Intel працює над адаптивним фільтром підвищення різкості для майбутніх GPU

Корпорація Intel продовжує розширювати функціональні можливості своїх графічних ядер. Для наступних поколінь інтегрованих (та, ймовірно, дискретних) GPU процесорний гігант розробляє функцію адаптивного підвищення різкості. Перші подробиці про неї були опубліковані у примітках до недавнього патчу Linux.


Зразок Intel Lunar Lake

Задум Intel полягає в тому, щоб застосовувати підвищення різкості тільки до певних ділянок зображення. Це має підвищити загальну якість картинки без втрати природних деталей у тих місцях, що не потребують таких фільтрів. Технологію адаптивного підвищення різкості пропонується використовувати не тільки в іграх, але і в інших програмах, наприклад, при роботі з фото та відео.

Серед перших підтримку нової функції отримають мобільні процесори Lunar Lake, обладнані графічним блоком Xe нового покоління. Як підкреслює Intel, вона буде реалізована на рівні Display Engine та мінімально вплине на енергоспоживання і продуктивність. Нагадаємо, що чипи Lunar Lake створюються з прицілом на максимальну енергоефективність і використовуватимуться в тонких та легких ноутбуках.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

PlayStation 5 розійшлася тиражем понад 54,7 мільйона пристроїв

Ігрова консоль PlayStation 5 продається не так добре, як розраховувала Sony. Японський гігант днями підбив підсумки третього кварталу, який завершився для нього 31 грудня (фінансовий рік у Японії починається 1 квітня і закінчується 31 березня). За останні три місяці 2023 року компанія поставила 8,2 мільйона пристроїв. Це рекордний квартальний показник, але згідно з початковими прогнозами він мав бути ще більшим.

PS5

Все це підштовхнуло компанію знизити прогноз поставок на поточний фінансовий рік з 25 до 21 мільйона консолей PlayStation 5. Варто додати, що це все одно більше результатів попереднього фінансового року, протягом якого Sony відвантажила 19,1 млн приставок. Загальний тираж PlayStation 5 станом на 31 грудня складає 54,7 мільйона пристроїв.

Компанія визнає, що PlayStation 5 вступає в завершальну фазу свого життєвого циклу. Керівництво Sony очікує, що з наступного фінансового року обсяги поставок PS5 почнуть знижуватися. Разом з цим, якщо вірити неофіційним джерелам, японці активно працюють над покращеною версією консолі та можуть анонсувати її до кінця 2024-го.

Джерело:
The Verge

 
Обговорити в форумі (коментарів: 82)

Ціни на відеокарту GeForce RTX 4090 починають знижуватися

Минулої осені Сполучені Штати посилили обмеження на постачання прискорювачів обчислень до Китаю. Що цікаво, у списку заборонених продуктів опинилася ігрова відеокарта GeForce RTX 4090. Це відразу спровокувало надзвичайно високий попит на неї з боку китайських замовників, які намагалися придбати якомога більше GPU перед набуттям чинності нових обмежень.

GeForce RTX 4090

Результатом вищесказаного став стрибок цін на GeForce RTX 4090 не тільки в Китаї, але і за його межами. Зараз, коли для китайського ринку було випущено окрему GeForce RTX 4090D, ситуація починає потроху приходити в норму. Як зазначає веб-ресурс 3DCenter, у Німеччині ігровий флагман Nvidia коштує помітно дешевше, ніж лише кілька тижнів тому.

В цей час GeForce RTX 4090 можна придбати за 1850-1950 євро, тоді як у січні довелося б викласти €1890-2050. Справедливо відзначити, що це більше, ніж у середині 2023-го, наприклад, у серпні найдоступніша модифікація GeForce RTX 4090 обійшлася б у 1590 євро. Проте зміну ринкових тенденцій виразно видно.

GeForce RTX 4090

Схожу динаміку цін на GeForce RTX 4090 можна спостерігати й в українських магазинах. Наприклад, модель ASUS ROG Strix OC Edition, яка побувала в нашій тестовій лабораторії, зараз у середньому коштує 98 тисяч гривень (дані Hotline), а на початку січня за неї довелося б викласти близько 106 тисяч гривень.

GeForce RTX 4090

Джерела:
3DCenter
VideoCardz

 
Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Утиліта AMD Ryzen Master отримала підтримку процесорів Ryzen 8000G

AMD повідомила про доступність до завантаження нової версії утиліти Ryzen Master. Нагадаємо, з її допомогою власники «червоної» платформи можуть переглядати інформацію про систему та налаштовувати різні параметри, включно з розгоном. Головним нововведенням релізу 2.13.0.2908 стала підтримка десктопних процесорів Ryzen 8000G. Офіційний продаж цих чипів стартував два тижні тому, про їх характеристики ми розповідали в матеріалі з нагоди анонсу.

Ryzen 8000G

Окрім того, у новій версії програми налаштування Curve Optimizer застосовуються «на льоту» без необхідності перезавантаження системи. Завантажити AMD Ryzen Master v2.13.0.2908 можна з офіційного сайту «червоних».

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Вийшло перевидання Tomb Raider I-III Remastered

Crystal Dynamics та Aspyr випустили збірку перших трьох ігор серії Tomb Raider з покращеною графікою. До складу Tomb Raider I-III Remastered увійшла не лише класична трилогія, а й усі доповнення до цих ігор. У цій версії є покращений режим графіки та ретро-режим.

Збірку оцінили спеціалісти каналу Digital Foundry. Вони відзначили якісні візуальні покращення, які добре помітні в текстурах та освітленні. Хоча на тлі сучасних ігор Tomb Raider I-III Remastered все одно виглядає примарою з минулого. Ретро-режим використовує оригінальні моделі та текстури, але виконує рендеринг у високій роздільній здатності, тому гра все одно виглядає помітно краще за ту картинку, що ви могли спостерігати на ігрових платформах у 90-х роках минулого століття.

Перевидання доступне на PC, консолях Xbox Series, PlayStation та Nintendo Switch. Комп'ютерна версія доступна у Steam і повністю сумісна зі Steam Deck. Гра відмінно йде на всіх платформах та висуває мінімальні вимоги до конфігурації комп'ютера.

В українському Steam перевидання Tomb Raider I-III Remastered можна купити зі знижкою 10% за 540 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 64)

Китайський процесор Loongson 3C6000 отримав 16 ядер та 32 потоки

Китайський виробник процесорів Loongson оголосив про випуск нового процесора, орієнтованого на серверний сегмент. Це Loongson 3C6000 з 16 ядрами та 32 потоками. Новий CPU запропонує кращу сумісність з галузевими операційними системами, такими як Windows.

Виробник не розкриває детальних технічних характеристик. Обіцяно значні покращення у продуктивності відносно минулого покоління. Реальних цифр із даними про продуктивність немає, але днями з'явився огляд простішого процесора Loongson 3A6000. Цей CPU розрахований на споживчий сегмент ринку. Loongson 3A6000 налічує 4 ядра та обробляє 8 потоків, а його частота не перевищує 2,5 ГГц. Процесор виконаний за 12 нм на китайському заводі SMIC. Несподівано виявилося, що за рівнем IPC такий процесор можна порівнювати з AMD Zen 4 та Intel Raptor Lake. У синтетичних тестах Loongson 3A6000 показує мінімальну різницю з Ryzen 9 7950X та Core i9-14900K при однаковій частоті 2,5 ГГц. Але оскільки всі сучасні CPU працюють на значно більших частотах, то загальний рівень швидкодії новачка на рівні найпростіших бюджетних сучасних процесорів.

Очевидно, що Loongson 3C6000 запропонує вищий рівень продуктивності, але ймовірно за частотами він не сильно відрізнятиметься від молодшого CPU. Втім, за умов великого внутрішнього ринку навіть такі процесори мають великий потенціал. У найближчих планах китайського виробника випуск 32-ядерних та 64-ядерних процесорів.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

У Steam можна безплатно отримати Dead Island: Riptide Definitive Edition

Стартував розпродаж ігор серії Dead Island у сервісі Steam. Одночасно всі користувачі можуть безплатно отримати Dead Island: Riptide Definitive Edition. Це самостійне доповнення до легендарної гри, що продовжує історію оригінальної Dead Island. Звісно, без першої гри сенс такого подарунка губиться. Але купити Dead Island: Riptide Definitive Edition можна за знижкою 85% лише за 80 грн. Також зі значною знижкою продається аркадна Dead Island Retro Revenge, виконана у стилі ретро-ігор для 8-бітових приставок. Розпродаж продовжиться до 20 лютого, роздача безплатної гри завершиться 15 лютого.

Dead Island є бадьорою кооперативною пригодою, де потрібно знищувати орди зомбі на тропічному острові. Все це супроводжується збиранням ресурсів та прокачуванням. Пізніше на базі ідей цього проєкту з'явилася серія Dying Light. Минулого року в Epic Games Store стартувала Dead Island 2. Гра вийшла короткою, але веселою та видовищною. У сервісі Steam ця гра з'явиться 22 квітня.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)