Свіжі подробиці про процесори Intel Bartlett Lake

Минулого тижня у Мережі з'явилася інформація про плани Intel випустити сімейство процесорів Bartlett Lake. Спочатку вважалося, що під цією назвою ховається черговий «рефреш» процесорів Raptor Lake для платформи LGA1700. Згідно з останніми даними, це не так, й CPU Bartlett Lake орієнтовані на інший сегмент ринку.

Intel

Процесори Bartlett Lake призначені для використання у сфері периферійних обчислень та телекомунікаційного обладнання, тобто стануть частиною асортименту Intel Network and Edge Group. З погляду архітектури нові чипи будуть близькими до Raptor Lake-S та запропонують до 24 ядер/32 потоків. Також згадується можливість випуску моделей з 12 «великими» ядрами, які недоступні на платформі LGA1700.

В цей час важко сказати, чи Intel готує аналогічні десктопні процесори. Для платформи LGA1700 вже вийшло три сімейства чипів, та у другій половині цього року їй на зміну прийде LGA1851 разом із процесорами Arrow Lake-S. Хоч би що там було, залишається чекати на офіційні подробиці від самої Intel.

Джерело:
BecnhLife

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

PowerColor випускає білу версію Radeon RX 7900 XT Hellhound

Відомий виробник відеокарт AMD оголосив про вихід нової модифікації Radeon RX 7900 XT. Це представник лінійки Hellhound у стильному білому виконанні. Відеокарта PowerColor Radeon RX 7900 XT Hellhound Spectral White порадує шанувальників білого дизайну, оскільки вона не тільки оснащена кожухом та зовнішніми елементами білого кольору, вона навіть використовує білу PCB.

Охолодження забезпечує великий кулер із трьома вентиляторами. Задня частина закрита металевою пластиною. Є додаткове блакитне підсвічування. Зовнішнє живлення підключається через два стандартні 8-контактні роз'єми.

Нова модель є технічно копією звичайної Radeon RX 7900 XT Hellhound. В основі відеокарти процесор Navi 31 c 5376 потоковими ядрами та з шиною 320 біт. Відеокарта оснащена 20 гігабайтами пам'яті GDDR6. Для виведення зображення передбачено три порти Display Port 2.1 та один HDMI 2.1.

У відеокарти подвійний BIOS з різними частотами та різними налаштуваннями вентиляторів. У тихому режимі частота Game Clock 2025 МГц, а Boost Clock 2395 МГц. У продуктивному режимі частоти Game/Boost становлять 2130/2500 МГц.

Раніше компанія PowerColor випустила флагманську модель Radeon RX 7900 XTX у такому білому виконанні. Також в рамках лінійки Hellhound Spectral White доступна дешевша Radeon RX 7800 XT.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

SMIC і Huawei хочуть запустити масове виробництво чипів 5 нм цього року

Китай поступово нарощує власне виробництво чипів. Минулого року компанія Huawei вивела на ринок смартфон Huawei Mate 60 Pro на базі SoC Kirin 9000S, яка виробляється за технологією, що є аналогом 7 нм. І в планах китайського гіганта поступовий перехід до більш передової технології. З'явилася інформація, що китайська компанія SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.) та Huawei готуються до запуску масового виробництва чипів на новій виробничій лінії за технологією 5 нм.

Чутки про власне виробництво 5 нм ходили давно. У цьому підозрювали Arm-процесори Kirin 9006C, але виявилося, що це старі чипи, виготовлені TSMC у 2020 році. Але тепер SMIC справді готується до реального виробництва та переналаштовує наявне обладнання. При цьому виробник через санкції США не може закуповувати передове обладнання для EUV-літографії. Із запровадженням нового пакету санкцій у січні ASML навіть розірвала деякі раніше укладені контракти з китайськими замовниками та не поставила готові до відвантаження літографи. У такій ситуації SMIC, ймовірно, сподівається освоїти більш передове виробництво на старому літографічному устаткуванні. Теоретично це можливо, але собівартість виробництва буде дуже високою. Проте можна припустити, що великі китайські компанії заради технічної незалежності готові до високих витрат.

Джерела:
Wccftech
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

AMD проти Intel: підсумки останнього кварталу 2023-го

Аналітичні фірми Jon Peddie Research та Mercury Research поділилися інформацією про стан процесорного ринку у четвертому кварталі 2023 року. Перша компанія розкрила загальні продажі чипів для персональних комп'ютерів, а друга надала дані щодо розстановки сил в окремих сегментах x86-ринку.

AMD Ryzen

За підрахунками Jon Peddie Research, у минулому кварталі було поставлено 66 мільйонів процесорів, що на 22% краще за показники аналогічного періоду 2022-го. З них 70% приходиться на ноутбучні, а 30% — на десктопні рішення. Вбудованою графікою було оснащено 60 млн чипів, а через п'ять років, за прогнозами аналітиків, iGPU буде у складі 98% усіх нових процесорів для ПК.

CPUCPU

Що стосується розстановки сил на x86-ринку, то тут ситуація не сильно змінилася щодо третього кварталу минулого року. AMD посилила позиції в настільному та мобільному сегментах, але при цьому трохи втратила у серверному. Цікаво, що при постачанні 23,1% від усіх x86-чипів для серверів «червоні» отримують майже третину сукупного виторгу.

CPU

Джерела:
Mercury Research
Jon Peddie Research
WCCTech

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Final Fantasy VII Rebirth отримала безплатну демоверсію на PlayStation 5

Пройшла чергова презентація State of Play від Sony, у рамках якої показали новий трейлер та відео з великою демонстрацією ігрового процесу Final Fantasy VII Rebirth. Це один із головних ексклюзивів консолі PlayStation цього року.

Final Fantasy VII Rebirth є другою частиною трилогії-переосмислення старої Final Fantasy VII. Гра продовжує сюжет Final Fantasy VII Remake, а фінал великої пригоди буде підбитий у майбутній третій частині.

У відеоролику тривалістю 19 хвилин розповідають про дослідження великого різноманітного світу, про бойову систему та систему прокачування.

Також Square Enix випускає безплатну демоверсію Final Fantasy VII Rebirth для всіх користувачів PlayStation 5. Завантажити її можна вже зараз. Фінальна версія гри надійде у продаж 29 лютого поточного року.

Новий трейлер Skull and Bones присвячений старту гри

Ubisoft опублікувала новий трейлер піратської гри Skull and Bones. Це масштабний довгобуд зі складною історією розробки. Багатокористувацька гра присвячена морським битвам і піратській кар'єрі, включно з грабежами та пошуками скарбів. Відгуки перших гравців після бета-тестування суперечливі. Деяким подобаються видовищні битви та загальна тематика, але хтось згадує одноманітність та однотипні завдання.

У новому ролику нам демонструють незвичайні та красиві локації, облогу форту, морські битви та корабель-примару. Все це відбувається під супровід пісні Біллі Айліш.

З 8 по 11 лютого відбудеться відкрите бета-тестування. А фінальна версія Skull and Bones надійде у продаж 16 лютого. Покупці Premium Edition або передплатники Ubisoft+ зможуть розпочати грати на три дні раніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Galax представила низькопрофільну GeForce RTX 3050 6GB у білому кольорі

Компанія Galax підготувала до випуску низькопрофільний варіант відеокарти GeForce RTX 3050 6GB. На тлі аналогічних рішень інших виробників новинка виділяється білим забарвленням, включно з друкованою платою.

Galax GeForce RTX 3050 6GB LP White

За охолодження Galax GeForce RTX 3050 6GB LP White відповідає двослотовий кулер, що складається з алюмінієвого радіатора та пари 40-мм вентиляторів. Частотна формула GPU та енергоспоживання відеокарти відповідають еталонним показникам: 1042/1470 МГц (Base/Boost Clock) за 70 Вт. Роз'єм додаткового живлення на торці відсутній. Для виведення зображення можна скористатися парою інтерфейсів DisplayPort 1.4a та двома HDMI 2.1.

Galax GeForce RTX 3050 6GB LP White

Щодо вартості відеокарти Galax GeForce RTX 3050 6GB LP White на цю мить інформації не надходило. Нагадаємо, що за кордоном ціни на 6-гігабайтну GeForce RTX 3060 стартують від 169 доларів.

Galax GeForce RTX 3050 6GB LP White

Джерела:
Galax
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 13)