TSMC нарощує виробництво 3-нм пластин

Тайванський виробник напівпровідників збільшує виробництво чипів за новою технологією 3 нм. У 2023 році основним замовником була компанія Apple, і всі виробничі потужності були пущені на випуск чипів Apple A17 Pro та процесорів M-серії. Цього року TSMC хоче збільшити виробництво на цьому техпроцесі на 80% — з 60 тисяч пластин до 100 тисяч пластин на місяць.

Серед замовників TSMC є Qualcomm, MediaTek, Nvidia та Intel. Також великим замовником, як і раніше, залишається Apple, оскільки компанії до кінця року знадобиться велика партія процесорів A18 для нової лінійки смартфонів iPhone. Також цього року вийдуть нові чипи Snapdragon 8 Gen 4 та Dimensity 9400 на базі 3 нм. Тому TSMC серйозно нарощує виробничі можливості та випуск чипів за технологією 3 нм другого покоління (N3E). Також компанія веде випуск за іншою технологією N3B, але за чутками собівартість чипів на цій лінії поки що дуже висока. Першим замовником чипів за технологією N3B була Apple з чипами M3, M3 Pro та M3 Max.

Згідно з інформацією від самого виробника, замовлення на 3-нм чипи у другій половині минулого року вже становили 6% від загального обсягу продажів. Цього року їхня частка зросте до 14-16%.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Sycom випускає GeForce RTX 4080 Super із гібридною системою охолодження

Японський виробник Sycom раніше встиг представити кілька відеокарт Nvidia із великим повітряним охолодженням, де використовуються вентилятори Noctua. Тепер компанія пішла далі та вирішила запропонувати GeForce RTX 4080 Super з гібридним охолодженням ультимативного рівня, де також застосовуються вентилятори Noctua. Нова модель поєднує рідинне охолодження та стандартне повітряне охолодження.

Відеокарта використовує готову систему рідинного охолодження Asetek Hybrid GFX 240mm, яка раніше застосовувалася в топових моделях GeForce RTX 30-ї серії від Sycom. Це водяне охолодження із зовнішнім радіатором 240 мм плюс активне охолодження радіатора безпосередньо на самій платі.

У цьому випадку Sycom оснастила зовнішній радіатор двома тихими та високопродуктивними вентиляторами Noctua NF-A12x25 діаметром 120 мм. Рідина, що циркулює в ньому, допомагає охолодити графічний чип, який накритий водоблоком. Решта елементів на платі накрита великим радіатором, який обдувається трьома вентиляторами.

Така комбінація, безумовно, має забезпечити наднизькі робочі температури. Виробник стверджує, що Sycom GeForce RTX 4080 Super Hydro на 15 градусів холодніший за звичайні відеокарти цієї серії. Але придбати таку диво-відеокарту окремо не вийде, оскільки Sycom продає готові ПК у зборі. Тому дані відеокарти є тільки в готових збірках, які Sycom реалізує на японському ринку.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Acer пропонує електросамокат Predator Extreme для екстремальної їзди

Компанія Acer готується розширити асортимент своєї продукції. На заході Intel Extreme Masters, який зараз проходить в Європі, компанія демонструє не лише нові ноутбуки та монітори серії Predator, а й самокат Predator Extreme.

Цей пристрій розрахований на міську їзду та їзду по перетнутій місцевості. Самокат оснащений електромотором піковою потужністю 960 Вт, високим крутним моментом 40 Нм, 10-дюймовими шипованими покришками та рівнем водонепроникності IPX5, що дає водіям цілковиту свободу пересування на будь-якій місцевості. У самоката три швидкісні режими: 6 км/год, 15 км/год і 25 км/год.

Через особливу конструкцію передньої вилки водій має стояти на підніжках, трохи нахилившись уперед. У поєднанні з низьким розташуванням центру ваги це забезпечує неперевершену маневровість Predator Extreme, тож любителі гострих відчуттів можуть безперешкодно ганяти крутими пагорбами, вузькими стежками та схилами.

Міцна конструкція самоката придатна для виконання різних трюків.

Електросамокат Predator Extreme має змінний літій-іонний акумулятор ємністю 10,5 А∙год (напруга 36 В), що значно допомагає скоротити викиди вуглецю порівняно з мотоциклом.

Для повного заряджання акумулятора достатньо чотирьох годин. На одному заряді самокат долає до 35 км, що дає більший запас ходу та ширший діапазон можливостей під час поїздок на роботу, навчання чи зустрічі з друзями.

Acer Predator Extreme PES017 надійде у продаж в Україні у травні 2024 року за ціною від 66 999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 40)