ще залишається, що відлякує потенційних покупців.

ASUS

Підштовхнути геймерів до покупки OLED-монітора, на думку ASUS та MSI, має розширення гарантії. Обидва вендори підкреслюють, що вигоряння OLED-матриці вважатиметься гарантійним випадком. ASUS повідомляє про це в описі своїх моніторів, а MSI з цієї нагоди навіть випустила окремий прес-реліз.

ASUS

Про те, які переваги мають OLED-монітори, ми нещодавно розповідали на прикладі моделі MSI MEG 342C QD-OLED.

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Відеокарта GeForce RTX 4080 Super втричі потужніша за PlayStation 5

Експерти Digital Foundry поділилися досить цікавим порівнянням продуктивності ігрової консолі PlayStation 5 та сучасних топових відеокарт. Закордонні колеги постаралися створити для всіх учасників тестування рівні умови (наскільки це можливо), включно з роздільною здатністю та налаштуваннями якості графіки.

GeForce RTX 4080 Super

Виміри швидкодії проводилися в трьох іграх: A Plague Tale: Requiem, Cyberpunk 2077: Phantom Liberty та Alan Wake 2. При «консольних» налаштуваннях якості графіки відеокарта GeForce RTX 4080 Super забезпечує більш ніж втричі вищу частоту кадрів щодо PlayStation 5. Схожі показники має Radeon RX 7900 XTX, але при використанні трасування променів вона дещо поступається «зеленому» візаві.

GeForce RTX 4080 Super

Хай там що, розрив продуктивності між топовими ігровими ПК та консолями має скоротитися в найближчому майбутньому. За чутками, Sony представить потужнішу PlayStation 5 Pro вже у вересні. Однак AMD та Nvidia теж не сидять без діла і мають випустити нове покоління ігрових GPU наприкінці цього чи на початку наступного року.

Джерело:
DSOGaming

Обговорити в форумі (коментарів: 111)

AMD Ryzen 7 8700G допоміг розігнати DDR5 до 10600 МТ/с без екстремального охолодження

Вихід процесорів AMD Ryzen 8000G відкрив ентузіастам нове поле для експериментів. Десктопні APU Phoenix примітні не лише потужною вбудованою графікою, але й високим оверклокерським потенціалом контролера пам'яті. Наприклад, ентузіаст Safedisk досяг режиму роботи ОЗП DDR5-10600 та, що найголовніше, для цього не довелося використовувати екстремальне охолодження.

DDR5-10600

Бенч-стенд Safedisk був побудований на базі процесора AMD Ryzen 7 8700G та плати ASUS ROG Crosshair X670E Gene. Використовувалися два 16-гігабайтні модулі G.Skill Trident Z5 DDR5-7800 (CL36). Щоб змусити їх працювати на швидкості 10600 МТ/с, формулу затримок довелося збільшити до 50-62-62-127-127. Охолодження процесора забезпечувала готова СРО, а модулі пам'яті задовольнялися штатними радіаторами. Як зазначає сам Safedisk, процес розгону був досить легким.

DDR5-10600DDR5-10600

Джерело:
Safedisk

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Процесори Intel отримали прискорення 14% у Linux із новим патчем для Thread Director

Технологія Thread Director з'явилася в процесорах Intel починаючи з Core 12-го покоління. Вона поліпшує розподіл навантаження для гібридних CPU з різними ядрами, краще використовуючи великі та малі ядра. Днями компанія Intel випустила патч для Thread Director під Linux, який повинен серйозно підвищити продуктивність.

Патч поліпшує продуктивність у завданнях віртуалізації. Заявлено, що на віртуальній системі оновлення покращило результат у 3DMark на 14%. Наведені цифри є актуальними для системи з процесором Core i9-13900K.

Можливо, акцент на ігровій продуктивності для Linux здасться дивним. Але це важливо для віртуалізації та хмарних ігрових серверів. Intel розглядає свої процесори як найкращі CPU для ігор, і одночасно намагається покращити їх результати для хмарних платформ, які останнім часом набирають популярності.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Мод дозволяє використовувати RTX Video HDR для активації HDR в іграх

Нещодавно компанія Nvidia випустила нову технологію RTX Video HDR. Це розвиток RTX Video Super Resolution на базі ШІ для покращення якості відео під час перегляду в браузерах Microsoft Edge та Google Chrome. З виходом RTX Video HDR користувачі отримали можливість «на льоту» перетворювати відео у формат HDR. Ентузіаст під ніком Emoose зміг модифікувати технологію для роботи в іграх.

Мод NvTrueHDR замінює функцію AutoHDR в операційній системі Windows, і за відгуками він забезпечує кращу якість картинки. Деякі говорять, що результат дуже нагадує нативну підтримку HDR. З модифікацією теоретично можна вмикати HDR для нових та старих ігор під DirectX 9/10/11/12. Оскільки функція використовує тензорні ядра, можливе зниження продуктивності, але воно залежить від конкретної гри.

Інструкція з встановлення та використання мода NvTrueHDR доступна на відповідній сторінці Nexus Mods.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 15)