Nvidia випустила інструмент Chat with RTX для створення персоналізованого чат-бота з ШІ

Nvidia представила власну альтернативу популярним чат-ботам на базі штучного інтелекту — Chat with RTX. Як неважко зрозуміти з назви, він використовує обчислювальні можливості графічних прискорювачів GeForce RTX. Головною особливістю є робота безпосередньо на комп'ютері користувача разом із можливістю персоналізації великої мовної моделі.

Chat with RTX

В основі Chat with RTX лежать бібліотека Nvidia TensorRT-LLM та метод RAG (Retrieval Augmented Generation) для заповнення прогалин у «знаннях» великої мовної моделі. Користувачі можуть додати власні нотатки, документи, відео та інші дані, наприклад, отримати відповідь на основі інформації з YouTube. «А оскільки програма працює локально на ПК або робочій станції Windows з RTX, результати генеруються швидко і безпечно», — підкреслює Nvidia.

Завантажити Chat with RTX можна з офіційного сайту Nvidia. У системних вимогах згадуються адаптери GeForce RTX 30- та 40-ї серії, обладнані як мінімум 8-гігабайтним відеобуфером, тобто нещодавно випущена GeForce RTX 3050 6GB не підійде. Також знадобляться 16 Гбайт оперативної пам'яті, операційна система Windows 11 та драйвер версії 535.11 або новіший.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Вийшов драйвер GeForce 551.52 WHQL для Skull and Bones

На офіційному сайті Nvidia доступний свіжий Game Ready драйвер. Випуск GeForce 551.52 WHQL присвячений релізу піратської гри Skull and Bones, розробленої Ubisoft Singapore. У новому проєкті реалізовано фірмову технологію Nvidia DLSS Super Resolution, що підштовхнуло «зелених» випустити пакет драйверів з відповідними оптимізаціями.

Окрім того, у релізі GeForce 551.52 WHQL були усунені проблеми micro-stuttering (посмикування зображення через великі затримки між кадрами). Nvidia вже випускала Hotfix-драйвер із виправленнями, а тепер вони стали частиною пакета Game Ready. Власники «зелених» відеоадаптерів могли зіткнутися із «заїканням» картинки під час гри з активною вертикальною синхронізацією, при прокручуванні сторінок у веббраузері, а також у Red Dead Redemption 2.

Завантажити набір драйверів GeForce 551.52 WHQL можна за посиланням у першому абзаці. Супутня документація до нового релізу доступна тут.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Minisforum оснастила Mini-ITX плату BD790i мобільним процесором AMD Ryzen 9 7945HX

Гонконзька фірма Minisforum продовжує розширювати асортимент материнських плат із розпаяними процесорами. Ще однією новинкою стала модель BD790i формату Mini-ITX, обладнана чипом Ryzen 9 7945HX (Dragon Range). Це один з топових «камінців» AMD Zen 4 для ноутбуків.

Minisforum

AMD Ryzen 9 7945HX є близьким родичем десктопного Ryzen 9 7950X. Він теж пропонує 16 ядер/32 потоки, але має конструктивне виконання BGA, менші частоти (від 2,5 до 5,4 ГГц) та паспортний рівень TDP 55 Вт. З іншого варто відзначити 64 МБ кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку Radeon 610M, контролер PCI Express 5.0 та підтримку оперативної пам'яті DDR5-5200.

Minisforum

Оснащення системної плати Minisforum BD790i включає два роз'єми під модулі оперативної пам'яті SO-DIMM DDR5, слот розширення PCI Express 5.0 x16 та пару роз'ємів M.2 для NVMe-накопичувачів з підтримкою PCI-E 5.0. Мережеві можливості представлені 2,5-гігабітним Ethernet, є слот M.2 2230 Key E для бездротового модуля. Новинка також може похвалитися штатною системою охолодження, щоправда, 120-мм вентилятор доведеться купити окремо.

Minisforum

Придбати материнську плату Minisforum BD790i можна за ціною від 519 доларів.

Джерела:
VideoCardz
Minisforum

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Banishers: Ghosts of New Eden добре зустріли гравці та критики

Вчора вийшла нова гра від французької студії Don't Nod. Це суміш екшену та рольової гри про пару закоханих, які за сумісництвом є мисливцями на нечисть. Події гри відбуваються у період ранньої колонізації Америки навколо поселення Новий Едем. Судячи з перших оглядів на Metacritic, журналістам гра переважно сподобалася. Серед відгуків у Steam теж переважають позитивні. Усі відзначають цікавий сетинг та сюжет, є складні моральні вибори. А саму гру багато хто називає сумішшю Vampyr і God of War. У негативних відгуках відзначають певну одноманітність та гринд. Неоднозначні відгуки щодо візуального виконання. Бойова система гравцям подобається, але у грі немає видовищності рівня тієї ж God of War, з якою порівнюють Banishers.

Загалом вийшла стандартна гра від Don’t Nod, де є гарний сюжет, багато непоганих елементів та насичена атмосфера. Але немає чогось унікального та видовищного. І навряд чи ця гра стане хітом. За перший день піковий онлайн проєкту у Steam ледве перевищив тисячу гравців. Минула рольова гра студії Vampyr змогла зібрати на старті 16 тисяч гравців у Steam. Можливо, Banishers: Ghosts of New Eden наростить результати до вихідних, але поки що це дуже слабкий старт навіть за мірками нішевих ігор від Don't Nod.

В українському Steam гру можна придбати за 1049 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 121)

Nvidia змогла тимчасово обігнати Amazon за ринковою вартістю

Бум у сфері штучного інтелекту призвів до стрімкого фінансового зростання корпорації Nvidia. Минулого року вона вже увійшла до числа найуспішніших технологічних компаній із капіталізацією понад трильйон доларів.

А тепер сталася ще одна знакова подія. На тлі зростання акцій компанії її загальна ринкова вартість короткочасно перевищила значення у 1,82 трильйона доларів, обігнавши Amazon з капіталізацією 1,81 трильйона доларів і впритул наблизившись до Alphabet (Google). Зараз акції трохи просіли, вказані суми трохи менші, а Amazon знову повернула перевагу над Nvidia. Але у будь-якому разі зелена корпорація вже увійшла до п'ятірки найбільших американських технологічних компаній. Фахівці також звернули увагу, що вартість Nvidia вже можна порівняти з обсягом усього фондового ринку Китаю. Компанія дорожча за всі китайські компанії, зареєстровані на Гонконзький біржі.

Відносно початку 2023 року акції Nvidia зросли на значні 400%. І на тлі тривалого буму ШІ немає передумов для того, щоб це зростання зупинилося. Дженсен Хуанг, голова Nvidia, на саміті в Дубаї нещодавно заявив, що протягом найближчих 4-5 років ринок центрів обробки даних зросте ще на два трильйони доларів. Очевидно, що основним бенефіціаром такого зростання буде Nvidia, яка постачає обладнання для обчислень ШІ. При цьому компанія поступово розширює інфраструктуру для цієї сфери та відкриває підрозділ для створення спеціалізованих кастомних чипів ШІ для замовників. Тому в найближчому майбутньому може настати момент, коли Nvidia стане найбільшою технологічною компанією у світі.

Джерела:
Reuters
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Підтверджено характеристики Intel Core i9-14900KS: частота до 6,2 ГГц та енергоспоживання понад 400 Вт

До планів Intel на найближче майбутнє входить випуск Core i9-14900KS — флагманського процесора для платформи LGA1700. Про підготовку цієї моделі відомо вже деякий час. Зараз вона активно тестується партнерами чипмейкера, а отже офіційний реліз не змусить себе довго чекати.

LGA1700

Intel Core i9-14900KS був помічений в онлайн базі бенчмарку OCCT, підтвердивши основні технічні характеристики. Він успадкує 24-ядерну/32-потокову конфігурацію від моделі Core i9-14900K, а його головна особливість полягає у збільшених тактових частотах. Максимальний показник Turbo Boost для «великих» ядер становить 6,2 ГГц проти 6,0 ГГц у нинішнього флагмана LGA1700.

Intel Core i9-14900KS

Розплатою за додатковий заводський розгін стануть високі «апетити». У ході тестування максимальний показник CPU Package Power в Core i9-14900KS перевищував 400 Вт. Інакше кажучи, для розкриття потенціалу новинки знадобиться дуже потужна система охолодження.

Intel Core i9-14900KS

Платформа, на якій було випробувано Intel Core i9-14900KS, базувалася на материнській платі MSI MAG Z790 Tomahawk WIFI з 32 гігабайтами пам'яті DDR5. Тип використаної системи охолодження, на жаль, не розкривається. Однак під час випробувань температура CPU сягала 101°C, а всі P-ядра функціонували на частоті до 5,9 ГГц.

Intel Core i9-14900KS

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 107)

Nvidia випустила компактну відеокарту RTX 2000 Ada Generation

Nvidia доповнила лінійку професійних 3D-прискорювачів моделлю RTX 2000 Ada Generation. Це невелика відеокарта з архітектурою Ada Lovelace, яка розрахована на використання у компактних системах. Новинка має низькопрофільне виконання та займе в системному блоці два слоти розширення.

RTX 2000 Ada Generation

В основі RTX 2000 Ada Generation лежить 5-нм графічний процесор Nvidia AD107, знайомий по ігровій карті GeForce RTX 4060. Новинка отримала урізаний варіант GPU з 2816 ядрами CUDA, 88 тензорними, 22 RT-ядрами та 128-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 16 гігабайтами GDDR6 з підтримкою ECC та пропускною здатністю 224 Гбайт/с.

Охолодження відеокарти забезпечує невелика «турбіна». Енергоспоживання новинки не перевищує 70 Вт, завдяки чому вона обходиться без додаткового роз'єму живлення. У ролі інтерфейсу підключення виступають вісім ліній PCI Express 4.0, а для виведення зображення можна скористатися чотирма Mini DisplayPort 1.4a.

RTX 2000 Ada Generation

Рекомендована ціна відеокарти Nvidia RTX 2000 Ada Generation — від 625 доларів.

Джерело:
Nvidia

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Курс Bitcoin перевищив $50 тисяч уперше з 2021 року

Курс Bitcoin, найбільшої у світі криптовалюти, подолав психологічно важливу позначку в 50 тисяч доларів. Веб-ресурс Coindesk зафіксував 24-годинний пік $50 369, а зараз одна монета BTC торгується на рівні $50 тисяч. Разом з тим загальна капіталізація цифрової валюти наближається до одного трильйона доларів. Нагадаємо, що востаннє курс Bitcoin був близько $50-тисячної позначки наприкінці 2021 року.

Bitcoin

Тим часом до так званого халвінгу залишається ще близько двох місяців. Зниження нагороди за знаходження блоку у мережі Bitcoin відбувається кожні 210 000 блоків та контролює емісію криптовалюти. Орієнтовно у середині квітня нагорода за блок зменшиться з 6,25 до 3,125 BTC. Минулого разу халвінг супроводжувався зростанням курсу Bitcoin, тому не виключено, що найближчими місяцями йому вдасться оновити історичний максимум ($68 990).

Bitcoin

Обговорити в форумі (коментарів: 21)