Відеокарти Moore Threads S80 та S70 подвоїли продуктивність завдяки оновленню драйверів

За останній рік відчутного приросту швидкодії відеокарт добилася не лише корпорація Intel, але й китайська фірма Moore Threads. Вона дебютувала на цьому ринку наприкінці 2022 року із моделлю MTT S80. Попри, здавалося б, непогані технічні характеристики у перших оглядах вона показала себе як аналог GeForce GT 1030 з енергоспоживанням до 250 Вт.

Moore Threads

Завдяки покращенню програмного забезпечення Moore Threads вдалося практично подвоїти продуктивність своїх відеокарт. Свіжий огляд від китайського видання EJ Hardware показує, що результати MTT S80 та S70 у синтетичних бенчмарках зі свіжим драйвером зросли більш ніж на 100%. Аналогічний приріст швидкодії можна спостерігати й в популярних іграх, на кшталт Genshin Impact, Call of Duty: Modern Warfare 3, Crossfire, Risk of Rain 2 та Dota 2.

Moore Threads

Справедливо відзначити, що до показників сучасних відеокарт AMD та Nvidia пристроям Moore Threads ще далеко. Навіть із врахуванням невисокої ціни (близько $200 за MTT S80 та $130 за MTT S70) ці 3D-прискорювачі складно назвати цікавим ігровим рішенням. Але, як бачимо, компанія продовжує працювати над програмним забезпеченням відеокарт та, можливо, в майбутньому їй вдасться скласти конкуренцію в сегменті недорогих ігрових GPU.

Moore ThreadsMoore Threads

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

ASUS вивела на український ринок Chromebook CX1

Модельний ряд ноутбуків ASUS, представлених на українському ринку, офіційно поповнився пристроями під керуванням ChromeOS. Дебютним продуктом став Chromebook CX1. Він обладнаний 14-дюймовим IPS-екраном з роздільною здатністю Full HD та базується на платформі Intel Jasper Lake.

ASUS Chromebook CX1

У ролі серця ASUS Chromebook CX1 виступив процесор Intel Pentium Silver N6000. Це 4-ядерний/4-потоковий «камінець» з 4 мегабайтами L3-кешу, вбудованим відеоядром Intel UHD Graphics та тактовою частотою від 1,1 до 3,3 ГГц. Паспортний рівень TDP — всього 6 Вт. Компанію йому склали 8 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR4X та твердотілий накопичувач eMMC місткістю 128 Гбайт.

ASUS Chromebook CX1

З решти оснащення хромбука можна виділити бездротовий модуль Wi-Fi 6/Bluetooth 5.2, вебкамеру з роздільною здатністю 720p та акумулятор на 50 Вт·год, що забезпечує до 12 годин автономної роботи. На гранях корпусу доступно по два порти USB 3.2 Gen1 Type-A й Type-C, 3,5-мм аудіороз'єм і слот картридера microSD. Загальні габарити пристрою становлять 326,5x228,7x18,7 мм, маса — 1,47 кг.

ASUS Chromebook CX1

Рекомендована ціна ASUS Chromebook CX1 для українського ринку становить 15 999 гривень. Придбати новинку можна в офіційних партнерів вендора або через фірмовий інтернет-магазин.

ASUS Chromebook CX1

 
Обговорити в форумі (коментарів: 35)

GPTshop пропонує ПК на базі суперчипа Nvidia GH200 за ціною понад 47 тисяч євро

Минулого року компанія Nvidia представила суперчипи GH200 для серверних систем, які поєднують потужний Arm-процесор та графіку Hopper. Пристрій не для масового споживача, але неочікувано компанія GPTshop представила десктопні ПК на базі Nvidia GH200. Це робочі станції для локального запуску мовних моделей ШІ.

Десктоп може похвалитися наявністю процесора з 72 ядрами Arm Neoverse V2, 480 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5X і вбудованим прискорювачем на базі Nvidia H100 з пам'яттю HBM3 обсягом 96 ГБ. Також можливий варіант поставки з новішою версією Nvidia GH200, де графічний чип оснащений пам'яттю HBM3e об'ємом 144 ГБ.

Такий мініатюрний суперкомп'ютер повинен забезпечити продуктивність 67 Тфлопс в обчисленнях FP64, 989 Тфлопс в TF32, 1979 Тфлопс у FP16, 3958 Тфлопс у FP8 та 3958 TOPS в INT8.

Робоча станція оснащена мережевими пристроями Nvidia Bluefield-3 та ConnectX-7. Може оснащуватися двома твердотілими накопичувачами M.2 по 8 ТБ, вісьмома накопичувачами формату E1.S та десятьма накопичувачами U.3 до 30 ТБ. Такий ПК оснащений відеокартою GeForce RTX 4060 для виведення ображення. Є звукова карта, клавіатура та миша. Використовується повітряне охолодження, і навіть у найпростішому варіанті можна спостерігати дев'ять вентиляторів Noctua.

Зазначимо, що цими днями з'явилися результати тестування такої системи. У спеціалізованих процесорних тестах CPU (72 ядра) в GH200 показав хороші результати на тлі серверних процесорів AMD Epyc 9754 (128 ядер) та Intel Xeon Platinum 8592+ (128 ядер), помітно програючи їм лише у певних навантаженнях, погано оптимізованих для Arm.

У магазині GPTshop.ai можна замовити комп'ютер у різних корпусах. Вартість простої конфігурації починається від 47,5 тисячі євро, варіант у прозорому корпусі зі скляними стінками коштує на тисячу євро дорожче. Варіанти з рідинним охолодженням починаються від €54,5 тисячі.

Джерела:
Tom's Hardware
GPTshop

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Der8auer заглянув під кришку процесора AMD Ryzen 7 8700G

Відомий ентузіаст Роман «der8auer» Хартунг провів черговий експеримент зі «скальпування» процесора. На цей раз у ролі піддослідного виступив AMD Ryzen 7 8700G для платформи AM5. Під теплорозподільною кришкою Роман виявив пластичний термоінтерфейс, тоді як у лінійці CPU Ryzen 7000 компанія AMD використовувала припій.

Ryzen 7 8700G

В ході експерименту der8auer замінив штатний термоінтерфейс більш ефективний рідкий метал. Це суттєво покращило температурний режим Ryzen 7 8700G. Якщо раніше він розігрівався до 85°C, то з рідким металом температура заледве перевищувала 60°C. Виміри проводилися в бенчмарку Cinebench R23 при розгоні до 5,0 ГГц по всіх ядрах, використовувалася рідинна система охолодження Corsair H150i iCue Link.

Ryzen 7 8700G

В той самий час оверклокер SkatterBencher в деталях розповів про процес розгону вбудованої графіки Ryzen 7 8700G. Опублікований матеріал присвячено різноманітним налаштуванням, що впливають на продуктивність відеоядра Radeon 780M. Його експеримент показав, що з цього iGPU можна «вичавити» додаткові ~22% швидкодії, а при тонкому налаштуванні ОЗП приріст виявиться ще вищим. Докладніша інформація доступна за посиланням.

Ryzen 7 8700G

Обговорити в форумі (коментарів: 47)

Microsoft додасть універсальне масштабування Super Resolution у Windows 11

Після того як Nvidia почала активно популяризувати масштабування DLSS, ми побачили справжній технологічний бум у цій сфері. Тепер майже кожна велика гра виходить із підтримкою Nvidia DLSS, AMD FSR або Intel XeSS. А проєкти на рушії Unreal Engine ще пропонують підтримку TSR. Вибір великий, варіантів багато, але таке різноманіття не завжди зручне для користувача. Схоже, що Microsoft хоче реалізувати універсальне масштабування, яке буде доступне для всіх програм та застосунків у середовищі Windows.

У попередній інсайдерській збірці Windows 11 24H2 користувачі виявили та розблокували нову функцію Super Resolution. Цей параметр знаходиться у системних налаштуваннях, розділ «Графіка». Тут можна ввімкнути функцію Super Resolution автоматично для всіх програм або налаштувати її для кожного застосунку окремо. Масштабування Super Resolution має використовувати ядра NPU/AI чи тензорні ядра.

Потенційно технологія може застосовуватися до будь-яких ігор, включаючи проєкти, де немає офіційної підтримки якогось іншого варіанту масштабування. Також ця технологія повинна працювати з медіаплеєрами, тобто вона може стати аналогом Nvidia RTX Video для підвищення якості відеоконтенту.

Ймовірно, нова функція ще допрацьовується. За попередніми даними, фінальний реліз збірки Windows 11 24H2 має відбутися до кінця року. І тоді всі користувачі Windows 11 зможуть особисто випробувати вбудовану технологію Super Resolution.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 76)

Тираж Helldivers 2 вже склав мільйон копій

Кооперативний шутер Helldivers 2 від Arrowhead Game Studios та Sony став приємним сюрпризом для геймерів. Проєкт швидко набирає популярності у Steam. Він вже увійшов до десятки найпопулярніших проєктів у сервісі Valve, а піковий онлайн склав 155 тисяч одночасних гравців.

А вчора креативний директор проєкту в соцмережі X повідомив, що продажі гри впритул наблизилися до мільйона копій. І тепер, коли ви читаєте ці рядки, цей рубіж імовірно вже подолано.

Нагадаємо, що гра вийшла 8 лютого. Це перший випадок в історії Sony, коли їхній ексклюзивний проєкт одночасно стартував на консолі PlayStation та PC. Гра явно не претендує на AAA-рівень і навіть на міжнародному ринку продається за ціною $40 за просте видання. В українському Steam гру можна купити за 1199 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)